Ostavka Marina Strmote – rezultat sterilne demografske politike u Hrvatskoj

Andrej Plenković - Marin Strmota
106 komentara

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH Nada Murganić je odlučila danas održati konferenciju za novinare, nakon završene sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju.

Vijeće dakako ima zvučni naziv, a predsjedava mu sam predsjednik Vlade Andrej Plenković. Poslovi Vijeća su navedeni u odluci o osnivanju: Djelovanje Vijeća usmjereno je stvaranju održivih uvjeta za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske, odnosno usmjeravanju mjera za razvoj i obnovu stanovništva koje podrazumijevaju uključenost svih dionika iz područja socijalne, gospodarske, stambene, obrazovne, pravne, financijske, porezne i drugih politika.

Premijer Plenković se poput Trumpa oglasio tweetom sa sjednice Vijeća i rekao: U demografsku obnovu, jedan od ključnih zadataka za budućnost zemlje, ide se trima novim mjerama – proširenjem dječjeg doplatka na još 150 tisuća djece, poboljšanjem mreže vrtića i produljenjem njihova radnog vremena. Dio je to sustavne politike demografske revitalizacije koju provodimo.

Ministrica Murganić je na konferenciji za novinare prepustila objašnjavanje te ‘sustavne politike’ državnom tajniku dr. Marinu Strmoti. Uslijedilo je pitanje novinarke NOVA TV Barbare Štrbac: “Čini mi se da ste sve ove mjere predstavili i prije tri mjeseca kad ste se sastali. Rekli ste da je ovo sve novo, a mi smo zapravo sve već čuli, ako se ne varam”?

Dr Marin Strmota je odgovorio: “Točno, slažem se s vama, i ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i 4 mjeseca u Vladi kao demograf i mladi čovjek smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika jer država izumire. Ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako o ovome je neozbiljno. Ja kao čovjek mladi, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Hvala vam lijepa”.

Izgovorio je to s glasom prepunim emocija. Osjetilo se duboko razočaranje tog čovjeka u sustav, državu i ljude koji je vode. U toj državi, prema statistikama se dnevno rodi 92 djece, a umre 156 ljudi! Dodamo li tomu iseljavanje, demografska slika je još crnja. Marin Strmota je kao tajnik u ministarstvu imao plaću od 15.771,69 kuna neto (oko 2000 €), ima troje djece. Ali ima i dva kredita u iznosu od oko 220 000 kuna te mjesečnu ratu od 3735,59 kuna. Mogao je još najmanje dvadeset-trideset godina gutati slinu i izgovarati naručene i naučene fraze, mogao je i napredovati u državnoj hijerarhiji, domoći se kakvog konzularnog predstavništva poput profesionalnog vozača (a ne diplomata) kojeg je za ostanak na vlasti, u ime HNS-a poslao Plenković (riječ je o hrvatskom generalnom konzulu u New Yorku Borisu Blažekoviću) U New York. I uredno plaćati kredite, uzdržavati obitelj.

Ali nije. Nakon što je dao javno ostavku, okrenuo se i izašao iz prostorije. Ne znamo kako će taj čovjek dalje, kako će plaćati svoje obaveze, kako prehraniti obitelj. Bio je docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, bavio se bavio demografijom, ekonomikom rada te demografsko-socijalnim razvojem. 2015. i 2016. radio je na projektima vezanim uz temu demografije: ”Demografska infrastruktura za bolje procjene i politike“, te ”Podatkovna istraživačka infrastruktura za napredna demografska istraživanja“, a od 2007. do 2013. sudjelovao je u projektu ”Utjecaj demografskih promjena na gospodarski razvoj”. Govori aktivno njemački i engleski jezik.

Svoja znanja stavio je na raspolaganje svojoj državi. Čini se da ga je država ipak izdala. Kao i mnoge koji su iz nje otišli. Hoće li i on stopama hrvatskih ekonomskih iseljenika, ne znamo. Ali znamo kako izgleda netko tko je moralan, odgovoran, domoljub, obrazovan, pošten čovjek. Izgleda kao dr Marin Strmota.

Marin Strmotaostavka
Pretplatiti se
Obavijesti o
106 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko i Slavko
6 godine prije

Bravo za ovaj članak! Pljuska koju je ovaj Čovjek (namjerno s velikim “Č”) danas odvalio političkim nesposobnjakovićima i veleizdajnicima odjekivat će još dugo.

davor
6 godine prije

Riba smrdi od glave a čovjek je vidio glavu iznutra i nije mu se svidjelo što vidi. Još jednom dokaz kako Hrvatskoj državi i Hrvatskim ubikvitnim patriotima nema (auto)destruktivnog premca ni u kakvoj izvanjskoj prijetnji i manjini. Ološ može imati sve petice u školi i služiti se nekoliko jezika ali je i dalje ološ.

Mikojan
6 godine prije

Pričekajmo malo, ne žurimo, da vidimo što se iza brda valja i ugroza je podnosio ostavku pa ništa.
Da citiram:”Ali znamo kako izgleda netko tko je moralan, odgovoran, domoljub, obrazovan, pošten čovjek. Izgleda kao dr Marin Strmota”, prvo, moralan i pošten nije u HDZu. tu su samo “naši” a ono što je najčudnije zašto taj mladi stručnjak nije ministar!? Sać će njega zamjeniti Stjepan Šterc i imati ćemo mladi par na čelu ministarstva za mlade.
Smiješno, žalosno, ne znam, svejedno mi je jer g. Strmota je prokleto u pravu, ova država izumire.
Jedno pitanje za desničare, čija je ideja o izumiranju države ? 🙂

MilanCZ
6 godine prije

Dok Soros placa razne novine i politicare,napredka u Hrvatskoj nema,razne drzavne elite kojima je cilj nesigurnost u Hrvatskoj i Balkanu drze u saci korumpirane politicare i moraju igrati kako oni kazu.Pticama na grani je jasno da Hrvatsku drzavnu politiku vodi americka drzavna elita kojoj nije cilj napredak u Hrvatskoj nego stagnacija zbog određenih njihovih interesa u buducnosti koje planiraju.Sto planiraju,to je jako velika nepoznanica ali na Blakanu ce biti uvijek napetosti i neizvjesnosti.

Kažun
6 godine prije

“Tako vam je to u obitelji” – veli nada .

Ivica
6 godine prije

Da je bar više ovako čestitih ljudi, ne bi bili tu di jesmo!

Tarzan
6 godine prije

Nebi me iznenadilo da naši lovci i sakupljači plodova u vladi, za vrijeme skakanja oko vatre i bacanja vrački, dožive EUREKA trenutak i odluče koristiti koze i krave za mušku razonodu i tako naprave revoluciju u seoskom turizmu koja može pozitivno utjecati i na demografiju regije.

Štefek
6 godine prije

Zaplotnjačka igra – nakon saznanja da murganička leti…

Zvrk
6 godine prije

Bar da se čuje glas Čovjeka iz krugova bliskih vlasti. Neočekivani hladni tuš. Ne bi me iznenadio još jedan trgovački prevrat kakvim je ova vlada i poznata.

Umpah Pah
6 godine prije

Postovanje Marinu Strmoti i SRETNO!

Kenan
6 godine prije

Inače problem u RH kojega je zatekao dotični gospodin ne može rješiti njegovo bivše ministarstvo iz dva razloga.Nema volje,ni financija iz kojega bi se pokrenule inicijative za koje gdin.Strmota ima (siguran sam) ideje.Jednostavno morate iseliti,prodati svoje privatno vlasništvo,zadužiti se dodatno,a onda će krenuti gospodarska obnova.Naravno mislim na vrijeme kada će pola RH biti u posjedu stranih banaka,a druga polovica u vlasništvu stranih korporacija.Sve ide prema tome,a cijela Vlada,svi ministri,(sadašnja-i i bivša-i) su instrumenti stranih službi u porobljavanju hrvatskoga naroda.Dakle,trebalo bi krenuti rezati ”hobotnicu” od glave.Pravosuđe je prvi korak,od kuda bi tebala krenuti reforma..Sigurnosno obavještajna agencija je ona koja drži uzde u rukama,a ona je kompromitirana i radi zajedno s austrijskim,njemačkim i naravno američkim tajnim službama.Kada bi se uspjelo zauzdati SOA-u,zajedno s cjelokupnim pravosuđem(Vrhovni.županijski,općinski) i HNB-om, boljitak RH bi mogao započeti.Do tada sam mišljenja da će proći još mnogo vremena, osim ako se ne dogodi neka ”Čaušesku” situacija s našim političarima.… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Čovjek je ušao u povjest. Junak naših dana. Ovakav javni šamar nikakvi PR-ovci neće moći oprati. Nezabilježeno u povjesti ove države, a i okolne bi se mogle zamisliti. Izraz lica ministrice, koja je izbrisala sve tragove iz vremena bivše države, pa njen život počinje tek od 90-te, neprocjenjivo. Ali i takva šokirana, odmah je pokazala refleks za političko preživljavanje. Odmah je krenula sa dezavuiranjem dotadašnjeg suradnika, te je mlad , te je ovo, ono…. A lavina napada na čovjeka tek kreće. Sve mu mogu oprostiti ali da ovako javno popljuje kliku na vlasti, još na dan kad je Kolinda na društvenim mrežama objavila žvaku za bedake da će i ona rješavati problem odlaska mladih, to mu je smrtni grijeh. Ozbiljno sam zabrinut za ekonomsku budućnost ovog čovjeka. Izgleda da si je i on trasirao put za odlazak iz ove zemlje. Usprkos svemu, očito je da čovjek nije imao želudac, da… Čitaj više »

mars
6 godine prije

Ovo je pravi hrvatski patriota i domoljub, za razliku od prsebusajućih “domoljuba” kojima je krajnji intelektualni domet u poimanju državnosti himna i zastava i ništa preko toga, a interes im se svodi na “ja, moje i meni”.

mars
6 godine prije

@ Georgij Žukov – hahaha, biće da su Hrvati tada pravili djecu po direktivi Partije.

Konstantin
6 godine prije

Moji pobratimi iz Hrvatske … zelim svim srcem i ovom coveku a i svima u ex YU kao sto je ON u zadnjih (nesretnih) 27 godina “tranzicije” PUNO SRECE jer ce mu itekako trebati. Neko rece da ne dozivi sudbinu Don Kihota. Pa zar nije da svako od Vas ko voli: pravdu i pravicnost + postenje + sve one pozitivne odlike koje smo poznavali a su krasili jednog SAVREMENOG COVEKA … zar nije sve to danas Don Kihotska zelja? “Boljitak” za nas obicne smrtnike sa nasom pasivnoscu = UTOPIJA! Dali je i u R. Hrvatskoj takodje zakon o ozborima sa vazecim 40% izlaznosti? Ako jeste (samo kao mali pokazatelj) je dovoljno pametnom. Da ne nabrajam mali milion ostalih faktora. :o((((

Grdi
6 godine prije

Treba nove izbore da vec jednom odu ovi becki dodvorci ………….

Jole
6 godine prije

Još jedan prikaz i usporedba Viktora Orbana kao pravog domoljuba i odgovornog državnika i lažni hrvatski kvazi domoljubi na čelu države.Jedni rade za Brisel,a drugi za Washington.Nažalost uvijek fali štrika koliko ima izdajnika i prodanih duša.

Grdi
6 godine prije

p.s. ………… za svoja zlo dijela jer su radili za tudi racun i prevaru treba im se konficirati imovina i poslati u radni logor …..

stjepan
6 godine prije

Dok se ovi smradovi na vlasti bave sami sobom i financiraju razne Babe, Centre za mirovne stiudije, Documente, Kontre itd..itd.. nas nestaje i nestaje!!A oni uljuljani u vlasti samo objavljuju floskule i maglu!!A u državi koja ima sav potencijal za normalan rad i život, dok na vlast ne dođu mladi sposobni i pametni ljudi kao što je Strmota nema perspektive!!!!!

Jole
6 godine prije

Druže Žukov,što se ti brineš.Tvoj idol Soroš će uvesti djece koliko treba.Svaki vaš muslimanski migrant ima barem 5-6 djece,a neki i više žena pa ti računaj i samo gledaj što je demografska eksplozija.

citam "logicno" , logicno razmisljam
6 godine prije

problem demografije je poseban fenomen. Jer cinjenica da upravo visoko razvijene zemlje imaju ovaj problem, iako bi po standardu stanovnistva mogli imati vise dijece. Za razliku od recimo siromasnih zemalja Afrike, Azije, J.Aamerike, gdje je veliki natalitet.E sad, zasto je to tako moze se nadugo i nasiroko razgovarati. Savremeni nacin zivota, gledanje TV, tipkanje na kompu, mozda ce se neko smijati, ali evo jedan podatak, kada je u NJujorku neke godine nestalo struje cini mi se 48 sati, 9(devet) mjeseci kasnije rodjeno je tristo posto vise beba.
Dalje “ganjanje” karijere nema se vremena za trudnocu.
Zatim u privatizaciji malo koji privatnik (cast izuzecima) hoce da placa trudnicu, jer tu nisu regulisane stvari od strane drzave.onako kako bi trebalo, iako ima pokusaja. Zalosno, ima slucajeva gdje poslodavac kod prijema zahtjeva od radnice da se izjasni da nece zatrudniti.

tipidipi
6 godine prije

ti si fakat ko udarnik onaj pravi na radnim akcijama koji želi iznad kvote da njegova jedinica dobije plaketu i trči štafetu za onog bravara.
Pa jesi ti kad čul za bijelu kugu???
Jel ti znaš njene razloge i to sam ti već napisal navedi mi zemlje od 1960 na ovamo iz Europe pa i SAD i ostale koja ima + u stanovništvu( imaju jedino + zato kaj uvoze imigrante ko ona baba u njemačku ili italiju ili francusku,španjolsku švedsku….)
Pa se zapitaj otkud je to počelo i koji je razlog ubijanja djece u utrobi i uvjeravnja ljudi da nemogu odgajati i da su cigani ak imaju više od jednog/dvoje djece???
ah uzalud objašnjavat

Nagard
6 godine prije

Kad si pijun u tudjoj partiji saha sta ocekivat pijuni sluze za zrtvovaanje jasno ko dan a narod koji bira ovakvu vlast nije zrtva nego suucesnik u zlocinu kvaka je u tome da svak mora trazit rjesenja za svoju egzistenciju a ocekivat da ove balkanske lopine sarlatani neato dobro donese je stvarno suludo a na kraju detroit bankrotira zivot ide dalje nema maja inka asteka pa sta a kamoli hrvata srba bosnjaka ko nekom ce falit nego svoju ibitelj rjesavta to je jedino ostalo utopizam

Georgij Žukov
6 godine prije

Popis stanovnistva Jugoslavije po republikama:SR Hrvatska od 1948. – 1981.godine .

1948. -3.779.858 / 1953. – 3.936.022 / 1961 -4.159.696 / 1971. – 4.426.221/ 1981. -4.601.469

Gordan
6 godine prije

Koji su, okvirno, bili Strmotini prijedlozi? Guglao sam ali izgleda da je, barem trenutno, najpoznatiji po ovom cinu.

HEKPCT
6 godine prije

Ozbiljne intervencije u demografiju vide se tek nakon deset godina. A mandat traje četiri godine. I kako onda očekivati od političara da se ozbiljnije pozabave demografijom kad ne mogu pobrati političko vrhnje? I da je bar demografija jedina koja pati zbog prekratkih mandata.

dr Savo Besarović
6 godine prije

Nije to sad neka mala borbica između ljevo komunističkog bloka( SDP,HNS …) i onih malo manje(HDZ…) lijevih (jer budimo iskreni kod nas nema desnice niti centra). Tak da nije ni ovo sam tak neki bezvezni čin od M.Strmote jer iz njegova govora se vidi da je očajan ili ti ga donkihotovski čin političkog samoubojstva. Ta se borba vodi na puno većoj razini od HDZ-SDP ili ti ga Sorosa (koji je sam podanik te politike) i recimo Orbana. Pa zanimljivo je pogledat podatke od tam 1960-ih početci “seksualne revolucije” , sloboda drpanja tko s kim stigne, kontracepcije , pilule, pobačaja i do danas i kad se vidi kak se kreću brojke tko i koje zemlje dobivaju a koje gube pa eto imgracija ih spašava. Znači sve siromašne tzv. zadrte jadne afričke , J. Američke, Azijske i ine zemlje su u plusu sa rađanjem djece to jest prirodnim priraštajem dok eto te… Čitaj više »

Milan
6 godine prije

Bravo za mladog stručnjaka, pametnog školovanog čoveka !! Ali žalostno za državu koja na ovaj način rešava goreče probleme civilizacijske bolesti izumiranja ! Dragi moji mladi i školovani Hrvati, udružite se i očistite uhljebe i parazite, uzmite državu u svoje ruke i samo tako možete napravit reda i rada u svom okruženju !! NEKA MLADOST I ZNANJE PROCVJETA !!!!

Georgij Žukov
6 godine prije

Dobrih 50 % komentara na ovu temu je identicno izjavi Mladena Grdovica na jedno sasvim legitimno pitanje novinara 🙂

Dakle novinar postavlja pitanje gospodinu Mladenu Grdovicu .

Gospodine Grdovic na turnejama po dijaspori proputovali ste gotovo citav svijet, kazite nam koji je vas omiljeni grad , Mladen uzima gutljaj bevande i kaze , pa moj najdrazi grad je Vinograd .

Brainstorm
6 godine prije

ovaj narod je duboko nesretan. kao panda u kavezu, hrane ima u izobilju ali nije to svijet u kojeg zeli donijeti potomstvo.

White patriarch
6 godine prije

Nema ovdje previše filozofije: stopa nataliteta je direktno korelirana nivou ženskog obrazovanja – što su žene obrazovanije, manje djece se rađa. Nedavno je objavljena studija Svjetske banke o padu nataliteta u Nigeriji koja ovo jasno pokazuje – žene bez osnovnog obrazovanja imaju u prosjeku 6-7 djece, one sa srednjoškolskim obrazovanjem 3, dok one s fakultetima 1.5.
Naravno, stopa ženskog obrazovanja je direktno korelirana i sa stopom razvijenosti zemlje pa je preporuka za Afriku jako ulaganje u obrazovanje žena kako bi iskoristili “demografsku dividendu” i izašli iz siromaštva. Očito je da bi ista takva preporuka za Europu trebala biti obrnuta: ako želite demografsku obnovu povucite žene s tržišta rada. Imat ćete manje novca, ali puno više beba. Izbor je vaš…

Jole
6 godine prije

Kod onog Nenada Bakića na blogu je pisalo da što je država razvijenija i što su žene više emancipirane, one više rađaju. 🙂

On vam je sada Kolindin savjetnik i uzor ovcoidima s Indexa.

Good Old Rebel
6 godine prije

“Sistem liberalnog , divljeg kapitalizma” je bestijalan u svom teoretskom korijenu, a prvo uništava male i slabe. A mali i slabi unutar svog društva se bore za mrvice…i tu nastaje moralni problem u društvima poput Hrvatske i sličnih. Ono malo “mrvica” na beskrupulozan način otimaju nazovi “elite” političke i ostale otimačke skupine. Takvo društvo se beznadno urušava i potpuno nestaje. Mislim da je ovaj proces nestajanja u Hrvatskoj došao u fazu, kada je nezaustavljiv. Migracije i negativni trend nataliteta rastu geometrijskom progresijom. a u prazan prostor ugasle države i naroda ubacit će se već “naručeni” migranti…koji će poslužiti svjetskim “elitama” za održanje ovakvog svjetskog poretka. Ovakav poredak, bez obzira što se beskrupulozno čuva i perfidno dograđuje u korist 00,1% “odabranih”, treba ga rušiti..na sve moguće načine po cijenu..”mi nestajemo, ali neće biti ni vas”, koliko košta da košta. Prema tome ova ostavka je beznačajan događaj, snage kapljice vode u oceanu,… Čitaj više »

Maus
6 godine prije

Anemicna vlada i 90% uhljeba stihiski bez ikakvog pravca i javnog interesa.obavljaju posao –birokracija,policija,skolstvo,sudstvo–samo sebi svrha svi masnim placama podmazani da sute ,podmazane suplje glave propale nacije (Najmanji broj rođenih od 7.stoljeca ) cista prirodna selekcija. Tupavog naroda koji zbog mrvica bira barabe,fukare i ocekuje od istih postenje i blagostanje. Ponavljati iste radnje i ocekivati promjene put propasti.

Mladi zbunjeni katolik
6 godine prije

Govori par mojih velečasnih na velikoj misi kako je žalosno I nepotrebno da mladi odlaze vani. I da majke trebaju rađati puno djece.
Lijepo, poslije mise pitam nadbiskupa kako ce majka hrvatica radjati sa 2900 kuna plače a mnoge I bez posla. Nadbiskup mi hladno odgovori da se držimo evandjelja.
I ode na domijenak sa puno sira I pršuta.

Koma
6 godine prije

Soroš I kompanija žele da pojačamo gay parade. To je velika šansa da povečamo natalitet I sredimo demografski problem.
Nemam ništa protiv homo ekipe čak neki govore da im parade samo stvaraju problem.

Ella
6 godine prije

Marine CARE !!!! Koja moralna vertikala !!!!

Mate
6 godine prije

U ovoj državi nema mjesta nikakvoj struci.

Ive
6 godine prije

Kada govorimo o sterilnost Hrvatske politike, nije ona sterilna samo u demografiji ona je sterilna u svemu osim u lazima, kradjma, pljacki. No uzroci su mnogo dublji, uzroke treba traziti u neoliberalizmu koji su neki shvatili kao grabizam, premalo socijalne uloge drzave i EU u cijelom Evropskom kretanju. A smanjneje nataliteta pokrivaju sa uvozom privremenih ili trajnih migranata. Njemacka se razvijala nakon drugog svijetskog rata iskljucivo na migranstkom (gastarbeiterskom) radu, sada je Merkelica otisla i korak dalje te pozvala milione migranta iz svijeta da grade Njamacku kako bi Njemacka zdrazala svoju dominaciju, Englezi nemogu bez mgrata, Francuz isto tako drugi razvijeni i naravnoi svi bi najradije obrazovane Evropljane i tu se uklapamao mi. A mi mozemo u svakom slucaju samo propadati, jer mi smo izvor obrazovane i sposobne radne snage koja nekima treba. Zasto Njemci i svi drugi ne sagrade tvornice u Hrvatskoj pa da se Hrvatska razvija na svojoj… Čitaj više »

Sinisa
6 godine prije

Ali grb u poledjini…bas neki “lijep”.
(Oprosti Admin,jace je od mene ?)

čitatelj portala
6 godine prije

Daj muškarcu i ženi posao, koji je normalno plaćen. Onda će se smanjiti problemi s natalitetom. Da imaju dovoljno za sebe i svoju obitelj.

Miljenko
6 godine prije

Čestitke na časnom i moralnom činu i javno izrečenoj istini koja je samo dio onoga što čovjek zna! Još nas uvijek mogu iz sna i hipnoze probuditi ljudi koji imaju dostojanstvo i čast i koji nisu sam klimoglavci i poslušnici.

Ive
6 godine prije

Mozda ce seda i Plenkovic podnjeti ostavku jer mu nedaju da o svemu sastavi ovjrenstvo, i vremena jedno dvije godina da to povjerenstvo ispita cijeli problem, a zatim i Plenkovcu jedno godinu dana da os vemu dobro promisli i da predlozi rijesenje. Hrvati postaju nezgodni jer traze rijesenja odmah bez odlaganja a to nije u duhu EU anemicnih birokrata sa kojima je Plenkovic dosada radio.

naivan
6 godine prije

Mislio sam da cemo van Jugoslavije kao samostalna Hrvatska biti zemlja u kojoj ce radnik primati 2000 eura place. Zemlja jake srednje klase i obitelji sa dvoje ili vise djece. Bio sam naivan…
Marine legendo, bravo !

rrrr
6 godine prije

On nije podnio ostavku zbog zlocina koje rade skupa Plenkovic i Murgelic, nego zbog plana…Ostalo je zatajio, a jasno vidio da je to ministarstvo zlocinacka org

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI