Washington nudi evakuaciju Zelenskom

Valodimir Zelenski
38 komentara

Ukrajinski predsjednik je, međutim, javno izjavio da želi da ostane u Kijevu.

Zvaničnici američke vlade spremni su da pomognu u evakuaciji ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog iz Kijeva i razgovarali su o sigurnim mjestima gdje bi on mogao da predstavlja ukrajinsku vladu u egzilu, objavio je Washington Post u petak.

Prema novinama, koje su citirale „visokog američkog zvaničnika“, predstavnici američke vlade „proteklih dana razgovarali su sa Zelenskim o raznim bezbjednosnim pitanjima, uključujući najbezbjednija mjesta za predsjednika kako bi se obezbjedio kontinuitet ukrajinske vlade.”

Slične komentare dao je i predsjednik Komiteta za obavještajne poslove Predstavničkog doma Adam Schiff (D-CA), tvrdeći da je američka vlada pokušavala da Zelenski postane „svjestan“  „prijetnji po njega lično“ i da je „spremna da mu pomogne na bilo koji način.”

Neimenovani ukrajinski zvaničnik je takođe rekao za Washington Post da je bezbjednosni tim Zelenskog bio spreman da ga evakuiše na bezbjedno mjesto, ali je Zelenski odbio da napusti glavni grad Ukrajine dok se sukob sa Rusijom nastavlja.

U petak, nakon što je Bijela kuća rekla da „radi na pružanju“ „različite podrške“ Zelenskom, ukrajinski predsjednik je objavio video na kojem se vide on i njegovi pomoćnici na ulicama Kijeva.

„Svi smo mi ovdje, naši vojnici su ovdje… mi branimo našu nezavisnost“, rekao je on, kao da potvrđuje da neće napustiti grad.

Eksplozije su prijavljene u subotu na sjeverozapadu Kijeva, pošto je ruska „specijalna operacija“ ušla u treći dan.

Sukob je izbio nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio vojnu akciju usmjerenu na „demilitarizaciju” i „denacifikovanje” Ukrajine. Moskva je ofanzivu opisala kao neophodnu mjeru za zaštitu Luganske i Donjecke Narodne Republike u Donbasu, koje su ove sedmice zvanično zatražile rusku vojnu pomoć protiv „ukrajinske agresije“. Kijev je, međutim, negirao da planira da povrati otcjepljene republike silom, optužujući Moskvu za „ničim izazvan“ napad. Zapad, uključujući SAD, UK, EU i NATO, osudio je rusku vojnu akciju, uvodeći sankcije ekonomiji zemlje i visokim javnim ličnostima i zvaničnicima. Ruski predsjednik i njegov ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov lično su na meti posljednjeg talasa sankcija koje su objavile EU, SAD i Kanada.

evakuacijaRatrusijaSADukrajinaVolodimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Dugo bi živ ostal u njihovim rukama…

Legendarni Grk
2 godine prije

Ovo je tipična izjava glumatanja i prenemaganja za javnost – naravno da će ga izvući ako zagusti, ali se narodu mora “poslati ohrabrujuća poruka”.

@Email (nije ...)
2 godine prije

Glavni trg u Kievu će se zvati njegovim imenom.

Trt
2 godine prije

Denacificirati.

Toni
2 godine prije

Američki Hazari nude zaštitu svom agentu, ukrajinskom Hazaru. Potpuno prirodan postupak.

preseren3
2 godine prije

Zelenski je profesionalni komedijant.
On svoje uloge ne napušta do zadnjeg!
Mada je bio specijalist za komedije, sada se pokuša u tragikomediji…

Alen
2 godine prije

Ostaje on da zemlja što više iskrvari , dok zapad za to vrijeme pokušava da orgija po rusiji i tako samo truje , već prilično otrovana srca , svojih žitelja , pumpajući u njih mržnju bez presedana .
Nazi filanje mrznjom zapada je u 6 brzini..
Strah i mržnja su dobitne emocije da se stanovništvo pripremi..

pirat sa kariba
2 godine prije

jako inteligentna osoba koja misli prkosom i oruzjem rijesiti sve ,gdje mu banda kojoj je stalo samo do novca govori sta treba uraditi

Samuraj
2 godine prije

Oni koji u Kubanskoj krizi nisu htjeli u vlastitoj blizini rakete te su prijetili nuklearnim ratom, sada te iste rakete postavljaju u blizini drugih. Oni koji su se u Libiji, Afganistanu, Iraku, nastavi niz zemalja, dokazali kao “osloboditelji” su cijelo vrijeme perfidno kroz NATO “strateškim zemljama” u Europi godinama čačkali medvjeda. E, sada se medvjed probudio i mrzovoljan je. Na tom problemu koji su namjerno htjeli sada žele profitirati. Ovo je gadljivo koliko se iz aviona vidi da “osloboditelji” imaju svoj cilj i interes ne mareći za kolateralne žrtve, a države koje huškaju trebaju ostati hladne kao špricer i neutralne kao Švicarska, koliko god bilo čudno tu mislim i na Ukrajinu koja treba postati samosvjesna i koja treba prestati biti lopta između tuđih interesnih reketa. Treba vratiti mač u korice, medvjeda ponovno uspavati i ne raditi iste greške. Točka.

Mali zloco
2 godine prije

Komedijas se nece evakuisati on se drzi one narodne: ,, Dok junacko srce kuca Zeleni ne izlazi iz bunkera”

preseren3
2 godine prije

Ajde, sa pridruži, ustanovi novu zajednicu, “exil presidents”!
Guaidao, Timošenko, Zelensky, i još, ko naiđe…

Prle
2 godine prije

Vecina komentatora je zaludjena geopolotikom i nacionalnim pitanjima koliko vidim. Za neku naciju i drzavu ginuti moze samo teska budala,a to je narod koji je po ko zna koji put ispao budala. Netko od vojskovodja u povjesti je rekao jednu dobru stvar,a to je da ako hoces uraditi najbolju stvar za drzavu i naciju onda bi to bilo da je se odreknes. Drzava je tu da te pljacka i iskoristava od kolijevke do groba. Ne damo drzava,nego i vlastita porodica,kao i sama priroda. Mi smo samo resurs nekome drugom. Ljudi su najobicnije smece i sve dto mogu uraditi za njih omoguciti im da se pobiju izmedju se. Onaj tko na to ne nasjedne,i prozrije o cemu se tu sustinski radi,taj je dostojan da se bori i zivi.

Peter Tosh
2 godine prije

Neka dodje kod nas da sa Plenkijem nareze kulenove seke pa uz rakiju zapjevaju Jos je ziva Ukrajina

nepoželjni
2 godine prije

Evolucija odnosa Putin – Zelenski: “Zelenski i nema neki veliki manevarski prostor, a Putin pokazuje malo interesovanja za prilagođavanje spoljašnjim pritiscima.” (sa sastanka u Parizu – decembar 2019.) od tada se nisu vidjeli u “4 oka” (koliko ja znam) ali je bilo obostranih “mlakih” inicijativa… “Kremlj: Putin i Zelenski uspostavili radni kontakt” (26 Jan 2020) “Ukrajinski predsjednik Zelensky poziva ruskog Putina na sastanak” (20. travnja 2021) ” Do sada (ima) nekoliko širokopoteznih skica, više konceptualnih nego suštinski hipotetički dnevni red za hipotetički sastanak – kazao je Peskov.” (maj 2021.) Naravno, Zelenski je imao prilike ranije sjesti za stol sa Putinom ali nije bio pretjerano motiviran jer je na svoju poziciju došao upravo uz pomoć zapada pa je na neki način bio dužan slušati što mu se sa zapada naređuje a pomalo je i vjerovao da će mu zapad pomoći kada “zagusti”. …očito je bio u krivu. No zadnjih se dana predomislio… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
MKD
2 godine prije

Pozdrav i caos, nevidimo seeee

Pero
2 godine prije

Piše na nekim portalima da je pobjegao u Lavov,što je ako je istina potpuno nevjerojatno da se Židov skriva kod nacista.

Max
2 godine prije

Znaju da je gotov.

preseren3
2 godine prije

Gledam zapadne medije i vidim tačno to, što sam zapisao.
Spremaju Zelenskom sahranu, kao komedijantu, koji je osvoji vlast.
Sada če on biti kriv za sve, ako Rusija uspije….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI