Sjeverna Koreja lansirala balističke rakete prema Japanu

14 komentara

Navodno lansiranje dolazi nakon što su Seul i Washington izveli nekoliko vježbi u blizini sjevernokorejske granice

Pyongyang je u četvrtak lansirao dvije balističke rakete kratkog dometa prema svojim istočnim vodama, prema južnokorejskim i japanskim vojnim dužnosnicima. Rakete navodno nisu uspjele dosegnuti kopno i pale su u more u Japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ). Združeni načelnik stožera Južne Koreje rekao je da je otkrio lansiranja u četvrtak navečer, ističući da je južnokorejska vojska od tada pojačala svoj nadzor i održava pripravnost u bliskoj suradnji sa SAD-om.

Japansko Ministarstvo obrane također je potvrdilo lansiranje, dodajući da je obalna straža te zemlje upozorila plovila u vodama između Korejskog poluotoka i Japana te mora sjevernog Tihog oceana kako bi izbjegli predmete koji padaju.

Parlamentarni zamjenik ministra obrane Kimi Onoda rekao je novinarima da su sjevernokorejske rakete putovale oko 850 odnosno 900 km i pale u more nekih 250 km (155 milja) sjeverozapadno od Ishikawinog otoka Hegura. Napomenuo je da nije bilo neposrednih izvješća o šteti na brodovima ili zrakoplovima kao posljedici lansiranja. Onoda je incident nazvao “apsolutno neprihvatljivim”, dok je japanski premijer Fumio Kishida izjavio da su lansiranja “eskalacija provokacija protiv međunarodne zajednice u cjelini”. Premijer je dodao da će Japan nastaviti pratiti situaciju, blisko surađujući sa SAD-om i Južnom Korejom.

Lansiranje projektila u četvrtak dogodilo se samo nekoliko sati nakon što su Seul i Washington ranije u četvrtak završili petu rundu zajedničkih velikih vježbi bojevog gađanja u blizini sjevernokorejske granice. Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol osobno je nadgledao vježbe, koje je njegov ured nazvao “najvećim vježbama ispaljivanja vatre ikad održanim sa Sjedinjenim Državama”.

Prema novinskoj agenciji Yonhap, ukupno 2500 vojnika sudjelovalo je u vježbama koje su održane prema scenariju sjevernokorejske provokacije. Vježbe su bile usredotočene na odgovor na nuklearne i raketne prijetnje Pyongyanga i odbijanje mogućeg napada, kao i na provođenje protuofenzive.

Neposredno prije lansiranja balističkih projektila, Pyongyang je objavio izjavu u kojoj osuđuje američko-južnokorejske vježbe i optužuje svog susjeda za uvježbavanje invazije. “Naša vojska oštro osuđuje provokativne i neodgovorne poteze marionetskih vojnih vlasti koje eskaliraju vojnu napetost u regiji unatoč ponovljenim upozorenjima”, rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva obrane prema državnim medijima. “Naše oružane snage će se u potpunosti suprotstaviti svakom obliku demonstrativnih poteza i provociranja neprijatelja.”

Balistički ProjektilJapanSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
10 mjeseci prije

Jebat će im Čunga Lunga mater.

alexosijek
10 mjeseci prije

Jbt, koji ludi ljudi…A Koreanci, sjeverni komunjarski duže vrijeme, južni isto sad možemo reći komunjarski kraće vrijeme – isti narod, a sa demilitariziranom zonom između sjevera i juga…Japanci ih cijelu povijest terorizirali, a pogledaj sada pola njih najbolji prijatelji sa Japancima…Pa, onda ovi ispale rakete – ne baš na kopno no u more u blizini…a ovi drugi zajedno sa SAD-om rade vojnu vježbu protiv navodnog sjevernokorejskog napada…Ma, svijet je apsolutno poludio…Evo, luđaci, imam jedan izazov za vas – ponovo: pokupite onaj kontinent plastike koji pluta po oceanima, radite nešto korisno umjesto što se igrate ratnih igara i provokacija…Kupite si PlayStation, tamo imate dobrih vojnih igrica, nije za vas pravo oružje…Ali, prvo plastika, onda igrice…lp

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Baba, Britanci pišu da je Buco Kim uredbom zabranio samoubojstva….
Kakva je kazna za neposlušne!?
Njih će strijeljat…

Tjeskoban Jelačić
10 mjeseci prije

Japancima nikad dosta radijacije.

Ivek
10 mjeseci prije

to sve masoni upravljaju na šahovskoj ploči isto kao šta su balkanu instalirali Tita i komunizam, a poslije rasturili.

Max
10 mjeseci prije

kim jong un se ne šali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI