Šta stoji iza iznenadne dobre volje SAD prema Iranu?

Iran i SAD
36 komentara

U potezu koji je izazvao kontroverze u domaćoj politici, vlada Sjedinjenih Američkih Država odobrila je oslobađanje pet zatvorenika koje je Iran držao, kao zamjenu za oslobađanje pet iranskih zatvorenika i milijardi ranije zamrznutih sredstava.

Međutim, nakon sporazuma između Teherana i Washingtona, glavni fokus Bijele kuće čini se usmjeren na osiguravanje sporazuma između Saudijske Arabije i Izraela, umjesto na obnavljanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, poznatog formalno kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Kako su otkrili anonimni diplomatski izvori portala The Cradle, zajedno s drugim informacijama objavljenim u američkim medijima, čini se da je razmjena zatvorenika između SAD-a i Irana bila mnogo više nego što se čini na prvi pogled. Prema tim anonimnim izvorima, neformalni sporazum je obuhvatio zamrzavanje iranskog obogaćivanja uranija na 60% i dozvolu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da instalira kamere na nekoliko nuklearnih lokacija.

S druge strane, ustupci SAD-a uključivali su ignoriranje iranske prodaje nafte – u osnovi, suzdržavanje od primjene sankcija – i dopuštanje oslobađanja svih iranskih sredstava, za koja se procjenjuje da iznose oko 20 milijardi dolara. To je daleko više od široko prijavljenih 6 milijardi dolara o kojima se govorilo u međunarodnim medijima.

Ono što čini ovaj sporazum tako intrigantnim je to da je bio neformalan, uključujući nijedan poznat potpisani dokument i dogovoren tijekom nekoliko mjeseci pod pokroviteljstvom Katara i Omana kao posrednika. Iz procurjelih informacija, pozivajući se na neimenovane izvore, možemo zaključiti – bez obzira na to jesu li tvrdnje tačne ili netačne – da je razmjena zatvorenika bila više od jednostavne razmjene zatvorenika i 6 milijardi dolara zamrznutih sredstava.

Prema izvještaju objavljenom u maju od strane Axiosa, tajni neizravni razgovori između SAD-a i Irana vodili su se u Omanu, u kojima su, prema tri izvora bliska tom novinskom portalu, sudjelovali iranski glavni pregovarač za nuklearno pitanje, Ali Bagheri Kan. Kasnije, u junu, New York Times je objavio izvještaj koji tvrdi da se vode tajni pregovori s ciljem zaključivanja neformalnog sporazuma koji bi zamijenio potrebu za obnovom nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Da bismo započeli, ako pretpostavimo da je službena verzija SAD-a o sporazumu tačna, iako su iranski zvaničnici demantirali, onda bi najjasniji cilj iz perspektive Washingtona bio izazvati otapanje odnosa SAD-a s Islamskom Republikom. Kao što su razni analitičari sugerirali, to bi također moglo označiti nadu za obnavljanje nuklearnog sporazuma koji se raspao nakon što je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa jednostrano povukla 2018. godine. Nada da će administracija predsjednika Joea Bidena moći vratiti sporazum u život uglavnom je izblijedjela nakon što je Biden u novembru 2022. godine izjavio da je sporazum službeno “mrtav”.

Međutim, s obzirom na informacije koje imamo na raspolaganju, najvjerovatnije je da ovo predstavlja masivno smirivanje nakon zapljene brodova i pojačanja prisustva američkih trupa u Perzijskom zaljevu u avgustu. Zašto sada smirivanje? Da li je to kako bi se obnovili pregovori o nuklearnom sporazumu? Čini se da je ovo izuzetno malo vjerovatno. Umjesto toga, sporazum o zamjeni zatvorenika dolazi istovremeno s, i donekle je zasjenjen, događajima u tijeku u nastojanjima da se postigne američki posredovani sporazum o normalizaciji između Saudijske Arabije i Izraela.

Obe nacije, koje su moćni partneri SAD-a na Bliskom istoku, nikada nisu imale formalne diplomatske odnose jedna s drugom. Saudijska Arabija ne priznaje Izrael kao suverenu državu i bila je u sukobu s njom zbog njenog postupanja prema Arapima na teritoriji Palestine, koju Rijad navodno želi vidjeti kao neovisnu naciju.

Pregovori o normalizaciji diplomatskih odnosa traju već mjesecima, a SAD je snažno uključen kao posrednik, budući da bi postizanje takvog sporazuma pomoglo u jačanju njegovih pozicija u regiji. Što se tiče Irana, dok ga Izrael smatra egzistencijalnim neprijateljem, Saudijska Arabija je imala komplicirane odnose s njim i ponovno je uspostavila diplomatske odnose ranije ove godine u sporazumu posredovanom od strane Kine.

Kada se Biden sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u New Yorku na marginama 78. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UNGA), javno su razgovarali o visokim nadama za postizanje normalizacije između Saudijske Arabije i Izraela. Na to je uslijedila dva intervjua na Fox Newsu, jedan sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, a drugi s izraelskim premijerom, u kojima su obojica izjavila da se sporazum približava iz dana u dan. Na govoru Benjamina Netanyahua na UNGA-i govorio je o Iranu, ali nije bilo spomena nedavnog američko-iranskog razmjene zatvorenika.

Zapravo, Izrael je ostao tih o neformalnom sporazumu. To je posebno zanimljivo, s obzirom na to da Tel Aviv redovno napada izgled bilo kakvog sporazuma s Iranom, a kamoli sporazum koji omogućava da se desetine milijardi dolara sredstava vrate u ruke Teherana. U junu je Netanyahu razgovarao telefonom s državnim tajnikom SAD-a, Antonyjem Blinkenom, tijekom kojeg je govorio o Iranu i proglasio da se protivi i neće biti vezan nikakvim sporazumom postignutim između Washingtona i Teherana.

Antony Blinken je 5. septembra ponovo razgovarao sa izraelskim premijerom , navodno govoreći o Iranu kao o primarnoj temi poziva. Iako je nemoguće shvatiti precizne detalje poziva, morala je postojati velika šansa da se spominje sporazum o zamjeni zarobljenika, jer su u štampu javno procurili izvještaji o pregovorima između Irana i SAD-a. Uz toliki fokus Izraela na Iran, nema smisla da Tel Aviv šuti o razmjeni zarobljenika, posebno s obzirom na oslobađanje ranije zamrznutih iranskih sredstava.

Ni republikanski političari u američkom Kongresu nisu šutjeli o odmrzovanju Teheranskih milijardi. Da je Bidenova administracija prihvatila obnovu nuklearnog sporazuma iz 2015., jedna od njenih glavnih prepreka bila bi usvajanje sporazuma u Kongresu, uključujući duboko suprotstavljeni Predstavnički dom predvođen republikancima. Zapravo, svaki pokušaj da se pokuša postići dogovor, u ovom trenutku, mogao bi se negativno odraziti na Bidenovu Bijelu kuću, što je važnije sada dok idemo prema predsjedničkim izborima 2024. godine. 

Stoga, sklapanjem neformalnog sporazuma s Teheranom, SAD deeskaliraju i rješavaju neke od svojih briga oko iranskog nuklearnog programa. Još važnije, međutim, američka vlada bi mogla pokušati stvoriti plodno okruženje za sklapanje izraelsko-saudijskog sporazuma o normalizaciji, kako smirivanjem Irana radi deeskalacije regionalnih tenzija, tako i, moguće, korištenjem ustupaka kako bi se ublažilo odbijanje Teherana protiv normalizacija direktno. Da li će ova strategija uspjeti ili ne, tek će se vidjeti. Ipak, jasno je da je ključni vanjskopolitički cilj za Joea Bidena osiguranje sporazuma o normalizaciji, zbog čega je logično da se najmoćnija nacija koja mu se protivi – Iran – treba pozabaviti i shvatiti ozbiljno.

Autor: Robert Inlakesh

iranIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
7 mjeseci prije

sad bi ameri da budu najbolji prijatelji sa irancima ,ili partneri ….cak bolji od rusa dok im opet ne zabodu noz u ledja kad im bude odgovaralo

Tupolj
7 mjeseci prije

Amerika je gospodar kaosa

Max
7 mjeseci prije

Zbog interesa Izraela i nafte.

Bruno
7 mjeseci prije

Kada krene rat sa Rusijom, treba im da Iranci napadnu Ruse s juga, ili barem da neće napasti Amerikance i njihove saveznike. Pitanje je na čiju stranu će stati Jermenija i Azerbejđan i kako će se ponašati Kazahstan. Ali ako Amerikanci budu ratovali s Rusima, neće im imati ko ratovati s ovim ruskim susjedima. Biti će izdaja. Samo, povijest nas uči da Amerikanci nikada nisu poštovali svoje dogovore. Ipak su oni potomci dva broda osuđenika na smrt i broda kurvi.

eks
7 mjeseci prije

Lažovi, prevaranti, foliranti i iznad svega – zločinci . USA je imperija laži i zla .

gigi pinna
7 mjeseci prije

Đuro (SAD) će ti oprostiti što te tukao. Vide Ameri da im Saudi polako odlaze, pa se uprli svim silama vratiti ih pod svoje okrilje – mada nedavnim ulaskom Sauda u BRICS, to će biti moguće smao djelomično. Republikanci imaju opsesiju prema Iranu, a demokrati prema Rusiji. Svatko je dobio svoj zadatak od svojih meštara.

Alex Keller
7 mjeseci prije

Šta stoji iza iznenadne dobre volje SAD prema Iranu?

Rusija i Kina. Ali zaglibjeli i svojoj aroganciji ,Ameri su malo zakasnili .

tuf
7 mjeseci prije

Razlog naveden u članku, “rješavanje briga oko iranskog nuklearnog programa” svakako ne može biti razlog ovim američkim ustupcima. Ograničavanje obogaćivanja uranija na 60% za Iran ne predstavlja nikakav značaj jer specifičnost centrifuga je da se obogaćivanje znatno ubrzava nakon postignutih razina kao što je 60% – da bi došli do 90% potrebno je puno kraće vrijeme, a obzirom na broj centrifuga budite sigurni da Iranu više otvorenih pitanja ostaje u detaljima detonacije atomske bombe nego procesa obogaćivanja uranija. Projektile – nositelje atomskih bojevih glava sa regionalnim dosegom već imaju.
Meni ovo više miriši na američko osiguravanje iranskog ne-djelovanja po pitanju Armenije. Primjetite da se tajming baš nekako slučajno poklopio. Amerima trenutno više znači infiltracija vojske u Armeniju (zbog pritiska na mekom trbuhu Rusije) nego tamo neka zamrznuta sredstva koja su uzeli kao taoca. Tako teroristi i postižu svoje ciljeve.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Pa, ključan u ovom slučaju jest – Izrael.

Možda se boje, kada stvar krene, da bi Iran mogao koju ispaliti u tom pravcu?

Ali ono što sigurno žele jest neometanje njihove flote – bilo koje, u Perzijskom zaljevu.

Sumnjam da će zavarati Irance.
Koji se dobro sjećaju da im na njihovo eksplicitno traženje nisu dali NJIHOVE NOVCE kada su im trebali za lijekove.

gogo
7 mjeseci prije

žele rušiti cijenu nafte prije izbora ! Ratnohuškačka banda želi po svaku cijenu ostati na vlasti, zbog toga je i montirano suđenje Trumpu !

hiber
7 mjeseci prije

Prvo je Izrael sa Turskom pomogao Azerima da zbubaju Armence, a Rusi su bili namoćni i izigravali fikuse u Karabahu. Sada su Ruse otfikarili iz Armenije usvajanjem Rimskog ugovora. Pa su po ovom sporazumu, a to ne pise, Iranci u cijelosti preuzeli opskrbu Kine naftom a to Ameri kao ne vide. Pa su danas Rusi iskljucili struju Kinezima. A dolar je dogmizao na 100 rubalja i ide na 120 do kraja godine. Ili kamatna stopa na 20%. A mi moramo citati ukrainsko-poljski spor o zitu, za koji danas poljaci mole dogovor.

puljko
7 mjeseci prije

Ne mogu se načuditi ozbiljnoj naivnosti autora teksta, prema tzv. pokušajima USA vanjske politike da uspostavi neke navodno normalne odnose s Iranom. Ili Teheran drži USA za muda u svezi nečega ili po x-ti put američak vanjska politika poklanja trojanskog konja, druge nema jer oni ne znaju drgačije.

eks
7 mjeseci prije

jesu bezobrazni

eks
7 mjeseci prije

Svaka drzava ima svoje interese tako i Iran niko njima nece dati novac da ih pomogne moraju se sami za sebe boriti

Gad
7 mjeseci prije

Usrali su se. Eto, to stoji.

lulu
7 mjeseci prije

Bas su losi ali opet su losiji od tebe svete mi vodice .

Steve
7 mjeseci prije

Ha, nice try. Na sreću po normalne, sve je manje sveta koji oblači ta odela što se kopčaju otpozadi…

xyz
7 mjeseci prije

Opet vuk navukao jagnječu kožu. Ali Iranci če ga oderati ko janje. Kad tad….

xyz
7 mjeseci prije

USA i njeni anglosaksonski potrčki su se svetu toliko zamjerili, da večina sveta jedva čeka dan, kad če jim njihovi zločini biti vračeni i naplačeni sa kamatama. Razbijanje USA če biti svetski praznik slobode i neovisnosti. Što su Amerikanci namjeravali učiniti sa svetom, to če se desiti njima kao jaki bumerang.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI