Sjeverna Koreja je još jedan dokaz zalaska ”američkog carstva”

Kraj imperije
43 komentara

Proteklih tjedana neprestano slušamo prijetnje Sjevernoj Koreji koje dolaze iz Sjedinjenih Država, ne tako davno jedine svjetske supersile koja danas jednostavno ne može prihvatiti činjenicu da je na zalasku i da većina zemalja njihove prijetnje zaista doživljavaju kao ”lavež uspavanog psa”, što je korejska uzrečica, a ne usporedba Trumpa sa psom, kako su mediji pogrešno protumačili riječi ministra vanjskih poslova Pjongjanga, Ri Yong-hoa. No, ovdje se moramo vratiti u vrijeme pred izbore za novog čelnika Bijele kuće.

Kada je Donald Trump u mašti svojih birača urezao slogan ”Amerika na prvom mjestu”, mnogi su to protumačili kao korak natrag u politici čovjeka koji je svjestan da je američki imperijalizam bio maska za jedno carstvo koje je trajalo točno jedno stoljeće i temeljilo se na dva neodvojiva stupa: univerzalno prihvaćenoj valuti, dolaru, te  vojno-industrijskom kompleksu razgranatom u svim regijama svijeta.

Ovaj binarni sustav je omogućio zemlji proizvodnju dobara i neograničeno tiskanje novca, ne obazirući se na eksploziju duga, jer mu je vojska, kao pravi globalni policajac jamčila ne samo opstanak, nego i napredak, što je činila kroz okupaciju novih tržišta kroz razne oblike nasilja, rata i prisile.

Nije slučajno da većina zemalja koje su na meti Pentagona u posljednjih nekoliko desetljeća prakticiraju ili proučavaju načine kako pobjeći ovu logiku iskorištavanja i ne pokleknuti pred još uvijek neupitnom vojnom moći američkih trupa.

Saddam Hussein je htio naftu prodavati za euro, ne za dolar. Hugo Chavez je nacionalizirao naftne tvrtke, a Bashar Al-Assad spriječio prolazak plinovoda od Katara u Europu preko Turske. Muammar Gaddafi je planirao izgraditi i lansirati u orbitu satelit za cijelu Afriku, koji je trebao služiti afričkim nacionalnim telefonskim operaterima i televizijskim kućama, a stanovništvo kontinenta bi dobilo vlastiti pristup internetu. Ne zaboravimo ni talibane, koji nisu bili krivi kao tajni pomagači Al-Qaede, nego ih se odlučilo uništiti kada su prekinuli pregovore s američkim Unocalom, koji je planirao izgraditi energetski koridor u Afganistanu.

Svjesna ovih povijesnih primjera, vlada u Pjongjangu, koje je bila sljedeća na popisu za ”likvidaciju”, pokrenula je nuklearni program, od kojeg ne može odustati ako želi očuvati neovisnost.

Ovdje moramo biti jasni i reći da dugu lista interesa kojima se pravdaju ”demokratski ratovi” nikada ne prati istina, nego se kao primarni uzroci intervencije skrivaju iza humanističke frazeologije.

Sada, kada su Sjedinjene Države de facto izgubile geopolitički rat u Siriji, Iraku i Venezueli, a na diplomatskom polju raste utjecaj međunarodnih aktera, kao što su Rusija, Kina i Iran, odjednom su se sjetili Kim Jong-una i prijete planetarnim sukobom.

Ali agresivnost Bijele kuće prema Sjevernoj Koreji je zapravo pozicijska retorika, koja služi za prikrivanje jasnog zaokreta ka sve više multipolarnom svijetu. Američke prijetnje su obični egzibicionizam koji štiti dolar u očima savezničkih ili podređenih zemalja kao valute za razmjenu. Zbog ovog sofisticiranog simbolizma mnogi novinari i politički analitičari ne razumiju značenje, ali iznad svega težinu američkog poraza. Zar itko razuman vjeruje da nas Sjeverna Koreja, zemlja pod sankcijama i stanovništvom od oko 27 milijuna ljudi, stvarno sve može dignuti u zrak? To nije moguće, a Kim Jong-un to dobro zna, kao što zna da na sjeveru graniči s Kinom i Rusijom i strateškim područjem Vladivostoka, što mu daje određenu sigurnost.

No, Pjongjang sa svojim oružjem može ugroziti Seul i uništiti južni dio poluotoka, s čitavom vojnom i ekonomskom infrastrukturnom. Preventivni udar, kojeg često spominje Trump, zapravo bi bio nedjelotvoran. Tamo ne može biti preventivnog udara, jer bi bilo kakav napad značio rat. Peking bi, u tom slučaju, kao što već navode kineske državne novinske agencije, mogao intervenirati na strani Sjeverne Koreje ili se na neki drugi način suprotstaviti napadu. Kina, ali ni Rusija, ne mogu prihvatiti da Sjedinjene Države jednostrano odlučuju o sudbini njihove pogranične regije.

Osim toga, bez obzira na službenu retoriku i podršku rezolucijama Vijeća sigurnosti, Kina nije zainteresirana za svrgavanje vlade u Sjevernoj Koreji, jer bi kaos i nestabilnost, koji bi u tom slučaju nastali, imali dalekosežne posljedice po sigurnost Kine i čitave šire regije.

The Wall Street Journal piše ”kako Sjedinjene Države sada igraju na sve ili ništa”.

”U Washingtonu svjesni da Sjeverna Koreja kao nuklearna sila istovremeno znači početak kraja američkog liderstva u sjeveroistočnoj Aziji. Japan i Južna Koreja bi se osjećali napuštenima, jer im nedostaje politička zaštita koja im omogućava da žive u miru. Jedino je konvergencija između Kine i Sjedinjenih Država jedini pravi način za izbjegavanje sukoba, je bi u slučaju rata svi bili gubitnici”, citirajući Henrya Kissingera piše The Wall Street Journal.

Dakle, Sjedinjene Države u Sjevernoj Koreji ne mogu učiniti ništa, zemlji koja je uz Siriju, Venezuelu, Iran, Irak, Rusiju i Kinu, da nabrojimo samo neke, označile sumrak jednog carstva.

Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
6 godine prije

Dok tamo Kina i Rusija otvoreno ne izjave da rat sa Korejom znači rat sa njima sve je to režirani ciocirkus………

Redshift
6 godine prije

Ako cemo bas biti precizni, tamo rat jos uvijek traje. Naime 1954 je potpisano samo primirje koje jos uvijek traje.

Imam
6 godine prije

Zasto u tekstu se ne spominje rat na nasim prostorima, u kojem su ameri itekako igrali vaznu ulogu? Neka povijest odlci dali su tada ameri podrzavali dobre ili zlikovce kao i prije, ali i poslje naseg rata? U tekstu se spominje da rusi ne bi dopustili amerima da se priblize njihovoj granici, a sta je sa ukrajinom?

Georgij Žukov
6 godine prije

Padaj, silo i nepravdo,
narod ti je sudit zvan;
bjež’te od nas noćne tmine,
svanuo je i naš dan.

Pravo naše ugrabljeno
amo natrag dajte nam,
ne date li, ne molimo,
uzet će ga narod sam.

Gradove smo vam podigli,
turne, kule gradili,
od uvijek smo roblje bili
i za vas smo radili.

Nevolja će biti vela
po palacim tvrdimi,
kad vidite da sa sela
s maškinima gremo mi.

Nastati će novo doba
Matija Ivaniću,
ustati ćeš tad iz groba,
s tobom u boj poći ću.

Zastava će nova viti,
iznad naših glava tad;
radnik, seljak jedno biti,
isti im je trud i rad.

knez
6 godine prije

North Korean video shows destruction of US airforce & USS Carl Vinson https://youtu.be/Nz9AE15nD0M

Rade
6 godine prije

licno mislim da pretnje nisu toliko usmerene protiv koreje vec protiv kineze i njihove najave da ce u buducnosti naftu kupovati u juanima sa zlatnom podlogom ovo je u stvari ucena kine il cete i dalje koristiti dolar ili napravicemo haos na vasim granicama

Baba Vanga.
6 godine prije

Sumrak carstva je poceo nad Srpskim narodom i tu ce biti sahranjeni jednom za sva vremena

stefan
6 godine prije

Helena molim te ne lupetaj, kakvo rusko buđenje zbog srbije. Nebi se rusi umiješali ni u siriji da nisu ugroženi njihovi interesi.Davnih dana rujani su bili spremni na napade od strane SAD. načekaš se još ti dugo dok ta banda ne otiđe. Imam ćasopis Nexus-svjetlost iz2013 gdje ICKEopisuje kako će početi napadi na relaciji kina. rusija od strane kazara, misliš da tajne službe rusije spavaju.

Tomo
6 godine prije

Nije Amerika na zalasku vi grijesite Amerika ne zeli rat nego pokusava da se rijesi bez rata sa sankcijam koreji, a cut ce se jos do kraja , Rusija i Kina nisu jos rekle svoju odluku zato amerika ne zeli biti prva da vrati budalam u koreji sto izazivaju nuklearni rat sa svojim raketam,

stefano
6 godine prije

oprosti Helena ispalo je nekulturno mada nisam tako mislio.a u vezi teme valjda smo pisali nekako istovremeno pa su nam se misli poklapale

konj
6 godine prije

bolest

journalist u mirovini
6 godine prije

Kao potpis priloga o USA “koja se pomera iz jakih u slabe zemlje”i napada Severnu Koreju bez razloga,može komotno da se potpiše naš predsednik ili Vladimir Putin.Ime onog severnokorejskog predsednika ne pamtim,jer nisam toliko pametan da znam i njegovo ime !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.