Sirijska vojska oslobodila Al-Qaryatayn

Sirijsko topništvo
17 komentara

Nakon što je ranije uspjela zauzeti sve uzvisine koje su okruživale grad, sirijska vojka je u samo 12 sati uspjela osloboditi gradić Al-Qaryatayn, kojeg su teroristi ”Islamske države” uspjeli zauzeti početkom ovog mjeseca.

Jučer su vladine snage objavom amaterskih snimki na društvenim mrežama potvrdile da su u potpunosti preuzele nadzor nad mjestom u kojem je ISIL po drugi put, ali nakratko, uspostavio svoju terorističku enklavu.

Al-Qaryatayn je ISIL zauzeo 1. listopada, nakon što su se terorističkim ćelijama i gradu pridružili militanti koji su izbjegavajući punktove sirijske vojske uspjeli doći do grada.

Ćelije ISIL-a iz obližnjih sela, ojačane s nekoliko stotina militanata koji su, prema sirijskim i ruskim vojnim izvorima, došli iz istočnog područja Badiye, ujedinile su se i početkom ovog mjeseca ušle u grad.

Budući da je Al-Qaryatayn bio duboko iza vladinih linija, prisutnost vojske u tom području bila je vrlo mala i teroristi su uspjeli okupirati grad.

Prije tjedan dana su sirijska vojska i Nacionalne obrambene snage pokrenule snažnu ofenzivu za ponovnu uspostavu kontrole nad Al-Qaryataynom. Nakon što su borci 5. korpusa sirijske vojske i elitne postrojbe ”Štita Qalamouna”  zauzeli ključnu uzvisinu Tel Dakar, sjeverno od grada, ostatak snaga je tijekom nekoliko dana borbi uspio zauzeti prigradsko područje i sve uzvisine oko grada, čime su stvoreni idealni uvjeti za potpuno oslobođenje Al-Qaryatayna.

Prema vojnom izvoru, sirijska vojska čisti grad od skrivenih militanata, a Al-Qaryatayn bi trebao biti potpuno čist najkasnije danas poslijepodne.

Drevni grad Al-Qaryatayn u pokrajini Homs je ISIL zauzeo u ”čudnoj” ofenzivi, za koju vojni izvori tvrde da je bila koordinirana s američkim vojnim zapovjedništvom, koji su radio vezom pojačanja terorista navodili kroz pustinju, kako bi uspješno zaobišli punktove i kampove vladinih snaga, okupiran je u iznenadnom napadu ISIL-a prije 3 tjedna. Pentagon je opovrgnuo ove tvrdnje i priopćio kako je činjenica da su teroristi s nekoliko desetaka vozila iz blizine njihove baze stigli do Al-Qaryatayna bila ”nesretna slučajnost”.

Prije početka sirijskog rata su u gradu uglavnom živjeli kršćani, ali su do sada svi otišli ili su bili protjerani u vrijeme kada je ISIL bio na vrhuncu snage i držao grad pod kontrolom

VIDEO – Vladine snage jučer poslijepodne

Snimke Al-Qaryatayna nakon oslobađanja grada u travnju 2016.

Oslobođenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nebitan
6 godine prije

Nešto ovde opasno smrdi.To sam se zapitao jos od ulaska SAA u Mayadin i prelazak rijeke Eufrat.Zasto su stali i bukvalno predali naftna polja Kurdima,kao i spajanje SAA sa zapadnim Irakom.Danas su Kurdi definitivno najvise napredovali od pocetka rata i unistili planove Asada i Iracke vojske.Zasto se toliko popusta SDF-u? Sta je u pitanju? Zasto se SAA vise ne fokusira na naftna polja? Fakat ne kontam,a ne bi me ni cudilo da Kurdi zauzmu i pređu Eufrat na jugu i zauzmu najveci granicni prelaz.Dajete “šture” informacije u zadnje vrijeme sto se tice prelaska na drugu stranu rijeke.

17 novembar
6 godine prije

stala je i iracka vojska po naredbi vasingtona sve vodi prema podjeli i kurdistanu

jafar
6 godine prije

Pa da najvece sirijsko naftno polje Al Omar je palo u ruke SDFa. SAA je bila samo 3 km od Omara a SDF 20 km – i Kurdi su prije stigli. Da li je opet pao dogovor sa ISIL-om o “mirnoj tranziciji”. Jedno je sigurno SAA sada mora poput iracke armije na Kirkuku udariti po Kurdima – ili su do sada dzaba krecili.

Zvrk
6 godine prije

m dajte nije to nikad ni bilo potpuno izgubljeno. nije čak ni velika vijest. ako su praćene “dojave” primjećivalo se da je ostala skupina u samom mjestu koja se borila sa spavačima i veći kontingent policije i protuterorističkih jedinica koji su radili posao u okolici. kasnije se namjerno nije pisalo ništa o samom mjestu osim o povremenim gađanjima.

Patriarch of Bosnia
6 godine prije

Kad vidim ove igre vjerujte mi da me stomak zaboli. Kilavo je sve ovo nekako i samog sebe pitam kako je moguće da ovi cigani otmu Sirijcima polja ispred nosa. Ruska podrška bez obzira na naše simpatije je mlitava i pitam se hoće li neko raspaliti po ovim američkim slugama. Opet mi je u glavi da je Eufrat ipak granica i da je ipak priča o podjeli gotova stvar. Nek me neko razuvjeri da griješim.

Čađo
6 godine prije

Meni nije jasno zasđto nisu odmah krenuli nakon pontona uzbrdo uz desnu obalu rijeke Khabar, kurdi i njihobviv pomagači ostaju s druge strane rijeke. A sva naftna polja su sa desne strane. Znam da su trebali riješiti Mayadeen da zastite desni bok ali uopce nisu pokusali preci Eufrat i zauzeti najblize naftno polje koje im je na puskomet. KO ode u pozadini karte dijeli ne znam ali sirijska vlada skupa sa rusima kao da jake karte ne odigraju ili ih bace unista…

Chico
6 godine prije

Sad mi je još sumnjivija smrt generala Zahredina(Neke) i njegova zamjenika.Mozda su oni htjeli zauzet ta naftna polja,a nisu znali za neki dio izmedju velikih sila.Volio bi da griješim,ali mi nešto jako smrdi tu!!ž

Chico
6 godine prije

(Brke)

Konstantin
6 godine prije

Brko je bio , jeste, i bice i dalje LEGENDA otpora Sirijkskog naroda u ovom krvavom ratu! R.I.P. generale i vecnaja pamjat! :o(

Kaštelanin
6 godine prije

Drago mi je što vojnici SAA pokazuju znak pobjede. Victory, dva prsta u zraku, kažiprst i srednjak. Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Franjo
6 godine prije

Strasno je sto su americki mongoloidi i zionisticka skupina ludjaka napravila na bliskom istoku israel je rak rana arapskog svijeta i kad pravda zadovolji milon poginulih iracana i milione pobijenig i mentalno unistenih filistejaca tad ce i terorizam postati proslost

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI