fbpx

Suočen s projektima Washingtona i Pariza, Sergej Lavrov poziva na razgovor o militarizaciji svemira

Sergej Lavrov

S obzirom na posljednje napore Francuske i Sjedinjenih Država na ovom području, Moskva inzistira na razgovoru o problemu razmještanja oružja u svemiru, izjavio je Sergej Lavrov.

Komentirajući situaciju oko produljenja strateškog ugovora o smanjenju nuklearnog oružja New Start koji su potpisali Moskva i Washington, ruski ministar vanjskih poslova skrenuo je pozornost na činjenicu da je jedan od važnih aspekata ugovora jasno razlikovanje između ofenzivnog i obrambenog oružja.

“Bez sumnje, sada kada vidimo da ova raketna obrana nema nikakve veze s ciljem obrane protiv Irana, nego da stvarno pokriva cijeli svijet, inzistiramo na razgovoru o problemima povezanim s planom za lansiranja oružja u svemir, kojeg su najavili ne samo Amerikanci, već i Francuzi”, rekao je ministar na ruskoj televiziji.

Nakon najave predsjednika Republike Francuske, 13. srpnja u Hôtel de Brienne, ministrica oružanih snaga Florence Parly predstavila je 25. srpnja u zračnoj bazi Lyon-Mont Verdun novu svemirsku strategiju, koja bi se trebala “Uključiti Francusku u novom sukobu koji se odvija u svemiru”, a što je shvaćeno kao”nova prijetnja”.

Ministrica je tada najavila da će za ulaganje biti potrebno dodatnih 700 milijuna eura, uz 3,6 milijardi eura već predviđenih zakonom o vojnom programu 2019.-2525.

3. rujna ministrica Francuske je potpisala Uredbu o uspostavljanju i ustrojavanju Svemirskog zapovjedništva (CDE) u sklopu zračnih snaga, koje će postati “Zračna i svemirska vojska”.

Nova zapovijed sada uključuje 220 vojnika iz Zajedničke svemirske komande (CIE), Vojnog centra za nadzor svemirskih objekata (COSMOS) i Vojnog centra za satelitsko promatranje (CMOS).

Proglasivši 20. prosinca Zakon o vojnom proračunu 2020. koji predviđa, između ostalog, stvaranje svemirskih snaga, Donald Trump nazvao je svemir “novim ratnim frontom svijeta”. U kolovozu je američki predsjednik već stvorio vojno zapovjedništvo u svemiru Spacecom.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
ČOBAN
Gost
ČOBAN
8 mjeseci prije

Jako ne odgovorno,jedno je kada avioni nose to oružje koje ne treba imati nužno ratnu gotovost drugo u svemiru ,gdje se ne može brzo staviti u funkciju,što znaći da mora stalno biti u funkciji gotovosti.Kod eventualnog pada usred kvara ili gubitka ,orbite,dolazi i do dejstva i nije tada moguće to spriječiti.Imamo toliko svemirskog otpada koji pada na naše glave sada treba još i to.Bez obzira što će se na sve misliti i pokušati smanjiti postojeće rizike ,netreba toga ,druga strana eventualan neprijatelj će stvoriti protutežu i nije ništa postignuto ,rizik ostaje.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Ovi NATO idiot nece imati mira dok se ova balota ne raspadne na fete.

za MIR
Gost
za MIR
8 mjeseci prije

treba demilitarizaciju svemira

Netko
Gost
Netko
8 mjeseci prije

Ne, nego normalni ljudi rješavaju probleme razgovorom. Psihopati potežu nož.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
8 mjeseci prije

Militarizacija svemira je odavno pocela,Ameri pokusavaju totalnu nemoc I kasnjenje u hipersonicnom programu nadoknaditi brzim razvojem space tehnologije I pokusajem da istom neutralisu mogucu prijetnju tuskog oruzja od kojeg nemaju odbrane(dugacka prica ne bih sirio). Ma sta ko mislio za Francuze oni su vojno u 5 svjetskih sila(po tehnologiji I u 3).Rusi para za svemirsku trku u naoruzanju nemaju jer to je sve na nivou experimenata I ne zna se sta moze biti ucinkovito tako da su im prioriteti drugi. Vidjecemo,polako pocelo se.,.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Svemir treba demilitarizirati.

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije

Svemir svemircima, zemlja zemljanima 🙂

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

džeki, dosta bi bilo. U kućicu, idemo!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

O luktehebo ovaj put si stvarno promašio “ceo fudbal” Zar opet ja??

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Putko se malo zaigrao, pa pčeo na tiskovni konferenciji: Mi imamo ovo, mi imamo ono, mi smo najbolji na svijetu, a ja sam rekao, golube moj sad tek počinje i sad je kocka bačena i vidjet ćemo kako će pasti i kome će biti naklonjena!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
10
0
()
x