Rusija evakuiše građane iz Evrope

Aeroflot
34 komentara

Moskva radi na povratku ruskih državljana koji su zaglavljeni u Evropi zbog ograničenja letova.

Ruska vlada je objavila da radi na planu za evakuaciju svojih građana iz Evrope, nakon što je niz evropskih zemalja zatvorio svoj vazdušni prostor za sve ruske aviokompanije usred vojnog sukoba Moskve sa Kijevom.

Ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj i Federalna agencija za turizam otkrile su u nedjelju da rade sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova na evakuaciji Rusa iz evropskih zemalja koje nastavljaju da uvode sankcije Rusiji, izbacujući ruske avione iz njihovih vazdušnih prostora.

„Posao na organizovanju evakuacije ruskih državljana iz evropskih zemalja sprovodi Federalna agencija za vazdušni saobraćaj zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije i Federalnom agencijom za turizam. Nakon razjašnjenja potrebnih nosivih kapaciteta formirat će se raspored“, navodi se u saopštenju.

„Ruske avio-kompanije su spremne da ispune svoje obaveze prema putnicima i dovedu ih kući, uz fleksibilne pristupe i konstruktivne odluke vazduhoplovnih vlasti evropskih zemalja o ovom pitanju“, navodi se u saopštenju.

Agencije su savjetovale Ruse u Evropi da se registruju u aplikaciji Foreign Assistant za pametne telefone ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Kako većina evropskih zemalja trenutno zabranjuje ruskim avionima da uđu u njihove vazdušne prostore, Rusi u Evropi bi mogli biti evakuisani kući preko Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Egipta, između ostalih zemalja koje su još uvijek otvorene za ruske avione, rekao je Dmitrij Gorin, potpredsjednik Ruskog sindikata putničke industrije (PCT), saopšteno je u RIA Novosti u nedelju.

On je napomenuo da turoperatori rade na tome da vrate „400 nezavisnih i organizovanih turista iz Budimpešte u Mađarskoj, 500 organizovanih turista iz Bugarske i oko 200 sa portugalske Madeire” nazad u Rusiju.

Više od deset evropskih zemalja je već zatvorilo svoj vazdušni prostor za ruske prevoznike, kao i za privatne avione iz Rusije. Govoreći u nedjelju, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi cilj EU bio da svim ruskim avionima uskrati pristup bloku, „što znači da neće moći da prelete blok ili slete na bilo koji aerodrom u njemu“.

U nedjelju je ruski vodeći avioprevoznik Aeroflot objavio da otkazuje sve letove za Evropu.

evakuacijaEvropaletovirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Znaci resili Rusi da umiste Covid19.

Alen
2 godine prije

I šta sad , ako EU primi urajinu u članstvo po hitnoj nekakvoj proceduri ?

tuf
2 godine prije

Aeroflot će imati velikih problema s održavanjem aviona. Imaju više od 100 Boeinga 737, općenito ruski komercijalni operateri imaju 3/4 aviona zapadne proizvodnje za koje je sada zbog sankcija nemoguće dobaviti originalne dijelove. Igranje s crnim tržištem (rabljeni dijelovi) i alternativnim dijelovima (zamjenski proizvođači) je opasno i dovodi neminovno do nesreća, što je svakako američka strategija već primjenjena na Iranu. Avione nije lako zamijeniti drugima primarno zbog financija, ali niti ruski niti kineski nisu još potpuno neovisni od zapadnih tehnologija da bi služili kao alternativa. Ruski MC-21 još uvijek, uz domaće motore koje stidljivo testiraju, koristi i Pratt&Whitney motore – ali glavni problem je avionika/elektronika. Npr. elektriku je razvijao američki Hamilton Sundstrand, za avioniku su zaduženi Honeywell, Thales i Elbit Systems – znači bez američkog amenovanja ovi avioni ne lete niti se alternativa može osigurati 5-10 godina. S kineskima je još gore, 40% najvažnijih komponenti dolazi od zapadnih proizvođača – komunikacije,… Čitaj više »

Schwarze Hundarte
2 godine prije

Pa , Morat ce potrazit I platit usluge Air Egypt ili slicnih ne zapadnih , zracnih tvrtki , koje jos mogu letjeti . U svakom slucaju to bude znacilo 5 – 10 zrakoplova . Slicna muka , bude mucila I drzavljane , zapadnih zemalja kao i njihove diplomate !!! Ostaje im jedino – CESTOM !!! Pa preko St. Peterburga do Finske ili na Murmansk do Norge ili na Belarus pa na Poland i to uz uslov da ih Belarus , propuste uopce u sta cisto sumnjam !!! U svakom slucaju – put od vise tisuca kilometara … Vrlo zamorno , KOSTA a posebno je ubivstveno za djecu , obzirom da su mnogi od njih sa obitelji !!! Imovinu , koju su ostvarili a ne mogu , potrpati u auta – ostavljaju Russiji – hvala ljepa , dodj te nam I slijedeci put ! Put , dug I KRAJNJE NEIZVJESTAN ,… Čitaj više »

Ja to onako
2 godine prije

Ko je cepljen ne mora da brine.

Tupko Glupko
2 godine prije

Kada Rusija uvede zabranu leta iznad Rusije za Zapad – a koja se raspostire na jedanest vremenskih zona i uvjerljivo je najveća država površinom na svijetu – bit će veselja u međukontinentalnim letovima.

Siniša
2 godine prije

Univerziteti po EU izbacuju studente iz Rusije!!??
EU podržava i naoružava ukronaciste!?!??
Juče slušam da je Evropa uvjek na vrhuncu moći napadala, to im dođe nekakvo nepisano pravilo a po nekima zapad je u zenitu moći.
Elem…biće rata i to zahvaljujući Putinu, veliku je grešku napravio samo zato što ove ukronaciste nije odlučno uništio ovako je nacistima u NATOu i ukrajini vremena da se otrijezne i reorganizuju.
Eno i Kazakstan koketira sa nacistima.

c-4
2 godine prije

Ja vam kazem…dolazu vremena kad ce se progoniti Rusi kao nekada Zhidovi.
Budite sigurni da ce nas Hrvate, Srbe itd okrznuti.
Nemoguce je progoniti Ruse a da to i mi ne osijetimo.

Max
2 godine prije

Logično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI