Špijunka ”Kraljica Kube” puštena iz američkog zatvora

Ana Montes
16 komentara

Ana Montes, opisana kao “jedna od najštetnijih špijunki” u istoriji SAD, puštena je iz saveznog zatvora u Teksasu. Dvostruki agent za Kubu oslobođen je u petak nakon više od 20 godina pritvora, pokazuju podaci na web stranici Federalnog zavoda za zatvore.

Montes, koja sada ima 65 godina, napravila je solidnu karijeru u američkoj vladi, u početku je radila za Ministarstvo pravde SAD-a prije nego što se pridružila Odbrambenoj obavještajnoj agenciji (DIA) 1985. godine. Na kraju je postala viši obavještajni analitičar za Kubu – čak je dobila i nadimak ”Kraljica Kube” – i radila je u ovoj ulozi do svog hapšenja 2001. godine, nekoliko dana nakon napada 11. septembra.

Ispostavilo se da je Montesova špijunirala za Kubu tokom cijele svoje vladine karijere, jer ju je regrutovala obavještajna služba te zemlje dok je bila student na Univerzitetu Johns Hopkins. Tadašnji zvaničnici su rekli da se vjeruje da ju je Kubanska obavještajna služba (CIS) ubijedila da nastavi karijeru u DIA.

Vjeruje se da je Montes kao dvostruki agent slala visoko osjetljive informacije u CIS skoro dvije decenije. Prema federalnim dokumentima o naplati, Montes je bila vrlo oprezna, nikada nije uzimala povjerljive informacije sa svog radnog kompjutera, već ih je umjesto toga pamtila, kao i koristila papir rastvorljiv u vodi, lako uništiv da dostavi podatke svojim kubanskim rukovaocima.

Prema riječima šefice američke kontraobavještajne službe iz Bushove ere Michelle Van Cleave, Montes je postala “jedan od najštetnijih špijuna koje su Sjedinjene Države ikada pronašle”, koji je kompromitovao “praktično sve” što je Washington znao o Kubi.

Montes se 2002. godine izjasnila krivom po optužbama za špijunažu koje su mogle dovesti do smrtne kazne za nju, ali je na kraju osuđena na 25 godina zatvora prema sporazumu o priznanju krivice. Prema njenim advokatima, Montesova je prvenstveno bila motivisana za špijuniranje uvjerenjem da je “američka vlada prema Kubancima postupala nepravedno”.

Komentarišući puštanje Montes na slobodu, republikanski tvrdolinijaški senator Marco Rubio pozvao je Amerikance da pamte dvostrukog agenta “po onome ko ona zaista jeste”, sugerirajući da joj ne treba oprostiti, čak ni nakon što je odslužila kaznu.

“Montes je izdala našu naciju, ali ne zbog novca. Zapravo, nikada nije primila platu ni za jedan od svojih postupaka – začudo, bila je motivirana isključivo mržnjom prema Americi”, napisao je Rubio u tekstu za Americano Media.

Nakon puštanja na slobodu, Montes će, prema njenoj kazni, ostati pod nadzorom pet godina. Njoj će biti zabranjeno da radi za vladu ili kontaktira ”strane agente” bez posebne dozvole, dok će vlasti pomno pratiti pristup internetu.

Ana MontesKubaSADŠpijunka
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Bila je vrlo iteligentna mudra i uspješna. A Kubanska obaviještajna služba je tradicionalno jaka pa je tako navodno razbila 400 pokušaja atenrata na Fidela Castra.

bruegel the elder
1 godina prije

O,ima i sada dvostrukih špijuna u Kongresu,Senatu,Pentagonu itd itd. Ne rade za
Kubu,nego za jedanu “mala državu,za veliki terorizam “.Nije Hrvatska turistička
zajednica……..ali je Sredozemlje………. 🙂

nessy
1 godina prije

Zanemarimo razloge, mogla je dobiti smrtnu kaznu, ali je dobila 25 godina zatvora. Ovo je za USA uobicajeno (tako mora i biti), ali da se radi o zapadnom spijunu u Rusiji, to bi bilo nepravedno i nehumano. Sve sto je radila bilo je iz ideala, ne zbog prljavog novca, pa mislim da je zasluzila obilatu mirovinu na Kubi, koja ukljucuje kucicu na Varadero plazi, da sa svojih 65 godina, ostatak zivota provede bezbrizno i udobno u zemlji za koju je zrtvovala sve, mladost, slobodu i zivot. Slava joj, rijetki su ovakvi ljudi.

nessy
1 godina prije

Dok su USA u projektu Manhatan razvijale Bombu, SSSR je bio redovito obavjestavan o napretku, takodje od ljudi od ideala, ne od spijuna za novac. Tako, kada je SSSR napravio prvi test, 1949.g., ameri su bili zaprepasteni, jer su mislili da ce ih moci zastrasivati Bombom. Ne znam da li su i ameri imali spijuna idealista u SSSR-u, valjda jesu, ali brzinski, na Google, nisam ih nasao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI