fbpx

Turska ponudila dva scenarija za oslobađanje Raqqe od ISIL-a

Zamišljeni Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u više navrata tražio od Washingtona da prekine suradnju sa sirijskim Kurdima.

Ankara nudi da se u kampanji oslobađanja Raqqe, sirijskog grada kojeg drže teroristi “Islamske države”, Pentagon osloni samo na snage takozvane “oružane opozicije” i sirijsku vojsku.

Kako prenosi turski list Hürriyet, američki predsjednik Donald Trump je najavio da je prijedlog Turske nerealan i da ga je teško provesti. Trump je izjavio kako vjeruje da je normalno da se u oslobađanju Raqqe osloni na lokalne kurdske snage, koje već duže vrijeme primaju američku potporu, umjesto da čeka dolazak turske vojske. Međutim, američka administracija još ništa nije najavila službeno.

U okviru turskog prijedloga postoje dva scenarija, piše Hürriyet. Turska se nada da će Rusija i Sirija pristati da Raqqu oslobodi američka koalicija. U ovom slučaju bi se sirijske i ruske snage i zrakoplovstvo mogli fokusirati na deblokadu grada Deir Ez-Zora, kojeg ISIL pod opsadom drži nešto južnije od područja Raqqe.

Druga verzija je da će sirijske snage prijeći Eufrat i napasti ISIL u Raqqi. U tom slučaju, snage međunarodne koalicije pod američkim vodstvom i turski vojnici neće sudjelovati u oslobađanju grada, nego će sav prljavi posao prepustiti snagama Damaska. Hürriyet napominje i važnost nazočnosti brojnih iranskih vojnika na bojnom polju.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
davor
Gost
davor
3 godine prije

Haha, nekako po dosadašnjem iskustvu čini se da će opcija dva biti provedena a Amerika i saveznici će opet gledati kroz UN i razno lažno obavještavanje kako bi pokupili kajmak od nagrade. NATO je najlicemjernije zločinačko smeće od organizacije a najbolji dokaz za to je upravo ova poker igra i razdor između SAD-a i Turske.

Srba
Gost
Srba
3 godine prije
Reply to  davor

izvinjavam se ljudima ali ovde je sve prejebotina …

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Srba

Oko raqqe se puno nacija iskupilo..mogla bi bas biti raka..

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Alen

rekli bi naši stari: vataj rake govnjare!

Jing-sung
Gost
Jing-sung
3 godine prije

a sto je ovo……..snage međunarodne koalicije?

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije

Ikakva kurdska “autonimija” tj ikakva kurdska organiziranost u okviru Sirije koja bi kurdima omogućavala ikakve naznake autonomije, neprihvatljiva je za TR ,Iran i Siriju a vjerojatno i za iračke sunite i šiite … Njome USakolalicija maše kurdma pred očima, jer bi ista bila stalan izvor nestabilnosti u regiji.
Raqqa i ta tvorevina će “pasti” kad USA koalicija preobuče sve što se probući da u nekakvu “umjerenu opoziciju”. Predviđam da će pasti pred SAA, jer u protivnom bi sve potom išlo na mlin USA koalicije…
Predviđam i da je “Sirijska koalicija” riješena obarati sve što leti a nije pozvano sa strane legalnih sirijskih vlasti da leti nad Sirijom.
Očekujem da će se ti “detalji” ispeglati prilikom posjeta Tillersona Moskvi…

jale
Gost
jale
3 godine prije

To u vezi Kurda i USA je dokaz kako su amrikanci spremni iskoristiti svakoga i sarađivati sa svakim kada im je interes u pitanju bez obzira na njihovu ideološku orjentaciju. Sad su im dobri i komunisti. A onoga koji ide sa svakim u pravilu nazivamo – kurva!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  jale

Jale ,tako prvo britanija a onda nasljednik sad funkciinira od kako postoje..Nema kod njih nikakvih pravila, saveznistva samo interes njihov..

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Alen

@Alene baš tako .Danas saveznik, sutra neprijatelj ili obrnuto.Primjera bezbroj…

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Turci…oni su i zaslužili Amere kao saveznike. Jako su slični. Sad puca ljubav?!

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

Kurdi su rekli da ofanziva na Raqqu počinje 1.4.2017. SAA je predaleko od Raqqe da bi do tada mogla išta poduzeti po tom pitanju. Bolje im je da krenu na Deir dok se Kurdi bave Raqqom jer bi im se moglo dogoditi da im Kurdi uzmu i Deir budući da su od Deira udaljeni samo trideset kilometara.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  HEKPCT

Teško druže da kurdi krenu na D-Zor .Neće oni ginuti za nešto što neće biti njihovo.Uzeli su oni i više što im pripada.Oni imaju kapacitet da pomognu gradu,ali neće,zaboravili su kako im je SAA pomogla u odbrani Hasake.Zračnim mostom iz tog Deir ez Zora stigla su im pojačanja koja su odigrala ključnu ulogu.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Ako me pamcenje sluzi.Erdogan je na pocetku(samovoljne vojne akcije,”stit Eufrata”)urla na sva zvona o Turskoj moci i po tome je vec Turska vojska tribala izbit na obalu Perziskog zaliva.I,sta je bilo?Tako je i sada,racun bez krcmara.Vrlo dobro se zna(kome pravo,kome krivo)ko drzi uzde u rukama.Nazalost,jos ce past dosta zrtava.Sirijacas,Iranaca.Hezbolaha i Rusa i upravo zato ce cijukanje,kukanje i mjaukanje EU,NATO,US(r)A,Izraela,S.Arabije i svih onoh malih pristeva,zvanih zalivske monarhije,bit stalno u zraku,popua rastimanog orkestra

POVEZANE VIJESTI

Izbornik