Trump žestoko kritizirao aktiviste u Portlandu zbog njihovog rušenja kipova Abrahama Lincolna i Teddyja Roosevelta

Trump - statua Abrahama Lincolna
17 komentara

Oregonski grad na zapadnoj obali SAD potresaju višemjesečni nemiri, otkako je policija 25. svibnja u Minneapolisu bila odgovorna za smrt nenaoružanog Afroamerikanca. Prosvjedi su dodatno pogoršani stranačkim prepirkama između gradonačelnika Portlanda i predsjednika Donalda Trumpa, koji je u grad poslao savezne policijske službenike, radi zaštite saveznih ustanova.

Prosvjednici u Portlandu srušili su kipove dvojice američkih predsjednika na manifestaciji “Dan bijesa domorodaca”, koja se odvila u nedjelju navečer i koja je organizirana uoči Dana Kolumba, kojom se obilježava godišnjica dolaska Kristofora Kolumba u Ameriku, 12. listopada 1492. godine.

Na meti prosvjednika bio je kip Abrahama Lincolna, američkog predsjednika najpoznatijeg po ukidanju ropstva. Vandali su lancima okovali kip, nakon čega su ga povukli s postolja. Nakon toga kip su obojali crvenom bojom, koja treba simbolizirati krv, dok je pijedestal prekriven grafitima na kojima je pisalo, “Ukradena zemlja” i “Dakota 38”, što je bila referenca na broj pogubljenih Dakota Indijanaca, koji su smaknuti po Lincolnovom nalogu iz 1862. godine.

U blizini su prosvjednici srušili i poznati kip Teddyja Roosevelta koji jaše na konju, prekrivši ga nakon toga narančastom bojom, dok su na pijedestalu napisali, “Ukradena zemlja”.

Također je rečeno da su prosvjednici, tijekom svog divljanja, razbili prozore Povijesnog društva Oregon.

Predsjednik Donald Trump, nakon što je u ponedjeljak ujutro vidio snimke i slike oskvrnavljenih kipova, svoj je bijes izrazio na Twitteru, pozivajući pritom vlasti Portlanda neka “ove životinje strpaju u zatvor” i okrivljujući pritom radikalne ljevičarske budale, koje su na vlasti u tom gradu, a koje nisu željele nikakvu pomoć za uspostavljanje reda u tom gradu”.

“Ovo su Bidenove budale. ANTIFA RADIKALI! Uhitite ih, FBI, uhitite ih odmah!“, Dodao je Trump.

Povijesni događaji

Iako je u američkim školskim udžbenicima široko hvaljen zbog okončanja ropstva, Indijanci su kritizirali Lincolna zbog odobravanja vojne kampanje za gušenje ustanka Siouxa u Minnesoti 1862. General John Pope, zapovjednik kojeg je Lincoln poslao u obnovu poretka u toj državi, odobrio je uništavanje indijskih farmi i zaliha hrane te je za domorodačke milicajce pogubljivao bez ikakvog suđenja. “Krajnja mi je svrha istrijebiti Siouxe, ako za to budem imao moć. Treba ih tretirati kao manijake ili divlje zvijeri”, napisao je Pope tijekom akcije. U prosincu 1862. Lincoln je osobno potpisao masovno pogubljenje 38 Indijanaca Dakote, koji su osuđeni na smrt vješanjem zbog ubojstva 490 bijelih naseljenika tijekom ustanka, dok je ostatak plemena deportiran u druge države. Mnogi pripadnici plemena nisu preživjeli deportaciju na svoja odredišta.

Roosevelt, široko hvaljen zbog napora oko razbijanja monopola, uspostavljanja američkih nacionalnih parkova i zbog uvođenja prvih saveznih standarda sigurnosti hrane, uz širenje američke moći u inozemstvu, na sličan je način kritiziran zbog svoje bezobzirne politike prema američkim domorocima. Jednom je prilikom izjavio da je “bezobzirna, osvetoljubiva i zvjerski okrutna, indijska rasa trebala biti dovedena zamalo do izumiranja. „Neću ići toliko daleko da ću reći da su jedini dobri Indijanci mrtvi Indijanci, ali vjerujem da je to tako u velikoj većini slučajeva”, jednom je rekao tijekom svog govora iz 1886. godine.

Nemiri u Portlandu

Portland je jedan od najteže pogođenih gradova prosvjedima aktivističke skupine ”Crni životi vrijede”. Do prosvjeda je došlo nakon što je policija u svibnju bila odgovorna za smrt nenaoružanog Afroamerikanca u Minneapolisu, u Minnesoti. Savezna vlada i predsjednik Trump osobno su u više navrata optuživali gradske i državne vlasti da nisu poduzele dovoljno truda i mjera za zaustavljanje prosvjeda ili nasilja i da nisu učinili dovoljno za zaštitu lokalnog stanovništva i imovine. Prošlog mjeseca Ministarstvo pravosuđa odredilo je Portland, New York City i Seattle kao jurisdikcije koje “dopuštaju anarhiju”, što je omogućilo Saveznoj vladi prekidanje financiranja tih gradova.

Portlandska policija izvršila je opsežna uhićenja prosvjednika u subotu navečer u pokušaju sprječavanja nove eskalacije sukoba.  26-oro uhićenih optuženo je za ometanje obavljanja dužnosti policijskih službenika i nedopušteno ponašanje, a jedan je optužen i za nošenje skrivenog oružja.

Prošlog mjeseca anketa neovisne tvrtke za istraživanje javnog mnijenja pokazala je kako više od dvije trećine građana Portlanda smatra da su noćni prosvjedi aktivista ”Crni životi vrijede” štetni za crnačko stanovništvo i međurasne odnose.

Black Lives MatterDonald TrumpLincolnPortlandSAD protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Abraham Lincoln i Teddy Roosvelt
US Sadami Huseini ?

tihobl
3 godine prije

Gledam ovu podjelu u kulturi medju amerima. Jaz je sve siri.
Izmedju srba i hrvata bile su manje razlike, a zakljucili su da ne mogu da zive u jednoj drzavi.

Max
3 godine prije

To nisu aktivisti to su vandali . i treba ih zatvoriti.

nekoime
3 godine prije

Mislim kako će oni koji budu živjeli u ruskoj zoni USA proći bolje od onih u kineskoj.

buga
3 godine prije

Biće veselo u USA mašinerija se zahuktava iza izbora sljedi show tko god da pobjedi.

puki
3 godine prije

@stara kuka, slažem se u većini onoga, što si jučer napisao u tvom komentaru, na onaj članak u kojem se uspoređuje stav većine stanovništva o rasizmu prije 100-injak godina i današnji stav većine stanovništva o koroni. Samo u jednoj stvari se ne slažem; da su crnci po inteligenciji inferiorniji bijelcima i ostalima..Ne, po prirodnim preduvjdetima inteligencije, svi su ljudi jednaki. Odnosno, tko je više inteligentniji, tko manje, tko je genije, a tko glupan- ne zavisi od boje kože, već od svakog pojedinca, od njegove prirode, gena, predaka…itd.. Za mene se inteligencija ne mjeri po tomu, tko je više i bolje ostvario u životu, a niti po tomu, tko ima više znanja o nečemu.. Za mene ne znači baš ništa, to kada se ističe da su naprimjer ti i ti narodi dali toliko i toliko velikih znastvenika i pronalazača, a ti i ti narodi su dali malo znastvenika ili nijednoga–pa onda su ljudi… Čitaj više »

Krkanus vulgaris
3 godine prije

BLM/antifa crnim aktivistima financirati povratak u domovinu. BLM/antifa bijelim aktivistima financirati povratak u domovinu. Na taj način će osloboditi resurse za domorodačko stanovništvo, kako i žele. I svi sretni!

Bosanac
3 godine prije

Jedini trenutno koji ismijava koronu i maske…i Joe Bidena naravno je Trump.

Antun Tun
3 godine prije

Kako bi reagirao Z.Milanovic da hr. “aktivisti” polome 477 spomenika srpskom djeneralu Sranji T. koji se nalaze u R.H.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI