fbpx

Sjeverna Koreja je još jedan dokaz zalaska ”američkog carstva”

Kraj imperije

Proteklih tjedana neprestano slušamo prijetnje Sjevernoj Koreji koje dolaze iz Sjedinjenih Država, ne tako davno jedine svjetske supersile koja danas jednostavno ne može prihvatiti činjenicu da je na zalasku i da većina zemalja njihove prijetnje zaista doživljavaju kao ”lavež uspavanog psa”, što je korejska uzrečica, a ne usporedba Trumpa sa psom, kako su mediji pogrešno protumačili riječi ministra vanjskih poslova Pjongjanga, Ri Yong-hoa. No, ovdje se moramo vratiti u vrijeme pred izbore za novog čelnika Bijele kuće.

Kada je Donald Trump u mašti svojih birača urezao slogan ”Amerika na prvom mjestu”, mnogi su to protumačili kao korak natrag u politici čovjeka koji je svjestan da je američki imperijalizam bio maska za jedno carstvo koje je trajalo točno jedno stoljeće i temeljilo se na dva neodvojiva stupa: univerzalno prihvaćenoj valuti, dolaru, te  vojno-industrijskom kompleksu razgranatom u svim regijama svijeta.

Ovaj binarni sustav je omogućio zemlji proizvodnju dobara i neograničeno tiskanje novca, ne obazirući se na eksploziju duga, jer mu je vojska, kao pravi globalni policajac jamčila ne samo opstanak, nego i napredak, što je činila kroz okupaciju novih tržišta kroz razne oblike nasilja, rata i prisile.

Nije slučajno da većina zemalja koje su na meti Pentagona u posljednjih nekoliko desetljeća prakticiraju ili proučavaju načine kako pobjeći ovu logiku iskorištavanja i ne pokleknuti pred još uvijek neupitnom vojnom moći američkih trupa.

Saddam Hussein je htio naftu prodavati za euro, ne za dolar. Hugo Chavez je nacionalizirao naftne tvrtke, a Bashar Al-Assad spriječio prolazak plinovoda od Katara u Europu preko Turske. Muammar Gaddafi je planirao izgraditi i lansirati u orbitu satelit za cijelu Afriku, koji je trebao služiti afričkim nacionalnim telefonskim operaterima i televizijskim kućama, a stanovništvo kontinenta bi dobilo vlastiti pristup internetu. Ne zaboravimo ni talibane, koji nisu bili krivi kao tajni pomagači Al-Qaede, nego ih se odlučilo uništiti kada su prekinuli pregovore s američkim Unocalom, koji je planirao izgraditi energetski koridor u Afganistanu.

Svjesna ovih povijesnih primjera, vlada u Pjongjangu, koje je bila sljedeća na popisu za ”likvidaciju”, pokrenula je nuklearni program, od kojeg ne može odustati ako želi očuvati neovisnost.

Ovdje moramo biti jasni i reći da dugu lista interesa kojima se pravdaju ”demokratski ratovi” nikada ne prati istina, nego se kao primarni uzroci intervencije skrivaju iza humanističke frazeologije.

Sada, kada su Sjedinjene Države de facto izgubile geopolitički rat u Siriji, Iraku i Venezueli, a na diplomatskom polju raste utjecaj međunarodnih aktera, kao što su Rusija, Kina i Iran, odjednom su se sjetili Kim Jong-una i prijete planetarnim sukobom.

Ali agresivnost Bijele kuće prema Sjevernoj Koreji je zapravo pozicijska retorika, koja služi za prikrivanje jasnog zaokreta ka sve više multipolarnom svijetu. Američke prijetnje su obični egzibicionizam koji štiti dolar u očima savezničkih ili podređenih zemalja kao valute za razmjenu. Zbog ovog sofisticiranog simbolizma mnogi novinari i politički analitičari ne razumiju značenje, ali iznad svega težinu američkog poraza. Zar itko razuman vjeruje da nas Sjeverna Koreja, zemlja pod sankcijama i stanovništvom od oko 27 milijuna ljudi, stvarno sve može dignuti u zrak? To nije moguće, a Kim Jong-un to dobro zna, kao što zna da na sjeveru graniči s Kinom i Rusijom i strateškim područjem Vladivostoka, što mu daje određenu sigurnost.

No, Pjongjang sa svojim oružjem može ugroziti Seul i uništiti južni dio poluotoka, s čitavom vojnom i ekonomskom infrastrukturnom. Preventivni udar, kojeg često spominje Trump, zapravo bi bio nedjelotvoran. Tamo ne može biti preventivnog udara, jer bi bilo kakav napad značio rat. Peking bi, u tom slučaju, kao što već navode kineske državne novinske agencije, mogao intervenirati na strani Sjeverne Koreje ili se na neki drugi način suprotstaviti napadu. Kina, ali ni Rusija, ne mogu prihvatiti da Sjedinjene Države jednostrano odlučuju o sudbini njihove pogranične regije.

Osim toga, bez obzira na službenu retoriku i podršku rezolucijama Vijeća sigurnosti, Kina nije zainteresirana za svrgavanje vlade u Sjevernoj Koreji, jer bi kaos i nestabilnost, koji bi u tom slučaju nastali, imali dalekosežne posljedice po sigurnost Kine i čitave šire regije.

The Wall Street Journal piše ”kako Sjedinjene Države sada igraju na sve ili ništa”.

”U Washingtonu svjesni da Sjeverna Koreja kao nuklearna sila istovremeno znači početak kraja američkog liderstva u sjeveroistočnoj Aziji. Japan i Južna Koreja bi se osjećali napuštenima, jer im nedostaje politička zaštita koja im omogućava da žive u miru. Jedino je konvergencija između Kine i Sjedinjenih Država jedini pravi način za izbjegavanje sukoba, je bi u slučaju rata svi bili gubitnici”, citirajući Henrya Kissingera piše The Wall Street Journal.

Dakle, Sjedinjene Države u Sjevernoj Koreji ne mogu učiniti ništa, zemlji koja je uz Siriju, Venezuelu, Iran, Irak, Rusiju i Kinu, da nabrojimo samo neke, označile sumrak jednog carstva.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Dok tamo Kina i Rusija otvoreno ne izjave da rat sa Korejom znači rat sa njima sve je to režirani ciocirkus………

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  bbbb

Ma nemoj, ti bi to po balkanski riješavao. Pa hvala Bogu, nisu svi kao mi, da to to rješavaju po principu krčme. I uostalom, nije to ciocirkus, meni se čini da su Kinezi jednako stoje iza ovog cirkusa kao i cio ekipa

Ацикез
Gost
Ацикез
3 godine prije
Reply to  pikaču

Ako i stoje to nije loše.
Neko mora da stane za vrat američkim fašistima da bi shvatili da se više ne može kako oni sviraju.
Sada i neki drugi imaju sviraljke.

bobrock
Gost
bobrock
3 godine prije
Reply to  pikaču

Druže Pikaču a kako bi ti nazvao preventivni udar na S. Koreu? To bi bilo prema tebi valjda širenje demokracije?

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  bobrock

Druže bobrock vi ste falili kontekst priče i kontekst svega što sam rekao. Nema tu nikakovog širenja demokracije, kao ni nigdje drugdje. Naravno neće biti ni preventivnog napada. Ovo je čista geopolitika.

Redshift
Gost
Redshift
3 godine prije

Ako cemo bas biti precizni, tamo rat jos uvijek traje. Naime 1954 je potpisano samo primirje koje jos uvijek traje.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Redshift

I primirje se dobro održava

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  pikaču

osim ako ne računamo povremene otmice, sjekiranje, čarke po moru i malo bombanja.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Tako je. To je vrlo vrlo mirna situacija s obzirom da se radi 80-ak milijuna ljudi na malom prostoru i najčvršćoj granici na svijetu i puno politike tu ima itd. no, većina ljudi, barem s južne strane to znam, na to sve gleda velo racionalno, mirno i staloženo. U svakom slučaju, da tamo staviš 80 milijuna pripadnika naših naroda vidio da bi to sve vjerojatno bilo x20

Imam
Gost
Imam
3 godine prije

Zasto u tekstu se ne spominje rat na nasim prostorima, u kojem su ameri itekako igrali vaznu ulogu? Neka povijest odlci dali su tada ameri podrzavali dobre ili zlikovce kao i prije, ali i poslje naseg rata? U tekstu se spominje da rusi ne bi dopustili amerima da se priblize njihovoj granici, a sta je sa ukrajinom?

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije
Reply to  Imam

Na koji i ciji rat mislis ? Na I SR , II SR ili medjuplemenskih ratova na exYu prostoru ?

Imam
Gost
Imam
3 godine prije
Reply to  Pitalac

Lijepo sam napisao nase ratove, ako sebe ne vidis kao naseg, vec kao njihovog…. Onda pruzi ruku svojim amerima.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Padaj, silo i nepravdo,
narod ti je sudit zvan;
bjež’te od nas noćne tmine,
svanuo je i naš dan.

Pravo naše ugrabljeno
amo natrag dajte nam,
ne date li, ne molimo,
uzet će ga narod sam.

Gradove smo vam podigli,
turne, kule gradili,
od uvijek smo roblje bili
i za vas smo radili.

Nevolja će biti vela
po palacim tvrdimi,
kad vidite da sa sela
s maškinima gremo mi.

Nastati će novo doba
Matija Ivaniću,
ustati ćeš tad iz groba,
s tobom u boj poći ću.

Zastava će nova viti,
iznad naših glava tad;
radnik, seljak jedno biti,
isti im je trud i rad.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

lijepa stara pjesma iz 16. stoljeća

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Narodni ustanak je opet sila.
Sud griješnog naroda je opet nepravda.
Pa je rezultat ponovo “sila i nepravda”.
To znači ne naučiti lekcije iz povijesti.

Isus lijepo kaže: “Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen”.
U današnje doba se svi nabacuju “kamenjem”, od vodstva do naroda, a sve jedan grešniji od drugog.
To znači ne naučiti lekcije iz svetih knjiga.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Hari1

ali pjesma je objektivno lijepo,ne znam što te smeta u njoj

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  pikaču

pikaču,
ne bih rekao da me nešto posebno smeta. Komentiram sadržaj i poruku pjesme. Slični problemi čovječanstva i u 16. stoljeću.

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar
3 godine prije
Reply to  Hari1

Klasno drustvo je i dalje tu…

Samo drugacija forma.

knez
Gost
knez
3 godine prije

North Korean video shows destruction of US airforce & USS Carl Vinson https://youtu.be/Nz9AE15nD0M

Rade
Gost
Rade
3 godine prije

licno mislim da pretnje nisu toliko usmerene protiv koreje vec protiv kineze i njihove najave da ce u buducnosti naftu kupovati u juanima sa zlatnom podlogom ovo je u stvari ucena kine il cete i dalje koristiti dolar ili napravicemo haos na vasim granicama

Baba Vanga.
Gost
Baba Vanga.
3 godine prije

Sumrak carstva je poceo nad Srpskim narodom i tu ce biti sahranjeni jednom za sva vremena

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Baba Vanga.

Jao bre..ne seri

Baba Vanga.
Gost
Baba Vanga.
3 godine prije
Reply to  pikaču

Pikacu
Ajde ti probaj da ne seres vidjeces koliko dugo ces izdzati?

milan
Gost
milan
3 godine prije
Reply to  Baba Vanga.

Jednostavne stvari su genijalne……kao i odgovori!!!

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Baba Vanga.

bitna je tjelesna šupljina razumiješ,meni probava radi u dobrom pravcu. Ali šalu na stranu, uvijek je simpatično vidjeti kako istočne komšije navijaju za Ruse, Korejce itd., a sa druge strane sam ja pa skoro okružen ljudima koji misle-ha ukratko suprotno,iako iznenadili biste se , ni Zagrepčani nisu blesavi. Nikad situacija nije crno-bijela. Ja sam također za “pad američkog carstva”, jedino to treba točno definirati.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  pikaču

U pravu je Vanga, pikacu. Nije vazno sto je u pitanju srpski narod, vec je vazno sto je to jedan od naroda bliskih Rusima i jedna od drzava koja je kroz istoriju u ruskoj interesnoj sferi i uglavnom ruski saveznik. Cinjenica da je sumrak SAD poceo bas tim bombardovanjem Srbije ’99. godine i stvaranjem “nezavisnog” KiM. Nakon toga tek krece rusko budjenje, otvara se Pandorina kutija i rezultate vidimo danas. To su i sami Rusi rekli.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Helena

Ma jasno,ceo svet se vrti oko Srbije,nisam ni sumnjao. Znam ja vrlo dobro što je Lavrov svojedobno rekao u vezi bombardiranja 1999. i osobno se slažem,vjerovao ili ne. Striktno gledano,međunarodno pravo je prekršeno. A razumijem ja i da je OVK bila još jedna cijaška tvorevina itd. da se sad ne vraćamo na “istoriju”,to nema smisla. Međutim,koliko je meni poznato, SAD radi kraval po svijetu još od kraja 2.svj. rata te ja stvarno ne znam po čemu je “bombardovanje” prijelomni moment osim što je to Lavrov rekao. Što se tiče blizine s Rusima,ta “ustaljena” činjenica je vrlo sporna,da ne elaboriram. Koliko ja razumijem povijest vaši su lideri oduvijek bili bliži belosvetskim protuhama nego Rusima s kojima dijelite samo vjeru

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  pikaču

Ne budi preosetljiv, pikacu. 🙂 Nisam rekla da se ceo svet vrti oko Srbije. Sve je jednostavno sukob velikih sila oko interesnih sfera. Srbija je kao i mnoge zemlje uvek izmedju dve vatre. Samo iz tog razloga se stvari oko nje vrte, kao i oko Crne Gore, Bugarske, BI, ili Koreje, Ukrajine… Ti to ne razumes jer je Hrvatska kroz celu istoriju u zapadnom krilu, ako izuzmemo tursku okupaciju ili delovanje SSSR-a. Mozda tek pomalo sad stvari pocinuju da poprimaju drugaciju dimenziju. Pred nama je videcemo. Nasi vladari nisu bili blizi, oni, ili su balansirali, kao i svi drugi cije su zemlje na vetrometini, kako su znali i umeli mira i kakve takve suverenosti radi, ili su sedeli na dve stolice i pokusavali da profitiraju iz toga. Nekad ih ne razumem, a nekad ipak shvatam da je svaka diplomatija cista trgovina. Nema ljubavi u diplomatskim odnosima. Prijateljske su one zemlje ciji se interesi ne kose, bar ne previse i obrnuto. Nasi i ruski interesi se uglavnom podudaraju i nikada se nisu kosili do te mere da se medjusobno ubijamo, kao sa Nemcima. To je dovoljan pokazatelj kome su srpski vladari kroz istoriju ipak vise naginjali. SAD radi to sto radi tako dugo to jeste cinjenica, ali su od devedesetih godina sve blize Rusiji. To bombardovanje jeste bio probni balon, prst u oko, a Rusija nemocna da ista ucini, jer joj je sve bilo u katastrofalnom stanju. Lavrov nije to rekao tek tako.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  Helena

Nisi cuo za”prijatelje drzi blizu, a neprijatelje jos blize”. To je srpska diplomatija kroz vekove,koju ne razumes ne samo ti, nego ni prosecan Srbin, pa ni ja cesto, jer mislim srcem.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Helena

Ne razumem ja to..hajde dobro

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Helena

Recimo,da je tako.Detaljno bi bilo ovako: forsirani raspad YU je budnica za Ruse,napad na Srbiju prekretnica,Neovisno Kosovo mobilizacija!
Koliko sam pogresio?

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Bear

Mnogo..mnogo si pogrešio. Vidiš, nema sumnje da su Rusi promatrali događaje na Balkanu tih godina, i to sigurno sa zebnjom, međutim zaboravljaš i da su oni imali svoju Čečeniju, i situaciju u Moldaviji i Gruziji i nešto prije Nagorno-Karabah itd. Uostalom, Kavkaz je kao i Balkan brdovito područje sa mnogo izmješanih naroda. Nije njima nužno trebao Balkan da se “probude”. I na kraju, ali ne najmanje važno-1998. Rusija je bankrotirala, ja mislim da je to bio trenutak kada su krugovi odlučili stati iza jednog mladog inteligentnog čovjeka, koji se uzgred rečeno zove Vladimir Putin i mislim da je povijest prije išla tim smjerom. I usput, dotični je pustio vodu na wc-u i utopio u školjci tadašnje vodstvo vaše zemlje jer je vidio da se zabrazdili. Daj otvori oči

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  pikaču

Posleratna Yu je trebalo da predstavlja neutralnu zonu, u podeli interesnih sila medju velikima dogovorenoj u Teheranu. Kao sto je Berlinski zid bio granica. Naravno da je rusenje tog zida, nas rat pocetkom 90-ih godina, pa dalje sirenje nato prema Rusiji, tacnije izbijanje uz same njene granice, itekako je moralo alarmirati Ruse, ali je i sama prolazila kroz raspad i rat, bila na kolenima i nemocna da pomogne ni sebi, kamoli da se uplice dalje.

Rusi su se povukli sa KiM na inicijativu Milosevica, koji toboz nije zeleo da izazove III WW, (sve vojske na KiM) zbog njegovog odbijanja ni oruzje od Rusa nismo kupili, a pretpostavljam da je i njima samima to u tom momentu najvise odgovaralo. Jer oni realno nista nisu mogli uciniti tad. Osim nespremni izazvati rat i nestati sa mape sveta i mi sa njima. Licno mislim da je to i za nas bilo u datoj situaciji najbolje. Bolje je sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati, narocito jer se, posle svih zrtava, sve odlucuje za diplomatskim stolom i kada su vetrovi povoljniji. Situacija slicna srpsko-austrijskom carinskom ratu i Rusiji koja je izasla porazena iz rata sa Japanom pre toga. I WW je vec tada mogao poceti. Rusija nije prvi put slaba i nije prvi put istisnuta sa Balkana i drugih interesnih sfera, vec po ko zna koji put i vracala se. Tako i nemacke zemlje. Stalno su, uz Tursku i VB, jacali, slabili, smenjivali kod nas. Déjà-vu. Strpljen spasen. Mislim da su Rusi to sto jesu, zahvaljujuci tome sto se drze te poslovice, za razliku od nas Srba.

Izvinjavam se, komentar je konfuzan, jer sam premorena i zeljna sna. Pricu mozemo nastaviti neki drugi put, a mozda smo se i ispricali. Do tada laku noc 🙂

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  pikaču

Da ali ne moje zemlje.

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  Helena

Naročito Kraljevina Jugoslavija.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  Baba Vanga.

Nikako ne prizeljkujem da budu sahranjeni u Srbiju, niti bilo gde na Balkanu. Niti prizeljkujem da bilo kome budemo dzelati. Dosta mi je vise ratova. Nek se sahrane na svojoj americkoj zemlji. Nek se nose daleko, sto dalje od Balkana.

stefan
Gost
stefan
3 godine prije

Helena molim te ne lupetaj, kakvo rusko buđenje zbog srbije. Nebi se rusi umiješali ni u siriji da nisu ugroženi njihovi interesi.Davnih dana rujani su bili spremni na napade od strane SAD. načekaš se još ti dugo dok ta banda ne otiđe. Imam ćasopis Nexus-svjetlost iz2013 gdje ICKEopisuje kako će početi napadi na relaciji kina. rusija od strane kazara, misliš da tajne službe rusije spavaju.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  stefan

Nauci da citas, vrati se na ono sto sam napisala, pa ces videti da sam rekla isto sto i ti.

I ne govori mi da lupetam. Tako se ja nikom ne obracam, pa ni meni ne moze niko.

Tomo
Gost
Tomo
3 godine prije

Nije Amerika na zalasku vi grijesite Amerika ne zeli rat nego pokusava da se rijesi bez rata sa sankcijam koreji, a cut ce se jos do kraja , Rusija i Kina nisu jos rekle svoju odluku zato amerika ne zeli biti prva da vrati budalam u koreji sto izazivaju nuklearni rat sa svojim raketam,

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

oprosti Helena ispalo je nekulturno mada nisam tako mislio.a u vezi teme valjda smo pisali nekako istovremeno pa su nam se misli poklapale

konj
Gost
konj
3 godine prije

bolest

journalist u mirovini
Gost
journalist u mirovini
3 godine prije

Kao potpis priloga o USA “koja se pomera iz jakih u slabe zemlje”i napada Severnu Koreju bez razloga,može komotno da se potpiše naš predsednik ili Vladimir Putin.Ime onog severnokorejskog predsednika ne pamtim,jer nisam toliko pametan da znam i njegovo ime !

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik