Kina je uspješno testirala satelit koji može da snimi HQ fotografije američkog grada za manje od 1 minut

Beijing-3 satelit
29 komentara

Pošto uređaji za kontrolu položaja mogu da izazovu vibracije koje zamagljuju slike, većina satelita za posmatranje Zemlje moraju biti mirni kada snimaju slike. Ali kineski satelit je uspio da održi stabilnost slikanja čak i pri aktivnom obilaženju i manevrisanju u orbiti kako bi jednom slikom pokrio veće područje od konvencionalnih satelita.

Mali kineski satelit snimio je fotografije ogromnog regiona oko američkog grada za 42 sekunde, za šta tvrde da je mnogo brže od mnogih konvencionalnih komercijalnih satelita, a fotografija se pokazala dovoljno oštrom da identifikuje vozilo na ulici, South China Morning Post izvijestio je u ponedjeljak.

Prema istraživanju citiranom u izvještaju, Peking-3, mali komercijalni satelit od jedne tone koji je Kina lansirala u junu, završio je dubinsko istraživanje centralnog područja zaliva San Francisko (3.800 kvadratnih kilometara ili 1.470 kvadratnih milja).

Dobijena fotografija je imala rezoluciju od 50 centimetara po pikselu i dobijena je sa visine od 500 kilometara (310 milja). A prema istraživačima, test performansi satelita je otkrio da može da prikuplja fotografije dok se rotira do 10 stepeni u sekundi, tempom koji nikada ranije nije viđen na satelitu, navodno je napisao istraživački tim u članku objavljenom ranije ovog mjeseca za kineski časopis Spacecraft Engineering.

„Kina je relativno kasno počela sa agilnom satelitskom tehnologijom, ali je postigla veliki broj otkrića u kratkom vremenskom periodu“, navodi u izvještaju Yang Fang, vodeći istraživač u studiji iz kompanije DFH Satellite. „Nivo naše tehnologije dostigao je vodeću poziciju u svijetu.“

Prema istraživanju, Peking-3 se smatra najagilnijim satelitom u smislu brzine i mogao bi biti jedan od najmoćnijih satelita za posmatranje Zemlje ikada stvorenih, uprkos svojoj maloj veličini i niskoj cijeni.

Razlika koju ovaj satelit predstavlja vidi se kada se uzme u obzir da satelit u nižoj orbiti obično može vidjeti ravnu, tanku traku zemlje ispod sebe. Da bi pokrio region od interesa, mora mnogo puta da obiđe Zemlju ili da sarađuje sa drugim satelitima.

Ali, prema izvještaju, agilnost Pekinga-3 mu je omogućila da završi neke zadatke posmatranja za koje se ranije smatralo da su tehnički nemogući, kao što je snimanje krivudave rijeke Jangce duge 6.300 kilometara između Tibetanske visoravni i Istočnog kineskog mora za samo jedan prelet sa sjevera na jug iznad Kine.

 

Satelit, navodno, može samostalno da organizuje svoj plan leta, nadgledajući do 500 regiona od interesa širom svijeta sa otprilike 100 ponovnih posjeta svakog dana, i za to koristi vještačku inteligenciju. Satelit takođe može da otkrije postojanje određenih ciljeva i da kontroli na zemlji obezbijedi njihove fotografije.

Kineska svemirska letjelica nadmašila američke analoge

Prema izvještaju, vrijeme odziva Pekinga-3 je 2-3 puta brže od vremena odziva WorldView-4, jednog od najnaprednijih satelita za posmatranje Zemlje koje su kreirale SAD sa sličnom tehnologijom.

Štaviše, opseg skeniranja Pekinga-3 je 77 % širi od WorldViewa-4 (23km naspram 13km za američki satelit) dok je težak upola manje. Sa rezolucijom od 30 centimetara po pikselu, teleskop WorldView-4 širine jedan metar može da pruži malo detaljnije fotografije, priznao je istraživački tim. Iako ova rezolucija nije dovoljna za čitanje registarskih tablica automobila, možda bi mogla da prikaže model vojnog vozila, koji bi mogao da se koristi za procjenu njegovih performansi, kao što je domet gađanja.

Međutim, kineski naučnici vjeruju da su uspjeli da riješe problem koji njihove kolege iz Sjedinjenih Država nisu mogle, a to je vibracija sa kojom se WorldView-4 susreće prilikom mijenjanja pozicije, što snižava kvalitet slike na minimum. Kineski Peking-3 navodno smanjuje vibracije za veličinu magnitude u poređenju.

Solarni paneli na novoj platformi su dizajnirani da spriječe ljuljanje dok se satelit okreće brzo i oštro. Sve komponente koje su iznenada izložene svjetlosti mogu se pregrijati ako se ne koristi napredni sistem hlađenja. Da bi se satelit zaštitio od fizičkog oštećenja uzrokovanog brzim kretanjem, kritične komponente kao što su teleskopi i antene razvijene su primjenom inovativnih tehnologija kao što je AI kontrola.

Satelit razvijen na novoj platformi mogao bi da skladišti jedan terabajt fotografija i prenosi podatke na zemlju brzinom od jednog gigabita u sekundi, navodno nadmašivši brzine američkih konkurenata.

Međutim, kako je kompanija koja stoji iza uspješnog razvoja satelita navodno izjavila, Kina ima prostora za rast u smislu optimizacije proizvodnje i lanaca snabdijevanja, pošto satelitskim tržištem za snimanje i dalje dominiraju prvenstveno zapadne kompanije.

izvještajkinaSADsatelit
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scorpiorex
2 godine prije

Sto prije bace atomsku na kinu,manje sranja cemo trpit,vratit je na fabricke postavke i to sto prije, dzubrad rade za,$,jedu miseve,macke,arnadile,ne sahranjuju mrtve,prave zimnicu od roditelja,koja mraka

drvodelja gastarbajt
2 godine prije

Ovo je bas lepa a mozda cak i korisna vest.Samo ja bi zamolio te vrsne, nepristrasne i nadasve objektivne istrazivacke novinar da, kada bi mogli, objave tekst o star linku.Nije mi bas jasno zasto je Pentagon dao Masku debele pare da kupi od Rusa rakete i posalje silne satelite u nebo.Jasno je da je briga o siromasnima i omogucavanje brzog interneta za sve dovolan razlog, al mislim da bi ti sateliti mozda mogli da se iskoriste za jos nesto za pomoc svetskoj sirotinj. Pa ako se Mask i Pentagon nisu setili da im pomognemo sa konstruktivnim predlozima.

Piloti umiru
2 godine prije

h ttps://www.bitchute.com/video/Et7ZkAM71Zz1/

Ovih dana mediji izvještavaju o otkazivanju mnogih letova jer nedostaje pilota, bolesni su od korone. Evo sad pogledajte i sami zaključite od čega umiru piloti? 2019. godina – umro 1 pilot. 2020.godine u pandemiji – 6 pilota umrlo. Onda je počelo cijepljenje. 2021. godine u prvih devet mjeseci umrlo je 111 pilota. Nakon svega što do sad znamo, treba li još dokaza da se nekima “upali lampica”?

čitalac
2 godine prije

“Dobijena fotografija je imala rezoluciju od 50 centimetara po pikselu…”
Može li mi neko objasniti ovo?
Poznajem DPI ali ovo mi baš nije najjasnije…

Alen
2 godine prije

Čekaj dok kreneš da stavljaš foliju na glavu , tad je već zabrinjavajuće..

Max
2 godine prije

Napredno i ubojito prednost za Kinu.

Itd
2 godine prije

Tehnologija napreduje a autenticne slike zemlje nema.

Boba Lazarević
2 godine prije

A jel može da me vidi dok kenjam?

Feniks
2 godine prije

Jedu Kinezi svijet nista ih nemoze zaustaviti. A Amerika se brine o Rusiji.

Lucija, prva
2 godine prije

“snimanje krivudave rijeke Jangce duge 6.300 kilometara između Tibetanske visoravni i Istočnog kineskog mora za samo JEDAN prelet sa sjevera na jug iznad Kine.”

Pa ovo je veće čudo od visoke rezolucije…!

nessy
2 godine prije

Prije cca 20 godina, gledao sam dokumentarac kako USA satelit prikazuje najprije kontinent, pa pokrajinu, zatim grad. U gradu park, i covjek koji cita novine, a sa satelita se detaljno vide naslovi. Ako su to imali prije 20 godina (nije bitno, USA ili Kina), mogu samo naslutiti sto imaju sada.

Toni
2 godine prije

I di je taj satelit pa kinezi više lažu od NASA ovakvu i još bolju animaciju ja napravim u adobeu i to sa 512 mb grafičkom ,uvijek neke animacije bolje vidiš u modernim igrama nikada prave slike iz tog svemira aj bok…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI