Nikki Haley napušta Trumpa – upravo potvrđeno

Nikki Haley
29 komentara

Nikki Haley, američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima, do kraja godine će napustiti dužnost. Naime, pred Trumpom u Ovalnom uredu je Nikki Haley novinarima rekla kako se neće kandidirati 2020. godine za predsjednicu, nego će podupirati predsjednika, čime je otklonila nagađanja o mogućem putu ka mjestu predsjednice Sjedinjenih Država. Međutim, nisu svi uvjereni u njezinu iskrenost.

“Do kraja godine Nikki će otići”, rekao je predsjednik Trump novinarima u Ovalnom uredu.

U njenom društvu u Ovalnom uredu je Trump obavijestio novinare da mu je Nikki Haley prije šest mjeseci rekla kako joj treba odmor. Predsjednik je rekao da je Haley bila vrlo važna za njega, te kako mrzi što je mora izgubiti, ali da će oboje biti u stalnom kontaktu.

S druge strane, Haley je rekla da je dužnost koju  je obnašala bila posebna čast u njezinu životu i da su SAD ponovno snažne toliko da bi se nacija trebala ponositi.

Tko će je zamijeniti u Ujedinjenim narodima, još nije jasno. Trump je rekao kako bi mnogi ljudi htjeli njezin posao, jer je to puno važnija pozicija nego prije nekoliko godina.

Iznenadni odlazak Haley je bio šok za Washington, usred važnih vremena za vanjsku politiku i mjesec dana prije izbora u studenom.

Haley je tijekom Trumpove administracije vodila vlastiti kurs, podupirući predsjednika, ali je priznala da se u nekim stvarima i nije slagala s njim.

“Ja sam, također, viši dužnosnik Trumpove administracije. S ponosom služim u ovoj upravi i s oduševljenjem podržavam većinu njegovih odluka i smjer u kojem zemlja ide, ali se ne slažem s predsjednikom o svemu. Ali kada ima neslaganja, postoji pravi i pogrešno način da mu se obratim. Ja podignem slušalicu i nazovem ga ili se osobno sastajem s njim”, napisala je Haley nedavno, komentirajući nezadovoljstvo jednog od visokih članova predsjedničke uprave koji je anonimno napisao članak za The New York Times.

Još uvijek nije jasno zašto je odlučila napustiti položaj do kraja godine, zbog čega je ovaj potez bio prilično iznenađenje u Washingtonu.

Haley su svi smatrali jednom od najjačih članova vanjskopolitičkog tima predsjednika Trump. Koristila je dosta vremena u UN-u kako bi kritizirala Rusiju zbog podrške sirijskom predsjedniku Bashar Al-Assadu i optuživala razne vlade za kršenje ljudskih prava, čak i kada Trump to nije htio.

Bila je dosljedna glasnogovornica politike protiv Irana. Prošlog prosinca je stajala pred projektilom u Ujedinjenim narodima, tvrdeći kako je to dokaz da je Teheran isporučio oružje jemenskim borcima.

Nadgledala je postupno povlačenje Amerike iz UN-a, povlačenje iz Vijeća za ljudska prava i Agencije za pomoć i djelovanje Ujedinjenih naroda, program koji upravlja potporom milijunima palestinskih izbjeglica. Ipak, na mnoge je načine bila protiv Trumpa, dotičući se pitanja koja on rijetko spominje. Pitanje tko će od republikanaca voditi tradicionalniju vanjsku politiku unutar Trumpove uprave.

Ako Haley ima put, to bi moglo biti mjesto predsjednika, pišu neki američki mediji, ali je ona to opovrgnula.

Međutim, jedna od javnih tajni u Washingtonu jest da Haley, bivša guvernerka Južne Karoline, želi biti predsjednica. Ona je iskusna političarka Republikanske stranke, a kao kći indijskih imigranata je uspjela skloniti rasističku stigmu sa stranke, piše američki Vox.

“Činjenica da je toliko kritična prema Rusiji, više od ostatka uprave, dopušta joj da se udalji od administracije, što se čini kao nešto što je sigurno. Čini mi se kao da se pozicionirala za budućnost”, izjavio je bivši visoki američki dužnosnik Ujedinjenim narodima u kolovozu 2017. godine.

Sada kad je Haley, odlazeći iz ureda Ujedinjenih naroda, slobodna je preuzeti Ovalni ured, zaključuje Vox, iako ona još uvijek negira takav razvoj događaja.

ostavka
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
робокап
5 godine prije

Valjda će da nađe neku pametniju.

Laki Topalović
5 godine prije

Tko je ostao od prvog tima … gen. Mattis, ali i on navodno leti?

nekoime
5 godine prije

Napustila je zdrav razum, pa Trumpa.

nekoime
5 godine prije

Valjda je Trump kod imenovanja, u naletu političke korektnosti, pomiješao Indijce i Indijance.

Riddick
5 godine prije

Ne znam sto je ovo bitna vest , takvi kao ona se non stop smenjuju , niti ima nekakav uticaj na spoljnu politiku.

istina boli
5 godine prije

Samo neka vjestica pici i nek se tjera u pm da je nikad vise ne bude …….. Assad must go…………haha, jos jedna u nizu koja je podvijenog repa otisla, A Assad je jos tu. I tako ce i dalje ostati, bando smrdljiva. Hrac. Pljuc.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Neki utjecajni krugovi u SAD u njoj vide materijal za buduću predsjednicu. Možda ne baš u ovom ciklusu, ali…….
Obzirom da na američkoj političkoj sceni još nije profilirana neka osoba kao Trumpov protukandidat (one priče demokrata sa Oprah i osuših su ridikulozne), možda će nužda natjerati Trumpu nenaklonjene republikance da Nikki uđe u arenu i prije nego li bi to bilo oportuno. Ako je tome tako, onda je potrebno da na vrijeme izađe ispod Trumpovog kišobrana, da bi je javnost mogla individualno percipirati.
Samo špekuliram.

JumpingJackFlash
5 godine prije

Blago majci, koja im je perspektiva s budućim kandidatima… Što bi neki rekli: ludara, brale…

Jim
5 godine prije

Dam se kladiti da će doći još veća budala.

Pajo
5 godine prije

izaso pornicod niki haley pa dala ostavku internet puca od serchanja hahah

Mimi
5 godine prije

napušta i funkciju i njegov krevet?

erektvs maximvs
5 godine prije

u laži je kratka karijera

DAWOR
5 godine prije

Možda su joj dosadile gadosti koje mora svaki dan izreći…..

MilanCZ
5 godine prije

Previse je kritizirala globaliste i globalnu poltiku,malo s ezanijela i globalisti je smjenili.Malo se gospodična zaletjela oko svega toga,njezini govori kritiziranja Irana,Rusije,ocito nije sgvatila tko su Rusi,kakvu ulogu imaju u globalnoj politici kao i Iran,pa je morala odleprsati.Vecina americkih polticara na njenom nivou veze nemaju o globalnim igrama i globalistima.

Alex
5 godine prije

Svaki put kad vidim Nimratu Randhawa sjetim se serije Goodness Gracious Me… pogledajte na YouTubeu- odlična serija o Indijcima u Britaniji koji bi da su veći Englezi od Engleza…. Bolesno ambiciozna, do boli bezobrazna, arogantna, tukasta … bez trunke moralnog, etičkog ili bilo kojeg drugog kompasa … sve će napraviti za karijeru i novac, apsolutno sve.

MilanCZ
5 godine prije

prema najnovijim informacijama Trump namjerava hapšenje svih onih koji su izdali Ameriku.Planira masovna uhicenja a i poznata imena kao sto su Andrewa McCabea, Petera Strzoka, Jamese Comeyeho a dokonce Baracka Obamy.Postavljanjem suca Kavanaugha kao glavnog najviseg sud au americi,moglo s epretpostavljati da bi moglo doci do cistke.Zato,ostavka gospodicne nije slucajna,moguce da bi se to moglo ticati i nje.Vidjeti cemo narednih dana sto ce se događati ako americki i svjetski mediji budu relano informirali javnost ili ce pisati dezinformacije.Na svu srecu postoje drugi izvori od kojih s emoze doci do potpunih informacija.

Maksim
5 godine prije

A bas je lijepo lagala.

HEKPCT
5 godine prije

Ivanka dolazi na njeno mjesto.

njonjo
5 godine prije

Baš šteta. Faliti će mi njeni “humanistički” govori u VS UN.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI