fbpx

Indija stekla antisatelitsko oružje – SAD upozorava Delhi što smije, a što ne smije imati

indijska balistička raketa Agni III

Kinezi ne smiju graditi najveću infrastrukturnu globalnu mrežu na svijetu, iako imaju znanja i sredstava, a mrežu 5G da ne govorimo. Iran nema pravo na civilnu uporabu nuklearne energije, čak i ako IAEA tvrdi da zemlja nuklearni program ne razvija u vojne svrhe. Zemlje NATO pakta, uključujući neposlušnog Erdogana, ne smiju kupovati rusko oružje, čak i ako je bolje i jeftinije od američkog. Zemlje EU moraju drastično smanjiti uvoz ruskog jeftinog i kvalitetnog plina i povećati kupnju američkog LNG-a. Saudijci i arapske monarhije zemlje po komandi Washingtona moraju povećavati ili smanjivati proizvodnju nafte, kako bi cijena podržala petrodolar i priliv sredstava u američku riznicu. Ako ne bude tako, svi  će biti sankcionirani, a ovo je samo mali spisak američkih želja.

Svemu ovome, kao i onome što nije navedeno, treba dodati američko upozorenje Indiji da se ne usudi provoditi testiranja u svemiru, iako Pentagon već provodi takve radnje. Ludilu vođa u Sjedinjenim Državama nema kraja. Sada su postali gospodari svemira.

Ovaj tjedan je Indija projektilom oborila satelit u orbiti, čime je postala četvrta zemlja na svijetu koja posjeduje antisatelitsko oružje.

indijska antisatelitska raketa

FOTO – 27. ožujka 2019. Odisha, Indija / Antisatelitska raketa kreće do indijskog satelita u prvom testu te vrste

Indija može ostaviti svemiru opasne ostatke sa svojim raketnim lansiranjem u svemir, upozorio je privremeni šef Pentagona Patrick Shanahan, nakon što je New Delhi uspješno proveo test obaranja projektilom jednog od svojih satelita u svemiru.

“Svi živimo u svemiru i ne pretvaramo ga u katastrofu”, rekao je Shanahan nakon testa.

Kao odgovor na njegove optužbe, general Satheesh Reddy, koji upravlja Organizacijom za istraživanje i razvoj obrane Indije, rekao je da će svi ostaci biti spaljeni za oko 45 dana.

“Zato smo to učinili na nižoj visini i ostaci će ubrzo nestati”, izjavio je indijski general Reuters.

Patrick Shanahan vrlo dobro zna da nema nikakvih opasnosti od indijskog testa i da će fragmenti satelita i projektila izgorjeti u atmosferi.

2008. godine su Sjedinjene Države provele sličan test, koristeći projektil koji je lansiran s broda kako bi uništili jedan od američkih zastarjelih satelita, USA-193, također na niskoj visini. U to vrijeme je Pentagon potpuno odbacio brojne brige zbog mogućih ostataka koje bi izazvalo spomenuto lansiranje.

Indijski premijer Narendra Modi je nazvao rušenje satelita u niskoj orbiti  “velikim probojem” .

Nekoliko sati prije njegove intervencije je agencija ANI objavila videozapis sa slikama lansiranja na Twitteru.

 

Premijer Modi je potvrdio da je novi projektil srušio indijski satelit koji je kružio na visini od 300 kilometara. Projektilu je trebalo otprilike tri minute da od trenutka lansiranja dosegne svoj cilj. Nakon ovog uspješnog testa, Indija je, nakon Sjedinjenih Država, Rusije i Kine, postala četvrta zemlja u svijetu  koja ima antisatelitsko oružje

 

#WATCH Visuals from the launch of the anti satellite missile used in #MissionShakti#ASATpic.twitter.com/IEIhtHpPgs

— ANI (@ANI) 27 марта 2019 г.

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
44 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije

Sve postojeće rakete, koje bi trebale eventualno poslužiti za protusatelitsku borbu su definitivno postale stvar prošlosti i jednostavnije rečeno, zastarjele su i ne mogu u potpunosti ispuniti one zadaće koje se pred njih postavljaju! Budućnost borbe protiv satelita, kao i budućnost cijele proturaketne obrane leži na laserima, koje razvijaju skoro sve svjetske sile. Na primjer, američka firma General atomics već je uspjela konstruirati laser snage 150 Kw i težine svega 350 kg, sa tendencijom, da se izlazna snaga tog lasera u bliskoj budućnosti podvostruči. Već se naveliko eksperimentira s postavljanjem lasera tzv “hard kill” mogućnosti na avione, u ovom primjeru na američke leteće topovnjače koje baziraju na poznatom transportnom avionu C 130J Herkules, a krajnji cilj je ugraditi slične lasere na skoro sve tipove borbenih aviona. Ti laseri bi primarno služili za borbu protiv protivničkih raketa zrak-zrak i zemlja-zrak a s daljnjim naapretkom te tehnologije , a tehnologija ide naprijed velikim koracima i kao osnovno oružje za borbu protiv protivničkih aviona i svih drugih prijetnji pa čak i protiv protivničkih satelita u nižoj orbiti! Postavljanjem laserskog oružja u svemirska prostranstva, važnost raznih raketnih sistema, koji bi trebali rušiti protivničke satelite i bojne glave ICBM projektila još će se više smanjiti.… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

@Džugašvili ???
Kako jednostavno je to kod tebe….
Kao prvo, laser može pogađati cilj samo u ravnoj crti, ne može poput rakete skrenuti sa putanje i pogoditi cilj “iza ćoška”.
Kao drugo, laser zaustavlja obična keramika, ogledalo…. Vjerojatno još mnogi materijali
Kao treće, u atmosferi se rasprši, naročlito u magli kiši, i taj problem je velik.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  čitalac

Jaro, ravna crta može biti vrlo dugačka a pogotovo, ako je laser smješten u svemiru i na malo višoj orbiti, gdje mu ne smeta gusta atmosfera a brzina laserske zrake je ista kao i brzina svjetlosti negdje oko 300 tis. kilometara u sekundi, znači pogađa tenutno i ne ostavlja ni malo vremena za bijeg ili za pripravu obrane a ti slobodno zaboravi razna ogledala i keramiku koja bi obranila satelit od laserskih zraka! To si pokupio iz stripova, čitajući crtane romane u svojim mladim danima. Još jednom da napišem, rakete su relikt prošlih vremena i uskoro će doći vrijeme, kad će one biti definitivno zastarjele i neupotrebljive jer su u usporedbi sa laserskim zracima prespore, a njihova proizvodnja komplicirana i nerentabilna!

Alen
Gost
Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Znači, ti bi znanstveni napredak u tehnologiji zabetonirao na sadašnjem nivou, ali kako je općepoznata stvar, da ono što se čini nemoguće danas, sutra postane izvedivo, normalno i sasvim moguće! Prije pronalaska željeznice a i zrakoplova, vladalo je mišljenje, da je svaka brzina iznad 40 kilometara na sat, za čovjeka smrtonosna, a sad znamo da nije tako i ti kako izgleda razmišljaš u tim relacijama,ali vrijeme će tebe i tebi slične vrlo skoro demantirati ! Eto toliko!!

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Smiješno je, a istovremeno tragično, vidjeti kako ljudi puše priče iz američkih vojnih časopisa. Podsjećaš me na vjerne čitatelje Hrvatskog vojnika koji je od NATO-a radio svetinju. Sami zakoni fizike nalažu da će reflektivni materijali, poglavito ogledala (koja mogu biti potpuno metalna) reflektirati većinski dio svjetlosnog snopa – pobogu pa zato se u SVIM primjenama lasera i koriste ogledala – što misliš, da svjetlost u optičkom vlaknu ide pravocrtno? Odbija se od reflektivnih stijenki vlakna! Čak i bez te činjenice imaš problem energetskog izvora – za lasere takve snage koji će probijati ploče legura lako je osigurati izvore energije na zemlji (iako i tada nije lako isporučiti svu potrebnu energiju u istom trenutku) a u svemiru problem postaje itekako velik – ako ga i osiguraš biti će ‘sitting duck’ , meta koja se lako obara (ili poništava EMP napadom). Također imaš i problem vremena potrebnog za probijanje materijala – lako je raditi demonstracije na fiksiranim ili sporim metama – ali za hipersonične projektile jednostavno ni u dogledno vrijeme neće biti a) tracking sustava koji će precizno zraku fokusirati na isti dio projektila, b) imati toliku snagu da napravi proboj u održivom vremenu Laseri sporo napreduju u razvoju upravo zbog fizikalnih… Pročitaj više »

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  tuf

To ti pajdo sigurno misliš na ruska dostignuća na području laserske tehnike! Naravno, u pravu si, ta njihova dostignuća su još na prilično rudimentarnom nivou, ali postoji i druga strana priče, veliki znansteni proboj na području laserske tehnike nekoliko desetljeća pred time što ti opisuješ, ali se treba malo ozrijeti oko sebe i nešto pametno pročitati, a ti to sigurno još nisi učinio, pa te molim ne trabunjaj takve maloumnosti, nego se najprije malo educiraj i proširi svoje znanstvene horizonte, pa onda piši o tome!

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Tvoje prazne priče na razini balkanske kavane bi jedino ispunio konkretni dokaz u obliku linka na primjer rušenja projektila od strane lasera. Bez konkretnog dokaza ostaje samo tvoja vjera u američku religiju.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  tuf

Ruska kavana je gore mjesto negoli balkanska i vi se javljate upravo s tog mjesta, branite neobranjivo i hvalite nevrijedno bilo kakve hvale!

Podravec
Gost
Podravec
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Džugi, proboj američkog laserskog oružja je nastupio početkom devedesetih godina,i to kada su ameri u pomutnji i kaosu u kojem se Rusija nalazila, jednostavno odnijeli Ruski MHD generator iz Rusije u SAD! Do tada USA nije imala mali ,kompaktni i veoma moćni izvor energije za svoje lasere!

posmatrac
Gost
posmatrac
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Dzuganesto, priznaj da nemas vise od 11 godina….

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Daj taj prijedlog tvojoj cijenjenoj materi

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

@Džugašvili
Sa zakašnjenjem: laser će naravno imati primjenu ali ograničenu, za određeno područje, a neće nikada u potpunosti zamjeniti rakete. Neko drugo futurističko oružje svakako ali sam laser nije baš najbolje rješenje.
A to da određeni materijali reflektiraju laser nije nikakva znanstvena fantastika.

Krkan
Gost
Krkan
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Mislis Star Wars efekti…?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Usa jos samo u hollywoodu moze napraviti napredno oruzje , nrma vise insidera u rusiji koji bi im odavali tajne… Sad se sami moraju koprcati , za sad bezuspjesno..

octopus
Gost
octopus
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Sama ideja nije loša. Jedini (i do sada nerješiv problem je snaga samog lasera koja ovisi o energiji uloženoj u stvaranje zrake. Znači – da, ali na tlu ovisna o obližnjoj elektrani….

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Hahahaha…. Opet drug Koba priča gluposti…. USrA ne može, da napravi ni djelujuči scramjet motor ili konfiguraciju prednjeg krilca za hipersoničke projektile…. No, da… Možda kupe Ruski vojni več djelujuči laser Peresvet, pa da nešto nauče…. Nemaju više njemačkih nacističjih genija, za te stvari a svojih nikad nisu ni razvili……A to, da tehnologija ide naprijed velikim koracima, to je drug Koba u pravu….. Ali tehnologija u Kini, Rusiji, pa i drugdje…. A boga mi, u USrA najslabije….

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Zar nije šule = koba ?

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Alen

Nije… Koba je bio nadimak, Josipa Visarijonoviča Đugašvilija….Koba je bilo Stalinovo partijsko ime…

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Trubadur

TRUBADUR, zar zaista misliš, unatoč pisanju o besmislici laserskog naoružanja, da SAD nema neku znanost i tehnologiju? Ti to ozbiljno?

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  zlatan

Barem što se vrhunske tehnologije tiče, ozbiljno…… Skoro tri decenije, se USrA igra rat protiv terorizma i izvozi demokratiju…. I skoro tri decenije nije postavila u smislu napredne tehnologije ništa, barem u usporedbi sa ozbiljnim igračima…Rusi su posle izlazka USrA iz ABM sporazuma, udružili projektivne biroje, povukli ogromno projekata još iz vremena CCCP i tako za debelo prestigli američku vojnu sposobnost….. Prestigli su ju i Kinezi, pa čak i Indijci u nekim malenkostima , kao što je Brahmos -2…..Sve u svemu… Laserska tehnologija usidrena u LEO je samo iluzija…. Moglo bi usidriti satelite u LEO, koji bi nosili neke raketice ali to je besmisleno i nevjerovatno skupo….. Samo, za kompletni nadzor S, Koreje, bi trebali od 25 – 35 satelita, koji bi morali kontrolirati paljenje ICBMa 24/7 i to ceo teritorij….. Ako postaviš satelit više od LEO, traje previše vremena za odgovor a satelit u LEO , mogu da obore, tako Kina, kao i Rusija a sad i Indija……. A laser u LEO odnosno DEW ( Directed-energy weapon), jer nije samo optički laser u pitanju, nema od gdje da uzima enormnu količinu energije i neče moči vjerojatno nikada….

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Napokon pravi poznavalac trendova u naoružanju. Zaboravio si samo napomenuti i da američka vojska uz lasere radi i na uvođenju u naoružanje svjetlosnih sablji, koje će učiniti sve kalašnjikove i slično oružje beskorisnim. Testiranja su u tijeku, rezultati odlični.
Ima i dobar dokumentarac o tome, mislim da se zove Attack of the clones. I ti laseri su spomenuti tamo. Negdje na početku spomnju da su svjetlosne sablje ‘sveti gral bliske borbe’, što god to značilo.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Ivo

Pamet caruje, a snaga klade valja i avangarde izmišlja!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Bleknu Mujkan i ostade živ!!

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

Bolje imati Avantgard nego back gard ili bottom gard u tvom obliku ?

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Džugašvili

DŽUGAŠVILI, ako je lasersko oružje, oružje budućnosti, hm, a čemu onda SAD gradi proturaketni štit?

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  zlatan

postoje i mikrovalna oružja velike snage
nešto kao magnetron iz mikrovalne pećnice
pa ih usmjeriš na neko mjesto i
onda praviš popcorn od objekta
to sve sprži ne treba ti laser
laser više ide za uništavanje optike i zasljepljivanje
rusi su tako jedan kanadski satelit odradili
prije jedno 30 godina pa se pravdali nism mi majkemi
na kraju su platili štetu
to je bila demonstracija tehnoloije da pokažu usa
što sve mou napraviti

Džugašvili
Gost
Džugašvili
2 godine prije
Reply to  zlatan

Raketno oružje je oružje “sadašnjosti” a sam si to dobro napisao, da je lasersko oružje oružje budućnosti u tome jest razlika! Isto tako, kako je vatreno oružje nadomjestilo mač, buzdovan i koplje, tako će i laseri jednom u ne tako dalekoj budućnosti nadojestiti rakete i granate!

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Kako to danas gordo zvuči: ““Svi živimo u svemiru i ne pretvaramo ga u katastrofu”, rekao je Shanahan nakon testa.”
Zaboravlja sedamdesete godine prošlog stoljeća kada su rusima uništavali satelite i obrnuto, tada je to bila borba za demokratiju i slobodu svemira a kad se pojave novi igrači onda postaje katastrofa.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Mikojan

MIKOJAN, a kada su to Rusima ili tada Sovjetima, uništavali satelite?

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije
Reply to  zlatan

I *kojeg* od njih tri? 🙂

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Umpah Ramananda Pah,
Veliki poglavico,u narodu poznatiji kao Umpy,
kaži kaubojima da indijci i indijanci nisu isti narod.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

Ježy
Ne budi sitničav.
Vidiš da dobro gađaju jedni i drugi…

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

U ovom popisu sta tko smije ili nesmije moze ili nemoze, nedostje da USA nesmije naredjivati drugim drzavama sto smiju a sto nesmiju, to moze jedino UN. Ja sa takav po prirodi od rodjenja takav, kada mi netko kaze da nesto nesmijem ja to namijerno cinim, ili ako i kaze da moram ja to namijerno necu, ako se to ne kosi sa mojim nazorima. Ali ako me netko fiuno zamoli da se dogovorimo i kada se dogovorimo ja to postujem, siu i nasilje nikada i od nikoga nisam trpio i necu.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Ja eto trazim gdje su u ovom slucaju nekom nesto branili i… sipak.

Kralj satire
Gost
Kralj satire
2 godine prije

Nekoliko vampira drže ameriku i tlače cijeli svijet svojom pohlepom i ludilom. Brljezgaju i nekoj demokraciji, 33 spola, prava muskarčina, skrivenoj pedofiliji.
I siluju mentalno sve drzave koje samostalno misle u svoju korist.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije

I vi ste pukli ko kokica, ja mislio da je to stvarni video a ono crtani film.
????

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Pero

Pa imaš dolje video tukac

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ili pod naslovom Mission Shakti koliko hoćeš na YT

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Danas tako, a sutra neces smjeti ispustiti vijetar u svom dnevnom boravku ako ti ne dozvole!

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

Upravo ovakvo ponasanje SAD a takvo ponasanje eskaliralo je od nestanka SSSRa rezultiralo je svekolikom odbojnoscu pa i mrznjim k toj zlodrzavi zloimperiji.Ima bezbroj textova,izvjesraja,analiza koji nam kazu da je skolstvo i sva naucna stvar na svim nivoima u SAD su vec 301ak godina degradirani.A i to sto imaju da vredi od skolstva do naucnih centara dominiraju mozgovi koji nisu rodjeni u SAD..a medj nima kinezi najmnogobrojniji.
Ova informacija je zausta istinita a za one koji neznaju moze bit sokantna.U medjuvremenu oni sjajni umovi njemacki koji su kidnapovani pa dovedeni su izunrli pre 30-ak godina …tako da oni koji tvrde da kauboji nisu sposobni za nove naucne domete….su zaista u oravu.

A danas kauboji nemogu ko prije da dolaze do sjajnih talenata sirom svijeta dovodjenhem u SAD naprecac ….em su omrazeni em i nemaju pare.

aaa
Gost
aaa
2 godine prije

sjebite di američku mster.dobro da imsmo ruse ili bismo svi morali govoriti njihovu englesku šatru

POVEZANE VIJESTI

Izbornik