Sirijska vojska potpuno deblokirala autoput M5 Damask-Aleppo – Tursko promatračko mjesto u okruženju

Turska osmatračnica u okruženju
38 komentara

U jučerašnjim operacijama je sirijska vojska dovršila posao u drugoj fazi kampanje „Zora Idliba“, oslobodivši jugozapadna područja grada Aleppa, među kojima i najopasniju nedovršenu stambenu četvrt Rashideen 4, iz koje su teroristi od prvih dana rata neprestano granatirali gradska područja.

Po prvi put nakon više od sedam godina snage sirijske vojske uspjele su uspostaviti kontrolu nad ključnom autocestom M5, koja povezuje glavni grad Damask s drugim najvećim gradom Aleppom.

Takozvani Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) izvijestio je u utorak da su sirijski vojnici i njihovi saveznici ponovno uspostavili kontrolu nad autocestom M5, nakon što su oslobodili područja u provinciji Aleppo, koja su bila posljednja uporišta militanata na cesti.

Voditelj ove opskurne „organizacije“, Rami Abdel Rahman, izjavio je za AFP da je vlada u Damasku preuzela područje Aleppovo Rashideen Al-Rabea, dodavši, “kako to znači da oni kontroliraju čitav autoput M5 prvi put od 2012. godine”

Oslobađanje autoceste M5, koja povezuje glavni grad Damask s gradovima Hama, Homs i Aleppo, dolazi nakon višemjesečne operacije sirijske vojske u oslobađanju provincije Idlib.

Idlib i područje sjeverno od Aleppa čine dio jedinog velikog teritorija koji je još uvijek u rukama militanata i raznih terorističkih skupina. Sirijska vojska uspjela je vratiti izgubljena područja širom zemlje i gotovo cijeli sirijski teritorij vratiti pod vladinu kontrolu.

U izjavi koju je u nedjelju prenijela službena novinska agencija SANA, Glavno zapovjedništvo sirijske vojske objavilo je da su se trupe koje su oslobodile jugoistok i istok pokrajine Idliba povezale sa svojim kolegama koji su napredovali u južnom Alepu na jednom prijelaznom mjestu, uspostavljajući potpunu kontrolu nad brojnim gradovima i strateškim punktovima oslobodivši gotovo 600 četvornih kilometara zemlje.

Sirijska vlada se žalila da terorističke jedinice koja su okupirale Idlib i dio pokrajine Aleppo koriste mještane kao ljudski štit i sprječavaju ih da humanitarnim koridorima prijeđu na sigurna područja.

Ovaj razvoj događaja je toliko iritirao Tursku da je Ankara poslala svoje vojnike i vojnu opremu da, zajedno s teroristima, pokušaju spriječiti napredovanje vladinih snaga. Iako je turska vojska prije sirijske došla u grad Saraqib i uspostavila četiri kontrolna punkta na četiri izlaza iz grada, to nije bilo dovoljno da spriječi pad grada u ruke vladinih snaga.

Sada vladine snage još imaju zadaću proširiti nadzor nad teritorijem zapadno od ceste i osloboditi nekoliko naselja, uključujući Khan Al-Assal, poznatom po prvom lažnom napadu kemijskim oružjem koji je pripisan sirijskim snagama.

U ogorčenom nastupu pred novinarima je čelnik uprave turskog predsjednika Omer Çelik rekao kako Turska traži da se sirijska vojska vrati na početne položaje, na kojima je bila prije pokretanja ofenzive. Kako je to bio zahtjev koji je nemoguće ispuniti, pregovori između ruske i turske delegacije u Ankari u ponedjeljak nisu dali nikakve rezultate.

Zbog novonastale situacije u Siriji će ruski predsjednik Vladimir Putin hitno telefonom razgovarati s turskim čelnikom Recepom Tayyipom Erdoganom, rekao je jučer glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov. Ovu je vijest potvrdio i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Razgovori su se vodili sinoć, u utorak 11. veljače, prenosi TASS.

Govoreći o kampanji sirijske vojske, turski ministar je rekao da “jamci primirja u Siriji, Rusija i Iran, moraju zaustaviti napade režima”. Naglasio je da je Ankara “uvijek poštovala sve obveze koje je preuzela“, što je očita laž, jer upravo Turska nije ispunila nijednu obvezu preuzetu sporazumima iz Sočija i od rujna 2018. Se trudila održati status quo u Idlibu, uz stalna granatiranja terorističkih skupina iz područja s kojih su se trebali povući.

„S obzirom na situaciju s napadima u Idlibu, nastavljamo kontakte s partnerima iz Rusije. Ruska delegacija došla je kod nas kako bismo razgovarali o tim pitanjima. Ali neka svi znaju da nikada nećemo ostaviti bez odgovora smrt naših vojnika u Siriji “, kazao je turski ministar vanjskih poslova.

Ranije u Kremlju su napade militanata iz Idliba nazvali neprihvatljivima, pozivajući na zaustavljanje bilo kakvih terorističkih aktivnosti, što je poziv koji je zapravo bio upućen Turskoj, jer Moskva nema kontakte s teroristima i sirijskom Al-Qaedom u Idlibu.

U ponedjeljak su mediji koji se pozivaju na Erdoganovu administraciju rekli da je Ankara  od Moskve tražila da zaustavi “napade na turska promatračka mjesta u Idlibu“.

S najnovijim napredovanjem vladinih snaga je iza linija sirijske vojske 6 od ukupno 13 promatračkih mjesta turske vojske, koja u smislu logistike i snabdijevanja ovisi o ruskoj pomoći.

VIDEO: Jedno od turskih promatračkih mjesta u okruženju

Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ahmadinedžat
4 godine prije

SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!

12345
4 godine prije

Rusi gađali tursku vojsku, neko više inf?

awivawiubvawudbvcwuadceuwducwdc
4 godine prije

Dabogda tako i ostalo očistili od jenkiđihadvoriorsa.

Zvrk
4 godine prije

Ponovno režimske djecoubojice bez ikakvog pardona kolju slobodoljubive borce za slobodu i ono malo preostalih civila. Da ne spomenem orgijanja po grobovima mučenika.

Trubadur
4 godine prije

Trenutno se sa Gradovima ore Atarib, zapadno od Alepa…. Sigurno slijedi, noćno oslobađanje…

Neko ime
4 godine prije

Nazvati M5 radi ubojstva….Apel nat-ou prekasno stigao…Stolten-beg nije stigao dignuti slušalicu…

Max
4 godine prije

Dobre vijesti iz Sirije svakim danom su sve bliže pobjedi i slobodi.

Dopizdilomi
4 godine prije

Konačno kraj je sve bliži. Sirijski narod zaslužio je mir.

U prolazu
4 godine prije

Da, da, daće im Turci, već su krenuli sa silom.

Šule
4 godine prije

Evo Rusi sad imate priliku dokazati svoje savezništvo sa Sirijom ikonačno oslobodit područje koje Erdogan i njegovi islamisti grčevito branei protjerat te Turke u svoju đamahiriju i nikad nedozvolit da prijeđu granicu.Ali čisto sumnjam jer se Putin prilagođava vremenu i obično iznevjeri saveznike-jer on je car a Erdogan sultan pa se lako dogovore.Pratite razvoj situacije…..

Kažun
4 godine prije

Oslobođen Khan Asal.Mogći pravac djelovanje SAA na
pravcu Khan Asal – Urma al Kubra – Atarib i sa druge strane
Kafr Halab/zapadno od ICARDE -Kafr Nuran – Atarib.
Stvara se tzv. kotao,obuhvat,kliješta,pincers.
Ovisi i o tome što će poduzeti Sultan.

nessy
4 godine prije

Zanima me sto to Turci promatraju sa ‘svojih’ promatrackih mjesta, u drugoj drzavi? Pretpostavljam da su to, u glavnom, ornitolozi, koje zanimaju migracije ptica. Ako je tako, a vjerojatno jest, zasto se srame priznati, pa dolaze u punoj borbenoj spremi i sa oklopnim vozilima? Umjesto sto su zaglumili muskarcine, neka lijepo obuku havajske kosulje, kratke hlace i japanke, pa ce im i al-Assad donirati koji dalekozor, da hobi ne bi patio.

zgvaca
4 godine prije

Jihadistise jos drze u onoj industrijskoj zoni. Nekih 6-7 Kilometara. Na jednoj strani autoputa SAA a na drugoj Al Qaida. To jos treba oslobodit da se moze Autoputem od Damaska do Alepa. Inace ja mislim da su Jihadisti izgubili sve elitne jedinice. Njihovi Protunapadi izgledaju ko kontra Hajduka iz Splita. Danas i pre dva tri dana su napali Narjab. U prvom napadu je ih bilo hiljadu i nisu nista napravili. danas sa Turskon artelerijon isto nista. Do pre dvi godine cim bi SAA nesto oslobodila ovi bi to vratili. Ja mislim sve sta in je valjalo je izginulo. Ja isto vjerujen da ce se sad cistit okolina Alepa. To ce Erdogan jos dopustit. A onda ce se umjesat veliki igraci. Ostat ce neki pojas od 10-20 kilometara uz granicu gdje ce smjestit izbjeglice i erdoganove Jihadiste. Moguce je nakon nekih izjava US Diplomata da ih i NATO cuva. Kad vidim… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

Najavili su telefonski razgovor večeras Erdogan i Putin ali još nema ništa. Nešto se kuha gadno.

Stjepan Vujec
4 godine prije

Puna podrška Arapskoj Republici Sirija u borbi protiv međunarodnih teroriata u ime Hrvatskog naroda .

Pero
4 godine prije

Nije to dobro nikako.
Sada citam da je ministar odbrane turske pozvao nato i eu na akciju.
Nebi me cudilo da odvratni zapad pomogne zvanicno proglasene teroriste.
Uzas

Hezbollah
4 godine prije

Pogledajte kako se sada lijepo crveni sve osim Idlibstana širom Sirije, a pokušajte se sjetiti kako je izgledala karta od 2013. do kraja 2016. kada je do Aleppa vodio koridor koji je na najširem mjestu bio širok jedva kilometar od Khanasera do Al Saphire sa zapadne strane štakori Al Qaeda(Nusra), a sa istočne kozojebi ISIL. Kada je Tigar sa svojim vojnicima jedan tjedan kod Palmire brani plinska polja, sljedeći tjedan na visoravni Al Ghab, a treći tjedan spašava sjever Hame. Sjetite se početka rata, kada je 30000 vojnika dezertiralo i otišlo štakorima, kada su teroristi od predsjedničke palače nekoliko godina bili udaljeni svega 4 km i kada je Iran pozivao Assada da dođe, a Assad je rekao da neće napustiti svoj narod pa onda ode u posjetu u grad Maloula i razgovara sa pravoslavnim i katoličkim svećenicima, pa po običaju na prvu liniju u Jobar i sa svojim vojnicima uz… Čitaj više »

Tomi
4 godine prije

Pa brate kolki je taj Idlib jebote Bec ima 3milone stanovnika pab sad ga vec deset puta prosli gore dole

FATIH
4 godine prije

NEPRIJED SIRIJSKA VOJSKO!
SAMO GAZITE AMERICKO-TURSKO-HAZARSKA GOVNA!!!!!!!!!!!!!!!!!

Derim
4 godine prije

Navodno “u zoni Idlib likvidiran je još 51 sirijski vojnik, uništena su dva tenka, jedno skladište sa oružjem i jedan protivvazdušni sistem. Jedan tenk je zarobljen.”
Ima li neko informacije o tome? Ne mogu da vjerujem da bi se usudili dalje eskalirati situaciju

Jole Prvi
4 godine prije

Ne mogu Turci ništa bez zračnih snaga ,a sirijsko nebo nad I oko Idliba kontroliraju Rusi.Turci zajedno sa burtom mogu samo gledati propast svojih terorista i plakati.Burte,imaš li dovoljno papirnatih maramica ? Ako nemaš,poslat ćemo ti.

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Rashiden 4 I Khan Asal oslobođeni u jednom danu!
Prije toga Al Eis i ICARDA .

Prosto ne vjerujem kako se SAA prošetala kroz mitska rebelska uporišta.
😊

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.