Komandant njemačke mornarice podnio ostavku zbog Krima i komentara o Putinu

Komandant njemačke mornarice
39 komentara

Viceadmiral Kay-Achim Schoenbach podnio je ostavku zbog diplomatskog spora izazvanog njegovim „ličnim mišljenjem“.

Komandant njemačke ratne mornarice viceadmiral Kay-Achim Schoenbach napustio je svoju funkciju u subotu uveče – samo dan nakon što je rekao da se Krim „nikada neće vratiti“ i da Vladimir Putin i Rusija „vjerovatno zaslužuju poštovanje“.

Schoenbach je zamolio ministarku odbrane Christin Lambreht da ga “odmah razriješi dužnosti”, a ministarka je prihvatila njegovu ostavku, navodi se u saopštenju koje citira Reuters.

Govoreći na događaju koji je u petak organizovao indijski trust mozgova u New Delhiju, viceadmiral je odbacio kao „besmislicu“ ideju da je Rusija „zainteresovana da ima mali i sićušni dio ukrajinskog tla i da ga integriše u svoju zemlju“.

Schoenbach je dalje tvrdio da predsjednik Putin samo želi da Zapad „poštuje” Rusiju, dodajući da mu je „lako pružiti poštovanje koje on zaista zahtjeva – a vjerovatno i zaslužuje”. Govoreći o pitanju Krima, komandant njemačke mornarice je ocijenio da je „poluostrvo nestalo“ i da se „nikada neće vratiti – to je činjenica“.

Schoenbachovi komentari, za koje on insistira da su dati u privatnom svojstvu, izazvali su diplomatsku kontroverzu, a ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u subotu njemačku ambasadorku u zemlji Anku Feldhuzen. Kijev je njegove izjave opisao kao „neprihvatljive“.

Ministarstvo odbrane Njemačke odmah se ogradilo od kontroverznih izjava, a nihov portparol je objasnio da komentari viceadmirala ni na koji način ne odražavaju „poziciju” ministarstva, ni „u smislu sadržaja ni izbora riječi”.

U očiglednom pokušaju da ublaži situaciju, sada bivši komandant mornarice oglasio se na Twitteru ranije u subotu, rekavši da „nije trebalo to da uradi na taj način“ i opisao svoje primjedbe kao „očiglednu grešku“. Nekoliko sati kasnije, njegovo ime i fotografija nestali su sa Twitter naloga zvaničnog komandanta mornarice, a biografija je promijenjena u „trenutno prazna“.

Moskva dosljedno pobija tvrdnje zapadnih medija i visokih zvaničnika prema kojima Rusija navodno svakog dana planira invaziju na svog susjeda. Kremlj je tu ideju nazvao „lažnim vijestima“, zamijerajući činjenicu da neke zapadne zemlje šalju oružje Ukrajini. Prošlog mjeseca Rusija je poslala prijedloge SAD i NATO za sporazume o bezbjednosnim garancijama, ali do sada su pregovori bili neuspješni u pronalaženju uslova za sporazum.

Kay-Achim Schoenbachnjemačkaostavkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mölltaler
2 godine prije

Toliko o slobodi govora na tzv. zapadu. Ne smiješ ni istinu reći.

preseren3
2 godine prije

Ima i u Njemačkoj pametnih ljudi, samo su u manjini.
Sječate se one crno-bijele fotke, par dana unazad?

Neko ime
2 godine prije

Nije se ni von Paulusu vjerovalo ’42./’43….
Pouka je: vjeruj njemackim generalima kad govore o Rusima…

Mlata
2 godine prije

Uporediv je s Đokovićem…pokušao solirati i eto ga

Klopotec
2 godine prije

Sjeverna Koreja se ne moze nacuditi koliko slobode ima na zapadu🤣

Rokko
2 godine prije

UK će primijeniti sankcije ako Rusija pokuša ‘instalirati marionetski režim’ u Ukrajiniizjavio je UK ministar.
[]
Amerika je instalirala sirom svijeta marionetske rezime.
Znaci Ukrajina ne moze evoluirati, nesmi imati dobre odnose s Rusijom i da bi ukrajinski rezim opstao, da bi izbjegao anglosaksonske sankcije mora zivijeti u permanetnom sukobu s Rusima.

A anglosaksi to jest Amerikanci i Englezi zivu kao nokat i prst , trguju, suradjivaju, skora jedna nacija, jedan jezik ,oni zovu to specijalni odnosi.

Ukrajinci i Rusi imaju skoro isti jezik, skoro istu povjest, skoro istu religiju i krvno su zenidbom izmjesani i moraju biti u ratu.

Tko ih je zavadio?
U proslosti Germani a danas Anglosaksi

Caleb
2 godine prije

Mlata – Zeljezna zavjesa je termin koji je izmislio Churchill. Taj njegov govor se smatra kao pocetak prvog Hladnog Rata.
Cilj je bio koristiti sva rasploziva sredsva u svrhu poraza Sovjetskog Saveza i odvajanje njezinih satelita i onda prebacivanje tih istih u svoj obrt.
U ono vrijeme pretext je bio da ovi drugi nisu bili za kapitalizam.
Istina je bila – to je bio onda rat protiv Rusije zamotan u ideologiju, cijeli svijet je nasjeo engleskom triku, nasjeli su i sami Rusi.
Mislili su kad predju na kapitalizam da ih USA+GB nece vise tretirati za neprijatelja.
Mozda se to moglo i ostvariti ali onda bi Rusija danas bila kao neka Guatemala ili Nigerija.

vbk
2 godine prije

Ovi NATO rezimi filtriraju nepocudne.

jugo
2 godine prije

France, Italy and Germany…. dont need intelligence to understand the goal of NATO expansion

Boba Lazarević
2 godine prije

Izjava je točna i potpuno u skladu s informacijama da je Njemačka odbila podržati Ukrajinu u ovoj farsi. Ne vidim čemu ostavka.

Max
2 godine prije

Vice Admiral Schonberg je rekao istinu ali očito to nije smio učiniti.

abc
2 godine prije

Čovjek izreko istinu i poslao sve u kur…..

abc
2 godine prije

Imao je Hitler jaču osovinu od NATO, pa mu je raspala, a Rusi mu potukli 90% armade, koja se je u invaziji na Rusiju sastojala od tri i po milijuna vojnika, 200 motorizovano-tenkovskih divizija, 3000 tenkova i trideset tisuča borbenih aviona. Ništa mu nije pomoglo

abc
2 godine prije

Čim počne rat između unijatske neonacističke Ukrajine i Rusije, polovina Ukrajinaca prelazi na rusku stranu.To je defakto. Večina Ukrajinaca iz straha čuti i jedva čeka priliku da skine neonaciste s vlasti.

UKRAJINKA
2 godine prije

I ja kažem -divim se PUTINU i RUSIJI, I KRIM se vratio tamo gdje pripada, i divim se njemačkom admiralu, svaka čast.

abc
2 godine prije

Englezi mrze slavenske države i narode više od Njemaca. Istorijski dokazano.

Jery
2 godine prije

Pa nije taj čovjek đabe admiral valjda ima nekakva vojna znanja! A tamo nekakve neznalice, politicarski uhljebi i praznoglavci nemogu da shvate što jim admiral poručuje! Istina jih je uvijek boljela! Mrš, smradovi!!!

Kile
2 godine prije

Prekoračio je najveću dogmu današnjeg vremena, rekao je istinu!

Mali zloco
2 godine prije

Pametan covek,kao sta ako se zarati moram ici ratovati protiv Rusa, za koga.

Praetorian
2 godine prije

Da hoce Rusi pregaziti Ukrajinu i Poljsku i doci ovamo u srediste Europe, da se oslobodimo ovih Cionista sa zapada. Ne sumnjam da bi vecina stanovnistva srdacnom dobrodoslicom docekalo osloboditelje.

tri p
2 godine prije

Još jedan dokaz za tezu da je Njemačka okupirana zemlja od `45. Prvo Njemačka kancelarka na odlasku u parlamentu moli i kumi da se da zeleno svjetlo sjevernom toku o kojem ovisi cijela njihova privreda, ali gle čuda, regulatorna “agencija” kaže nemože, neka tamo agencija suprotstavlja se jednoj Angeli, di to ima…..
I sad jedan glas razuma iz vojske i vjerovatno su ameri dojavili da lik mora u penziju. Samo mi nije jasno kako su se uspijeli izvući od slanja oružja “ukrima”, izgleda da je ujko sam malo popustio.

DEDA
2 godine prije

ZNAČI KAD NEKO VELI KOLONIALNA SILA SVI BI SE OD NAS NEPISMENIH KAJ SMO NEKAKVU ŠKOLU SVRŠILI TREBAO SJETIT POVJESTI.POVJEST JE OPASAN PREDMET A POVJESNIČARI OPASNI LJUDI JEL PIŠU I TUMAČE I ONO KAJ NIJE.PORTUGAL,ŠPANJOLSKA,BRITANIJA,FRANCUSKA,BELGIJA I OSTALE KOLONIALNE SILE SU POKLALE I POPLJAČKALE CELI SVET A SOLE PAMET RUSIMA KOJI SU SKORO ISTI KO ONI.PITAM SE SVE ČEŠĆE POSTOJI LI STVARNO PAMET ILI JE I TO NETKO SLAGAO

Steve
2 godine prije

Častan čovek…

Steve
2 godine prije

Da, sve genijalci, blago nama…

Lucija, prva
2 godine prije

Eto.
A ti nikako do ministarskog mjesta.
A niti voliš muške.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Castan covjek .

stoka
2 godine prije

Sad je nepisano pravilo u politici “Ko muci dva uci”
Savij kicmu do poda i pokazi pokornost .Za nagradu dobices od gazde ako je gej duboku zahvalnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI