Sirijska vojska oslobodila Al-Mayadin

14 komentara

Sirijska vojska je uspostavila punu kontrolu nad gradom Al-Mayadin, istočno od Deir Ez-Zora. Oslobođeno je i mjesto Al-Ba’um, tako da vladine snage sada nadziru oko 10 kilometara desne obale Eufrata sjeverno od grada i udaljene su samo 10 kilometara od naftnih polja Al-Omar, najvećih u zemlji.

To su područje htjele okupirati proameričke kurdske SDF snage iz pravca sjeverozapada, ali su blokirane pravodobnim razmještanjem sirijske vojske iz pravca Deir Ez-Zora.

Prema informacijama nepotvrđenim od strane službenih izvora, teroristi ”Islamske države” su se iz Al-Mayadina povukli duž obale Eufrata, prema jugoistoku u smjeru Al-Bukamala, koji ostaje posljednja strateški važna točka terorista u Siriji.

U međuvremenu druga borbena skupina uspješno čisti okolno područje grada Deir Ez-Zora i nastavlja napredovati na desnoj obali Eufrata, gdje su pokrenuti napadi na ISIL u gradovima Janena i Husanya. Sirijske trupe su napad pokrenule sa svojih položaja oko grada Hatlah Fouqani, koji je oslobođen dan prije.

Ostale jedinice sirijske vojske su počele čistiti područja koja ISIL drži u samom gradu Deir Ez-Zor i trenutno napreduju prema okrugu Ummal.

FOTO: Situacioni pregled mape
Al-MayadinEufratIslamska državaKalifatprelazak EufrataSAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
njonjjo
6 godine prije

jos malo pa goov prvi cin

Konstantin
6 godine prije

Samo napred SAA & saveznici! Deratizacija ide punom parom! Mi smo uz vas! ;o)))

Laki Topalović
6 godine prije

Sad, ili će mostom preko Eufrata u Deir Ez Zoru, ili će napraviti ovdje jedan. Od tamo do polja ima oko 30 km. Ovdje 10. Nisu slučajno pušteni ISIL-ovci iz Raqqe danas. Piše na HRT teltextu ”Ne zna se kud su otišli”. Moš mislit, ”ne zna se”, danas kad ih dron ili satelit prate kao da ih gledam tu kroz prozor

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Ovaj šljam iz Rake je pušten na insistiranje amera vjerovatno će biti prebačen na područje Omara.Tu će biti veći otpor nego u Majadenu.Treba kupiti vrijeme za * braću * kurde.Šta je sa samoga mosta u gradu ? Da li je samo oštećen ili je neupotrebljiv pošto su ovi iz međunarodne fašističke koalicije još prošle godine rušili sve redom ??Danas su neki Isilovci iz Rake davali izjave na TV- u tipa nismo ništa mi radili ,bili u administraciji,na punktovima itd..Još će napraviti mučenike od njih.Pi**a im materina !!

1.komentar
6 godine prije

Rusija je odigrala kljucnu ulogu, pre svih vojno kosmicke snage RF, u preokretu na Sirijskom tlu, a samim tim i na bliskom istoku.Nemam nikakve dileme da bi sledeci na udaru bio Iran, jer ovo sto Tramp radi, to je vec bilo mnogo ranije pripremljeno, ali u povoljnijoj poziciji pod “zapadnu koaliciju” na terenu.Ruska armija je demonstrirala joj jednom umetnost ratovanja i sve karakteristike modernog ratovanja.Dakle, obavestajno, medijski, mnogo video snimaka je prikazano iz dronova, kako su unistavane teroristicke mete.Za razliku od gorepomenute koalicije, koji su bombardovali civile i regularnu armiju Sirije, Rusi su bili transperetni u tom smislu, jer su znali da ce zapadni centar moci, pokusati da Rusiju prikazu kako se ne bori protiv terorista.Pobeda je izvojena i time sto informaciono, u smislu medjunarodnog prava, u svakom odgovoru na pitanje sta rade u Siriji, Rusi potenciraju na tome kako je zapadna koalicija, ali i koalicija koju predvode Saudijci nelegalno… Čitaj više »

davor
6 godine prije

puno sreće i dalje,dragi sirijci

Chico
6 godine prije

Bravo SAA,bravo Hezzbollahu,samo naprijed.

Konstantin
6 godine prije

Postovana redakcijo & pobratimi komentatori ex YU …. na jednom Srpskom portalu sam procitao vest da je doslo do sukoba izmedju SHIA jedinica i Pesmerga u okolini / regiji Kirkuk? Ima li ko od Vas vise info za ovo? pozzz i svako dobro.

neki tamo
6 godine prije

sad će “jadne” izbjeglice morati iz EU natrag . ostat će EU bez inžinjera, doktora i djece starosne dobi cca 20-35 god. kako nehumano po njih. a taman su naučili kako silovati i ubijati po EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI