Sirijski grad Palmira je slobodan – Što dalje? (VIDEO-FOTO)

Palmira
8 komentara

Jučer je službeno potvrđeno, dok su se iz samog grada javili vojni dopisnici sirijske i ruske televizije, da je drevni sirijski grad Palmira u istočnom Homsu opet slobodan.

ISIL se u potpunosti povukao iz grada, nakon što je u žestokim borama izgubio ključne položaje na periferiji antičke tvrđave. Učinkovito koristeći ovu stratešku prednost, sirijske vladine snage su uz pomoć ruskih zračnih udara i jurišnih helikoptera uspjeli preuzeti kontrolu nad gradom.

Međutim, sirijske snage nisu kao pošli put napredovale uskim koridorom iz zrakoplovne baze T-4 prema istoku, nego su prvo osigurale veći dio sjevernih i južnih područja od ceste M-20, čime su onemogućili teroriste takozvanog “kalifata” da brzim protunapadom sa sjevera ili juga glavninu snaga odsjeku od zaleđa i prekinu im opskrbne pravce.

Jučer popodne su novoformirane snage 5. Legije sirijske vojske uz podršku ruskih specijalnih snaga preuzele kontrolu nad Palmirom. Istovremeno su oslobodili i sjeverozapadnu uzvisinu brdo Jebel As-Safer i sva poljoprivreda područja južno od grada, uključujući i uzvisine 565., 661. i 441.

Palmira - 02. 03. 2017.
Palmira – 02. 03. 2017.

Ruski zrakoplovstvo i tenkovi sa oslobođenih uzvisina su pokrenuli masovne udare na položaje terorista “Islamske države” u gradu. Gotovo sva skloništa i uporišta militanata su razorena, iako se ISIL pokušao braniti protutenkovskim sustavima. Međutim, zbog malog prostora na istoku grada, gdje su potisnuti svi militanti kalifata, preciznost vatre je bila visoka.

Nakon što su shvatili da je nemoguće zadržati položaje, ISIL se iz grada počeo povlačiti oko 15:00 poslijepodne po lokalnom vremenu, a za dva sata je službeno potvrđeno da je grad slobodan. U večernjim satima su nastavljene borbe u području zračne luke i okolice, ali su zbog zračnih udara teroristi bili prisiljeni na povlačenje u područje Bayrat.

Napad na Palmiru je ove godine bio puno brži, nego u ožujku 2016. godine, a cijela operacija oslobađanja samog grada je trajala tri dana.

Zbor brzine i siline napada, kojeg su uz aktivnu podršku ruskih kopnenih snaga, predvodili sirijski vojnici nove 5. Legije, teroristi nisu imali priliku pregrupirati se i organizirati više ili manje učinkovitu obranu.

Sve u svemu, situacija i dalje teška, jer ISIL kontrolira planinski lanac Jabal Mazar sjeverno od Palmire i velika područja južno od grada. Području pod kontrolom vladinih snaga još uvijek prijete bočni napadi, najviše na cesti Homs – Palmira, gdje su u nekim manjim dijelovima militanti udaljeni na samo 2 do 3 kilometra.

Buduća zadaća sirijske i ruske vojske će biti očistiti istočne dijelove Palmire i dodatno proširiti područje kontrole na sjeveru i jugu, a tek onda se može razmišljati o daljnjem napredovanju prema Araku, mjestu Suknah i konačno prema Deir Ez-Zoru.

ISILOslobođenjepalmira
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Dok ne uđu 50 km dalje od Palmire “osobađanje” nije ponovo isključeno.

Tadmur
7 godine prije

ISIl je evidentno slabiji nego prije ,SAA mora to iskoristiti,ma koliko vojnici bili iscrpljeni i umorni što je i razumljivo sada ne smiju stati.

vv-olt
7 godine prije

Zapad, aka natovci, su se nasli na krivoj strani povjesti.

Jupiter
7 godine prije

Kada bi deaš digao u vazduh Meku i Medinu iskreni muslimanski vernici bi ih zatrpali kamenom iz Palmire.

čitatelj portala
7 godine prije

Slava Siriji i Rusiji.

jale
7 godine prije

Da, ISIL ne zanimaju gradovi duhovi. Gradovi iz kojih je prethodno evakuisano cjelokupno stanovništvo. Njih zanimaju gradovi u kojima ima ljudi kojima mogu odrubljivati glave, silovati, pljačkati, pokrštavati. Mene zanima sada jer sam čitao i da njih u Palmiri i oko nje, nakon što su je zauzeli u onom luđačkom samoubilačkom jurišu, nije ostalo više od 700, a na Palmiru su krenuli sa 7000 boraca, pri kojem ih je poginulo i izbačeno iz stroja najmanje 1500, a znajući da su dio povukli nazad u Raqu i Mosul, gdje im je bila vojna logika ili ih je netko njihov gadno zajebao!? Šta su oni htjeli dobiti zadnjim pogibeljnim osvajanjem Palmire pitaj dragog Boga!

Georgij Žukov
7 godine prije

GRU Speznas su opet oslobodile ali ovaj put i ostale u Palmiri, mozete mirno spavati , Palmira vise nikada nece pasti u ruke kozojeba .

stipa
7 godine prije

To su se ISIlovci vratili u Palmiru prije par mjeseci jer je stigla nova naruđba povijesnih artifakata za bogate kupce… sada kada su to pobrali, prodali i poslali po svijetu izvukli su se… Tako ispada (osim varke da bi razvukli SAA u vrijeme ofenzive za oslobađanje Aleppa)… Što dalje? Boga pitaj, čijeg god… Palmira se očito za nikog tko je u njoj ne može braniti u Palmiri već 100km dalje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI