Sirijska vojska doslovno prolazi kroz južni Idlib – Oslobođen je grad Sinjar

Sirijska vojska kraj tenka
17 komentara

Sirijska vojska i saveznici su doslovno pregazili teroriste Al-Nusra Fronta u sirijskoj pokrajini Idlib i uspostavili punu kontrolu nad strateškim gradom Sinjar, odakle imaju otvoren put prema gradovima Idlib, Aleppo i Hama.

Prema vojnim izvorima s bojnog polja, što su kasnije potvrdili i oporbeni izvori, sirijske snage su u nedjelju, nakon više od šest godina, uspjele protjerati Al-Nusra Front, glavnu skupinu terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, iz grada  Sinjar.

Nakon ulaska u grad nastavili su napredovati i oslobođena su sela Nabbaz Qabli, Nabbaz Shamali, Ramieh, Siraa, Saree, Jadedah, Khyarah, Al-Matoustah i Kafraya i Ma’arat, koja se nalaze na jugoistoku pokrajine.

Trenutno su se sirijske snage približile na oko 15 kilometara do baze Abu Duhur i nedostaje tridesetak kilometara da se spoje sa snagama iz Aleppa i područja grada Hader.

U silovitoj ofenzivi je likvidiran veliki broj militanata, a većina vojne opreme Al-Nusra Fronta, sirijskog ogranka Al-Qaede, je uništena. Iz područja koje će ostati u okruženju, povlači se veliki broj civila, uglavnom obitelji lokalnih militanata.

Zahvaljujući ovom napretku i geografskom položaju oslobođenog grada, sirijske snage su sada na cesti koja vodi u grad Idlib na sjeverozapadu, Aleppo na sjeveru i Hami na zapadu. Sirijci se vrlo lako kreću u cijelom području operativnog djelovanja, što znači da je Hayat Tahrir Al-Sham znatno slabiji nego što se predstavljao i što su prenosili neki mediji.

Trenutno se sirijske snage nalaze nadomak velike vojne baze Abu Duhur, koju su teroristi zauzeli u rujnu 2015.

Nakon što je u studenom 2017. uništen ISIL, sirijske vojne jedinice su promijenile fronte i pokrenule nove ofenzive protiv ostalih terorističkih skupina, kao što je bilo najavljeno.

Borbene skupine s istoka djeluju u Idlibu, a snage iz Quneitre i područja nedavno poražene terorističke enklave Beit Jinn su prebačene na front istočno od Damaska i uz snage prisutne od ranije imaju zadaću slomiti terorističku skupinu Faylaq Al-Rahman u području Jobbara i Haraste u Istočnoj Gouti.

idlib
FOTO – Područje napredovanja u Idlibu
gouta
FOTO – Bojište u Istočnoj Gouti u blizini Damaska
Al-Nusra FrontHama
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Doslo vrijeme za naplatu poslije divljackog masakra nad zarobljenim vojnicima u toj bazi.Unakazena tijela i slozena po pisti.

Riddick
6 godine prije

HTS optužuje Jaish al Islam da su ih izdali i aktivirali su bombu juče u Idlibu.

Laki Topalović
6 godine prije

Ovo je zapravo toliko brzo da je nemoguće pratiti.

Laki Topalović
6 godine prije

A trik da sve zvijeri strpaš na mali prostor, po mom mišljenju je vrhunski. kako se teren bude sužavao, oni će se međusobno boriti za što veći dio ostatka.

opet ja
6 godine prije

Gledao na Al Jazeera Balkan priloge. Tendenciozno puštaju razgovore sa “izbeglicama” koje tvrde kako se bombarduju škole i bolnice, ubijaju samo civili… Verovatno su svi u međuvremenu zaboravili kada su pripadnici neke od “umerenih” grupa pre 3 godine zaklali onog klinca jer je navodno špijunirao za SAA i snimak objavili na www. Možda ne možemo ovde da skinemo sa vlasti Vučića i njegovu izdajničko pljačkašku bandu, ali mi ova dešavanja u Siriji donekle to kompenzuju.

Ivo
6 godine prije

Sve ide po logičnom planu. Do kraja godine Idlib I dio uz cionističku tvorevinu,a onda dolazi na red tzv. kurdski entitet I njihovi usa-sponzori.

Ovdje se u pozadini igra puno veća igra,koja je usko povezana sa izraelskim bolesnim namjerama,odnosno sprečavanjem istih. Ameri će se povući iz Sirije ako gazde iz tel-aviva tako žele,a do bi do toga došlo moraju imati Ruske garancije za sigurnost. Kao I uvijek, veliki dio borbe odvijati će se daleko od linije fronte.

Zagor
6 godine prije

Dodatno oslobođena sela su Aja’z, Farījah, Burtuqālah, Bashkūn, Maksar at Taḩtānī, Makaysar al Fawqānī, Jeb Elqasab, Abū al ‘Alaj, Ray‘ al Hawā, Duwādīyah, Al Juhman, Harjalah + Harmala.
Eksplozija u Idlibu od sinoć je najvjerojàtnije kalibr a ne autobomba. Ima na netu slike uništene zgrade.

bobrock
6 godine prije

Podrška Siriji i sirijskom narodu! Živio Assad, živjela Rusija, živio Iran, živio Hezbollah, živjeli svi saveznici.
Smrt SAD-u, Izraelu, Saudijskog Arabiji i Turskoj”!

antun comb
6 godine prije

Bespilotnim letjelicama napali ruske morske i zračne baze u Siriji.

Rusija je u ponedjeljak objavila da su militanti koristili bespilotne letjelice kako bi u subotu napali njihove morske i zračne baze u Siriji, prenose ruske novinske agencije.

čitatelj portala
6 godine prije

Sretno sirijskim snagama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI