fbpx

Sjeverna Korea traži od Trumpa da donese ‘mudru i smjelu’ odluku o ponovnom pokretanju pregovora

Kim Jong-un Donald Trump

Pyongyang je izrazio nadu da će Donald Trump moći udahnuti novi život zaustavljenim nuklearnim pregovorima, nazivajući američkog predsjednika “drugačijim” od njegovih tvrđih prethodnika.

Trump bi trebao donijeti „mudru opciju i smjelu odluku“ i okončati diplomatski zastoj između SAD-a i Sjeverne Koreje, rekao je u petak savjetnik Ministarstva vanjskih poslova Kim Kye Gwan. Ustvrdio je kako bi budući pregovori bili od male koristi jer Washington i dalje inzistira na tome da se Pyongyang najprije mora odreći svog nuklearnog arsenala prije nego što dobije olakšanje sankcija i druge ustupke.

Hvaleći Trumpa kao “drugačijeg od svojih prethodnika u političkom smislu”, Kim je rekao kako će se američki predsjednik morati odvojiti od konvencionalnog pristupa Washingtona Sjevernoj Koreji kako bi razgovori uspješnije napredovali.

“Ja i Ministarstvo vanjskih poslova DPRK pratit ćemo buduće poteze SAD-a”, dodao je, koristeći kraticu službenog imena svoje države, Demokratska narodna republika Koreja.

Trump je signalizirao kako bi se uskoro mogao dogoditi još jedan sastanak sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, čak i sugerirajući kako bi njihov sljedeći sastanak mogao biti u Bijeloj kući.

Iako Pyongyang očito vidi Trumpa kao nekoga s kime se može raditi, isto se ne može reći za državnog tajnika Mikea Pompea. Prošlog mjeseca, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho opisao je Pompea kao “tvrdoglavi otrova” i “otrovnu biljku američke diplomacije.”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nikakav problem, sve je već spremno, još od Singapura, ali od svega nema ništa. Naime, dok Kim govori o denklearizaciji Korejskog poluotoka, uključujući zabranu ulaska na teritorij i u vode Južne Koreje nuklearnom potencijalu (podmornica i sl) , Trump govori o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Kad Trump kaže da je potpisao prvo, što jeste u Singapuru, onda ima nečega. Ovo je navlakuša Kima da Trump pokaže mu*a i prizna da u dokumentu kojeg su potpisali stoji da će se svi pregovori voditi oko Korejskog poluotoka. Hoće li Trump to napraviti. Pogledaj Iran, gdje pregoara o nuklearnom programu, a zna da ga nema u vojne svrhe i gura u pregovore raketni program.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
1
0
()
x