Sjeverna Korea traži od Trumpa da donese ‘mudru i smjelu’ odluku o ponovnom pokretanju pregovora

Kim Jong-un Donald Trump
1 komentar

Pyongyang je izrazio nadu da će Donald Trump moći udahnuti novi život zaustavljenim nuklearnim pregovorima, nazivajući američkog predsjednika “drugačijim” od njegovih tvrđih prethodnika.

Trump bi trebao donijeti „mudru opciju i smjelu odluku“ i okončati diplomatski zastoj između SAD-a i Sjeverne Koreje, rekao je u petak savjetnik Ministarstva vanjskih poslova Kim Kye Gwan. Ustvrdio je kako bi budući pregovori bili od male koristi jer Washington i dalje inzistira na tome da se Pyongyang najprije mora odreći svog nuklearnog arsenala prije nego što dobije olakšanje sankcija i druge ustupke.

Hvaleći Trumpa kao “drugačijeg od svojih prethodnika u političkom smislu”, Kim je rekao kako će se američki predsjednik morati odvojiti od konvencionalnog pristupa Washingtona Sjevernoj Koreji kako bi razgovori uspješnije napredovali.

“Ja i Ministarstvo vanjskih poslova DPRK pratit ćemo buduće poteze SAD-a”, dodao je, koristeći kraticu službenog imena svoje države, Demokratska narodna republika Koreja.

Trump je signalizirao kako bi se uskoro mogao dogoditi još jedan sastanak sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, čak i sugerirajući kako bi njihov sljedeći sastanak mogao biti u Bijeloj kući.

Iako Pyongyang očito vidi Trumpa kao nekoga s kime se može raditi, isto se ne može reći za državnog tajnika Mikea Pompea. Prošlog mjeseca, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho opisao je Pompea kao “tvrdoglavi otrova” i “otrovnu biljku američke diplomacije.”

Odnosi amerike i sjeverne Koreje
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Nikakav problem, sve je već spremno, još od Singapura, ali od svega nema ništa. Naime, dok Kim govori o denklearizaciji Korejskog poluotoka, uključujući zabranu ulaska na teritorij i u vode Južne Koreje nuklearnom potencijalu (podmornica i sl) , Trump govori o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Kad Trump kaže da je potpisao prvo, što jeste u Singapuru, onda ima nečega. Ovo je navlakuša Kima da Trump pokaže mu*a i prizna da u dokumentu kojeg su potpisali stoji da će se svi pregovori voditi oko Korejskog poluotoka. Hoće li Trump to napraviti. Pogledaj Iran, gdje pregoara o nuklearnom programu, a zna da ga nema u vojne svrhe i gura u pregovore raketni program.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.