Što je digitalna suverenost i zašto je Europa toliko zainteresirana za nju?

Digitalni podaci
8 komentara

Usred trgovinskog rata između Kine, Sjedinjenih Država i Europe, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen poziva na europski „Cloud“.

U utorak, 9. ožujka, Europska komisija predstavila je niz ciljeva za 2030. godinu za Europu da stekne nove tehnologije obrade podataka i podrži tvrtke i uprave u njihovoj digitalnoj transformaciji. Sa sve više digitalnim društvom, postavlja se i pitanje suverene pohrane podataka. Zapravo, danas je 92 % zapadnih podataka hostirano u Sjedinjenim Državama, a niti jedna europska tvrtka nije među 20 najboljih svjetskih tehnoloških marki.

„Digitalni suverenitet“ za zaštitu interesa tehnoloških sila

Dok su termini cijepljenja kojima upravlja Doctolib kontroverzni jer su domaćini na Amazonu, “došlo je vrijeme da Europa bude brojčano suverena”, izjavljuju njemačka kancelarka Angela Merkel, danska premijerka Mette Frederiksen, estonska premijerka Kaja Kallas i finska Premijerka Sanna Marin u zajedničkom pismu. Mali broj velikih tehnoloških tvrtki kontrolira ogromne količine podataka o svojim korisnicima. A s toliko korisnika i toliko informacija, njihove politike i radnje mogu imati značajan utjecaj, pogotovo kada je riječ o američkim tvrtkama sklonim stranim interesima.

Poluvodiči i kvantno računalo također su na dnevnom redu za 2030. godinu

Dok je Europa odgovorna za samo 20 % globalne proizvodnje poluvodiča, putokaz digitalne suverenosti naglašava nedostatak ovih visoko strateških proizvoda koji su ključni za proizvodnju elektroničke robe.

Lokalna je proizvodnja sada ključna da više ne ovisi o kineskom ili američkom uvozu na ovo tržište koji se trenutno procjenjuje na 440 milijardi eura.

Osim poluvodiča, do 2030. Europa bi trebala imati i svoje prvo kvantno računalo. Da bi se postigli ti ciljevi, putokaz vjeruje da je nužna ubrzana digitalizacija stanovništva: barem 80 % odraslih treba imati osnovne digitalne vještine.

Može li se Europa natjecati s američkim divovima u pogledu suverenosti podataka?

Usred trgovinskog rata između Kine, Sjedinjenih Država i Europe, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen poziva na europski „Cloud“. Jedanaest francuskih tvrtki (Orange, EDF, OVH itd.) i jedanaest njemačkih grupa (Siemens, Sap, Deutsche Telekom itd.) podržavaju europski projekt u „Cloudu“ Gaia-X.

U Francuskoj je težak ulazak na burzu OVH-a

Iako Bruxelles želi udvostručiti broj takozvanih tvrtki “jednoroga”, u Francuskoj je francuski prvak podatkovnog centra i simbol otpora GAFA-i, OVH, upravo doživio tešku epizodu. Dan nakon objave namjere da izađe u javnost, u noći s 9. na 10. ožujka, požar u njegovom podatkovnom centru u Strasbourgu stvorio je neviđene poteškoće, ali i lavinu solidarnosti prema jednom od prvih “Jednoroga” iz europskog skladišta podataka. Glavni europski domaćin, koji je bio, kako je rekao Xavier Niel, “naša nada da ćemo imati pismo pod skraćenicom GAFA”, vidio je kako su dva njegova skladišta u Strasbourgu planula. OVH je vrijedno radio na isporuci usluga u rekordnom roku. Za pogođene kupce fakturiranje za ožujak je obustavljeno i očekuju se druge komercijalne geste.

Autor (i): FranceSoir

Digitalni suvereniteteusuverenitetUrsula von der Leyen
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Ma to je nesto super sto ce se sigurno jako svidjeti Klausu Shwabu i njegovoj ekipi vragova!

Prle
3 godine prije

Pa ovo su oni najavljivali davno i ovo nije nikakva tajna. Rei Kurzvel koji je neko mudo u Guglu, rekao je da ce do 2030 ljude spojiti na klaud. U vakcinama je vrlo moguce da je neka vrsta tekuceg poluprovodnika. I nas dnk je tekuci kristal. I neko mi kaze to nije moguce,a njegova zivotna baza podataka sastavljena od toga. I ne grade djaba 5G mrezu. Sve je jasno ko dan,samo je problem sto je monstruozno pa ljudi nemaju hrabrosti to da vide,a kakmoli da prihvate. Danas ne treba biti nesto posebno pametan,danas treba biti posebno hrabar.

Max
3 godine prije

Možda im to stvaranje Borga. Ali činjenica jest da se u Europi niišta. Sve drže SAD i Azija ponajviše Kina.

Abakus
3 godine prije

Naci smeće, ministarstvo “istine” https://www.youtube.com/watch?v=QrTYtts8ZRA

3 godine prije zadnji put uredio Abakus
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI