Sirijska vojska doslovno prolazi kroz južni Idlib – Oslobođen je grad Sinjar

Sirijska vojska kraj tenka

Sirijska vojska i saveznici su doslovno pregazili teroriste Al-Nusra Fronta u sirijskoj pokrajini Idlib i uspostavili punu kontrolu nad strateškim gradom Sinjar, odakle imaju otvoren put prema gradovima Idlib, Aleppo i Hama.

Prema vojnim izvorima s bojnog polja, što su kasnije potvrdili i oporbeni izvori, sirijske snage su u nedjelju, nakon više od šest godina, uspjele protjerati Al-Nusra Front, glavnu skupinu terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, iz grada  Sinjar.

Nakon ulaska u grad nastavili su napredovati i oslobođena su sela Nabbaz Qabli, Nabbaz Shamali, Ramieh, Siraa, Saree, Jadedah, Khyarah, Al-Matoustah i Kafraya i Ma’arat, koja se nalaze na jugoistoku pokrajine.

Trenutno su se sirijske snage približile na oko 15 kilometara do baze Abu Duhur i nedostaje tridesetak kilometara da se spoje sa snagama iz Aleppa i područja grada Hader.

U silovitoj ofenzivi je likvidiran veliki broj militanata, a većina vojne opreme Al-Nusra Fronta, sirijskog ogranka Al-Qaede, je uništena. Iz područja koje će ostati u okruženju, povlači se veliki broj civila, uglavnom obitelji lokalnih militanata.

Zahvaljujući ovom napretku i geografskom položaju oslobođenog grada, sirijske snage su sada na cesti koja vodi u grad Idlib na sjeverozapadu, Aleppo na sjeveru i Hami na zapadu. Sirijci se vrlo lako kreću u cijelom području operativnog djelovanja, što znači da je Hayat Tahrir Al-Sham znatno slabiji nego što se predstavljao i što su prenosili neki mediji.

Trenutno se sirijske snage nalaze nadomak velike vojne baze Abu Duhur, koju su teroristi zauzeli u rujnu 2015.

Nakon što je u studenom 2017. uništen ISIL, sirijske vojne jedinice su promijenile fronte i pokrenule nove ofenzive protiv ostalih terorističkih skupina, kao što je bilo najavljeno.

Borbene skupine s istoka djeluju u Idlibu, a snage iz Quneitre i područja nedavno poražene terorističke enklave Beit Jinn su prebačene na front istočno od Damaska i uz snage prisutne od ranije imaju zadaću slomiti terorističku skupinu Faylaq Al-Rahman u području Jobbara i Haraste u Istočnoj Gouti.

idlib

FOTO – Područje napredovanja u Idlibu

gouta

FOTO – Bojište u Istočnoj Gouti u blizini Damaska

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
10 Grupirani komentari
7 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
13 Komentatori
čitatelj portalaTadmur PalmirovicIvoantun combbobrock Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Doslo vrijeme za naplatu poslije divljackog masakra nad zarobljenim vojnicima u toj bazi.Unakazena tijela i slozena po pisti.

( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gost
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Bašar do pobjede!

Riddick
Gost
Riddick

HTS optužuje Jaish al Islam da su ih izdali i aktivirali su bombu juče u Idlibu.

Ivo
Gost
Ivo

Sve ide po logičnom planu. Do kraja godine Idlib I dio uz cionističku tvorevinu,a onda dolazi na red tzv. kurdski entitet I njihovi usa-sponzori.

Ovdje se u pozadini igra puno veća igra,koja je usko povezana sa izraelskim bolesnim namjerama,odnosno sprečavanjem istih. Ameri će se povući iz Sirije ako gazde iz tel-aviva tako žele,a do bi do toga došlo moraju imati Ruske garancije za sigurnost. Kao I uvijek, veliki dio borbe odvijati će se daleko od linije fronte.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Ovaj tvoj komentar je za uokviriti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

A trik da sve zvijeri strpaš na mali prostor, po mom mišljenju je vrhunski. kako se teren bude sužavao, oni će se međusobno boriti za što veći dio ostatka.

Riddick
Gost
Riddick

Teren je ravnicarski nema planina kao u Latakiji sto omogucava laksu primenu tenkova , artiljerije , snabdevanje itd , pored toga , razne grupe se posle svakog poraza medjusobno optuzuju i napadaju jedni druge.
Do koje mere su zavadjeni govori to da su u Alepu tek 2 dana pred evakuaciju uspeli da izaberu jednog Emira da im komanduje i da se usaglase oko zajednicke borbe protiv Assada.

opet ja
Gost
opet ja

Gledao na Al Jazeera Balkan priloge. Tendenciozno puštaju razgovore sa “izbeglicama” koje tvrde kako se bombarduju škole i bolnice, ubijaju samo civili… Verovatno su svi u međuvremenu zaboravili kada su pripadnici neke od “umerenih” grupa pre 3 godine zaklali onog klinca jer je navodno špijunirao za SAA i snimak objavili na www. Možda ne možemo ovde da skinemo sa vlasti Vučića i njegovu izdajničko pljačkašku bandu, ali mi ova dešavanja u Siriji donekle to kompenzuju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ovo je zapravo toliko brzo da je nemoguće pratiti.

Riddick
Gost
Riddick

U pravu si evo pre 40 minuta syria.liveuamap javlja da je oslobodjeno 12 sela.
Totalni kolaps terorista u Idlibu.

bobrock
Gost
bobrock

Podrška Siriji i sirijskom narodu! Živio Assad, živjela Rusija, živio Iran, živio Hezbollah, živjeli svi saveznici.
Smrt SAD-u, Izraelu, Saudijskog Arabiji i Turskoj”!

Zagor
Gost
Zagor

Dodatno oslobođena sela su Aja’z, Farījah, Burtuqālah, Bashkūn, Maksar at Taḩtānī, Makaysar al Fawqānī, Jeb Elqasab, Abū al ‘Alaj, Ray‘ al Hawā, Duwādīyah, Al Juhman, Harjalah + Harmala.
Eksplozija u Idlibu od sinoć je najvjerojàtnije kalibr a ne autobomba. Ima na netu slike uništene zgrade.

Zagor
Gost
Zagor

Interesantno je to što obavještajni dio funkcionira savršeno. Još pred 3 dana su objavljene slike iz Sinjara, slikano je prazno selo. Danas se već gledaju slike Saraqeba. Izgleda da je regija Idlib prošarana SAA špijunima.

antun comb
Gost
antun comb

Bespilotnim letjelicama napali ruske morske i zračne baze u Siriji.

Rusija je u ponedjeljak objavila da su militanti koristili bespilotne letjelice kako bi u subotu napali njihove morske i zračne baze u Siriji, prenose ruske novinske agencije.

Ivo
Gost
Ivo

američki plaćenici koristili su 13 sofisticiranih dronova za ovaj napad, izrađenih s američkim vojnim komponentama. Od toga, 6 dronova je preuzeto i prizemljeno elektronskim sredstvima ometanja Ruske vojske, a 7 komada oboreno je Pantsirima. Da Rusi nisu bili po običaju pijani, skinuli bi usput i američki gps satelit koji je slao koordinate, tako da su anglozionisti ovaj put dobro prošli. Drogirani ameri i trolejbusi na aparatima.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Klikerasi kod igraonice u Al Tanfu na aparatima.Najveca igraonica u Siriji – 50 km kvadratnih.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

Sretno sirijskim snagama.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik