Militarizacija svemira – Trump naredio slanje proturaketnih oružja u “neutralnu zonu”

satelit svemir
18 komentara

Militarizacija svemira je proteklih godina postalo jedno od vrlo osjetljivih pitanja koje se tiče globalne sigurnosti, ne nužno svjetskih supersila.

Na primjer, 2013. godine je Rusija, paralelno s generalnom reformom područja svemirskih istraživanja, odlučila kvalitativno povećati svemirsku vojnu skupinu. Takva odluka je bila posljedica koncepta usavršavanja strateškog raketno-nuklearnog oružja i povećanja potencijala konvencionalnih sustava visoke preciznosti. No, krupno razmještanje opreme za vojne namjene u svemiru zahtijeva kvalitativni obrambeni program. Je li to bila najava militarizacije svemira?

Krajem studenog 2013. je na sastancima posvećenim obrani Vladimir Putin rekao kako je tijekom proteklih godina znatno narasla orbitalna svemirska grupa i da je u okviru programa naoružanja za tu godinu njen sastav dopunjen s još 5 svemirskih uređaja, a do kraja 2014. Se planiralo lansiranje još pet. Nakon toga je prema planu poslano šest novih svemirskih uređaja u orbitu i počela se testirati suvremena raketa “Angara 5”.

Za 2014. su bila planirana lansiranja ruskih svemirskih uređaja u vojne svrhe, što je nekoliko godina odlagano iz tehničkih razloga. Osim toga, započet će izgradnja zemaljskih infrastrukturnih objekata i trebali bi biti dovršeni do 2020.

VIDEO – Uspješno lansiranje ruske rekete “Angara 5” u prosincu 2014.

Nekoliko godina ranije su stručnjaci pojašnjavali zašto ruska obrambena doktrina postaje vojno-svemirska, a suvremena i pouzdana orbitalna tehnika u mnogome određuje sigurnost države?

Suvremene okolnosti i tendencije nastajanja novih ratnih sukoba govore o tome da su predodžbe koje imamo o vođenju borbenih djelovanja zastarjele. Cilj rata u budućnosti nije zauzimanje teritorija protivnika, već nanošenje nepogrešivih udara po njegovim bolnim točkama. Masovno korištenje kopnene vojske koja se temelji na oklopno-tenkovskoj tehnici odlazi u prošlost i smanjuje se uloga strateške avijacije. Pojam “strateško naoružanje” pomiče naglasak s klasične “nuklearne trijade” na nuklearna oružja koja se temelje na sustavima visoke preciznosti i različitog načina baziranja, još 2009. pišu RIA Novosti

To sa svoje strane podrazumijeva postojanje velikog broja orbitalnih uređaja za podršku, što su satelitska obavještajna oprema, oprema za upozorenje, prognoziranje i navođenje na cilj, koja i sama zahtijevaju zaštitu i obranu.

Prema izračunima ruskog generala i vojnog analitičara Vladimira Slipčenka, treba očekivati da će oružja visoke preciznosti vodećih  zemljama svijeta samo tijekom ovog desetljeća doseći broj od 30 do 50 tisuća, a do 2020. i 70 do 90 tisuća. Može se samo zamisliti koliko će satelitskih sustava biti potrebno za njihovu podršku. A bez njih se sve “pametne bombe” i sve krstareći projektili, koji mogu pogoditi komarca, pretvoriti u staro željezo.

Na ovaj način stotine naizgled bezazlenih “pasivnih” svemirskih uređaja, koji sami po sebi ne predstavljaju udarne sustave, zapravo čine neodvojivi dio oružja visoke preciznosti, glavnog oružja XXI stoljeća. Naime, ni raketno-nuklearni kompleksi, koji odavno postoje u naoružanju, danas ne mogu biti dovoljno učinkoviti bez svemirskih sredstava za informacijsku podršku na bazi satelita za vezu i satelitskih sustava upozorenja o raketnom napadu.

Jurij Solomonov, jedan od glavnih konstruktora ruskih strateških raketnih sustava, smatra da je stvaranje perspektivnih kompleksa strateške namjene nezamislivo bez njihove primjenjivosti u uvjetima potpunog razvijanja sustava proturaketne obrane, uključujući i svemirske elemente.

Pentagon je utrku krenuo 2009. godine

Raketa u svemiru

Andrej Kisljakov u kolumni za RIA Novosti još 2009. upozorava kako se treba fokusirati na ovaj sektor, jer je tadašnji američki ministar obrane Robert Gatesa svemirski obrambeni program proglasio prioritetom Pentagona i zatražio da Senat u okviru vojnog proračuna za 2009. godinu za ovaj sektor izdvoji 10,7 milijardi dolara.

Iz svega navedenog se mogu izvući tri zaključka. Prvo, raketno-nuklearne sile moraju raspolagati moćnom skupinom satelita za informacijsku potporu. Drugo, mora ju razmjestiti vlastita aktivna sredstva proturaketne obrane. Treće, sve ovo mora funkcionirati kao jedinstveno tijelo kojem je cilj osigurati obranu zemlje od strateških ofenzivnih sredstava.

Proizlazi li iz ovoga da slijedi militarizacija svemira, posebno izazvana potrebom da se zaštite konstelacije i skupine satelita, kojih je Pentagon još 2009. u orbiti imao oko 500? Vjerojatno da. U tom slučaju svemir postaje “kupola opreme”, koja na nišanu drži cijeli planet.

Rusija je tada zastupala stav da svemir ne smije biti prostor u kojem će biti borbene stanice ili naoružanje, nego samo obavještajni ili meteorološki satelite, jer su se zadaće satelitske obrane mogle uspješno riješiti sredstvima s kopna, sustava zračno-svemirske obrane koji se tada razvijali u Rusiji.

Međutim, sljedeći potez Pentagona je tražio odgovor, a najnoviji je da  američka vojska od 2019. do najkasnije 2020. mora rasporediti sustave svoje proturaketne obrane u svemiru.

SAD sustave proturaketne obrane šalju u svemir “zbog novih i nadzvučnih projektila”

Naime, nacrt proračuna Pentagona za 2019. godine, kojeg je odobrio je Zastupnički dom, uključuje raspoređivanje elemenata sustava američke raketne obrane u svemiru, koji bi trebali stupiti u službu najkasnije do kraja 2022. godine.

Ova odluka američkih zakonodavaca i žurba Pentagona su razumljivi, posebno nakon nedavne prezentacije testiranja visokopreciznih ruskih nadzvučnih projektila i novih sustava naoružanja, koji su neusporedivi s taktikama masovnog korištenja kopnene vojske koja se temelji na oklopno-tenkovskoj tehnici i strateškoj avijaciji.

Raspoređivanje dijelova američkog proturaketnog sustava u svemiru i brzi razvoj i implementacija senzorne svemirske arhitekture u nacrtu proračuna su naglašeni zbog potrebe da se osigura učinkovita proturaketna obrana upravo “zbog novih i sve opasnijih krstarećih projektila nadzvučne brzine”.

Uskoro Senat mora odobriti dogovoreni tekst nacrta proračuna Pentagona za 2019. i on će biti poslan na potpis američkom predsjedniku.

U lipnju je američki predsjednik Donald Trump naredio Pentagonu da odmah započne stvaranje američkih vojnih i svemirskih snaga i tada je Moskva optužila Washington da pokušava unijeti oružane sustave u svemir, jer se sateliti za praćenje ciljeva, navođenje projektila i oni meteorološki još uvijek ne mogu smatrati oružjem u pravom smislu te riječi.

Ranije američki je potpredsjednik Mike Pence bez suzdržavanja najavio planove Washingtona da ostvari vojnu nadmoć nad Rusijom u svemiru.

Međutim, ako se uzme o obzir američki vojni svemirski program koji se obilato financira iz vremena ministra Roberta Gatesa, kao je moguće da Pentagon s proračunima koji su se kretali od 600 do aktualnih 700 milijardi dolara sada mora sustizati Rusiju koja ima vojni proračun između 60 i 70 milijardi dolara?‚

americka pro svemir
FOTO – Sustavi američke proturaketne obrane u svemiru

Kada je u lipnju ove godine američki predsjednik Donald Trump vidio izvješća rekao je: “Ne želimo da Kina, Rusija i druge zemlje budu ispred nas.”

Dao je zapovijed Pentagonu da formira odvojene svemirske vojne snage. Paradoks je da je čelnik Pentagon James Mattis prije samo nekoliko mjeseci javno kritizirao takvu ideju, jer ne želi rađati u vojsci dodatne birokracije.

No, Trump nije popustio i naredio je formiranje šeste grane oružanih snaga.

“Nije dovoljna jednostavna američku prisutnost u svemiru. Moramo odmah postići američku superiornost”, rekao je Trump prošlog mjeseca.

Riječ “odmah” sugerirala da Trump zna da SAD zaostaju za Rusijom i Kinom u svemirskoj utrci. Američki vojni stručnjak Gregory Copley, predsjednik Udruge za međunarodne strateške studije, rekao je kako Trumpova ideja “izgleda kao posuđena iz Rusije i Kine”.

Doista, jedan od prioriteta vojnih svemirskih snaga Rusije, koje su osnovane prije samo tri godine, je identifikacija prijetnji Ruskoj Federaciji iz zraka i svemira, a ako je potrebno, tim prijetnjama treba parirati. U kineskoj vojsci su se te snage kao zasebni odjel počele stvarati prije četiri godine. Sada slično vojno zapovjedništvo stvara i Pentagon.

“Moja nova nacionalna svemirska strategija predviđa da se u svemiru mogu provoditi vojne operacije”, izjavio je američki predsjednik, predstavivši novu američku strategiju nacionalne sigurnosti.

“Ako to znači raspoređivanje oružja u svemir, Sjedinjene Američke Države otvaraju Pandorinu kutiju”, ovim je riječima odluku Washingtona komentirao Dmitrij Rogozin, tada nadzornik obrambene industrije u rangu vicepremijera, a sada čelnik ruske Federalne svemirske agencije.

Zašto SAD sada potkopavaju sporazume o ograničavanju korištenja svemira u vojne svrhe? Zato što imaju velike planove o svemiru i implementacija svemirskog ešalona proturaketne obrane je ujedno i opružje protiv “neprijateljskih” satelita. Strateški cilj Washingtona je konačno raskidanje svih međunarodnih ugovora sklopljenih tijekom Hladnog rata i otvorena militarizacija svemira. Ako Trump ozbiljno vjeruje da Sjedinjene Države zaostaju za Rusijom i Kinom u novoj utrci u naoružanju, onda ga generali ne mogu uvjeriti u suprotno.

AngaraJurij SolomonovkosmosNASANATORoskosmosSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
5 godine prije

Možda se iz toga rodi blef kakav su bivšem SSSR-u dali ameri u vidu Star war-sa! Naime,potpuno funkcionalni sustav SDI mora imati učinkovitost od sto posto-dakle od sto nuklearnih bojevih glava mora biti srušeno svih sto! Nema nikakvoga smisla da se jedna raketa provuče kroz štit i napravi milijunske ljudaske žrtve,jer u tom slučaju cijeli sustav sdi pada u vodu! No ,međutim, unatoč velikim naprecima u senzorici, robotici , obradi podataka i drugim za svemirsko oružje važnim tehnologijama, još smo daleko od toga da se osigura 100% učinkovit sustav koji bi omogućio u ovom slučaju, SAD-u potpunu premoć u svemirskom prostranstvu-stvar je u tome da upravo oni primjerci oružja koji su kritični za takav vid rada/obrane ne rade dobro , pa je ovo smješna izjava, jer se na svako oružje napravi protuoružje i sve kreče iznova! Možda je to zajednički Rusko-Kineski blef da se amere uvuče u upravo onakvu igru… Čitaj više »

put in
5 godine prije

amerika bi jednostavno trebala primiti k znanju da nema adekvatnu obranu od ruskih naprednih sustava i da je više nikada neće niti imati i na osnovu te spoznaje trebala bi prihvatiti rusiju kao sebi ravnu i na osnovu te činjenice izgrađivati s rusijom ravnopravne odnose. sve ostalo je “mačak u vreći”

ps. naravno trebali bi prvo zamoliti ruse da prihvate američku ruku prijateljstva s obzirom da trenutačno rusi imaju sustave koji su daleko superiorniji u odnosu na američke kako u svemiru, zraku tako i pod vodom

Nono
5 godine prije

A kojim motorima ? Bedasto jer će i druga strana napravit isto, a so far so good i bolje.Probali su reverse engineering ali nemaju tehnologiju metalurgije superčvrstih materijala . Zato je američki helikopter sa osovinom elise od 30 cm a ruski 15 cm, 🙂

ZigAtmann
5 godine prije

*** Ajde sada nadi sta sam ja to lose rekao, sam cu se ukinit.

bbbb
5 godine prije

Ništa im to ne pomaže protiv dva statusa po 100 megatonki.

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Nije li to u suprotnsti sa poveljom UN o zabrani naourazavanja svemira?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI