Sirijska vlada ne slaže s nekim točkama ruskog prijedloga novog ustava

Bashar Al-Assad - izjava
4 komentara

Sirijska vlada je poručila kako se u novom ruskom prijedlogu nacrta sirijskog Ustava ne slaže s prijenosom zakonodavnih ovlasti s predsjednika na parlament i vladu. Osim toga, sirijske vlasti se protive stvaranju novog parlamentarnog tijela – Skupštine sirijskih regija, čime bi, uz postojeću Narodnu skupštinu, sirijski parlament postao dvodomni. Na ostale točke prijedloga Damask navodno nije imao primjedbe.

Podsjetimo, 24. siječnja je ruski izaslanstvo na razgovorima u Astani pripadnicima takozvane sirijske naoružane oporbe dalo na uvid prijedlog izmjena i dopuna Ustava Sirije.

Dva dana kasnije su mediji izvijestili da nacrt temeljnog zakona, pripremljen od strane Rusije, predviđa stvaranje autonomnih teritorija za sirijske Kurde. Osim toga, predlaže da se iz punog imena zemlje ukloni riječ “arapska”, ostavljajući ime “Sirijska Republika”.

Prijedlog su prvo odbili sirijski militanti, jer se u prijedlogu uklanja točka o pravosuđu koje se temelji na šerijatskom zakonu, što i jest osnovni cilj borbe sirijskih islamističkih skupina povezanih sa Saudijskom Arabijom, Katarom i Turskom.

Trenutni Ustav Sirije, koji je usvojen 2012. godine, već je udovoljio većini zahtjeva malobrojne demokratske oporbe s početka prosvjeda 2011. godine. Ubrzo nakon prvih demonstracija malobrojnih sirijskih “liberala” i “progresivnih skupina”, ova manjina je potisnuta od strane islamističkih frakcija, koje su uz vojnu i financijsku pomoć zaljevskih monarhija, Turske i Zapada podigle oružanu pobunu i izazvale rat koji traje već šest godina i odnio je stotine tisuća života.

ANALIZA: Ruski nacrt novog sirijskog ustava – Prijedlozi i kontroverze

prijenos zakonodavnih ovlasti
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
7 godine prije

Prvo pomozite Asadu da oslobodi zemlju od belosvjetskog sljama pa onda naglabajte o ustavu.Zavrsite zapoceto..

jale
7 godine prije

Nema brige. Ljudi su, razgovarat će, dogovorit će se!

Alen
7 godine prije

Sve mi diraj samo mi vlast moju ne diraj… Ukratko..

Ravio
7 godine prije

Rusi nisu uzeli u obzir autonomiju Kurda…a to sto izvjestavaju lazljive zapadne novine spada u fake news.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.