fbpx

Indija i Trumpovi “ratovi zvijezda”

Satelit

Kao što smo izvijestili, Indija je stekla takozvano “antisatelitsko oružje”, što je odmah izazvalo buru negodovanja u Sjedinjenim Državama koje su otišle toliko daleko da su New Delhiju “objasnili što smije, a što ne smije posjedovati”.

Naime, 27. ožujka, indijski premijer Narendra Modi je objavio vijest o uništenju indijskog satelita, koji je kruži oko 300 kilometara od zemljine površine, korištenjem antisatelitskog oružja kojim je Indija stekla status “svemirske sile”, kojeg su do sada imali samo Sjedinjene Države, Rusija i Kina.

Eksplozija satelita, izvještava Al-Jazeera, unatoč tome što se dogodila na velikoj udaljenosti od Međunarodne svemirske postaje (ISS), generirala je oko 400 ostataka, od kojih 24 samo potencijalno mogu ugroziti živote astronauta na postaji, čak i ako su naknadne studije gotovo u potpunosti uklonile te rizike.

Akcije i reakcije

Pitanje je izazvalo nekoliko reakcija, kao što je slučaj s Jimom Bridenstineom, voditeljem NASA-e, koji je eksperiment nazvao “strašnim događajem”, prenosi CNN, dodajući kako “nije prihvatljivo da se dopusti stvaranje polja svemirskih fragmenata koji ugrožavaju američko osoblje”.

Razvitak antisatelitskih tehnologija od strane nekoliko zemalja, koje mogu precizno pogoditi ciljeve u svemiru, neizbježno dovodi do novih problema, možda složenijih od onih koji su isključivo “zemaljski”.

Mogućnost uništavanja satelita sa Zemlje, sada također iz Indije, ima važne implikacije za međunarodnu sigurnost. Međutim, kada je Rusija 2007. tražila da Ujedinjeni narodi i međunarodno pravo zabrane militarizaciju svemira, SAD su prijedlog glatko odbile.

Rusija je u rujnu 2007. rekla  kako neće dopustiti militarizaciju svemira, niti da neko izigrava “gazde” u tom području, a ako se to dogodi, “odgovorit će određenim mjerama”.

“Nećemo se boriti u svemiru, a s druge strane nećemo dozvoliti nekim zemljama da izigravaju gazde u svemiru. Ako neka zemlja razvije oružje u svemiru, vojni zakoni su takvi da će se pojaviti oružje za odgovor”, izjavio je general Vladimir Popovkin, glavni zapovjednik ruskih svemirskih snaga u to vrijeme.

Tada su samo SAD i Rusija bile stanju  razviti oružje u svemiru, ali su se Kina, Europa i neke druge zemlje brzo približavale toj razini.

Kina je u siječnju 2007. godine objavila kako je testirala antisatelitsko oružje, tvrdeći kako ne želi sudjelovati u bilo kakvoj utrci u naoružanju u svemiru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je još tada tvrdio “kako u američkim vojnim krugovima postoje planovi za militarizaciju svemira i naglasio kako Rusija neće dopustiti da duh izađe iz boce”.

Nakon što su uništili satelite u svemiru 1980. godine, SAD i Sovjetski Savez su okončali svoje programe naoružavanja u svemiru, ali je proteklih nekoliko godina reaktiviran i sada antisatelitska oružja s kopna imaju spomenute zemlje, a SAD namjeravaju postaviti oružja u zemljinu orbitu i tamo steći stratešku prednost u  odnosu na konkurenciju, zemlje koje Washington i svojim doktrinama i zakonima zove “neprijateljskima”.

Tako je u srpnju prošle godine Donald Trump dao nalog da se osnuje svemirsko vojno zapovjedništvo i posebne snage “koje će u neutralnu zonu rasporediti proturaketna oružja”.

Militarizacija i novi ciljevi

Kao što smo rekli, 2007. godine je Kina provela sličnu misiju, od kada militarizaciju svemira proporcionalno raste, prije svega zbog američke blokade da se na međunarodnoj razini uvedu pravila i zakoni koji bi je regulirali.

S obzirom na to da se današnja tehnologija, civilna i vojna, gotovo isključivo temelji na radu velikog broja satelita, više od 400 koji trenutno kruže oko Zemlje, sposobnost njihovog uništavanja nesumnjivo uključuje stvarnu prijetnju za sve zemlje koje od takvih napada ne mogu obraniti.

Stoga se čini da je svemir sve bliže tome da postane nova vojna granica, unatoč postojanju Ugovora o svemiru iz 1967. koji svakoj državi potpisnici zabranjuje posjedovanje oružja u svemiru i postavljanje nuklearnog ili drugih oružja za masovno uništenje u Zemljinoj orbiti, na Mjesecu ili na bilo kojem drugom nebeskom tijelu. No, očito je taj ugovor nedorečen i pun je manjkavosti, jer se u to vrijeme nije mogla predvidjeti razina tehnološkog napretka u svijetu, uključujući vojnu industriju. Za sada su antisatelitska oružja stacionirana na Zemlji, ne u orbiti i time se formalno ne krši ugovor.

Međutim, ova su pravila u oštroj suprotnosti s odlukom koju je prošle godine donio predsjednik Trump da osnuje “Space Force”, autonomni rod američkih oružanih snaga sa “sigurnosnim” zadaćama. Najava je u to vrijeme izazvala ironiju i skepticizam, ali se da iz dana u dan postaje sve stvarnija.

Svemir – Posljednja granica

Prema tome, odluka Sjedinjenih Država da stvori “svemirsku vojsku” je primjer koji će neizbježno slijediti i druge svjetske sile, dok ujedno u najboljem slučaju otkriva snažno zanemarivanje međunarodnih pravila koji se odnose na svemir.

Stoga nije apsurdno zamisliti da bi u svijetu s novom granicom svemira, koja nam je sve bliža, svjetske sile mogle sklopiti novi ugovor, puno mekši i prilagođen novim sigurnosnim “potrebama”.

Vjerojatno je da će se demilitarizacija prostora, zajamčena prethodnim ugovorima, očigledno kratkovidnim, uskoro nadvladati, uz novo ključno pitanje hoće li “zemaljskim” sukobima biti dodani oni “svemirski”?

Militarizacija svemira – Trump naredio slanje proturaketnih oružja u „neutralnu zonu“

Indija stekla antisatelitsko oružje – SAD upozorava Delhi što smije, a što ne smije imati

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Mislim da je ideja iza formiranja svemirskih snaga pretpostavka da je SAD ispred ostatka sveta kada su u pitanju svemirske tehnologije pa ce stvoriti nadmoc u ovoj novoj dimenziji ratovanja.
Paradoksalno manje vise sva oruzja koja planiraju da lansiraju u kosmos ili koja su nadzemnog baziranja ili koja ispituju vec imaju svoje “kolege” , pandane u Rusiji u razlicitim fazama testiranja ili na nacrtima, kinezi su isto puni iznenadjenja, a Indija se upravo prikljucila klubu.
Ovo ce znaciti dodatno bacanje novca na neka nova oruzja a sve na kraju izgleda bez ikakve komparativne prednosti.
A ne mora tako da bude, 2014 skupstina UN je usvojila rusku rezoluciju o ne postavljanju oruzja u svemir koju su SAD arogantno odbile.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Dakle, za sve ovo oruzje vec postoje ruski pandani… ali SAD su arogantno odbile UN rezoluciju o ne postavljanju oruzja u svemir?

Hm. Zanimljiv koncept.

Onda bi SAD morale dokazati svoju predanost toj UN rezoluciji nerazvijanjem vlastitih “pandana” na vec postojece ruske “pandane” i kung-fu pandane?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Konvencija je o ne postavljanju oruzja u svemir, postoje rakete na kopnu koje mogu da obaraju satelite i mogu se izvrsiti nadogradnja sistema na primer Avangard da izvode borbena dejstva u kosmosu, kao i civilne tehnologije koje poseduje Roskosmos koje se mogu preraditi i militarizovati kao na primer radjeni su eksperimenti sa instaliranjem Rihter R-23 automatskog topa na satelitsku stanicu Almaz još 1976 zatim motori koji funkcionisu na osnovu Halovog efekta koji se koriste za stvaranje platformi u orbiti, Rusija je svetski lider u raketnoj tehnologiji.

Takodje Rusiji su u nasledstvo ostala oruzja kao R36ORB koje je za vreme SSSR bilo operativno.
>R36ORB je unapredjena verzija SS-18 Vojvode koji moze da lansira nuklearnu glavu u orbitu Zemlje i da je tu odrzava odredjeno vreme i na komandu moze da se spusti na zemaljski cilj direktno ispod za vreme od par minuta.
>79M6 Kontakt koji je razvijan istovremeno kao i USA ASAT program, oba programa nisu dovrsena i prekinuti su medjusobnim dogovorom.
>11F19DM Skif-DM/Pol, CO2 lasersko oružje čija su ispitivanja okončana na zahtev Leonida Brežnjeva.
>Eksperimenti su vršeni sa anti satelitskim laserom Terra-3
>Naryad, ili 14F11, odobreno je nekoliko eksperimentalih vozila prvi testovi su bili zakazani za 1987 godinu.

Postoji jos dosta projekata i planova iz vremena SSSR koji su stigli do razlicitih faza kompletiranja.
Amerika bi mogla da potpise sa Indijom Rusijom i Kinom nesto slicno ugovoru o ogranicenju raketa srednjeg dometa koji su potpisali 1987 sa SSSR odnosno Rusijom kasnije, kada su obe države posedovale ta nuklearna oružja pa su ih sporazumno uništili ali ovoga puta da ispostuju obaveze koje su preuzeli na obostranu korist.
Postoji dosta inicijativa u UN da se u svemir ne salju oruzja ali Amerikanci misle da je sve to samo na njihovu stetu.
Kao sto sam rekao pandani postoje ne u kosmosu vec u hangarima za sada kao eksperimentalni primerci ili oruzja koja se ne koriste trenutno u kosmosu.
Jel sad jasno?

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Ne, nije mi jasno. Tvrdis li da su SAD vec postavile oruzje u svemir? Koje?

Ako ne, po cemu onda arogantno odbijaju dogovor? Po tome sto razvijaju mogucnosti da to naprave?

Mogucnosti koje, po tvojim navodima, Rusija vec ima u izobilju?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Covece nije jos nista postavljeno u svemir ni Amerikanci ni Rusi nisu.
Gde sam napisao da su vec postavili? napisao sam samo da Amerikanci planiraju da lansiraju.
Arogancija je u tome sto misle da imaju sposobnosti da dominiraju u novom vidu ratovanja a zapravo nije tako, odbijaju razne mirovne inicijative i pokrecu novu trku u naoruzanju.
I da jesu postavili to nije prepreka da se potpise ugovor o ne postavljanju oruzja u orbitu i da se uniste ta oruzja ili obustave programi razvoja takvih oruzja.
Seti se INF kada su SSSR i SAD unistili balisticke i krstarece rakete od 500-1000 km i od 1000 do 5500 km.
Dakle obe strane su ih vec posedovale ali su ih unistili sporazumno.
Kapiras?

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Oce usranci kupovat od rusa motore za njihov veoma realan plan? Ili imaju cak vec bazu na luni? ?? hahahahaha.. Koji je to film? Te bajke koje pricas?

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Eto i Indija se priključila dodatnom oporezivanju vlastitog naroda, jerbo
je svemirski program skup, a sateliti i ISS uopće ne postoje.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Po inverznoj primjeni principa “cogito, ergo sum” ne postojis ni ti, a ipak se trose pare na tebe.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Svaka “vijest” koja ide sa CNNa i sličnih medija služi da zavadi, zastraši i unese pometnju. Prenošenjem takvih tekstova njima pomažete u lošem naumu. I u većini slučajeva apsolutno pojma nemate šta je bila prava svrha teksta.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Eto vidiš, pogodio si svrhu prenošenja sličnih tekstova sa CNN-a. Osim tebe, za svrhu su saznali i mnogi drugi. Zato se slični tekstovi nalaze na portalu. Da nije tako i danas mi mislili da je CNN oličenje istine. Prestali smo biti nojevi. Što više ovakvih tekstova, prije će narod skontati tko su pataloški lažljvci. 🙂

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

@PPP – nije dovoljno znati da su oni lažljivci, potrebno je znati kako funkcioniše psihološki rat. Takođe za konkretne geopolitičke teme je potrebno znati kakvo je realno stanje stvari.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Koliko sam razumio , ima dva komentara koja , prema nekim teorijama, sumnjaju da je Indija uništila svoj satelit koji je bio na “pišljivih” 300 km od Zemlje i da satelita nema, kao ni ISS-a i da je to propaganda CNN-a. Za Boga miloga, je li ovo portal Logično (logika , logos, …) ili portal udruge bolesnika neuropsihijatrije “Dr. Ivan Barbot” Popovača?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Jedino što svjetske sile vjerojatno neće sklopiti nikakav dogovor sve dok svi dogovori u svijetu ne budu win-win za sve. Tu se ne bi složio, jer su SAD sustavno dokazale i dokazuju da takve dogovore ne žele, čak ni kada su takozvani EU “saveznici” u pitanju

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki
Jednom je i ‘Busola’ to naveo: ako mogu narodu ‘poturit’ ideju o ‘ravnoj zemlji’…što ne mogu? Ovo ne znači samo da je obrazovanje u ku..feru, već će i neke točne pretpostavke lako nazvati ‘teorijama urote’.
Btw, u orbiti se nakupilo dosta otpada, od ostataka satelita nadalje, pa bi možda trebalo u UNu raspraviti tko će i kako to pokupiti.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Stara je poslovica:Tko se mača laća od mača će i poginuti!

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

To je država koja je od svog postanka samo 20 godina bila u miru, i sada kada još neko ima slične vojne sposobnosti onda je to neugodno za njih.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Indija se pridružila odabranom klubu svemirskih snaga sa protusatelitskim sposobnostima (ASAT), koji su do sada činile jedino SAD, Kina i Rusija. I to predstavlja određeno iznenađenje.
Iako, jedna stvar je moći razviti ovu tehnologiju, a druga je imati operativni ASAT sustav.
Indijski je prvi ASAT test sa pravom metom, još od 1985. g., kad su Amerikanci presretačem ”ASM-135” lansiranim sa F-15 uništili sateltit ”Solwind P78-1”. Taj projekt je otkazan 1988.g.
2008. g. Amerikanci su uništili svoj špijunski satelit ”USA-193”, na orbiti od 240 km, projektilom ”Aegis” ”SM-3” ispaljenim sa krstarice USS ‘Lake Erie’.
Indijski test je bio puno ”čistiji” od onog koji je izvela Kina početkom 2007. g. kad su uništili svoj satelit ”Fengyun 1C”,kinetičkim presretačem ispaljenim sa zemlje i pritom stvorili oko 150.000 krhotina u niskoj orbiti. Od toga se samo oko 3.400 moglo otkriti radarom, ali pošto je kineski bio na puno višoj orbiti (865 km) od indijskog, veći dio je ostao u orbiti. Krajem 2016. g. još oko 2.900 komadića je ostalo u orbiti i pridružilo se ostacima drugog otpada koji nisu vidljivi na radaru i predstavljaju smrtnu opasnost za druge satelte.
Kineski projektil u testu Amerikanci su registrirali kao ‘SC-19’ ili ‘DN-1’ To je prepravljeni projektil srednjeg dometa ”DF-21” i može se lansirati sa pokretne platforme (TEL), kao i indijski ‘PDV Mk.II’. Pretpostavlja se da ‘SC-19’ može pogoditi satelit na visini od 1.000 do 1.500 km.
Između 2005. i 2014. Kina je imala šest ASAT testova presretačkih projektila ‘SC-19’, bez uništenja satelita, osim ovog iz 2007. Sredinom 2013. g. Kina je iznenadila zainteresirane ASAT testom, ali novim projektilom, ”Dong Neng 2”. Nisu gađali satelit, ali je projektil dostigao apogej od oko 30.000 km. Smatra se da je ”DN-2”
konstruiran za srednje i visoke satelitske orbite. Tamo se nalaze sateliti za rano upozoravanje i GPS. Ali i geostacionarne orbite, gde su mnogi civilni i vojni
komunikacijski sateliti, kao i američki špijunski sateliti SIGINT-ELINT za rano upozoravanje lansiranja balističkih projektila.
Između 2015. i 2018. Kina je izvela još tri ASAT testa ‘direct ascent’ presretača, koristeći nove projektile ”DN-3”. Pravi razlozi tih testova nisu poznati. Postoji mogućnost da je ”DN-3” verzija svemirske rakete ”Kuaizhou 1” (KZ-1), a to je ustvari verzija ”DF-21/DF-31”, namjenjene za presretanje balističkih raketa. Trenutno je Kina jedina zemlja koja je dokazala da im DA-ASAT sustave sposobne uništiti mete na bilo kojoj orbiti, mada je njihova operativnost još upitna.
Rusija nije izvela nijedan test u kojem bi bio uništen neki satelit, ali održava nekoliko aktivnih ASAT programa. Glavni elemenat ruskog ASAT sustava je ‘Almaz-Antejev’ ‘Nudolj’, koji sadrži kinetičke presretače lansirane sa zemlje, sposobne uništiti satelite do 2.000 km od Zemlje. Sustav ‘Nudolj’ ima projektile 14A42 za lansiranje sa TEL (pokretne platforme), derivate antibalističkog sistema A-235. Jedno od zadnjih testiranje projektila ‘Nudolj’ – šesto od 2014. – izvedeno je početkom 2018. u Plesecku.
Rusi su nedavno razvili ASAT sustav presretača lansiranih sa zrakoplova ”MiG-31”. Osniva se na na hipersoničnom projektilu ‘Kindžal’. Prvi put je prikazan stranim stručnjacima u jesen prošle godine. To je nasljednik sovjetskog sistema ”Kontakt”, ekvivalentom otkazanom američkom sistemu ”ASM-135”. Za ”Kontakt” je korišten
zrakoplov ”MiG-31” krajem osamdesetih godina, za presretanje satelita na visini od 1.500 km.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Rusi ali i Amerikanci imaju ”ubojice satelita”. Prošle godine su lansirali, sa mogućim ASAT sposobnostima na LEO tri satelita 14F153 i seriju ”Kosmos” 2519/2521/2523, a na GEO ”Olimp-K/Kosmos-2501”.
Rusija je 1985. g. izbacila u orbitu devet satelita-lovaca, iz projekta ”Polet”. S velikim eksplozivnim punjenjima, prave robote-kamikaze. Ovo oružje je još 1963. g. bilo razvijeno u ”OKB-52” i ”CNII Komet”. Amerikancima je bilo opasno da ih puste da priđu njihovim satelitima bliže od 80 km. Akademik Anatolij Savin, jedan od tvoraca satelita-ubojica, tvrdio je da je bila spremna i nova varijanta “Poleta”, opremljena sa četiri rakete ”svemir-svemir”. ”Polet-IS”je uveden u naoružanje još 1979. g. i još uvijek ostaje opasno oružje. Osobito ako bi ga se moderniziralo. Što se možda i radi. Jer je projekt za Gorbačova bio storniran.
Ali, ima još jednostavnije rješenje, koje bi sve te igračke, bez obzira u čijem su vlasništvu, pretvorilo u beskorisnu skalameriju. Dovoljno je da na orbiti čuči omanji kontejner sa običnim čeličnim kuglicama i običnim eksplozivnim punjenjem. Ne bi bilo naročito teško izvesti da sustigne neki satelit relativnom brzinom od nekoliko stotina metara u sekundi. Bum – i u svemiru bi nastao roj umjetnih meteorita. A skupi satelit…… pa-pa…… A tada bi briga o količini svemirskog otpada bila najmanji problem.
P.S.
I jedna zanimljivost.
Tijkom Hladnog rata, 1978. g. mladi službenik CIA, William Kampiles je otputovao u Atenu i sovjetskoj ambasadi prodao, za tadašnjih 3.000 dolara, tehnički priručnik koji je opisivao konstrukciju i rad satelita KH-11. Kad se vratio u SAD, o tome je obavjestio svoje šefove, vjerujući da će biti promoviran u dvostrukog agenta.
Ekspresno je osuđen zbog špijunaže na 40 g. boravka o državnom trošku. Odležao je 18 i pušten.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Daltone!
Impresionirana sam, a to nije lako.
Evo, zaključujem da bi ti najviše odgovaralo – ministarstvo znanosti i prosvjete: puno radiš, puno znaš, i, last but not the list, znaš sa ‘ženskinjem’, a toga ima puno u prosvjeti… ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

”Bolje je sjediti, nego stajati, a bolje ležati, nego sjediti”, navodno je rekao Konfucije.
Sigurno je to čuo od nekog mog.
Ja jesam.
Zato, hvala, al’ ne bih. Posliće te. 🙂
Sretan Uskrs svima koji slave!

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Mislim da razvijanje “svemirskog oružja” nije usmjereno na uništavanje ljudi na Zemlji, iako to tako treba izgledati običnim smrtnicima koji “biraju” svoje vlade.
Naime, vlade svih mnogoljudnih i ekonomski snažnih zemalja imaju obavezu prema gospodarima planeta da svo dobiveno znanje upregnu u razvoj osvajanja svemira koje je i glavni cilj naših gospodara. Obzirom da za aktivnosti takve vrste trebaju ogromna novčana sredstva u proračunima, mase ljudi (čitaj -robova) moraju to prihvatiti i “od svojih usta” odvajati a to će najjednostavnije biti ako se svi plaše da će ih oni drugi napasti i uništiti.
Tako se pod krinkom trke u “naoružavanju”, u stvari, ljudska vrsta priprema na osvajanje svemira sa sasvim drugim ciljem – eksploatacija, i daljnje sijanje života u svemiru.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
21
0
()
x