Slobodan je i zapadni Aleppo: SAA napreduje tako brzo da je nemoguće pratiti

Zapadni Aleppo slobodan 16. 02. 2020.
58 komentara

Jutros smo objavili analizu u kojoj smo se prije svega fokusirali na unutarnjopolitičku i ekonomsku situaciju u Turskoj i zašto je bilo kakav veći angažman turske vojske u Siriji, posebno ako će dovesti do prekida veza s Rusijom, jednostavno nezamisliv.

Više detalja o samoj vojnoj kampanji nismo naveli, jer je s tekstovima gotovo nemoguće pratiti brzinu napredovanja sirijske vojske, koja je od početka kampanje oslobodila oko 500 gradova, te manjih i većih naselja.

Nakon što su preostali militanti pobjegli na zapad duž posljednje otvorene ceste koja im je ostavljena kao koridor za povlačenje, Sirijska arapska vojska je službeno preuzela kontrolu nad područjem Velikog Aleppa.

Prema terenskom izvoru u Aleppu, islamistički militanti su vidjeli da je besmisleno pružati bilo kakav otpor u trenutku kada su se našli u Anadanskoj nizini i tako su napustili područje koje su kontrolirali više od šest godina.

Zauzimanje područja Anadanske nizine, zapadno od mjesta Kafr Hamra, uslijedilo je ubrzo nakon što je sirijska vojska uspostavila potpunu kontrolu nad svim područjima koja su ranije u gradu Aleppu bila pod kontrolom terorista.

Uz osiguran Veliki Aleppo i glavni grad pokrajine, vjerojatno će doći do primirja između militanata i sirijske vojske. Prekid vatre će se iskoristiti za nastavak mirovnih pregovora između predstavnika „umjerenih pobunjeničkih skupina“ i sirijske vlade u Astani, javlja portal Geopolitics News.

RT javlja kako je sirijska vojska uspostavila potpunu kontrolu nad svim područjima koja okružuju Aleppo, prvi put od 2012. godine, čime je okončano terorističko granatiranje drugog najvećeg grada u zemlji.

Oslobođena su ukupno 23 sela zapadno i sjeverno od grada, pošto su borci iz grupe Hayat Tahrir Al-Sham pobjegli sa svojih položaja, izvijestila je državna televizija SANA.

Vijest je sinoć potaknula velike proslave u Aleppu. Stanovnici su izašli na ulice i mahali sirijskim nacionalnim zastavama, a vozači su se oglašavali sirenama  automobila.

Sam grad Aleppo je oslobođen u zajedničkoj akciji sirijskih i ruskih snaga 2016. godine,ali su islamistički militanti ostali ukopani u zapadnim predgrađima i nedovršenim stambenim blokovima i obližnjim selima, odakle su redovito granatirali grad minobacačima, što je uzrokovalo smrt civila i razaranja. Ovom teroru je sada došao kraj.

U trenutku pisanja ovih nekoliko redaka, situacija na frontu je izgledala kao na karti dolje, ali je moguće da se situacija u međuvremenu promijenila i da je SAA oslobodila nova područja zapadno od Aleppa i cijele rute autoputa M5 od Aleppa do Hame. Stoga ovu kartu uzmite s rezervom, jer se odnosi na razdoblje neposredno poslije 12:00 u ponedjeljak, 17. veljače.

 

aleppoOslobođenjesirijaZapadni Aleppo
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Helvetia
4 godine prije

Kad u zimi ovako napreduju kakvo ce tek bit proljece zählt siriju

Alen
4 godine prije

Pod kontrolom saa je cesta alepo – hama vidim presjekli su i dio ovih prometnica zapadno od ceste hama-alepo , sto znači da sad jedino kozjim stazama se mogu kretati ..
Erdogan je sam sebi napravio prilično živo blato..

Dragance iz Slovacke (lažni burt)
4 godine prije

Ovo je samo igrokaz za naivne. Asadovci se nikada neće usuditi preći crvenu liniju koju je povukao Erdogan potpomognut cijelom NATO (OTAN) organizacijom čiji je Turska važni član. Rusi i Iranci si neće dozvolit takovu avanturu. Zapamtite crvena linija se ne smije preći….

Siniša
4 godine prije

Koje su Kurdi pakosne budale, pokloniše onoliku teritoriju Turcima koja bi u ovim uslovima bila apsolutno značajna.

Nadnicar
4 godine prije

Pametnije bi vam bilo da zasucete rukave i posla se uhvatite,ima se sto raditi po ex yugi,sirija vam nece leba dati.

varjag
4 godine prije

Ovo mi je osvježilo dan!!!!!!!!!!!!!!!! Supeeeeeeeeeer!!!!!!!!!!!!!!!!!!

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Erdo se pjeni, viče, prijeti….. Traži od Sirijaca da se povuku. Iz Sirije. Do kraja mjeseca. Od Rusa da Sirijcima kažu ferma…. Sirijci se prave blesavi. Ne znaju kud se ide. Iz Sirije. Pa krenuli… izgleda u Tursku. A i Rusi se prave blesavi. Puštaju Sirijce da mlate po glavosječama. A ovi ih deru….. Milina jedna…… Šteta prekidat’.
P.S.
Dok Erdi ne dogori do noktiju. Jer bleso nikako da shvati, da je opet izabrao krivu stranu.
Kao onog puta protiv Egipta, pa Sirije, Rusije, sad Libije, pa ponovo Sirije, neće valjda opet protiv Rusije.
Da ne bi opet slao u Moskvu neko pismo.
A u pismu piše; baćuška, neću više……
Ne znam šta mi bi, neću opet hanume mi…..

burt
4 godine prije

Assad i IRGC hoće maksimalističke ciljeve radi svojih interesa ali nema ništa od toga, morat će reducirati svoje planove jer je novi unitarizam pod iranskom dominacijom neprihvatljiv i zato se i crtaju linije novog unutrašnjeg uređenja

Trubadur
4 godine prije

“Russian delegation rejected Turkey’s demands for immediate ceasefire in Idlib and complete withdrawal of SAA beyond Turkish observation posts (pre offensive frontline)”……………….. Rusi ne zarezuju Turke ni 5% a i o nekakvom primirju za sad nema ni govora…. Ide se dalje, prema zapadu u Alepu a kreče se i veliko pojačanje u smijeru Ariha, Sarmin, pa je skoro sigurno, da se ide i na oslobađanje M4 autoputa ( Alepo – Latakia )….

Acrobat
4 godine prije

Nermine, Rusi i Sirijska armija oslobidili Halep i 2016. i sada:”Aleppo je oslobođen u zajedničkoj akciji sirijskih i ruskih snaga 2016. godine…” Majka mu stara ima li tu gdje Iranaca? Ovo tim prije što je predstavnik Turske vlade prije nekoliko dana izjavio da se oko Halepa i Idliba koncentrisalo 120 hiljada iranskih proxija. Dobro, Rusi obavljaju glavni posao iz zraka, ali i neko mora pregaziti teren čizmom. I te 2016. Iranci i njihovi puleni su dali ogroman doprinos oslobađanju Halepa kao uostalom i sada.

kervnewirfveirfviewrrferferwferwfverfer
4 godine prije

Ovi se zalaufali neće stati do Istanbula.

Ivo
4 godine prije

Samo da rusi ne dogovore neko hebeno primirje još bar mjesec dana, u tom periodu oslobađa se cijeli Idlib ovim tempom.
Umjereni opozicionari su kolapsirali, turci se samo našetavaju okolo i paze da ih vlastiti ‘saveznici’ ne počnu targetirati zbog izdaje, vrijeme je odlično za eliminirati kompletan nakot.

Dejan
4 godine prije

Sirijska vojska uz rusku pomoć napreduje i to “brzinom svetlosti” ovih dana. To je najvažnije. Kako zadati udarac Turcima da ih boli? Pa ne tako što će Rusi srušiti Ankaru kad ih Turci provociraju već velikim napredovanjem od strane sirijske vojske. Srećom neki mnogo pametniji ljudi vode Rusiju od nekih ovdašnjih komentatora koji kukaju da je Rusija slaba čim dozvoljava da ih turci malo malo pa udare na neki mučki način. Kad se vodi rat gleda se strateški cilj. Nisu Turci gadjali Moskvu raketama (to ne bi ni mogli ni smeli ni u svojim snovima) pa da Rusi odgovore raketnim uništavanjem Ankare. Tako da se stvarno pitam šta je u glavama nekih komentatora kad zagovaraju neprimerene odgovore od strane Rusije. Dosad se pokazalo da Rusija u Siriji snažno ostvaruje svoje zacrtane ciljeve, uz odredjena podmetanja, a ta podmetanja uspešno prevazilazi.

Max
4 godine prije

Sirirjsks vojska prebrzo pobjeđuje. Turci tu ne mogu ništa i mislim da su svjesni toga.

Zadranin
4 godine prije

😂😂😂😂

Alen
4 godine prije

To onaj što je dronom uništio s400 i pobio 4 generala rusije na sastanku u bazi..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI