Sirijska vojska ide na Al-Bab, Istočnu Goutu i čisti istočni Homs

Al Bab - Sirija
8 komentara

Dio sirijskih vladinih snaga i libanonski Hezbollah su 30. siječnja napali položaje terorista takozvane “Islamske države” južno od zračne baze Kweires istočno od grada Aleppa. Ovo je prvi put od deblokade zrakoplovne baze da se sirijske snage kreću u smjeru grada Deir Hafera.

Jučer rano, nakon artiljerijskog napada, vladine snage su oslobodile selo Al-Qutbiya, koje se nalazi između zrakoplovne baze i grada Al-Jabbul, smještenom na obalama istoimenog jezera. Danas su u jutarnjim satima borbe u tom smjeru nastavljene.

Sirijske su snage jučer nastavile napredovati i prema gradu Al-Bab. Oko podneva su oslobodile selo Rasm Al-Serhan, 10 kilometara jugoistočno od Al-Baba i potpuno preuzele inicijativu na tom dijelu bojišta. Turske snage i proturske islamističke milicije sa sjevera ne uspijevaju probiti linije obrane terorista “Islamske države”. Iako su kružile glasine da će ISIL napustiti Al-Bab i utvrditi se u Tadifu, oko 3 kilometra južnije od Al-Baba, do ovog trenutka se to još nije dogodilo i ISIL čvrsto brani Al-Bab i mjesto Qabassin, čime zadaje velike glavobolje turskim snagama.

Qutbiyah - Sirija
Qutbiyah – Sirija

U području Damaska je iz Wadi Barade počela evakuacija oko 700 militanata i preko 1 500 članova njihovih obitelji za pokrajinu Idlib, a elitne sirijske snage, do sada raspoređene u tom području, prebačene istočno od Damaska, u područje Istočne Goute, kako bi očistili posljednju veliku islamističku enklavu u blizini prijestolnice. Računa se da predajom islamista u Wadi Baradi Glavni stožer sirijske vojske sada raspolaže s dodatnih 5 000 do 7 000 iskusnih boraca.

U Deir Ez-Zoru se dogodilo očekivano slabljenje islamističke ofenzive i ISIL je nakon svakodnevnih zračnih udara ruskih strateških bombardera Tu-22M3 i sirijskog i ruskog taktičkog zrakoplovstva prisiljen na defanzivu.

Ipak, situacija u gradu je i dalje izuzetno teška. Teroristi su uspjeli zadržati koridor koji povezuje glavni dio grada s vojnom zrakoplovnom bazom i utvrdili se u obližnjim gradskim ruševinama. Vojni izvori prenose da napad na Deir Ez-Zor vode elitne snage “kalifata”, koji se sastoje uglavnom stranaca s vojnom obukom.

Ista skupina je ranije u prosincu uspjela ponovno zauzeti grad Palmiru u istočnom Homsu. Međutim, sirijske snage i u tom smjeru provode uspješnu ofenzivu. Nakon oporavka od gubitka Palmire, sirijski vojnici su uspjeli zadržati zrakoplovnu bazu T-4 i pokrenuti protuofenzivu. U zadnjem tjednu su uspjeli prodrijeti duboko u područja pod kontrolom terorista Islamske države, te osloboditi područja najmanje 5 kilometara prema sjeveru i sjeveroistoku i oko 15 km na istoku i jugoistoku.

U međuvremenu je ruski ministar vanjskih poslova izjavio kako se slaže s inicijativom američkog predsjednika Trumpa o stvaranju sigurnih zona za sirijske izbjeglice, u Siriji ili pograničnim regijama, ali Washington to “mora koordinirati s Ujedinjenim narodima i vladom predsjednika Assada u Damasku“.

“Ako se radi o ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog sukoba, uzimajući u obzir njihove osnovne potrebe, onda mislim da se ideja o stvaraju sigurnih područjima unutar Sirije za raseljene može razmatrati visokim povjerenikom Ujedinjenih naroda za izbjeglice i drugim organizacijama” rekao je, ali je podsjetio da ova akcija mora imati odobrenje legitimno izabranih vlasti i predsjednika Assada, što znati da bi Trumpova administracija morala službeno kontaktirati Damask i dobiti dozvolu za provedbu ovog plana, prenosi RT.

I za kraj jedna dobra vijest iz južne pokrajine Dara’a. Tamo je programu nacionalne pomirbe pristupilo još 600 pripadnika takozvane oporbe, koji su položili oružje, zatražili primjenu zakona o oprostu i povratak civilnom životu.

Al BabDaraevakuacijaOslobođenjepredaja
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
7 godine prije

Ima nekih naznaka da kurdi planiraju napad iz pravca Hasake,a cilj je presijecanje komunikacija Raka-Deir ez Zor.Tada bi konačno odbrana grada došla do daha.Ipak znajući kako su nepouzdani i prevrtljivi bili do sada ovo treba uzeti sa rezervom.

čitatelj portala
7 godine prije

Sretno, Sirijo. Pobijedit ćeš zlo.

Bill Clinton
7 godine prije

Ovo o pomirbi… na kraju teksta istaknuto boldom, malo me podsjeća kako je drug Tito pomilovao čete & uje & muje… pa se to njegovim tadašnjim pionirima-sljedbenicima i poštovaocima obilo o glavu kad postadoše 40-godišnjacima…

Ulica V.V.P.
7 godine prije

Test

Georgij Žukov
7 godine prije

Napred Sirijska narodna armijo , gazi fasisticke placenike dok i zadnji pedalj sirijske zemlje ne bude slobodan .SFSN!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI