Okruženi marinci u Mariupolju počeli se predavati – Ukrajina tvrdi da je vijest lažna

Ukrajinski vojnik u Mariupolju
83 komentara

Ukrajinske snage u Mariupolju prisiljene su se predati ruskim vojnicima jer im je ponestalo streljiva i bore se bez dovoljno hrane i vode više od mjesec dana, navodi Independent.

Britanac koji se dobrovoljno prijavio u borbu protiv ruskih vojnika u Ukrajini također je među tim vojnicima koji su se predali nakon što su tjednima branili Mariupol.

Dopisnik PBS-a Simon Ostrovsky objavio je sliku britanskog dragovoljca i potvrdio da se predao ruskim postrojbama, tvrdi bivši član odreda.

“Aiden Aslin, Britanac koji se bori za obranu Mariupola s ukrajinskim marincima i objavljuje o ratu na Instagram računu @cossackgundi”, tvitao je Ostrovosky uz Aslinu sliku.

“On se predao ruskim trupama, upravo mi je rekao bivši član njegovog odreda.”

Međunarodni dopisnik Independenta Bel Trew također je na Twitteru istaknuo Aslinove napore i retvitirao dvije objave u kojima se citira Aslin o ukrajinskoj borbi u gradu.

“Prošlo je 48 dana, dali smo sve od sebe da obranimo Mariupol, ali nemamo izbora nego da se predamo ruskim snagama”, rekao je Aslin u poruci objavljenoj putem kontakta na Twitteru.

“Nemamo hrane i streljiva. Svima je bilo zadovoljstvo, nadam se da će ovaj rat uskoro završiti.”

Facebook objava 36. brigade marinaca ukrajinskih oružanih snaga u ponedjeljak je objavila sličnu izjavu o teškoj situaciji u Mariupolju.

“Od početka izlaska branili smo Mariupol već 47 dana. Bombardirani smo iz aviona, pucano na nas iz topništva, tenkova i drugih vatrenih sredstava. Činili smo obranu dostojnom čineći nemoguće. Ali svaki resurs ima potencijal da ponestane”, stoji u objavi (putem Google Translate).

“Više od mjesec dana marinci su se borili bez dopunjavanja streljiva, bez hrane, bez vode, gotovo pili iz lokvi i umirali u čoporima.

“Pješaštvo je ubijeno, a pucnjave sada vode protuzračni topnici, radiooperateri, vozači, pa čak i orkestar. Umiru, ali se bore. Postupno se bližimo kraju”, stoji u molbi pozivajući Ukrajince da se sjete svoje hrabrosti. ”

Post je zatvoren riječima: “Dragi ukrajinski narode. Ne znam što je sljedeće, ali stvarno vas molim da se sjetite marinaca lijepom riječju i bez obzira kako se dalje razvijaju, nemojte govoriti loše o marincima.”

Newsweek nije uspio provjeriti valjanost objave.

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja, Petro Andrjušenko, odbacio je tvrdnje Facebook postova. Na društvenim mrežama Andrjušenko je rekao da je stranica hakirana i da je objava lažna.

Zamjenik gradonačelnika Serhiy Orlov također je rekao za BBC da se “borbe za Mariupolj nastavljaju” i rekao da su informacije koje izlaze lažne.

“Informacije o marincima su lažne. Ne komentiram lažne”, rekao je.

“Rusi su privremeno zauzeli dio grada. Ukrajinski vojnici nastavljaju obranu središnjeg i južnog dijela grada, kao i industrijska područja i tako dalje.”

Ipak Rusija tvrdi da su se najmanje 42 ukrajinska vojnika predala u Mariupolju, dok neslužbeno, broj bi mogao biti i veći.

Oni su bili među 100-ak ukrajinskih vojnika koji su sudjelovali u noćnoj borbi s ruskim snagama u neuspjelom pokušaju bijega iz opkoljenog grada, rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov na jutarnjem brifingu za novinare u Moskvi.

Kao rezultat, tri ukrajinska tenka, pet oklopnih vozila i sedam automobila uništena su u borbama u kojima je poginulo oko 50 ljudi, rekao je Konašenkov.

“Skupina ukrajinskih vojnika koja je brojala do 100 ljudi u oklopnim vozilima pokušala se probiti iz tvornice (Illich Steel and Iron Works) i napustiti grad u smjeru sjevera. Ovaj pokušaj proboja osujećen je zračnim napadima i artiljerijom”, on je dodao.

marinciOružane snagepredajaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
83 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hogar strašni
2 godine prije

Sutra je novi dan i njih izginulih u sjeni profita nitko se neće sjetiti.

2 godine prije

Predali su se jučer popodne, zato nema još video snimaka.
A da je vjest lažna, ne bi Zelenski nudio zamjenu opozicijskog lidera, kojeg je dao uhapsiti!!!!
A to imate več svjetskim, ne zapadnim, medijima!
Oh, kako bi vam voleo prosljediti link…

eks
2 godine prije

Sada se vide efekti taktike ruskih snaga. Da bi izbegli mnoge ljudske žrtve uništili su infrastrukturu i onemogućili opskrbu ukrajinskih snaga i plaćenika municijom i hranom . Zbog toga traje dugo ova operacija. Sada je samo pitanje vremena kada će se predati oni nacisti i američki i NATO oficiri iz podzemnih tunela kombinata Azovstal . Rusima je važno da oni budu zarobljeni i pokazani svetu. Sve dolazi na svoje mesto. Histerija i urlanje Londona, Brisela i Vašingtona je upravo iz razloga što se istina probija i pokazuje njihova uloga u zločinima , a “Drang nach Osten” doživljava poraz .

2 godine prije

Da je vijest lažna, ne bi se znao tačan broj.
1026 vojnika.
Od toga 136 oficira i podoficira.
I 47 ženskih pripadnica armije… Zamislite, čega je njima ponestalo….

Zoran
2 godine prije

Čitajte na Moon of Alabama sve o Ukrajini

Ime
2 godine prije

Nadam se da ce Aiden “omastiti” konop.

Stipe
2 godine prije

Vidi se da ser… iz aviona.

eks
2 godine prije

Ha, ha, kako izmišljaš i lupetaš . Predalo se tačno 1026 marinaca , medju kojima je i jedan plaćenik iz Engleske.

nekoime
2 godine prije

Sve tri vjere istovremeno?

FATIH
2 godine prije

IMA LI BOJOVNIKA IZ KONJICA TAMO.
SLAVA RUSKIM VOJNICIMA!!!
SELAM IZ KONJICA!!!!

tihobl
2 godine prije

Kijev (citaj NATO) poslao je 14 helikoptera da nekog izvuku iz Mariupolja. Novorusi kazu da su oborili 12, a rusi priznaju da je oboreno 5. Za preostala dva novorusi ne znaju gdje su. Ili su u celicani ili su im uspjeli klinsuti (ali onda bi morali ici preko istoka jer ostale pravce pokriva novoruska PVO, a jug ruska mornarica).

Mora da je to neko jako vazna kad su rizikovali 28 pilota i kopilota.

Mario
2 godine prije

Dao Bog da ti tvoji zemljaci nisu u Mariopolu, a ako nisu onda i neznaju što se događa jer nijedna vojska nebi dopustila da im takve informacije dođu na teren među vojnike.
Lažu svi, ali čija laž će biti fatalna pokazat će vrijeme. Na kraju se mrtvi broje.
U svakom slučaju predaja je bolja opcija od samouništenja.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

“Upravo, kad samo što nisi pobijedio u odlučujućoj bitki i preuzeo grad, upotrijebi kemijsko oružje da u rat uvučeš i NATO!” – Sun Tzu, Umijeće ratovanja…

P.S.
Zapovjednik i načelnik štaba pišu prijedloge za dodjelu odlikovanja…
Gospodine pukovniče, pišem: “Vi ste osobno uništili dvjesto ruskih tenkova.”
Zapovjednik, puši cigaretu i zamišljeno gleda u strop:”Piši – tristo, nećemo ih žaliti!”

Max
2 godine prije

Dosta dugo su izdržali a Ukrajinska vlada vjerojatno niječe pad Mariupolja da bi izbjegli pad morala strah i paniku.

nepoželjni
2 godine prije

“…tvornica…Illich Steel and Iron Works…” … hm, “pravi” ukrajinski naziv za tvornicu…
(očito Ukri nemaju kompleks domoljublja;)

Ps.
Nego, ima li “kemtrejlsa” na nebu po bespućima južnoslavenskih “država” ?

(jučer predvečer i danas do maloprije, nad Istrom nebo svo iskrižano, sada je mala naoblaka pa se ne vide ali predvečer i sutra ako se raziđe biti će ih još … javite mi ako ih ima)

2 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
gargamel
2 godine prije

Ja ne bih davao nikakve informacije, ni ko je zarobljen, ko je poginuo, gdje se ide, neka gledaju u staklenu kuglu.

burt
2 godine prije

po snimcima se vidi da su se predali u ruralnom području Mariupola a urbani dio grada i postrojenje Azovstal drži ukrajinska strana, ostali ukrajinski marinci drže položaje po gradskim četvrtima tako da su razne ruske, čečenske i separatističke jedinice uvučene u opasan urbani rat u kojem su inače najveći gubici

jozo.bloket
2 godine prije

Postoji snimka čečena kako ulaze u podrume tvornice illich ( tako se navodi lokacija u snimci ).
Ono što je zanimljivo, dok kamera snima u jednom kadru na sekundu, jako kratko vide se ostaci paljenje papira na podu. Očito su prije predaje, svu dokumentaciju o svojim ratnim zaslugama spalili.

jozo.bloket
2 godine prije

Na twiteru bowl of borsch, prenio je izjavu dužnosnika DPR-a Daniil Bezsonova, koji kaže kako je ovaj britanac Aiden Aslin osumnjičen za seksualni skandal.

U komentarima se spominje silovanje. Ovaj britanac je homoseksualac u braku ili zajednici sa drugim ukrajinskim muškarcem, tako da nije jasno radi li se o silovanju žena ili muškaraca.

Ono što je zamimljivo, u kontekstu istog seksualnog skandala navedeno je i ime hrvatskog državljanina Vukoslav Prebeg, rođenog 1982. g., iz Zagreba

tihobl
2 godine prije

Kojih preostalih marinaca kad se i zadnji predao.
Ostali su azovci, SBU i NATO oficiri, sve skupa oko 1500.

tihobl
2 godine prije

Vidio sam na jednom snimku da ruski vojnici vicu alahu ekber prije nego sto krenu u ciscenje. Razglamili se, dernjaju se na sav glas, prije nego sto se razviju u razlicitim smjerovima. Onako zuti ne mogu biti ceceni.
Prepadaju jadne azovce kojima se gace tresu cim cuju za cecene.

Lucija, prva
2 godine prije

🇺🇦 Creepy stories from Mariupol

A resident of the city told how the Nazis did not let civilians out of the basements and hammered the doors with nails, turning the apartments into combat positions.

——

🇷🇺🇺🇦 Somali battalion artillery, namely, D-30 guns, destroying the Azov battalion company retreating to the Mariupol port

FATIH
2 godine prije

SLAVA BOSNI I HERCEGOVIN!!!

2 godine prije

Svi lazu pogotovu rusi ,samo si ti izvor postenja i istine ,,ili jednom rijecu kako ti rece Shupchina

nessy
2 godine prije

Vijest na Index-u je da se predalo cca 1000 boraca iz Mariupolja, jer su ostali bez municije, hrane i vode, sto im je bilo obecano od komande. Dalje, njihovi vrli zapovjednici su ih proglasili dezerterima. Valjda su trebali izginuti do zadnjega, igrajuci se kamikaze. Nagrada stize u narednom zivotu. Cak i pobjednik postuje borce druge strane, ako su se casno borili. Zapovjednici su ih proglasili dezerterima, valjda se od svakog vojnika ocekuje da umre, bez hrane i municije, bez svrhe, da bi zapovjednistvo bilo zadovoljno. Ali, uz vijesti o Ruskim zlocinima (tko se usudi sumnjati), imamo video, ukrajinski vojnici spasili stenca iz rusevina. Pa ti ukrajinci su divni ljudi, u svom ratnom vihoru nadju vremena i sredstava za spasavanje psica. U mojim grudima se bori pravedni bijes (naravno protiv okrutnih hordi sa istoka), i njeznost (naravno, prema pjekjasnim humanitarcima sa druge strane). Valjda tako propaganda funkcionira, a tko ne misli… Čitaj više »

hiber
2 godine prije

Da, i Putin će dobitu kuma u komadima. Ne ide to tako…

hiber
2 godine prije

Previse vremena Rusi gube na Mariopolu, jer je to politička odluka Putina kojem treba nekakav uspijeh. U međuvremenu sve vise ruskih dronova pada, i sve vise teške artiljerije dolazi Ukraincima. Rakete su počele padati i po brodovima.

ANTIFASHISTA
2 godine prije

Nacizam i Fashizam treba unistiti u samoj srzi svoga bivstva.

Alen
2 godine prije

Sve u svemu pokazali su Rusima ko su pravi fajteri,ovo govorim samo iz vojne perspektive tako da ovi emocionalni rusofili koji podrzavaju prikrivenu komunisticku agendu i koji jos uvijek na uniformama nose crveni pentagram sotonin simbol ne kmece odma,nisu ni Ukrainci bolji i oni nose sotonine simbole tako da iza svega stoji sasvim nesto drugo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI