fbpx

Ostavka Marina Strmote – rezultat sterilne demografske politike u Hrvatskoj

Andrej Plenković - Marin Strmota

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH Nada Murganić je odlučila danas održati konferenciju za novinare, nakon završene sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju.

Vijeće dakako ima zvučni naziv, a predsjedava mu sam predsjednik Vlade Andrej Plenković. Poslovi Vijeća su navedeni u odluci o osnivanju: Djelovanje Vijeća usmjereno je stvaranju održivih uvjeta za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske, odnosno usmjeravanju mjera za razvoj i obnovu stanovništva koje podrazumijevaju uključenost svih dionika iz područja socijalne, gospodarske, stambene, obrazovne, pravne, financijske, porezne i drugih politika.

Premijer Plenković se poput Trumpa oglasio tweetom sa sjednice Vijeća i rekao: U demografsku obnovu, jedan od ključnih zadataka za budućnost zemlje, ide se trima novim mjerama – proširenjem dječjeg doplatka na još 150 tisuća djece, poboljšanjem mreže vrtića i produljenjem njihova radnog vremena. Dio je to sustavne politike demografske revitalizacije koju provodimo.

Ministrica Murganić je na konferenciji za novinare prepustila objašnjavanje te ‘sustavne politike’ državnom tajniku dr. Marinu Strmoti. Uslijedilo je pitanje novinarke NOVA TV Barbare Štrbac: “Čini mi se da ste sve ove mjere predstavili i prije tri mjeseca kad ste se sastali. Rekli ste da je ovo sve novo, a mi smo zapravo sve već čuli, ako se ne varam”?

Dr Marin Strmota je odgovorio: “Točno, slažem se s vama, i ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i 4 mjeseca u Vladi kao demograf i mladi čovjek smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika jer država izumire. Ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako o ovome je neozbiljno. Ja kao čovjek mladi, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Hvala vam lijepa”.

Izgovorio je to s glasom prepunim emocija. Osjetilo se duboko razočaranje tog čovjeka u sustav, državu i ljude koji je vode. U toj državi, prema statistikama se dnevno rodi 92 djece, a umre 156 ljudi! Dodamo li tomu iseljavanje, demografska slika je još crnja. Marin Strmota je kao tajnik u ministarstvu imao plaću od 15.771,69 kuna neto (oko 2000 €), ima troje djece. Ali ima i dva kredita u iznosu od oko 220 000 kuna te mjesečnu ratu od 3735,59 kuna. Mogao je još najmanje dvadeset-trideset godina gutati slinu i izgovarati naručene i naučene fraze, mogao je i napredovati u državnoj hijerarhiji, domoći se kakvog konzularnog predstavništva poput profesionalnog vozača (a ne diplomata) kojeg je za ostanak na vlasti, u ime HNS-a poslao Plenković (riječ je o hrvatskom generalnom konzulu u New Yorku Borisu Blažekoviću) U New York. I uredno plaćati kredite, uzdržavati obitelj.

Ali nije. Nakon što je dao javno ostavku, okrenuo se i izašao iz prostorije. Ne znamo kako će taj čovjek dalje, kako će plaćati svoje obaveze, kako prehraniti obitelj. Bio je docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, bavio se bavio demografijom, ekonomikom rada te demografsko-socijalnim razvojem. 2015. i 2016. radio je na projektima vezanim uz temu demografije: ”Demografska infrastruktura za bolje procjene i politike“, te ”Podatkovna istraživačka infrastruktura za napredna demografska istraživanja“, a od 2007. do 2013. sudjelovao je u projektu ”Utjecaj demografskih promjena na gospodarski razvoj”. Govori aktivno njemački i engleski jezik.

Svoja znanja stavio je na raspolaganje svojoj državi. Čini se da ga je država ipak izdala. Kao i mnoge koji su iz nje otišli. Hoće li i on stopama hrvatskih ekonomskih iseljenika, ne znamo. Ali znamo kako izgleda netko tko je moralan, odgovoran, domoljub, obrazovan, pošten čovjek. Izgleda kao dr Marin Strmota.

108
Ostavite komentar

avatar
10000
 
43 Grupirani komentari
65 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
54 Komentatori
nonworrrrTobia QuantrillGordannaivan Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko

Bravo za ovaj članak! Pljuska koju je ovaj Čovjek (namjerno s velikim “Č”) danas odvalio političkim nesposobnjakovićima i veleizdajnicima odjekivat će još dugo.

Sinisa
Gost
Sinisa

Samo da dodam:”Ministarka Nada Murganić bila je vidno šokirana, a to odaje i grimasa na njenom licu. Priznala je da nije ništa znala.

„Naravno da nisam znala. To je nestrpljenje jednog mladog čoveka, jednog naučnika“, rekla je Murganićeva.”

davor
Gost
davor

Riba smrdi od glave a čovjek je vidio glavu iznutra i nije mu se svidjelo što vidi. Još jednom dokaz kako Hrvatskoj državi i Hrvatskim ubikvitnim patriotima nema (auto)destruktivnog premca ni u kakvoj izvanjskoj prijetnji i manjini. Ološ može imati sve petice u školi i služiti se nekoliko jezika ali je i dalje ološ.

Maus
Gost
Maus

Ma istina je da svi se muvaju nema ni zadatka ni plana. Prevelik kadar sam sebe zaplece nema kvalitete ,cilja, plana.

Mikojan
Gost
Mikojan

Pričekajmo malo, ne žurimo, da vidimo što se iza brda valja i ugroza je podnosio ostavku pa ništa.
Da citiram:”Ali znamo kako izgleda netko tko je moralan, odgovoran, domoljub, obrazovan, pošten čovjek. Izgleda kao dr Marin Strmota”, prvo, moralan i pošten nije u HDZu. tu su samo “naši” a ono što je najčudnije zašto taj mladi stručnjak nije ministar!? Sać će njega zamjeniti Stjepan Šterc i imati ćemo mladi par na čelu ministarstva za mlade.
Smiješno, žalosno, ne znam, svejedno mi je jer g. Strmota je prokleto u pravu, ova država izumire.
Jedno pitanje za desničare, čija je ideja o izumiranju države ? 🙂

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Vidjet cemo kakav je igrokaz u pitanju. Demografija je samo posljedica nakaradnog sustava gdje novac odredjuje sve. Ovih dana je u Hrvatskoj tema broj smece oko kojega se vrte milijarde. Gradonacelnik Zagreba velepostovani otimac siromasnima i darovatelj bogatima, gosn Bandic, planira uvaliti odlagaliste i preradu krupnog gradjevinskog otpada u bivsu cementaru Podsused kako bi pogodovao svom financijeru i kralju otpada Pripuzu. Ogroman gradski novac otici ce na privatne racune, a gradjani ce dobiti azbestnu prasinu na zapadu grada. Zivjela demokracija.

Jole
Gost
Jole

Pripuz je stvarni gradonačelnik,a ne Bandić.

Alen
Gost
Alen

Pripuzi iz rudeša ?

Jole
Gost
Jole

Da

Mikojan
Gost
Mikojan

Na žalost istina a pričaju kumice na Dolcu da je bilo i fizičkih nasrtaja u Banderosovom uredu kad je Mile bio neposlušan tj. nije dobro slušao gazdu.

MilanCZ
Gost
MilanCZ

Dok Soros placa razne novine i politicare,napredka u Hrvatskoj nema,razne drzavne elite kojima je cilj nesigurnost u Hrvatskoj i Balkanu drze u saci korumpirane politicare i moraju igrati kako oni kazu.Pticama na grani je jasno da Hrvatsku drzavnu politiku vodi americka drzavna elita kojoj nije cilj napredak u Hrvatskoj nego stagnacija zbog određenih njihovih interesa u buducnosti koje planiraju.Sto planiraju,to je jako velika nepoznanica ali na Blakanu ce biti uvijek napetosti i neizvjesnosti.

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno

@ MilanCZ , da te podsjetim sto planiraju , to su i javno izjavili kroz usta sluge Njemacke pocetkom 90-ih. Hrvatska treba postat turisticka i depopulizirana zemlja. Poslovi za hrvate su konobari, sobarice i kuharice. Nista Industrije i nista poljoprivrede. I sto manje imovine u hrvatskim rukama.
Treba nam naplatit “izdaju” nacisticke njemacke, i sto nas je manje to su vece sanse da im ne razjebemo buduce osvajacke planove. Jadni hrvati ne kuze da su svaki dan u ratu i da ginu naveliko bez ispaljenog metka. Rat je ekonomski, da je onaj pravi vec bi ga odavno izgubili i oni i njihov gazda. Naucili iz povijesti ali mi nazalost nismo.

mars
Gost
mars

@ Zaboravljeno – ili što bi svojevremeno veliki i oni malo manji “DOMOLJUBI” u glas uzvikivali – DANKE DEUTSCHLAND!

Željko
Gost
Željko

@ MilanCZ OK, mogu se u većini složiti sa vama ali što mislite koliko bi običan mali čovjek u ostatku Zapadnog Balkana dao da je u poziciji Hrvatske i sa hrvatskom putovnicom otići raditi na Zapad a ne patiti se u matičnim državama…

Kažun
Gost
Kažun

“Tako vam je to u obitelji” – veli nada .

Ivica
Gost
Ivica

Da je bar više ovako čestitih ljudi, ne bi bili tu di jesmo!

Tarzan
Gost
Tarzan

Nebi me iznenadilo da naši lovci i sakupljači plodova u vladi, za vrijeme skakanja oko vatre i bacanja vrački, dožive EUREKA trenutak i odluče koristiti koze i krave za mušku razonodu i tako naprave revoluciju u seoskom turizmu koja može pozitivno utjecati i na demografiju regije.

Štefek
Gost
Štefek

Zaplotnjačka igra – nakon saznanja da murganička leti…

Zvrk
Gost
Zvrk

Bar da se čuje glas Čovjeka iz krugova bliskih vlasti. Neočekivani hladni tuš. Ne bi me iznenadio još jedan trgovački prevrat kakvim je ova vlada i poznata.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Postovanje Marinu Strmoti i SRETNO!

Kenan
Gost
Kenan

Inače problem u RH kojega je zatekao dotični gospodin ne može rješiti njegovo bivše ministarstvo iz dva razloga.Nema volje,ni financija iz kojega bi se pokrenule inicijative za koje gdin.Strmota ima (siguran sam) ideje.Jednostavno morate iseliti,prodati svoje privatno vlasništvo,zadužiti se dodatno,a onda će krenuti gospodarska obnova.Naravno mislim na vrijeme kada će pola RH biti u posjedu stranih banaka,a druga polovica u vlasništvu stranih korporacija.Sve ide prema tome,a cijela Vlada,svi ministri,(sadašnja-i i bivša-i) su instrumenti stranih službi u porobljavanju hrvatskoga naroda.Dakle,trebalo bi krenuti rezati ”hobotnicu” od glave.Pravosuđe je prvi korak,od kuda bi tebala krenuti reforma..Sigurnosno obavještajna agencija je ona koja drži uzde u rukama,a ona je kompromitirana i radi zajedno s austrijskim,njemačkim i naravno američkim tajnim službama.Kada bi se uspjelo zauzdati SOA-u,zajedno s cjelokupnim pravosuđem(Vrhovni.županijski,općinski) i HNB-om, boljitak RH bi mogao započeti.Do tada sam mišljenja da će proći još mnogo vremena, osim ako se ne dogodi neka ”Čaušesku” situacija s našim političarima. 🙂

nonwo
Gost
nonwo

Osnovno je da ministarstvo nema VOLJE,jer bi u protivnom pronašlo i financije.
Svatko s dobrim idejama i voljom da nešto promijeni ,prijetnja je za hrpu birokratskih štetočina(tipa Murganić) postavljenih po univerzalnom ključu-da sačuvaju status quo.
Financije su rezervirane za ministarstvo obrane da se proslijede bjelosvjetskim prodavačima oružja..Na dobrobiti hrvatske djece i obitelji se ne može zaraditi…

Bob Rock
Gost
Bob Rock

1950 godine u SR Hrvatskoj je rođeno ni manje ni više nego 95 560 djece.
1970 godine je rođeno 61 103 djece.
1990 godine je rođeno 55 409 djece
2017 godine je rođeno manje od 37 000 djece

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Cek ,cek ,druze Bob Rock ovo je jako zanimljiva statistika ,5 godina nakon drugog svjetskog , nakon blajburga i imforbiroa 95 560 novorodjenih u SR Hrvatskoj ,2017 godine 27 godina u slobodnoj , suverenoj i demokratskoj RH 37 000 novorodjenih. ???

mars
Gost
mars

@ Georgij Žukov – hahaha, biće da su Hrvati tada pravili djecu po direktivi Partije.

White patriarch
Gost
White patriarch

Nema ovo veze s kapitalizmom ni komunizmom već s ženskim obrazovanjem. Žene s doktoratima ne žele djecu nego karijeru – nepismene žene rađaju po 10 djece u svim sistemima! Ovo ne vrijedi za muškarce.
Sad vi razmislite, želite li izumrijeti dok dižete žene na pijedestal ili će te promijeniti nešto u filozofiji živote? Izbor je vaš…

Gordan
Gost
Gordan

Jos ces nam sada fino poruciti kako bi ta nepismena zena trebala skolovati djecu kod kuce jer je javno skolstvo instrument indoktrinacije i zaglupljivanja.

A negdje drugdje se ljudi zale da je 85% populacije i tako preglupo. Bujrum.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Ima takvih i kod nas ohoho koji zagovaraju američki model homeschoolinga.

Mikojan
Gost
Mikojan

Žena je svoga tela gospodar i rađati će sa onim kojim želi i koliko želi.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

@Mikojan, želje u ovoj priči imaju najmanju ulogu. To je prije svega pitanje okolnosti koje su nam nametnute izvana, a koje smo doduše mi rado prigrlili u želji da budemo dio progresivnog “naprednog” Zapada, a ne patrijarhalnog “barbarskog” Balkana.

Sva ta feministička trkeljanja o ravnopravnosti nisu ništa drugo nego najobičnija kapitalistička podvala, što se može naslutiti iz razvoja feminizma tijekom zadnjih stotinjak godina. Početkom prošlog stoljeća feministice su veličale “ženske poslove” držeći da su muškarci jednostavno nesposobni za život bez njihovog kuhanja, pranja, peglanja, čišćenja, spremanja, rađanja itd. Današnje feministice (a nažalost i dobar dio društva) smatraju da su ti poslovi nešto ispod časti, pa se roguše i pjene kad u njihovom društvu spomenete riječi “pegla”, “metla”, “kuhača” itd. u bilo kojem kontesktu. Ukratko, cilj današnjih feministica je pretvoriti ženu u muškarca.

Zašto je tijekom vremena došlo do ovakvog obrata? Odgovor leži u spomenutoj kapitalističkoj podvali koja postaje očita ako se stvari promatraju u svjetlu najosnovnije ekonomske logike. Zamislimo npr. neku zemlju u kojoj žene rade samo tradicionalne kućanske ženske poslove, a koja je odlučila pustiti i njih na tržište rada na kojem su dotle bili samo muškarci. U tom slučaju imamo situaciju da tržite rada raste i da će se s vremenom potencijalno udvostručiti, što po logici ponude i potražnje ruši cijenu rada. I tada će se neminovno dogoditi ono što nam je dobro poznato: dok je nekad bilo dovoljno da dohodak jednog člana obitelji održava kućanstvo, danas za to moraju raditi oba člana obitelji, dok s druge strane trpe kućanski poslovi koji se neće obaviti sami od sebe. Rastrgane na dva fronta žene se u tom slučaju odlučuju za manji broj djece, ne zato što ne žele, nego zato što nemaju vremena.

Neke zemlje vidjevši da ovakva praksa vodi u propast društva, pokušavaju kompenzirati njezine negativne učinke mjerama poput plaćenog zanimanja “domaćice”, čime zapravo rehabilitiraju od feministica ozloglašene tradicionalne ženske poslove, makar i prešutno. Sukladno rezultatima takvih mjera rastu i želje za imanjem djece.

Jole
Gost
Jole

Druže Žukov,što se ti brineš.Tvoj idol Soroš će uvesti djece koliko treba.Svaki vaš muslimanski migrant ima barem 5-6 djece,a neki i više žena pa ti računaj i samo gledaj što je demografska eksplozija.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Crnogorska reklama za akciju u supermarketu odusevila regiju!
“Svi na akciju! Ne boj se, nije radna…”

tipidipi
Gost
tipidipi

ti si fakat ko udarnik onaj pravi na radnim akcijama koji želi iznad kvote da njegova jedinica dobije plaketu i trči štafetu za onog bravara.
Pa jesi ti kad čul za bijelu kugu???
Jel ti znaš njene razloge i to sam ti već napisal navedi mi zemlje od 1960 na ovamo iz Europe pa i SAD i ostale koja ima + u stanovništvu( imaju jedino + zato kaj uvoze imigrante ko ona baba u njemačku ili italiju ili francusku,španjolsku švedsku….)
Pa se zapitaj otkud je to počelo i koji je razlog ubijanja djece u utrobi i uvjeravnja ljudi da nemogu odgajati i da su cigani ak imaju više od jednog/dvoje djece???
ah uzalud objašnjavat

Piretis
Gost
Piretis

@tipidipi-Potpuno si u pravu za bijelu kugu. To znamo. Ali ono što ne znamo kome i zašto je to trebalo, jer sigurno se to nije slučajno desilo. I tu nije bilo razlike između “zapada” i socijalističkih zemalja, trend je bio isti. Zašto je postalo “luksuz” imati djecu? Zašto je postalo sramota imati više od dvoje?
Sve ove mjere, koje se donose u cilju pronatalitetne politike, su palijativne i neće ništa promijeniti. Nije stvar u novcu nego u mentalnom sklopu, paradigmi. Čini mi se da je depopulacija brižno osmišljena.

Gordan
Gost
Gordan

PiretisPiretis – A zasto ne bi bila samo nuspojava mehanizama trzista? Direktni konsumeristicki marketing zenama (preko 50% populacije) zahtijeva da zene ipak imaju nesto autonomije u ekonomskim odlukama i kupovnu moc.

Piretis
Gost
Piretis

@Gordon- Nema šanse da je to slučajna posljedica tržišne orijentacije. Previše je faktora u igri. Mladi na tržište rada stupaju 10-15 godina kasnije nego njihovi djedovi. A i kad, konačno počnu raditi (najčešće na određano vrijeme) da se skuće trebaju se zadužiti. Rade daleko od kuće pa puno vremena provode van nje. Ima još.
Sve to destimulira mlade parove da imaju više djece. A što se tiče žena i privređivanja, moja je baka uz troje djece zarađivala kao cvjećarka više od djeda zidara. I skoro da je postala baka u godinama kad današnje postaju majke. I nešto mi se ne čini da je današnji standard (unatoč “karijerama”) toliko bolji od onog prije.
Ne bih želio zvučati kao bigot (jer ni nisam) ali nije li čudno da se raspad obitelji, malo djece, trka za trivijalnim vrijednostima poklapa sa odbacivanjem tradicionalnih vrijednosti (pa i kršćanskih, zašto ne) krajem 50ih. Toliko prozivane izbjeglice i njihove brojne obitelji još su uvijek ljudi okrenuti tradiciji. Možda je u tome tajna.

Gordan
Gost
Gordan

PiretisPiretis – Mislim da nije tako kako ti kazes u svim drustvima koja su podlozna negativnim demografskim trendovima. A opet, u nekim drustvima su neki od tih faktora – tradicionalni. Recimo, zaduzivanje da se skuci je valjda nesto sto je toliko staro koliko i ideja da (muska, valjda) djeca ne ostaju na roditeljskom imanju. Kod nas je bio sindikalni sistem pa se nisi toliko zaduzivao koliko si uplacivao (a onda ako tebe izabere lutrija, super) ali otprilike je to ista stvar.

Zasto mladi ulaze u radnu snagu kasnije? Radi pobjede opceg skolstva. To je jedan inflacionarni trend koji je, s vremenom, marketingom ispraznjen znacenjem, pa tako danas dosta klinaca skupljaju kredencijale a ne znanje, ali ti kredencijali su preduvjet za zaposljavanje u “karijerama.” Dakle, jedni faktori trzista poticu potraznju a drugi su sretni onda dati ponudu.

Lako je primijetiti trendove i poticaje, ali ipak ja tu ne vidim ruku neke nevidljive sile nego sasvim izvijesne posljedice marketinskih pritisaka koji su motivirani kratkorocnom dobiti. (Zasto ne dugorocnom? Pa zato sto smanjivanje imucne populacije smanjuje i trziste.) Ono, “zakon nezeljenih posljedica.” A ti mislis da su zeljene, za sto bi ipak trebalo neko dodatno objasnjenje.

Ali nije ni da nam nedostaje ljudi na svijetu. Ima nas kao zohara. “Kultura” i “tradicija” mu dodju kao neki virus koji, kao toksoplazmoza misevim mozgom, ovlada mozgovima pojedinaca kako bi sama sebi osigurala opstanak i rast. Ali je li ta “kultura” i “tradicija” nesto cije bi dobro ipak trebalo imati prioritet nad dobrobiti skupine pojedinaca? Meni se cini ne. Onda ipak treba nekako biti izbirljiv koje kulture i tradicije doprinose toj dobrobiti i vrijedi ih podrzavati (ali uvijek kao sredstvo a ne kao cilj.)

Piretis
Gost
Piretis

@Gordan- Depopulacija je trend u velikom dijelu svijeta. Malo je izuzetaka, Afrika, Indija i dio Azije. Ali meni je indikativno da je danas u cijelom svijetu imamo manje više isti svjetonazor- materijalizam. A kad je novac sve, smisao života, onda sve drugo postaje manje važno.
Imaš pravo da je teško utvrditi da li je to slučajni ili planirani trend. A može biti i posve prirodni. Kao u priči o 1000 štakora. Možda smo približno dostigli svoj maksimalni broj pa se sad to biološki održava na tom nivou.
Ipak mi se čini da je depopulacija dio šire priče. Slabljenje uloge obitelji, preferiranje “rodnosti”, nestajanje tradicionalnih vrijednosti, sve jače državno nasilje nad pojedincima (oduzimanje djece radi “društveno neprihvatljivog odgoja”).

nonwo
Gost
nonwo

Depopulacija je definitivno dio šire priče- “all in one” paketa protiv običnog čovjeka..Oni koji planski provode slabljenje uloge obitelji,preferiranje rodne ideologije,oduzimanje djece radi društveno neprihvatljivog odgoja ..itd…žele da se zapletemo u “argumentirano” suprotstavljanje , jer znaju da nisu ostavili direktne “mjerljive tragove” svog zločina.Osim toga,brojni,organizirani plaćenici “znanosti” pripravni su da argumentaciju logike i zdravog razuma dočekaju na nož.A common sence je sasvim dovoljan za donošenje zaključaka, s obzirom na sve što vidimo da se događa(ako dobro gledamo).Tko nije slijep pored zdravih očiju, vidjeti će..
.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Čovjek je ušao u povjest. Junak naših dana. Ovakav javni šamar nikakvi PR-ovci neće moći oprati. Nezabilježeno u povjesti ove države, a i okolne bi se mogle zamisliti.
Izraz lica ministrice, koja je izbrisala sve tragove iz vremena bivše države, pa njen život počinje tek od 90-te, neprocjenjivo. Ali i takva šokirana, odmah je pokazala refleks za političko preživljavanje. Odmah je krenula sa dezavuiranjem dotadašnjeg suradnika, te je mlad , te je ovo, ono…. A lavina napada na čovjeka tek kreće. Sve mu mogu oprostiti ali da ovako javno popljuje kliku na vlasti, još na dan kad je Kolinda na društvenim mrežama objavila žvaku za bedake da će i ona rješavati problem odlaska mladih, to mu je smrtni grijeh.
Ozbiljno sam zabrinut za ekonomsku budućnost ovog čovjeka. Izgleda da si je i on trasirao put za odlazak iz ove zemlje.
Usprkos svemu, očito je da čovjek nije imao želudac, da je pokazao rijetku hrabrost i na tome mu treba odati priznanje.
Samo, težak put je izabrao, jer mu to oni koji ne znaju da li su ovamo došli u 7-om, 8-om st. i da li su opće došli ili su samo ostali, to neće honorirati.
Gospodinu sa velikim G, Marinu Strmoti želim sve najbolje u životu i da ga ne snađe uloga Don Kihota.

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko

Srećom Marin je, koliko sam čitao, zaposlenik Ekonomskog fakulteta u Zagrebu što znači da ga ne mogu baciti na ulicu dok god izvršava svoje obaveze ili se ne dogodi neki teži prijestup na radnom mjestu.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

To mi je drago. Ali ipak, politika je kurva. Ovo je dar s neba za Plenkovića, koji će sada pročistiti vladu, a do sada se bojao to učiniti. Jbg. kako god okreneš, ekipa je na dobitku.

palermo
Gost
palermo

Vraća se Marin na faks za gotovo duplo manju plaću. Moralan i inteligentan čovjek naprosto ne može oguglati na ove užase. Nedavno se i ona pravobraniteljica za djecu nije htjela ponovno kandidirati za tu funkciju, već je samo poručila mladima da pobjegnu iz ove močvare. Dalija Orešković je također digla ruke od svega.
A ova kumica Murga nije za ovce čuvati.

mars
Gost
mars

Ovo je pravi hrvatski patriota i domoljub, za razliku od prsebusajućih “domoljuba” kojima je krajnji intelektualni domet u poimanju državnosti himna i zastava i ništa preko toga, a interes im se svodi na “ja, moje i meni”.

Konstantin
Gost
Konstantin

Moji pobratimi iz Hrvatske … zelim svim srcem i ovom coveku a i svima u ex YU kao sto je ON u zadnjih (nesretnih) 27 godina “tranzicije” PUNO SRECE jer ce mu itekako trebati. Neko rece da ne dozivi sudbinu Don Kihota. Pa zar nije da svako od Vas ko voli: pravdu i pravicnost + postenje + sve one pozitivne odlike koje smo poznavali a su krasili jednog SAVREMENOG COVEKA … zar nije sve to danas Don Kihotska zelja? “Boljitak” za nas obicne smrtnike sa nasom pasivnoscu = UTOPIJA! Dali je i u R. Hrvatskoj takodje zakon o ozborima sa vazecim 40% izlaznosti? Ako jeste (samo kao mali pokazatelj) je dovoljno pametnom. Da ne nabrajam mali milion ostalih faktora. :o((((

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill

to ti je kad manjina vlada demokratski vecinom. i onda od tih 40%, apsulutno brojcano slabiji opet bude demokratski pobjednik.
nije nista bolje prijatelju ni u HR.
korak naprid, dva nazad pa tako u nedogled.

inace najdefinicija demokracije je vic (op.a. isprike muslimanima unaprid):
pitaju vjernici hodzu sto je demokracija?

Grdi
Gost
Grdi

Treba nove izbore da vec jednom odu ovi becki dodvorci ………….

Mikojan
Gost
Mikojan

E gospon Grdi, da su barem Bečki, sad bi tu bila prava gospoda a ne , ajd, neću danas.
Briselski dodvorci su zlo, nije to do gležnja Austro-Ugarskom carstvu.

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill

tesko da ce novi izbori pomoc.
iz aspekta HDZa, imas plenky-a kao novi izbor,izvor…kako god ‘oces,al samp u teoriji,a svi znamo da u praxi,teorija i praxa nisu isti.
odlaskom ‘kalamarka’ i dolaskom plenky-a,imali smo teoretski novo poglavlje,al u praxi jedno veliko nista.
samo su te prije ‘prcali’ s kako mos slusat EKV,bajagu itd,a sad te ‘prcaju’ branjenjem marica,oni nesritnik ex obrazovanja…jos gore,financije i obrazovanje,a evo i demografija…tri elementarna sektora.
i kaze pok. toma bebic ‘svit na mladjima ostaje, ako im ga ostavimo’,a isto tako je reka ‘duboko u svakom coviku cuci govno’…ovo zadnje nas koci za put naprid.
reka bi da smo dosli do ruba ponora,a plenky nam govori ‘krajnji je trenutak da ucinimo odlucni korak naprid’….di naprid, u provaliju???

Jole
Gost
Jole

Još jedan prikaz i usporedba Viktora Orbana kao pravog domoljuba i odgovornog državnika i lažni hrvatski kvazi domoljubi na čelu države.Jedni rade za Brisel,a drugi za Washington.Nažalost uvijek fali štrika koliko ima izdajnika i prodanih duša.

Mikojan
Gost
Mikojan

Dok je Mađarska u nato grupi ja tom Orbanu ne vjerujem baš ništa.

palermo
Gost
palermo

Potpis! Kolikogod i on i Erdogan kritizirali tu istu alijansu nema još nikakvih naznaka da će bilo jedni, bilo drugi izaći iz iste.

Jole
Gost
Jole

Malo je teže izaći iz NATO iz čistog mira.No Orban općenito pokreće EU u nekom drugom smjeru,a to je smjer gdje bi EU trebala izaći iz američke guzice.Orban je prvi otvorio frontu kontra korumpiranih marioneta iz EK i judeomasonske agende uvoza milijuna migranata koji su zapravo suicid za nacionalne države jer organizirani kaos koji se pritom stvara je neminovnost.

Grdi
Gost
Grdi

p.s. ………… za svoja zlo dijela jer su radili za tudi racun i prevaru treba im se konficirati imovina i poslati u radni logor …..

stjepan
Gost
stjepan

Dok se ovi smradovi na vlasti bave sami sobom i financiraju razne Babe, Centre za mirovne stiudije, Documente, Kontre itd..itd.. nas nestaje i nestaje!!A oni uljuljani u vlasti samo objavljuju floskule i maglu!!A u državi koja ima sav potencijal za normalan rad i život, dok na vlast ne dođu mladi sposobni i pametni ljudi kao što je Strmota nema perspektive!!!!!

Mikojan
Gost
Mikojan

E moj Štef, ti mladi, sposobini su baš u onim udrugama koje si spomenuo, ako nisu tamo onda su otišli u Irsku !

palermo
Gost
palermo

Imaš još more drugih parazitskih udruga koje pojedu više od 10% proračuna.

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam

problem demografije je poseban fenomen. Jer cinjenica da upravo visoko razvijene zemlje imaju ovaj problem, iako bi po standardu stanovnistva mogli imati vise dijece. Za razliku od recimo siromasnih zemalja Afrike, Azije, J.Aamerike, gdje je veliki natalitet.E sad, zasto je to tako moze se nadugo i nasiroko razgovarati. Savremeni nacin zivota, gledanje TV, tipkanje na kompu, mozda ce se neko smijati, ali evo jedan podatak, kada je u NJujorku neke godine nestalo struje cini mi se 48 sati, 9(devet) mjeseci kasnije rodjeno je tristo posto vise beba.
Dalje “ganjanje” karijere nema se vremena za trudnocu.
Zatim u privatizaciji malo koji privatnik (cast izuzecima) hoce da placa trudnicu, jer tu nisu regulisane stvari od strane drzave.onako kako bi trebalo, iako ima pokusaja. Zalosno, ima slucajeva gdje poslodavac kod prijema zahtjeva od radnice da se izjasni da nece zatrudniti.

Nagard
Gost
Nagard

Kad si pijun u tudjoj partiji saha sta ocekivat pijuni sluze za zrtvovaanje jasno ko dan a narod koji bira ovakvu vlast nije zrtva nego suucesnik u zlocinu kvaka je u tome da svak mora trazit rjesenja za svoju egzistenciju a ocekivat da ove balkanske lopine sarlatani neato dobro donese je stvarno suludo a na kraju detroit bankrotira zivot ide dalje nema maja inka asteka pa sta a kamoli hrvata srba bosnjaka ko nekom ce falit nego svoju ibitelj rjesavta to je jedino ostalo utopizam

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Popis stanovnistva Jugoslavije po republikama:SR Hrvatska od 1948. – 1981.godine .

1948. -3.779.858 / 1953. – 3.936.022 / 1961 -4.159.696 / 1971. – 4.426.221/ 1981. -4.601.469

Gordan
Gost
Gordan

Koji su, okvirno, bili Strmotini prijedlozi? Guglao sam ali izgleda da je, barem trenutno, najpoznatiji po ovom cinu.

Mikojan
Gost
Mikojan

Kakvi prijedlozi, tu važi ne talasaj, sjedi, primaj plaću i šuti, mi govorimo umjesto tebe, očito je pao s Marsa pa je mislio da je sa Plenkovićem hdz postao nešto više, prevario se, tko do sad nije shvatio kako se u hdzu radi nešto mu fali.

Gordan
Gost
Gordan

Dakle ova ostavka je prvi put da je u javnosti koristio svoj glas? Pa mora biti da netko tko je do te mjere frustriran neakcijom, ipak razmislio o tome koji spektar akcije ima smisla.

U suprotnom slucaju, bit ce da je ova ministrica u pravu kad kaze da nema izdrzljivosti za rjesavanje neceg sto je, ipak, jako visestran i dubok problem, pa cak i kad se politicari ne igraju obstrukcionista i cestito se zalazu za napredak.

Mikojan
Gost
Mikojan

Ne znam ali ako ga novinarka pita da li je to isto bilo predstavljeno prije tri mjeseca kao novost u riješavanju problema a on kaže JE, to je dovoljno. Klasika izmišljenih nepotrebnih ministarstava, ponavljati isto cijeli mandat pa ako odemo, nismo stigli, ako nas ponovo budale izaberu ponavljamo kako ozbiljno krećemo u akciju i nabroje isto. I tako prođe 27 godina, njima dobor a ostali neka se snalaze. Nema tu puno filozofije.

Gordan
Gost
Gordan

Da, poznata mi je ta sablona.

Za odugovlacenje ne treba puno filozofije, ali za pozitivni pomak – ipak treba.

Jole
Gost
Jole

Strmota pozna problematiku i u tome je problem.Ova iritantna babuskara Murganićka je samo fikus.Otvori se ministarstvo i ono postaje uhlljebilište za rođake,prijatelje I članiove partije.Nema tu mjesta za stvarnu demografsku obnovu i ozbiljne mjere .Čovjek je dovoljno dugo da je shvatio sve licemjerje politike i ne želi biti dio igrokaza.

Gordan
Gost
Gordan

Dobro, shvacam. No – sto onda? Problem ostaje nerijesen jer su jedini koji su preostali, oni koji zele biti dio igrokaza. Svima nama, koji u nesto vjerujemo i radimo na realizaciji, je barem par puta dojadilo nositi se sa uhljebima i kocnicarima, a takvih ima ama bas svugdje. Onda je izbor: bjezi ili tari. “Fight or flight,” kako zovu taj instinkt.

HEKPCT
Gost
HEKPCT

Ozbiljne intervencije u demografiju vide se tek nakon deset godina. A mandat traje četiri godine. I kako onda očekivati od političara da se ozbiljnije pozabave demografijom kad ne mogu pobrati političko vrhnje? I da je bar demografija jedina koja pati zbog prekratkih mandata.

dr Savo Besarović
Gost
dr Savo Besarović

Nije to sad neka mala borbica između ljevo komunističkog bloka( SDP,HNS …) i onih malo manje(HDZ…) lijevih (jer budimo iskreni kod nas nema desnice niti centra).
Tak da nije ni ovo sam tak neki bezvezni čin od M.Strmote jer iz njegova govora se vidi da je očajan ili ti ga donkihotovski čin političkog samoubojstva.
Ta se borba vodi na puno većoj razini od HDZ-SDP ili ti ga Sorosa (koji je sam podanik te politike) i recimo Orbana.
Pa zanimljivo je pogledat podatke od tam 1960-ih početci “seksualne revolucije” , sloboda drpanja tko s kim stigne, kontracepcije , pilule, pobačaja i do danas i kad se vidi kak se kreću brojke tko i koje zemlje dobivaju a koje gube pa eto imgracija ih spašava.
Znači sve siromašne tzv. zadrte jadne afričke , J. Američke, Azijske i ine zemlje su u plusu sa rađanjem djece to jest prirodnim priraštajem dok eto te tzv. razvijene i ine zemlje su u – minusu osim ak ne uvoze što ilegalno šot legalno imgrante(pa eto ona baba merkl je zadnji veći primjer kak se to dela ne).

Mikojan
Gost
Mikojan

Ljevo, komunisti, sdp, hds, hdz ???? S koje planine si ti zalutao u civilizaciju?

ime
Gost
ime

vic: idu komunisti u klancu i viču mi smo komunisti. idu fašisti i viču mi smo fašisti. a odjekuje isti, isti…

Milan
Gost
Milan

Bravo za mladog stručnjaka, pametnog školovanog čoveka !! Ali žalostno za državu koja na ovaj način rešava goreče probleme civilizacijske bolesti izumiranja ! Dragi moji mladi i školovani Hrvati, udružite se i očistite uhljebe i parazite, uzmite državu u svoje ruke i samo tako možete napravit reda i rada u svom okruženju !! NEKA MLADOST I ZNANJE PROCVJETA !!!!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Dobrih 50 % komentara na ovu temu je identicno izjavi Mladena Grdovica na jedno sasvim legitimno pitanje novinara 🙂

Dakle novinar postavlja pitanje gospodinu Mladenu Grdovicu .

Gospodine Grdovic na turnejama po dijaspori proputovali ste gotovo citav svijet, kazite nam koji je vas omiljeni grad , Mladen uzima gutljaj bevande i kaze , pa moj najdrazi grad je Vinograd .

Brainstorm
Gost
Brainstorm

ovaj narod je duboko nesretan. kao panda u kavezu, hrane ima u izobilju ali nije to svijet u kojeg zeli donijeti potomstvo.

White patriarch
Gost
White patriarch

Nema ovdje previše filozofije: stopa nataliteta je direktno korelirana nivou ženskog obrazovanja – što su žene obrazovanije, manje djece se rađa. Nedavno je objavljena studija Svjetske banke o padu nataliteta u Nigeriji koja ovo jasno pokazuje – žene bez osnovnog obrazovanja imaju u prosjeku 6-7 djece, one sa srednjoškolskim obrazovanjem 3, dok one s fakultetima 1.5.
Naravno, stopa ženskog obrazovanja je direktno korelirana i sa stopom razvijenosti zemlje pa je preporuka za Afriku jako ulaganje u obrazovanje žena kako bi iskoristili “demografsku dividendu” i izašli iz siromaštva. Očito je da bi ista takva preporuka za Europu trebala biti obrnuta: ako želite demografsku obnovu povucite žene s tržišta rada. Imat ćete manje novca, ali puno više beba. Izbor je vaš…

Gordan
Gost
Gordan

Dobro dosao u srednji vijek.

Mikojan
Gost
Mikojan

Nisli problemi u obrazovanim ženam nego o njihovim problemima kada krenu sa trudnoćom, problemi na radnom mjestu, problemi sa karijerom, kuda se okrene problemi što bi značilo da je problem u muškoj populaciji, što su žene obrazovanije to su muškarci gluplji i zatucaniji sa nekim svojim stavovima.

Gordan
Gost
Gordan

Mora da su zene u Hrvatskoj onda sve redom obrazovane do daske. 🙂

White patriarch
Gost
White patriarch

@mikojan Pricas gluposti.
1) Zašto bi za ženske probleme bili odgovorni muškarci? Život je pun problema, žene nisu retardirane pa nek ih rješavaju.
2) Zašto bi sve žene morale raditi? OK, ako je žena iznimno inteligentna i vrijedna neka ima karijeru, ali biti čistačica ili trgovkinja nije ni ne može biti zamjena za obitelj. Bolje da se dobro uda i rađa djecu nego sa gubi život za 3000 kn za kasom u Konzumu…
3) Muškarci ne žele obrazovane ili uspješne žene. Muškarci žele mlade, lijepe i poslušne žene. Svaki koje ovo negira je lažov.

Gordan
Gost
Gordan

@WP –

3) Muškarci ne žele obrazovane ili uspješne žene. Muškarci žele mlade, lijepe i poslušne žene. Svaki koje ovo negira je lažov.

1) Zašto bi za ženske probleme bili odgovorni muškarci?

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Ljudi, je li to moguce???

Ali hajde, da ti uskratim nesuvisli ali ipak vjerovatni put uzmaka: problem nisu muskarci. Problem su oni koji misle da bi se drustvo trebalo ravnati po tome sto zele muskarci, u pitanju toga sto je “dopusteno” zenama.

White patriarch
Gost
White patriarch

Ona koja odabere da živi samo za sebe i svoju karijeru nema pravo da se žali na muškarce kojima je direktna konkurencija i time legitimna meta. Homo homeus lupus – žena koja želi biti muškarac se treba pomiriti da će biti tako i tretirana. Neznam sta ti ovdje nije jasno…

Gordan
Gost
Gordan

Ma sve mi je jasno.

Jole
Gost
Jole

Kod onog Nenada Bakića na blogu je pisalo da što je država razvijenija i što su žene više emancipirane, one više rađaju. 🙂

On vam je sada Kolindin savjetnik i uzor ovcoidima s Indexa.

Jole
Gost
Jole

Sviđa ti se moj nick trolčino ?

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel

“Sistem liberalnog , divljeg kapitalizma” je bestijalan u svom teoretskom korijenu, a prvo uništava male i slabe. A mali i slabi unutar svog društva se bore za mrvice…i tu nastaje moralni problem u društvima poput Hrvatske i sličnih. Ono malo “mrvica” na beskrupulozan način otimaju nazovi “elite” političke i ostale otimačke skupine. Takvo društvo se beznadno urušava i potpuno nestaje. Mislim da je ovaj proces nestajanja u Hrvatskoj došao u fazu, kada je nezaustavljiv. Migracije i negativni trend nataliteta rastu geometrijskom progresijom. a u prazan prostor ugasle države i naroda ubacit će se već “naručeni” migranti…koji će poslužiti svjetskim “elitama” za održanje ovakvog svjetskog poretka. Ovakav poredak, bez obzira što se beskrupulozno čuva i perfidno dograđuje u korist 00,1% “odabranih”, treba ga rušiti..na sve moguće načine po cijenu..”mi nestajemo, ali neće biti ni vas”, koliko košta da košta. Prema tome ova ostavka je beznačajan događaj, snage kapljice vode u oceanu, bez vidljivog smjera. Dakle, samo organizirana i sustavna promjena mogla bi dovesti do rezultata, ali ona se neće dogoditi, jer bi u korijenu bila uništena i iznutra i izvana. Pesimizam, malodušnost? DA.

Maus
Gost
Maus

Anemicna vlada i 90% uhljeba stihiski bez ikakvog pravca i javnog interesa.obavljaju posao –birokracija,policija,skolstvo,sudstvo–samo sebi svrha svi masnim placama podmazani da sute ,podmazane suplje glave propale nacije (Najmanji broj rođenih od 7.stoljeca ) cista prirodna selekcija. Tupavog naroda koji zbog mrvica bira barabe,fukare i ocekuje od istih postenje i blagostanje. Ponavljati iste radnje i ocekivati promjene put propasti.

Mladi zbunjeni katolik
Gost
Mladi zbunjeni katolik

Govori par mojih velečasnih na velikoj misi kako je žalosno I nepotrebno da mladi odlaze vani. I da majke trebaju rađati puno djece.
Lijepo, poslije mise pitam nadbiskupa kako ce majka hrvatica radjati sa 2900 kuna plače a mnoge I bez posla. Nadbiskup mi hladno odgovori da se držimo evandjelja.
I ode na domijenak sa puno sira I pršuta.

Koma
Gost
Koma

Soroš I kompanija žele da pojačamo gay parade. To je velika šansa da povečamo natalitet I sredimo demografski problem.
Nemam ništa protiv homo ekipe čak neki govore da im parade samo stvaraju problem.

Ella
Gost
Ella

Marine CARE !!!! Koja moralna vertikala !!!!

Mate
Gost
Mate

U ovoj državi nema mjesta nikakvoj struci.

Ive
Gost
Ive

Kada govorimo o sterilnost Hrvatske politike, nije ona sterilna samo u demografiji ona je sterilna u svemu osim u lazima, kradjma, pljacki. No uzroci su mnogo dublji, uzroke treba traziti u neoliberalizmu koji su neki shvatili kao grabizam, premalo socijalne uloge drzave i EU u cijelom Evropskom kretanju. A smanjneje nataliteta pokrivaju sa uvozom privremenih ili trajnih migranata. Njemacka se razvijala nakon drugog svijetskog rata iskljucivo na migranstkom (gastarbeiterskom) radu, sada je Merkelica otisla i korak dalje te pozvala milione migranta iz svijeta da grade Njamacku kako bi Njemacka zdrazala svoju dominaciju, Englezi nemogu bez mgrata, Francuz isto tako drugi razvijeni i naravnoi svi bi najradije obrazovane Evropljane i tu se uklapamao mi. A mi mozemo u svakom slucaju samo propadati, jer mi smo izvor obrazovane i sposobne radne snage koja nekima treba.
Zasto Njemci i svi drugi ne sagrade tvornice u Hrvatskoj pa da se Hrvatska razvija na svojoj radnoj snazi, zato jer bi poceli gubiti dominaciju. E tu treba EU ako je pravedna i pravicna doskociti i donjeti regulativu, da svaka clanica moze uvesti toliko radne snage iz drugih drzava, koliko su radnih mijesta otvorili u pojedinoj drzavi. Znaci za 100 Hrvata u Njemackoj Njemacka industrija mora otvoriti 100 radnih mijesta u Hrvatskoj, koji ce imati iste uvijete kao i da rade u Njemackoj. Ovako do sada oni dobivaju obrazovau radnu snagu za obrazovanje koje nisu dali niti Lipe ili eurocenta.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Zašto Nijemci ne grade tvornice po Hrvatskoj? Između ostalog i zbog ovog: 1998. godine Nijemci su pregovarali sa hrvatskom vladom o izgradnji pogona u Rijeci u kojem bi se proizvodio Audi A3, ali je tadašnji potpredsjednik vlade i ministar financija Borislav Škegro odbio suradnju pod izgovorom da ne želi ekološki devastirati jadransku obalu. Eto to je odgovor: zato što su Hrvatskom vladali (i vladaju) idioti kojima normalan čovjek ne bi povjerio nacrtanu ovcu na čuvanje, a kamo li državu na upravljanje, retardi koji u životu nisu prismrdili realnom sektoru, pa niti ne znaju da je autoindustrija jedna od čistijih industrija (daleko čistija od farmaceutske npr.), šljam kojem je glavni cilj bio uništiti proizvodnju i učiniti zemlju ovisnom o uvozu.

Ive
Gost
Ive

Je Skegro je svercer, koksar, maloumnik koji je jedan od vodecih pljackasa i stoji iza mnogih gospodarskih kriminala u HR. Skegro iz toga mentalnog sklopa nece izaci, ali bi ga zato netko iz vlasti treba dobro nagaziti uhvatiti se cesljanja nejgovog poslovanja pa mu dokazati kriminal a nakon toga mu odrezati nagradu kakvu zasluzuje od jedno 35 – 50 godina bez prava na pomilovanje i raniji otpust pa da crkne na robiji, a svu mu imovinu naciuonalizirati, za naknadu steta koje pocinio. No doke je ZLOCINCKE ZNA SE to se nece dogoditi jer vrana vrani ociju ne vadi. Ako krenu procesuirati jednog lopova nemogu stati morali bi sve njih i zato oni nedaju ni jednoga VIP HDZ-ovca.

Piretis
Gost
Piretis

@Ive- Ali žrtvovali su jednog (Pedra). Sanadera. Eno ga razvlače već 8 godina. I što dalje sve više mislim da i nije bio najgori.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

Ive, vi ste idealist.

Ive
Gost
Ive

Dragi prijtelj, ja sam govorio hipotetski svijestan da je to misja nemoguce, uostalom i zato sto je osnovni postulat EU slobda kretanja a ovo bi vodio restrikciji na odredjeni nacin. EU je osnovana i prihavaca nove claniice prvenstveno sa razlogom da bogati budu jos bogatiji a siromasni jos siromasniji, njima sve clanice tzv istocnog bloka trebaju kao trziste a ne kao nesto sto oni trebaju razvijati i stvarati sebi potencijalnu konkurenciju. Zat sam ja protive EU ovakve kako je postavljena, tu se moraju noge stvari mijenjati ali tesko da ce bogati na to pristati. Zato bi te Isnocne zemlje trebale kolektivno i sinhronizirano istupiti i postaviti ultaimatum ili napustiti EU. Da se Hrvatska vise vezala za Nesvrstane zemlje i podrzala taj pokret Hrvatska industrija bi zivjela i nebi bila unistena, a rtime i uposlenost idirektno i demografija, ali ovako vise nema trzista a i ono sto ga je tu je konkurencija razvijenih toliko zestoka da nemamo snase, nego prihvatiti cinjenicu da smo prirepak, jad i bijeda kojem ce bogati bacati povremeno koscice da ne crkenemo od gladi.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

Nesvrstani?! Jeste li možda falili stoljeće?

Sinisa
Gost
Sinisa

Ali grb u poledjini…bas neki “lijep”.
(Oprosti Admin,jace je od mene ?)

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

Daj muškarcu i ženi posao, koji je normalno plaćen. Onda će se smanjiti problemi s natalitetom. Da imaju dovoljno za sebe i svoju obitelj.

Sinisa
Gost
Sinisa

Nije nuzno pravilo,emancipacija oba pola dovodi do sebicne zelje za uzivanjem,provodom i naravno nikakve obaveze ni prema kome osim prema samom sebi;takodje dovodi do “slobode” tipa necu nikoga da trpim a u zajednici ne postoji “JA” ili “TI” vec samo MI u kojoj se mora trpeti osnova koja dopusta opstanak zajenice. Zajednica je borba a to ih je sve manje spremno uciniti.

Gordan
Gost
Gordan

A tko stoji iza tog “MI”?

Sinisa
Gost
Sinisa

U duhu clanka…muz i zena,tvorci mladog narastaja;nekada su bile aktuelne pa u jednoj zadruzi imas vise porodica a sada je to prosto muz i zena ili zajednica dvoje nevjencanih.

Gordan
Gost
Gordan

Ok, mislio sam da se osvrces na drustvo, opcenito. 🙂 U ovakvom uzem okviru bi svakako bilo moguce – i nuzno – definirati zajednicki interes.

Sinisa
Gost
Sinisa

Ma kakvo drustvo,svjedoci smo degradacije svega sta znaci “porodice”; porodica je drustvu postala neprijatelj no1.

Miljenko
Gost
Miljenko

Čestitke na časnom i moralnom činu i javno izrečenoj istini koja je samo dio onoga što čovjek zna! Još nas uvijek mogu iz sna i hipnoze probuditi ljudi koji imaju dostojanstvo i čast i koji nisu sam klimoglavci i poslušnici.

Ive
Gost
Ive

Mozda ce seda i Plenkovic podnjeti ostavku jer mu nedaju da o svemu sastavi ovjrenstvo, i vremena jedno dvije godina da to povjerenstvo ispita cijeli problem, a zatim i Plenkovcu jedno godinu dana da os vemu dobro promisli i da predlozi rijesenje. Hrvati postaju nezgodni jer traze rijesenja odmah bez odlaganja a to nije u duhu EU anemicnih birokrata sa kojima je Plenkovic dosada radio.

naivan
Gost
naivan

Mislio sam da cemo van Jugoslavije kao samostalna Hrvatska biti zemlja u kojoj ce radnik primati 2000 eura place. Zemlja jake srednje klase i obitelji sa dvoje ili vise djece. Bio sam naivan…
Marine legendo, bravo !

rrrr
Gost
rrrr

On nije podnio ostavku zbog zlocina koje rade skupa Plenkovic i Murgelic, nego zbog plana…Ostalo je zatajio, a jasno vidio da je to ministarstvo zlocinacka org

POVEZANE VIJESTI

Izbornik