Sirijska vojska vratila sva područja izgubljena prošlog mjeseca u Hami

Sirija - Hama - 16. 04. 2017.
22 komentara

Sirijska vojska je 16. travnja 2017. u gradu Suranu, sjeverno od Hame, porazila i protjerala teroriste koalicije  Hayat Tahrir Al-Sham, predvođene Al-Nusra Frontom.

Napad na grad je počeo u jutarnjim satima, a nakon masovnih zračnih udara sirijskog i ruskog zrakoplovstva, topništva i višecijevnih raketnih bacača su u napad krenule pješačke snage.

Oko 9:00 sati ujutro po lokalnom vremenu su prve jedinice specijalnih “Tigar” snaga sirijske vojske i libanonskog Hezbollaha ušle u grad s juga i istoka.

U borbama za Suran je sudjelovala 40. brigada 4. mehanizirane divizije sirijske vojske. Pomoć u napadu su im pružali ostali dijelovi sirijskih oružanih snaga, specijalne postrojbe iranske i ruske vojske i provladine paravojne milicije. Intenzivne ulične borbe su trajale više od 8 sati i završile oko 17:00 po lokalnom vremenu.

U popodnevnim satima, kada Suran gotovo oslobođen, vladine snage su zauzele kontrolni punkt Maktab i uzvisine sjeverno od grada Tall Bizam i Tall Massin.

Terorističke skupine su se pregrupirale u pozadini i pokušale protunapad, ali nisu uspjele povratiti izgubljene položaje.

Sirija - 16. 04. 2017.
Sirija – 16. 04. 2017.

Nakon jučerašnje operacije su vladine snage i saveznici uspjeli povratiti sve izgubljene položaje, sela i gradove, koje su izgubili u ofenzivi terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham od 21. do 23. ožujka.

Sada su neposredni ciljevi sirijske vojske i saveznika oslobođenje gradova Halfaya i Taibat Al-Imam.

Prema posljednjim informacijama, sirijske snage ulaze u istočni dio grada Taibat Al-Imama, iako je moguće da je riječ o taktici “Tigar” snaga, koje su u borbama u Aleppu nekoliko puta tijekom dana probijale neprijateljske linije obrane, a navečer se vraćale na početne položaje. Međutim, sama činjenica da se pokušava ući u grad najavljuje namjeru oslobađanja Taibat Al-Imama, ali ne prije nego se provede opsežna zračna i topnička priprema.

HamaOslobođenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
7 godine prije

Na stranu što gube ta naselja kao poslednji levati ali vidite vi samo koliko je tih naselja,kažu sela A ono svako selo kao mali gradić i još na svakom koraku po jedno…..tesko za pretresti kamo za zauzeti.

Michael Collins
7 godine prije

Stara priča – treba im skoro mjesec dana da vrate ono što izgube u dva dana. Nego, dok još sirijska Vlada (još nema opće mobilizacije niti nakon više od 6 godina od početka rata), Rusija i Iran kalkuliraju – što se Putin ne riješi pustih bombi zaostalih iz sovjetskih vremena? – ovo će i dalje biti mučenje i razaranje Sirije i Sirijaca. Kraj se ratu ne naztire, a to je cijelka poanta ove priče.

tomahawk
7 godine prije

e ćemu sve kad je sve srušeno i prazno. Kad znamo da se sve tako sporo gradi a brzo ruši…

master
7 godine prije

Cijeli ovaj rat, sve više slići besmislu prvog sv.rata. Klanje bez pomaka. Selo tamo-amo.

mario
7 godine prije

Tek kad pocnes slavit to sta si za 2mj uspio vratit ono sta si izgubio u 2 dana shvatis koliko si nesposoban.toliko nesposobne vojske na jednom mjestu nije videno nikad u povjesti.da isil ima 5 starih migova zauzeli bi citav bliski istok za manje od mjesec dana,ovako uz nenormalnu kolicinu bombi saa uspjeva nekako odrzati ravnotezu.pa nije mi jasno kako su tako nesposobni,ima ih vise,imaju bolje naoruzanje imaju avijaciju i opet jedva odrzavaju ravnotezu u ovom ratu a o nekakvom oslobodenju ni najveci optimisti niti ne sanjaju.to se proglasava drzavni praznik kad se oslobode 2 napustena sela od 20 farmi,a oni bi oslobodili citavu zemlju.

hiber
7 godine prije

Ključne stvari se događaju kod kurda. Ameri polagano osvajaju zracne baze i od pet su ih tri stavili u kućicu. Uz to je Erdogan stjerao kurde oko njih tako je da su, kao na Kosovu, svoji na svome. A vi pjevajte.

Hezbollah
7 godine prije

Ne znam što vam znači to vječito omalovažavanje SAA, vjerojatno ste zaboravili da je na ovom području prije Nusrine ofenzive bilo primirje a naselja su čuvali par stotina NDF-a, a s druge strane nije bila Nusra, nego manje skupine Ahrara koje su u međusobnim borbama u Idlibu popušili od Nusre. Nadalje, ne znam znate li, ali NDF čine lokalci, nerijetko stariji od 60 godina, koji imaju toliko vojne obuke, odnosno ono što su zapamtili od kada su bili u vojsci prije 40 godina, a glavnina SAA je sa Tigrovima na istoku Aleppa, ili čuvali koridor za Alepp.

čitatelj portala
7 godine prije

Čestitke Siriji!!!

hervis
7 godine prije

Vidim da se javio stari borac Mario koji je dobar poznavatelj događanja u Siriji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI