Sirijski Kurdi odbijaju američki poziv da oni čuvaju naftna polja u pustinji sjevera zemlje

Sirija i Trump
15 komentara

Sirijski Kurdi odbijaju na preuzeti kontrolu naftnih bušotina na sjeveroistoku zemlje, što se vidi i u najavi Washingtona da će zadržati trupe na tom području arapske zemlje.

“Ne želimo da Amerikanci kontroliraju ta mjesta”, rekao je u petak Ilham Ahmed, izvršni direktor Sirijskog demokratskog vijeća (SDC), političkog krila takozvanih Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Ova izjava sugerira na raskol u dojučerašnjem savezu sirijskih YPG milicija i američkog zapovjedništva za operacije na Bliskom istoku.

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump naredio je 12. listopada povlačenje svojih trupa iz Sirije, ali je kasnije rekao da će nekoliko stotina vojnika ipak ostati u arapskoj zemlji, prvo se referirajući na zonu Al-Tanf, a kasnije tvrdeći kako će se američke snage posvetiti isključivo zaštiti sirijskih naftnih polja.

U tu svrhu su iz Iraka vraćene dobro opremljene snage koje su iz Sirije već bile prebačene u susjednu zemlju.

Prošli tjedan je američki ministar obrane Mark Esper najavio jačanje američke vojne prisutnosti u Siriji s “mehaniziranim snagama” pod izgovorom da se teroristima ISIL-a spriječi pristup  naftnim resursima koje kontroliraju sirijski Kurdi.

Od tada nekoliko izvješća potvrđuju da Washington šalje vojna pojačanja na naftna polja u Hasaki i Deir Ez-Zoru.

Ilham Ahmed je u četvrtak isključio da raspoređivanje američkih snaga u Deir Ez-Zoru ide u prilog sirijskim Kurdima, koje su, kako je rekao, „izdali njihovi američki saveznici, koji su povukli svoje snage iz sjeveroistočne Sirije baš kad ih je Turska počela napadati 9. listopada.

“Ako će američke snage ostati na naftnim poljima kad nas Turci napadnu sa sjeverozapada, gdje je stabilnost?”, pitao je  Ilham Ahmed u izjavama koje citira britanski The Guardian .

Kritiziran zbog toga što je zbog turske ofenzive ostavio same svoje kurdske saveznike, Trump je prošlog tjedna predložio da kurdske milicije razmotre prebacivanje u sirijsku regiju bogatu naftom, pustinjsko područje stotinama kilometara dalje od mjesta gdje su trenutno raspoređene YPG milicije.

U svojoj izjave i Ilham Ahmed naglasio da Kurdi neće napustiti svoje „povijesne zemlje“.

„Premjestiti Kurde iz njihovih domova u druga područja nije pravedno. Promjena stanovništva i demografije je obično etničko čišćenje”, rekao je politički vođa sirijskih Kurda u takozvanom Sirijskom demokratskom vijeću (SDC).

U ovom trenutku sirijska vlada nastavlja pozivati kurdske milicije da se pridruže u redove vladinih snaga, ali neke jedinice insistiraju da Sirijska Arapska Vojska ne koristi ime „arapska“ i da ga izbaci iz službenog naziva oružanih snaga zemlje.

Međutim, Damask upozorava SDF snage da se inkorporiraju u Sirijsku Arapsku Vojsku kako bi vladine snage bile još spremnije u slučaju da Turska promjeni mišljenje i nastavi operaciju „Izvor mira“ na sjeveroistoku zemlje.

SDF snage, koje imaju oko 27 000 kurdskih boraca i 5000 arapskih, već su izrazile spremnost da se pridruži sirijskoj vojsci, ali u slučaju postizanja političkog sporazuma s Damaskom.

S tim u vezi, Ilham Ahmed je u izjavama za arapski izdanje ruske agencije Sputnik istaknuo interes milicija za pregovore o mogućnosti pridruživanja sirijskim oružanim snagama i udruživanju snaga s vojskom predsjednika Bashara Al-Asadom, ali pod uvjetom da se provede „restrukturiranje vojske“. Što je točno mislio spominjući „restrukturiranje“, visoki kurdski dužnosnik nije rekao.

Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kurdi su teroristi
4 godine prije

Arapska liga moze da cuva naftna polja … ne kurdi jer su teroristicka grupa

Milance iz Ceske
4 godine prije

Nikakava naftna polja vise ameri nemaju u siriji, té rázně novinske dezinformacije nedržel vodu.

krezubi glasac
4 godine prije

Zovi Kima da ti cuva

Z.A.
4 godine prije

Cudni su ovi Kurdi, prosto za nepovjerovati, izgubili bitku u Afrinu i sad bi je izgubili u Haseki ali oni i dalje postavljaju uvjete ko da su u poziciji da se za nesto pitaju.Ako ovako nastave sumnjam da ce ista dobit. Bice po obicaju poslije j.b… nema kajanja

Ivo
4 godine prije

E da, dobro su oni to zamislili. Kurdi da čuvaju naftu na tlu, a ameri samo da priskaču sa avijacijom ako ustreba. Međutim, i glupost kurda valjda ima granice, tamo bi konstantno ratovali sa lokalnim arapskim plemenima i ništa od biznisa.
Ameri neće predugo ostati oko tih naftnih polja, to je sigurno.

dulebg
4 godine prije

Šta sad “izdani”? Oni su izdani izdajnici! Kao da nisu znali sa kim tikve sade?!

Mozart
4 godine prije

Fatih hvala ! 🙂 Ma mega bedastoce od nekadasnje sile. Cirkus sa puno mrtvih

Brainstorm
4 godine prije

“neke jedinice insistiraju da Sirijska Arapska Vojska ne koristi ime „arapska“ i da ga izbaci iz službenog naziva oružanih snaga zemlje.”
ima smisla.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.