Prvi špijunski satelit Sjeverne Koreje srušio se nakon lansiranja

Raketa Vision
11 komentara

Prema korejskoj centralnoj novinskoj agenciji Pjongjanga (KCNA), raketa, koja je lansirana u srijedu, izgubila je potisak zbog “nenormalnog gubljenja kontrole” motora nakon razdvajanja prve faze. Navodi se da su sjevernokorejski zvaničnici rekli da će inženjeri proučiti “ozbiljne nedostatke”, nakon čega će se pokušati još jedno lansiranje “što je prije moguće”.

Južnokorejski združeni štabovi (JCS) potvrdili su da je Pjongjang ispalio svemirsko vozilo“,  dodajući da je projektil pao oko 200 kilometara (124 milje) zapadno od ostrva Eocheong.

Sirene su eksplodirale širom Seula rano u srijedu, ali su vladini zvaničnici kasnije rekli da je sistem upozorenja aktiviran greškom.

Upozorenja su izdata i preko sistema uzbunjivanja u vanrednim situacijama u južnoj japanskoj prefekturi Okinava. Međutim, japanska vlada je kasnije rekla da raketa nije preletjela teritoriju zemlje. Kako prenosi NHK, Pjongjang je u ponedjeljak upozorio japansku obalsku stražu da će satelit biti lansiran između srijede i 11. juna.

Visoki severnokorejski zvaničnik Ri Pjong Čol objavio je u utorak da Pjongjang planira da lansira svoj prvi špijunski satelit, rekavši da će biti aktiviran negde u junu. Ri je rekao da je satelit bio potreban da bi se suprotstavio rastućim neprijateljstvima iz Washingtona i “nepromišljenim” zajedničkim vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje.

SAD su u prošlosti izjavile da bi lansiranje satelita od strane Sjeverne Koreje prekršilo međunarodne sankcije nametnute programu balističkih projektila Pjongjanga.

KvarsatelitSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
10 mjeseci prije

…što znači da je satelit već u orbiti i odrađuje “misiju”…i neka je.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Smiješno je da Sjeverna Koreja može lansirati satelite, a Velika Britanija ne…

P.S.
Soros se žali da mu nakon Erdoganove pobjede, iz cijelog svijeta stižu vijenci i telegrami s čestitkama…

Max
10 mjeseci prije

U Južnoj Koreji i Japanu su se smrzli od straha i oglasili su zračnu uzbunu.

nessy
10 mjeseci prije

Bit ce mrtvih, radit ce protuavionci, na razini zemlje.

Miro
10 mjeseci prije

😂😂😂😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI