fbpx

Zapad poslijeratnu obnovu Sirije prepušta Rusiji i priznaje poraz u ratu protiv Damaska

Sirija Homs

U svom članku za USA Today, “stručnjak za obranu” Daniel DePetris piše kako je za SAD najrazumnije rješenje prisiliti Rusiju da snosi svu odgovornost za poslijeratnu obnovu uništene Sirije, koju je sama skrivila. Prema njegovim riječima, podrška Sirija ne samo da nije odgovornost Sjedinjenih Država, nego nije ni u interesu Washingtona.

Daniel DePetris iznosi niz “zanimljivih” prosudbi, ali istovremeno daje razloga za optimizam. Naime, Sjedinjene Države ne samo da neće sudjelovati u poslijeratnoj obnovi Sirije, nego će se gotovo sigurno povući i tamo će biti prisutne u istoj mjeri kao u Iranu ili Sjevernoj Koreji. Osim toga, iako to DePetris  i ne tvrdi, Damask nikada nije uputio nijednu poruku koja bi sugerirala da će prihvatiti pomoć agresorskih zemalja. No, američki stručnjak iz sektora “obrane”, iako nije jasno kada su se SAD u pravom smislu riječi  posljednji put “branile”, govori o Rusiji, ne toliko o Siriji.

Sirijski rat još uvijek traje, iako je prije nekoliko mjeseci postalo jasno da je pobjeda u ratu na strani vlade predsjednika Bashara Al-Assada, piše stručnjak “Defense Priorities”, Daniel DePetris.

Autor napominje “kako je nakon tri godine vojne kampanje u Siriji Moskva ojačala svoj položaj u zemlji, ali se sada suočava s nizom novih problema”.

“Naime, Rusija će morati pronaći načine za rješavanje problema gotovo šest milijuna raseljenih sirijskih izbjeglica, ali i za financiranje poslijeratne obnove Siriji, što zahtijeva značajna ulaganja. Rusija se nada pomoći iz Washingtona i već raspravlja o ovom pitanju s europskim i američkim kolegama”, rekao je DePetris i savjetuje predsjednika Donalda Trumpa da njegova administracija “uljudno odbije Rusiju i da  ne preuzima tako težak teret s pleća  Vladimira Putina, te da ne šalje novac poreznih obveznika u zemlju koja ne predstavlja nikakav interes za američku nacionalnu sigurnost”.

Točno je da su se uoči i tijekom nedavno završene ofenzive na jugu Sirije ruski visoki dužnosnici sastali s predstavnicima Izraela, kako bi se izbjegao sukob izraelskih i sirijskih snaga. Prije toga je održan sastanak s predstavnicima Sjedinjenih Država i Jordana u Amanu kako bi se osiguralo njihovo nemiješanje u protuterorističku operaciju na jugu zemlje, što je uspješno odrađen posao i vidjelo se po poruci američkih predstavnika terorističkim skupinama u pokrajini Dara’a “da ne računaju na njihovu vojnu pomoć i da donose odluke za koje misle da su najbolje za njih i njihove obitelji”.

Jordan je zatvorio svoje granice i otvorio ih tek po završetak kampanje, a kasnije je s Rusijom pregovarao o organiziranom povratku izbjeglica iz Jordana u Siriju, koje su Ammanu počele predstavljati veliki problem. O istoj temi su ruski ministar Sergej Lavrov i načelnik Glavnog stožera ruske vojske, general Valerij Gerasimov, razgovarali u Europi s kancelarkom Merkel i francuskim predsjednikom Macronom. Glavna tema je bila povratak sirijskih izbjeglica u domovinu, vjerojatno i politička podrška mirnom rješenju s Assadom na čelu države, što je bila tema pregovora Moskve i s Ankarom, te vlastima u Beirutu. Nijedna agencija ili medij nisu izvijestili da je Rusija od bilo koje zemlje “tražila financijsku za poslijeratnu obnovu Sirije”, tako da nije jasno s kojim je ciljem Daniel DePetris “savjetovao Trumpa da ne sudjeluje u tom poslu”.

Zanimljiva je i procjena potrebnoj iznosa o kojem piše američki “stručnjak”.

alep1
FOTO: Ilustracija, ruska vojska u Alepu

“Prema najkonzervativnijim procjenama Ujedinjenih naroda, Siriji će za oporavak trebati najmanje 250 milijardi. S druge strane, svjetska dječja humanitarna nevladina organizacija World Vision navodi kako će rat do 2020. Siriju koštati  1300 milijardi dolara”, piše Daniel DePetris.

Uopće nije poznato na temelju čega World Vision, navodno humanitarna organizacija sa sjedištem u Kaliforniji, procjenjuje da će rat trajati do 2020. godine, možda i duže, te da će samo do te godine šteta iznositi navedeni iznos.

“Možda je Assad i dobio rat, ali pod njegovim vodstvom su ostali gradovi u ruševinama, uništeno gospodarstvo i medicinska skrb, a nacionalna armija je potpunosti ovisna o stranim saveznicima. Stanovništvo je očajno i iscrpljeno”, piše američki “stručnjak”.

“Istovremeno, Moskva ne može nikoga kriviti za ovu strašnu situaciju, osim sebe i svog saveznika Assada. Trogodišnje neselektivno bombardiranje Moskve je već uzrokovalo katastrofalnu humanitarnu krizu i pretvorilo se u najstrašniju katastrofu XXI stoljeća”, kaže DePetris, vješto zaobilazeći temu Raqqe, koju su oslobodili američki zrakoplovu i grad je ostao nerazminiran i u ruševinama, isti kakav je bio na dan povlačenja terorista “Islamske države” na istok prema granici s Irakom.

Autor objašnjava kako je traženje novca od strane ruskih dužnosnika bio i cilj posjete europskim prijestolnicama, te poziva američke kolege i akcije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da “Putinu prepuste situaciju koju je sam stvorio,  za koji ne može ili neće platiti”.

“Donald Trump, koji je ispravno izjavio da je obnova konstruktivnog dijaloga s Moskvom u interesu američke nacionalne sigurnosti, može biti sklon da obnovu Sirije upotrijebi za tu svrhu. Međutim, ako je Moskva strateški konkurent Sjedinjenim Državama, kao što kaže nacionalna strategija za sigurnost zemlje, takva će odluka biti pogrešna”, piše Daniel DePetris, koji insistira “kako bi najrazumljivije bilo prisiliti Rusiju da osigura poslijeratnu obnovu Sirije, jer bi Moskva upravo to učinila na mjestu Washingtona”.

Nevjerojatno je da u Sjedinjenim Državama netko radi u navodno “renomiranom institutu u području obrane”, a ne prati što se događa u Siriji i pitanjima kao  što su budućnost energetskog sektora, obnove i financiranja ovih aktivnosti, ali o tome ćemo nešto kasnije.

VIDEO: Stepen uništenja Homsa, snimljen dronom posle oslobođenja

“Osim toga, SAD nemaju potrebe ulagati u obnovu Sirije. Politika Washingtona na Bliskom istoku treba služiti samo jednoj svrsi – kako zaštititi Amerikance i interese zemlje u regiji. Ti su interesi borba protiv međunarodnog terorizma, promocija diplomatskog rješenja za probleme u regiji i uključenost regionalnih vlasti da preuzmu odgovornost za svoje zemlje, te osigurati partnerstvo sa zemljama proizvođačima nafte. Iskustvo pokazuje da pokušaji da se učini nešto uvijek uzrokuju veće štete”, uvjeren je Daniel DePetris.

“Assad je nemilosrdni tiranin koji je ubijao vlastiti narod i uništio svoju vlastitu zemlju samo kako bi ostao na vlasti, ali SAD nisu odgovorne za to. Porušena, nesposobna i relativno siromašna s energetskim resursima, Sirija nije osobito važna ili utjecajna zemlja na Bliskom Istoku”, piše DePetris, što je slaba utjeha za poraz i već izvjesno povlačenje nekoliko tisuća američkih vojnika iz ratom razorene zemlje.

Također ističe “kako bi raspodjela sredstava za obnovu Sirije rusko-iranski problem pretvorila u američki”.

“Sirija je bezvrijedan cilj ulaganja, kako financijski tako i geopolitički”, kaže Daniel DePetris u članku USA Today.

Međutim, nije jasno zašto je Washington uložio vjerojatno milijarde dolara u svrgavanje Bashara Al-Assada, ako je Sirija “financijski i geopolitički bezvrijedan cilj ulaganja, zemlja s malo prirodnih resursa i nimalo važna za američku sigurnosti”? Ovo retoričko pitanje je ujedno odgovor na “smisao” ovog članka, iako od Sjedinjenih Država nitko i ne traži da se uključe u obnovu Sirije.

Njihova pomoć i potencijalni dolazak američkih stručnjaka bi automatski stvorili obveze za sirijsku vladu koja odbila bilo kakvu pomoć onih koji su bili i još su uvijek agresori u  sirijskom sukobu.

Točno je i da Rusija nema ogromna sredstva za obnovu Sirije, ali su već sklopljeni sporazumi za obnovu stare i izgradnju nove energetske infrastrukture, čime će Sirija biti u poziciji da sama snosi dio troškova.

No, zemlja koju Daniel DePetris vješto izbjegava imenovati je Kina. Naime, odavno je poznato da se Peking obvezao sudjelovati u obnovi Sirije i voljan je Damasku dati sve pogodnosti samo kako bi zemlja stala na noge i da se život Sirijaca vrati u normalu.

Najvažnije od svega je da su u proteklih godinu dana predsjednik Bashar Al-Assad i njegove oružane snage uništile ISIL i oslobodile najveće terorističke enklave u zemlji.

VIDEO: Sirija prije i posle razaranja

Točno je da, unatoč očitom zadovoljstvu vlade i stanovništva zbog oslobađanja velikog dijela zemlje, sada dolaze novi veliki izazovi. Nakon sedam godina rata je većina zemlje u ruševinama, s razorenim domovima, školama, bolnicama i tvornicama.

Sirija treba pomoć u obnovi i to bi mogao biti problem. Zapadni donatori s najviše novca ne žele financirati režim, a s druge strane Assad taj novac ni ne želi.

Prošle godine se 70 zemalja i institucija sastalo u Bruxellesu kako bi razmotrili kako pomoći obnoviti Sirije, a da istovremeno ne pomažu Assadu. To bi značilo slati novac u područja koja su tada kontrolirali teroristi ili Kurdima. Na tom su sastanku shvatili da u izravnom prebacivanju novca tvrtkama i nevladinim udrugama ne mogu izbjeći uključivanje legitimne sirijske vlade.

Kao odgovor, Damask je dobio i druge ponude kojima više vjeruje. Assad je “istaknuo kako Sirija ima dobre odnose” sa zemljama poput Kine i Rusije, dok je sirijski veleposlanik u Pekingu, Imad Moustafa, rekao “kako te zemlje trebaju igrati važnu ulogu u obnovi Sirije”.

Tu je i Iran, ali nijedna zemlja ne može ponuditi koliko može dati Kina, barem u  financijskom smislu. Peking je još prošle godine obećao uložiti 2 milijarde dolara u sirijsku industriju. No, to je ništa u odnosu na 23 milijarde dolara u povoljnim kreditima i pomoći za arapsku regiju, najviše u Siriju, ali i Jemen, Libanon i Jordan, koju je Peking najavio na nedavno održanom Kinesko-arapskom forumu za suradnju.

To još uvijek nije cijeli iznos potreban za obnovu zemlje, ali je znatna svota koja može pokrenuti rad industrija i poljoprivrede, čijom bi se dobiti paralelno financirala i obnova.

Damask je izračunao kako bi se šteta mogla sanirati sa 195 milijardi dolara, dok Svjetska banka i UN procjenjuju da će trebati 250 milijardi dolara, što je četverogodišnji BDP Sirije iz 2010. godine.

Kina nije tekla koliko točno će od predloženih 23 milijarde dolara ići u Siriju, ali je ranije poručila kako Sirija imala isto ekonomsko značenje za Kinu kao ostale države bogate naftom i plinom u regiji. Čini se da je računica vrlo jednostavna, ulaganja u energetski sektor, industriju i poljoprivredu i reinvestirati dobit u obnovu. U svakom slučaju bolje od milostinje Zapada, koja bi se kasnije vraćala sa stostrukim kamatama.

Ruska vojna prisutnost je također jamac kineskih ulaganja, jer bi bilo teško pronaći kompanije koje bi ulagale u Siriju, ako postoji mogućnost inozemne invazije. Zbog toga je vrijednost ruske zrakoplovne baze Hmeymim i pomorske baze Tartus neprocjenjiva.

Naravno vlada u Damasku mora stvoriti zakonske okvire koji će stranim ulagačima uliti povjerenje, a ljudi će dobiti socijalnu i zdravstvenu skrb, škole i radna mjesta.

VIDEO: Istočna Gouta, okolina Damaska, posle 7 godina sukoba

Američki stručnjak Roger Mac Ginty je u srpnju rekao kako je obnova nemoguća bez povratka izbjeglica, što su razumjeli i u Moskvi, nakon čega su pokrenuli diplomatsku kampanju u Europi i zemljama regije i sklapali dogovore o načinu i modelu povratka ljudi njihovim domovima ili barem u gradove i sela odakle potječu, gdje će im se osigurati stambeni objekti u kojima će živjeti. Uz to Damask mora donijeti političke odluke kako bi se osigurala društvena i politička kohezija.

Unatoč sadašnjoj snazi sirijske vlade, Damasku su potrebni resursi i ulaganja. Kina je stoga u jakoj poziciji da oblikuje poslijeratnu političku budućnost Sirije. Do sada to nije činila i inicijativu je prepustila Rusiji i Iranu. Slučajno? Teško bi se ovakav stav mogao nazvati slučajnim, posebice zbog velikog posla kojeg su Sirija, Rusija i Iran na bojnom polju obavili za buduću sigurnost Kine. Naime, Kina se službeno nije uplitala u sukob u Siriji, iako su tamo otputovali brojni kineski državljani, Ujguri iz pokrajine Xinjiang, koji su se pridružili islamističkim teroristički skupinama u rušenju vlade u Damasku. Veliki broj ovih militanata je poginuo u borbama proteklih godina, ali ih u Idlibu još uvijek ima dovoljno da u Pekingu razmatraju slanje vojne pomoći sirijskim vladinim snagama. Ova priča se prvi put pojavila u veljači ove godine kada je službena internetska stranica kineske vojske, China Military Online, objavila dijelove strategije za uključivanje kineskih snaga u sirijski sukob.

Kina ima i svoje interese, koje će odrediti mjeru sudjelovanja Kine u poslijeratnoj obnovi Sirije. No, u Rusiju i Iran, te druge sirijske partnere, kojih je u svijetu možda više nego što misle Washington i takozvani “Prijatelji Sirije”, ovaj proces sigurno neće teći glatko, ali je važno da se pokrene, a prije svega da se ljudi iz izbjeglištva vrate u domovinu.

Stoga, što manje američke pomoći, tim bolje i za dobro Sirije se treba nadati da će Donald Trump poslušati savjet američkog  “stručnjaka za obranu” Daniela DePetrisa i da će ovu tešku zadaći prepustiti “krivcima za razaranje Sirije” – Vladimiru Putinu i Basharu Al-Assadu.

Konačno, sama činjenica da se sve više govori o poslijeratnoj obnovi zemlje, a sve manje o ratu, znači da će rat uskoro biti gotov, iako još treba riješiti problem Idliba i kurdsko pitanje, ali to je već druga tema.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
26 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
kašljanikof
Gost
kašljanikof
3 godine prije

dobro, već je neko vrijeme izvijesno da je Sirija dobila rat. NE vidim u tekstu mogućnost tužbe nekoj međunarodnoj organizaciji za naknadu štete. Naravno uz brutalnu kamatu. Tužba, da. Iako svi dobro znamo da od toga ništa zanima me ipak postoji li mogućnost da Sirija kao država iznese tone i… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  kašljanikof

Nažalost, na međunarodnom sudu se ne mogu tužiti “nedržavni entiteti” (Al-Qaea/ ISIL , npr. i drugi), a ostali će reći da nisu objavili rat Siriji. Ipak postoji mogućnost. Da nacionalna pravosuđa osude ministre i premijera, ili predsjednike koji su naoružavali teroriste. Tako je Argentina osudila bivšeg predsjednika Menema i njegovog… Pročitaj više »

DLM
Gost
DLM
3 godine prije

Laki Laki, sto to citam, nisam ovo ocekivao. Nije samo da se ‘nedrzavni entiteti’ ne mogu tuziti na medjunarodnom sudu, vec se ne smije tuziti ni USA ni EUropska mogu se tuziti samo …. zna se vec! To je jedna strana medalje, druga je i da budu ‘neki’ na tom… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  DLM

Evo video Pedi Esdaun engleski lord ,kako je Engleska umesana u rat na KiM i Toni Bler.Film je odbrana Milosevica prikazala u Hagu.Posle Milosevic umire,a sada je ubijen njegov advokat koji je film od Siptara dobio, Milos Ognjenovic.Pa ti vidi kako se radi u medunarodnim sudovima? Tko obijeli zuba da… Pročitaj više »

Hezbollah
Gost
Hezbollah
3 godine prije

Brate, kod nas nije bio “Domovinski rat”, nego kontrarevolucija, sve dogovoreno od unutrašnjih kolaboracionista, i kod nas im je uspjelo ono što im nije uspjelo u Siriji i Iraku.

Mali pas
Gost
Mali pas
3 godine prije
Reply to  Hezbollah

Ne znam u kojem svijetu zivis ali zbog takvih kao ti nekad pozelim da je uspjela Slobodanova revolucija ako Domovinski rat nazivas kontrarevolucijom.

plenky
Gost
plenky
3 godine prije
Reply to  Hezbollah

Kojih Unutrašnjih kolaboracionista ? Nepotizam, birokracija, tehnokracija. Misliš i nakon Tita mito ?

cicos
Gost
cicos
3 godine prije

Mozda bi se to bas zapetljalo.
Onda bi CRO morala dokazati i objasnjavati od kud njoj to oruzje u vrijeme opet nekog drugog embarga.
Ode ova poruka “niz vodu” al’ ja nju napisao pa neka ide kud hoce.

ZigAtmann
Gost
ZigAtmann
3 godine prije
Reply to  cicos

Nece niz vodu, nebrini se, ovdje se smije pljuvati po cro koliko hoces.

cicos
Gost
cicos
3 godine prije
Reply to  ZigAtmann

@ZigAtmann Reci da nije bilo uvoza oruzja za vrijeme embarga. Isto tako i izvoza u podrucja gdje je bio embarko. Branim Serbiju ili jeBeH? Ni us nu. Svi lako zaborave sta to oruzje donosi tamo gdje dodje iako nam je svima na pragu uzimalo ono sto nam je najdraze. Proteci… Pročitaj više »

milan
Gost
milan
3 godine prije
Reply to  kašljanikof

= = = = I Amerika financijski dużnik Sirije! To bi bila smijurija!!!

Kolega 105
Gost
Kolega 105
3 godine prije

Zapad predvodjren SAD nije tu da obnavlja Siriju, Libiju, Irak… njihovo poslanstvo je da razaraju, kako bi se stvorile izbijeglice koje onda dolaze raditi na zapad, i tako pomoci razvoju zapada a ne Sirije.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Kolega 105

Ako nista drugo,imamo iskrenu PREDATORSKU izjavu Danijela De Petrisa.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ipak procitajte jos jednom jer tako funkcionira eticki i mentalni sklop imperije i njhovih poslusnika.
Poznato?
Decenijama se usisavaju monetarne,materijalne i duhovne vrijednosti od cijelog covjecanstva,bez namjere da se ista vrati,bez odgovornosti i trunke savijesti i samilosti.
O ljudskosti da i ne govorimo.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ima.tu jos posla u siriji a nisam.siguran ni da ce s iranom izaci na dobro ,posebno sad kad se EU usudila odbitii sprovodjenje sankcija.prema iranu..

Undertaker
Gost
Undertaker
3 godine prije

Rusija,Kina,Iran sagrade 10x “novih Sirija” i još jedno barem 5 umjetnih otoka. USA debili nikako da prihvate realnost.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Ezopova basna o lisici i grozdu,kad lija nije mogla dobavit grozde,mudro je zakljucila:”I tako je kiselo”.I gorko za USeA,Eu,NATO,jer su isti toliki popusaci,koliki su zlotvori.Brokva(caval)su in zakucali i Rusi i Iranci i Kinezi,kako u ratu tako i u obnovi.Ne samo da vise nikad nece njihove pljackaske horde(banke i kompanije) prismrdit… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  dalmata

Je! lipi moj!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Kako god ,Idlib se mora odraditi vojno,previše se tu nakupilo šljama da je sama pokrajina postala Sirijska deponija ljudskog otpada.Preveliki su teret te ojebine i za Tursku i Izrael.Veće igrače će vjerovatno skloniti pošto im uvijek mogu zatrebati negdje drugo a ovaj maloumni ,zatucani ološ gurnuti pred gusjenice Tigrovih T90… Pročitaj više »

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije

Mozda je sada jasnije zasto su ” procurile” informacije o ” pozivu ” Rusa Amerima za pomoc u obnovi.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Dobro je što su odustali, nadam se da će nakon ovog poraza zavladati medijski mrak u propagandnim glasilima po ugledu na Libiju pa će i botovi izgubiti izvore lažnih informacija o “strasnom” Asadu i “režimu” u Damasku , i kako Sirijci ne mogu da žive tamo zbog ograničene slobode govora… Pročitaj više »

Iskreni čovjek
Gost
Iskreni čovjek
3 godine prije

Sirija sirijskom narodu, a ne zapadu i Rusiji. Da je tako bilo prije, nikada rata ne bi bilo, nego su se SAD i Rusija potukle preko svojih posrednika (teroristi su došli i sa zapada i sa istoka), a sirijski narod stradao. Najbolje će biti da Rusija vojno napusti Siriju nakon… Pročitaj više »

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

U svom članku za USA Today, “stručnjak za obranu” Daniel DePetris piše kako je za SAD najrazumnije rješenje prisiliti Rusiju da snosi svu odgovornost za poslijeratnu obnovu uništene Sirije, koju je sama skrivila”. Ovo sama skrivila-tipicno demokratskocivilizacijskozapadnoeuropskoatlantski. Hmmm, ima onih koji su veliki talenat za razaranje jos vise razvili kroz… Pročitaj više »

cicos
Gost
cicos
3 godine prije
Reply to  Ana

@Ana Nije problem shvatiti zapadnjake da govore i pisu to sto pisu ali je malo teze shvatiti Rusiju i Kinu konkretno. Na stranu to sto je diplomatija malo veca qrva a li mogli bi ruje i kinezi da preko svojih diplomata kazu u brk zapadnjacima sta misle o njihovom licemjetrju… Pročitaj više »

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
3 godine prije

Ovo je priznanje poraza u stilu “bolje išta nego ništa”. Nismo uspjeli staviti svoje šape na Siriju kao što smo uspjeli na Irak i Afganistan, ali smo ipak ostavili pustoš iza sebe koju će netko drugi morati sređivati. Tipičan teroristički mentalni sklop koji je ovaj put ukorijenjen ne u jednoj… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Oni koji su započeli rat u Siriji svoj su posao odradili isto kao u Iraku, sad ciljnike okreću prema Iranu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik