Assad: “Ako u iduće dvije godine ne oslobodim Siriju, dajem ostavku”

Bashar Al-Assad
20 komentara

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je tijekom sastanka s libanonskim dužnosnicima rekao da će, ako ne oslobodi Siriju od terorista u iduće dvije godine, odstupiti s dužnosti.

“Ako ne uspijem osloboditi Siriju u iduće dvije godine, podnijet ću ostavku, ali sam sto posto siguran da će Sirija biti oslobođena od terorizma”, izjavio je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad na sastanku s libanonskim političarima, prenosi libanonski dnevni list Addiyar.

Ono što stvarno želi Damask, prema riječima sirijskog predsjednika, jest Sirija slobodna od terorista i ekstremista i vraćanje uloge arapske zemlje na Bliskom istoku.

Kada se govori o vojnoj potpori koju sirijska vojska dobiva od Rusije i libanonskog pokreta otpora Hezbollah, Assad je pohvalio njihovo sudjelovanje, ali i boraca drugih zemalja koji se u Siriji bore protiv terorizma.

Assad je ponovio neuspjeh planova Turske, Katara, Saudijske Arabije i Jordana da unište Siriju, zemlju u kojoj će uskoro biti obnovljen mir i vratiti se sigurnost.

Assad je izjavio kako će sirijska vojska uskoro doći do Deir Ez-Zora na istoku i do Raqqe na sjeveru i poraziti ISIL, nakon čega će se posvetiti pokrajini Idlib, koja je trenutno pod kontrolom Al-Nusra Fronta, sirijskog ogranaka Al-Qaede. Međutim, nije htio govoriti o detaljima vojnih planova za oslobođenje područja pod kontrolom takozvanih pobunjenika, rekavši da su oni “tajni”.

Na kraju je naglasio da Sirija ima velike devizne rezerve i ogromne rezerve prirodnog plina koje nisu bile korištene, a njih će nakon oslobođenja Sirije vlada u Damasku koristiti za obnovu zemlje i kako bi se sirijskim izbjeglicama omogućio povratak kući.

U plinskom sektoru je rekao da je s ruskim Gazpromom postignut dogovor o eksploataciji plinskih polja, čime će vlada dobiti potrebna sredstva za oporavak i obnovu zemlje.

Suradnja Sirije i Iraka u borbi protiv terorizma

Iako proteklih dana kruže glasine da SAD i Jordan obučavaju posebne snage koje će u Siriji zauzeti područja uz jordansku granicu i tako prekinuti kopnenu vezu između Damaska, Bagdada i Teherana, izgledi za ostvarenje ovog plana postaju sve manji.

Naime, viši zapovjednik armije Hashd Al- Shaabi, krovne organizacije uglavnom iračkih šiitskih milicija koja prema izvorima Washingtona broji od 100 do 120 tisuća boraca, rekao je da će njegovi vojnici i drugi sirijski saveznici obavljati operacije u pograničnom području između Mosula i Deir Ez-Zora, gdje će  eliminirati prisutnost boraca takozvanog “kalifata” s obje strane iračko-sirijske granice.

“S obzirom na činjenicu da se operacija u Mosulu bliži kraju, snage Hashd Al- Shaabi će prijeći u pogranična područja sa Sirijom, gdje će u narednim danima početi novu kampanju u regiji. Sirijske snage i saveznici, uključujući i Hashd Al- Shaabi snage koji se već nalaze u Siriji, počet će s radom na sirijskom teritoriju i  operacije će e voditi na području od 180 kilometara”, rekao je Abu Ala Al-Velayi, viši zapovjednik Hashid Al-Shaabi snaga.

“Operaciji je cilj očistiti granicu od terorista između Sirije i Iraka. Kampanja će započeti s tri točke. Prvu točku će pokrivati sirijska vojska, a Hezbollah i naše snage će biti prisutne na druga dva pravca. Na kraju će se sve snage sastati u pograničnom području”, rekao je Al-Velayi.

Njegova izjava dolazi samo dan nakon najave da sirijska vojska uz pomoć Rusije priprema zatvaranje granice s Irakom.

angažmanOslobođenjeostavka
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keko
6 godine prije

…jako lijepe vijesti…

Ivan1
6 godine prije

Ne znam je li i u jednom ratu u povijesti ovoliko država bilo uključeno.
S obzirom na uvjete dobro napreduju.

subaru
6 godine prije

Huuuhh, volio bi da mu se ispune riječi.

čitatelj portala
6 godine prije

Dobre vijesti, predsjedniče. Sretno u provođenju planova.

Jafar
6 godine prije

Fino, samo kad druga strana (USA, SDF, Turska, Jordan, Saudija Katar, Britanija) ne bi radili svoj posao na destrukciji Sirije. Sve se cini ipak nemonovna podjela Sirije, samo da proAsadove snage ostanu spojene sa irackim snagama te ne dodje do uspostave koridora sjever jug za USA proksije. A ako se to dogodi, onda svakako ce doci do dogovora izmedju Amera i Rusa da Asad odstupi te da na njegovo mjesto dodje neko iz njegove ekipe. To bi svakako zadovoljilo arapske gubitnike i Tursku.

Medo
6 godine prije

Znači Assad se povlači za dvije godine…

HEKPCT
6 godine prije

Znači Ameri samo trebaju čačkat mečku još dvije godine i ode Bašar?

Sinisa
6 godine prije

Ovaj maneken nije u stanju sacuvati dvije nacrtane ovce a kamoli da ocisti drzavu od terorista. Budim realni,bez da sporim Asadove kvalitete koje vjerujem ima,Armija mu je bila demoralisana do dolaska Rusa….slabo se sta pita njegovih generala i njega.

bato
6 godine prije

Bashar Al-Assad , bravo samo hrabro i izteraj sve plačanike USA iz Sirije i regije, jači si od globalne gamadi koja ti ruši državu več 6 godina. Živela Sirija i Sirijski narod

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI