U narednim satima sirijska vojska bi trebala ući u Deir Ez-Zor (VIDEO + KARTA)

Oslobođenje Deir Ez-Zor
103 komentara

Iako je sinoć objavljena vijest da su se u pokrajini Deir Ez-Zor spojile vladine snage koje prema gradu napreduju iz dva smjera s onima u okruženju baze 137. brigade sirijske vojske jugozapadno od grada, vijest je kasnije demantirana.

Naime, još se ne može se govoriti fizičkom spajanju teritorija, iako vladine snage napreduju takvom brzinom da mnogi tvrde da je pitanje sati kada će se to zaista dogoditi. U međuvremenu su teroristi ”Islamske države” poslali pojačanja iz Al-Mayadina i pokrenuli napad na gradsku četvrt Al-Furat, kako bi prisilili branitelje grada da prebace dio snaga u područje u kojem se vode ulične borbe.

Ministarstvo obrane Rusije je zapovjedilo zračne napade po svim područjima koje u širem gradskom području kontrolira ISIL.

Zapravo se može reći da su sirijske trupe na samom ulazu u grad. Guverner pokrajine Deir Ez-Zor je potvrdio kako sirijska vojska nastavljaju napredovati, uništavajući terorističke pozicije u blizini i na periferiji grada, ali je bio oprezan u prognozama.

Heroji vojske doći će u Deir Ez-Zor za najviše 24 do 48 sati“, izjavio je za guverner Mohammed Ibrahim Samra kada je vojska bila na nešto više od 10 kilometara od grada.

Ranije su elitne nage ”Tigrova” došle na 18 kilometara od grada, ali su se zadržale nekoliko sati u uništavanju terorističkih utvrda podno planinskog masiva Jabal Bishri.

Unatoč masovnom preusmjeravanju boraca i vojne tehnike od strane terorista ”kalifata” iz drugih dijelova Iraka i Sirije u Deir Ez-Zor, sirijska vojska uz pomoć ruskog zrakoplovstva napreduje prema gradu na nekoliko fronti.

Ključni grad na Eufratu, Deir Ez-Zor, bio je pod terorističkom opsadom više od tri godine i opstao potpuno odsječen od vladinih područja. Okruženi grad, uz susjednu vojnu bazu i zračnu luku, od tada je hranom i streljivom opskrbljivan zračnim mostom ruskim i sirijskim transportnim zrakoplovima i helikopterima.

Jučer je sirijska vojska uspješno napala uporišta terorista na jugozapadnoj periferiji grada, izvijestila je tiskovna agencija SANA.

“U zoru smo proveli uspješan napad na uporište terorista u smjeru područja centra vodoopskrbe. Infiltrirali smo se puzajući do njihovog položaja i razorili ga s nekoliko bombi, ubivši sve teroriste na mjestu” jedan je jedan od vojnika koji je sudjelovao u akciji.

Jedinice sirijske vojske također uklanjaju posljednje mjesto koncentracije militanata na području Hreibsha, na jugozapadu pokrajine. SANA navodi kako su mnogi teroristi pobjegli, najviše na dijelu napredovanja iz pravca mjesta Al-Sukhnah sjeveroistočno prema Deir Ez-Zoru.

Iz zapovjedništva ruske vojske su ranije izjavilo kako će razbijanje blokade Deir Ez-Zora označiti poraz posljednje sposobne skupine terorista u Siriji.

“Militanti ISIL-a još uvijek pokušavaju zaustaviti napredovanje sirijskih postrojbi prebivajući u tom smjeru oklopna vozila, kamionete sa strojnicama visokog kalibra, oružje i streljivo. Stvaraju utvrde s položajima za topništvo i minobacače”, izvijestilo je još u subotu rusko Ministarstvo obrane.

Kao odgovor, ruske snage u Siriji su intenzivirale zračne udare, uništavajući njihova oklopna vozila, tenkove, topničke položaje i skladišta opskrbe.

Poraz ISIL-a u regiji Deir Ez-Zor i deblokada grada označit će strateški poraz ove međunarodne terorističke skupine u Siriji”, priopćilo je ministarstvo.

U subotu je na drugom frontu, uz zračnu podršku zrakoplova i ruskih jurišnih helikoptera, sirijska vojska oslobodila grad Akayribat, koji je bio glavno i posljednje terorističke uporište u središnjoj Siriji. Takozvani ”Aqayribatski kotao” je u ovom trenutku podijeljen na četiri dijela i uskoro će biti očišćen. Smatralo se da će snage ”kalifata” u gradu pružati veći otpor, ali izgleda da im ponestaje morala, ali i oružja i municije.

”Deblokada Deir Ez-Zora će osigurati sirijskim snagama i saveznicima da steknu stabilno uporište u ovom dijelu sjeveroistočne Sirije. Ne može se ni opisati strateška važnost ovog napora i koliko je važno da kampanja uspije upravo sada” dodao je Henningsen.

Imati Rusiju za strateškog partnera, koja ima održive zračne snage za obavještajnu i podršku snagama na terenu iz zraka je nevjerojatna“, izjavio je geopolitički analitičar Patrick Henningsen.

Čak je i posebni izaslanik UN-a za Siriju, Staffan de Mistura, podržao kampanju i rekao kako očekuje da će sva glavna uporišta ”Islamske države” u Siriji pasti do kraja listopada.

“Ono što vidimo je, po mom mišljenju, početak kraja ovoga rata i ono što moramo osigurati je da to postane i početak mira”, rekao je Staffan de Mistura u petak.

Prema posljednjim informacijama su snage ”Tigrova” i 5. korpusa sirijske vojska uspjele je osloboditi veliki dio autoceste All-Sukhnah-Deir Ez-Zor, a potiskuju iz pravca strateškog masiva Jabal Bishiri i samo su 4 kilometra do baze 137. brigade u samom gradu.

Nastave li napredovati tempom kao protekla dva dana, očekuje se će se sirijska vojska s vojnicima 137. brigade spojiti još danas i okončati opsadu terorista, koju je Deir Ez-Zor izdržao više od tri godine.

FOTO – Jedna od karata područja Deir Ez-Zora s vladinim snagama koje su na samom ulazu u grad

Karta - 03 09 2017 - Sirija
Karta – 03 09 2017 – Sirija
Oslobođenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
103 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali pas
6 godine prije

kad se sjetim prije prvog oslobodjenja Palmire kako je Deir izgledao daleko ali je olaksanje napokon blizu za napacene ljude u okruzenju. Danas bi mogao biti divan dan!!!

fenix
6 godine prije

Bravo Saa tko bi mogao zamisliti da ce Sirijska vojska prevaliti toliki put i napraviti pravi munjeviti rat. Sada treba pozuriti posto su “tzv” SDF najavio svoju kampanju na Deir odnosno na najvece naftno polje netreba im to dozvoliti da imaginarna Kurdska drzava krade Sirijske resurske. Sirijski resursi pripadaju Sirijskoj Arapskoj Republici. I najbitnija stvar koju nitko nije primjetio da u oslobodjenim podrucijima od Isila nema teroristickih napada i gerile sto su svi ocekivali da ce se desiti sto znaci da Islamisti vise nemaju podrsku lokalnog stanovnistva.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Šta je SAA uradila zadnjih par mjeseci to je fascinantno.Kao da je jučer bilo da je grad od najbližih položaja kod Palmire i Resafe bio udaljen gotovo 150 km i u bezizlaznoj situaciji.A tek poslije drugog pada Palmire i mučkog napada amera i njihovih saveznika džihatlija kada je grad presječen.

Bosanska Pravoslavna Crkva
6 godine prije

Evo me na 45 metara visine, radi se ali dođe mi da skočim od sreće. Šalu na stranu divne su vijesti pred nama

Stjepan Vujec
6 godine prije

Jadni ISILOVCI, pitam se kud su im nestali sponzor prodavači demokracijei, fucking Putko izgleda da za MF (mother fuckere) ima specijalnu medicinu loll.

Adriana
6 godine prije

Svesrdno se nadam da je nebo zaštićeno. Ako nije , bit će cijela hrpa “slučajnih pogrešaka” kakve smo već viđali.

Vlado Banja Luka
6 godine prije

Veliki pozdrav i podrska za legitimnu i regularnu Sirijsku arapsku armiju i njihove saveznike! Konacno svi zajedno docekasmo ove prelijepe vijesti… Konacna pobjeda u Siriji je na vidiku.

Svjatislav 989
6 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=24sU_XJiwSM
Ipak sam misljenja da ce se ovaj dan slaviti u buducnosti Sirije za Deir ez Zor .. Pocetak kraja pacova.
Zivio nam braka jos dugo, dugo ljeta.

bbbb
6 godine prije

Što ti je narod željan slobode i ruski manevarski valcer taktike ratovanja po stepama, nepobjedivi su u njemu.

Pero
6 godine prije

Sirija ce Putinu donijeti ratnu slavu kakvu je Staljin imao posle WW2 !

Golob
6 godine prije

evo … još 3 km 🙂

dalmata
6 godine prije

Sve kockice,sve brze i brze se slazu.Konacno je sloboda,tu,opipljiva,stvarna,placena teskim zrtvama.I kako bi reka,drug Srbin,”prosto ko pasulj”,kad imas Velikog sjor Presjednika,Gospodina i Druga Vladimira Putina,za prijatelja i suborca.I nama,svima je to pouka,odvojimo,za sva vrimena,ko je ko.Skidam kapu svim Siriskim junacima.Duboko postovanje i zahvalnost.Zivli

Zagor
6 godine prije

Opet ima svega, ali jedno je sigurno DeZ će biti odblokiran. Najsvježija karta koju sam našao više ne odgovara stanju na terenu. Svejedno ću je staviti i malo ažuriranje Uqayribat-a.
Al Sholah oslobođen,
SAA manevrom preko Sawh Al Khareej, Istočnog Al Kharatta naftnog polja napreduje prema Ayashu i trenutno je 2 km od grada sa zapada i 8 km sa juga, Također oslobođeno asfaltno brdo(?), SAA u DeZ-u otvaraju prolaze kroz minska polja, iz baze napadaju ISIL prema zapadu, također oslobođeno kršćansko groblje na južnom ulazu u grad, oslobođeno područje Al Majdal od baze prema nadirućim snagama,
Položaji ISILa doslovno gore što od artiljerijske paljbe što od zračnih udara. RUAF izveo preko 80 napada, uništeno više od 70 terorista, 2 tenka, 3 BOVa, i preko 10 vozila

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Lijepe vijesti za sve nas koji ne podržavamo koncept nasilnog nametanja američkog društveno-političko-ekonomsko-vojnog sistema drugim narodima i državama! Neka svako bira svoj put i svoje partnere. Prvom zgodom idem u Siriju, da se poklonim borcima epskog rata protiv neofašizma i korporativne globalizacije. Osim nafte i plina, Sirija posjeduje jednu od najljepših i najočuvanijih dijelova obale Mediterana i ne sumnjam da će sada, poslije rata, u miru, zasjati i kao poželjna turistička destinacija. A o bogatoj, burnoj i dugoj povijesti te zemlje, koju tek treba otkriti, ponovo, ne treba trošiti riječi.

Konstantin
6 godine prije

Poruka svim komentatorima…… ajmo setre & bratja bar na trenutak “zaboravimo” nase stare rane iz 90-tih (a i iz celog nesrecnog 20-tog veka za sve nas)!? Ne pisem cesto, ali (barem licno sam i u ime vecina svih nas ovde) sam iskazao stav da se svakom uspehu ili nesrecu nesrec og Sirijskog naroda dozivljavali kao svoje licno zar ne? Molim Vas da tako i nastavimo i ubuduce! Verujem da je svako od nas posebno kakvu smo ulogu prosli barem 90-tih i da sada iskreno shvatamo da je katarza nase proslosti sve vise i vise kroz uspeh Sirijskog naroda dolazi do vrhunca kako SAA + njihovi saveznici napreduju. Molim Vas da ostanemo takvi i pri zavrsetku ovog krvavog rata u Siriji (a zivi bili i doziveli i u svojim “drzavama”). I za kraj ponovicu ono sto velika Ruska armija pozdravlja (do konacne pobede): Urrrraaaaa …. Urrraaaa …. Urrraaaaa ! ;o)

Stojko
6 godine prije

Idu ruske trupe da nato paktu buše dupe!

Chico
6 godine prije

Kad je SAA uz pomoć Rusa i mogu slobodno reći najjjelitnije postrojbe u ovom ratu a to su jedinice Hezzbollahu uspjeli osloboditi Alepo,onda je tu počeo, početak kraja terorista u Siriji.Onako ukopani u urbanoj sredini uz onoliku medijsku kuknjavu zapadnjaka o tobože ratnom zločinu,kad to teroristi nisu uspjeli zadržati e onda im je krah se odmah nazirao.

bobrock
6 godine prije

Oslobođenje Deir ez Zora niti blizu! ISIL-ovci potiskaju snage SAA.

Nil1
6 godine prije

saa trpi gubitke 200 ljudi su izgubili u okruzenju kod solaha… nije dobro

stipa
6 godine prije

Nadam se samo da Rusi imaju stalno u patroli svoje lovce SU35 da ne bi opet palo na pamet “Koalicijskim snagama” “greškom ” bombardirati položaje SAA oko i u DEZ-u… Iako nisam nikad čuo riječi izvinjenja ili priznanja tog masakra oko DEZa bilo tajnika NATO-a, bilo čelnika USrA, Danske, Australije i čiji su sve zrakoplovi sudjelovali u masakru branioca DEZ-a zimus…. I da slućajno ne pogine zapovjednik obrane DEZa… Navodno je jućer poginuo legenda zapovjednik obrane zračne baze Kweisser u borbi, javili su neki provladini twiteraši

Čađo
6 godine prije

evo sad čitam da su poginula 2 ruska vojnika…

Nil1
6 godine prije

ISIS surrounded SAA & allied forces at Shula village and killed at least 200 SAA soldiers

Lin
6 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI