Američke svemirske snage optužuju Rusiju da u orbiti testira antisatelitski uređaj sličan oružju

Svemir satelit
16 komentara

Pentagon je optužio Moskvu da testira novo svemirsko oružje, insistirajući da takva “agresija” opravdava važnost američkih svemirskih snaga. U stvarnosti, međutim, Rusija je samo koristila uređaj za skeniranje na sopstvenom satelitu.

Posljednju izjavu u stilu hladnog rata „Rusi dolaze“, dao je u četvrtak šef američke svemirske komande general John W. Raymond. Komanda je rekla da ima “dokaze” da je Moskva 15. jula sprovela “nerazorna testiranja protivsatelitskog oružja u svemiru”, navodno ispuštajući objekat sa jednog od svojih satelita na drugi.

“Ovo je još jedan dokaz ruskih kontinuiranih napora u razvijanju i testiranju svemirskih sistema”, rekao je Raymond i dodao da je incident bio “u skladu” sa ciljem Kremlja da upotrijebi oružje koje “drži američku i savezničku svemirsku imovinu pod rizikom.”

Raymond je pohvalio američke svemirske snage, tvrdeći da ruski razvoj i testiranje novog orbitalnog oružja “naglašava važnost” novog ogranka američkih oružanih snaga. Sjedinjene Države, dodao je, spremne su da odbiju rusku „agresiju“ i brane se od „neprijateljskog djelovanja“ u svemiru.

Tvrdnje Sjedinjenih Država takođe su odjeknule u Velikoj Britaniji. Britanski vojni svemirski velikaš, vazduhoplovni vice-maršal Harvey Smith, rekao je da je „zabrinut“ zbog ruskog testa, pomalo omalovažavajući uređaj kao„projektil sa karakteristikama oružja“. Sasvim ironično, Smith koji je visoki vojni zvaničnik, takođe je osudio test kao prijetnju „mirnoj upotrebi“ svemira.

Nije odmah bilo jasno zašto je SAD i njihovim saveznicima trebalo više od nedelju dana da reaguju na test, posebno pošto je to već bilo široko objavljeno u ruskim medijima.

Prošle nedelje, vojska te zemlje saopštila je da je testirala novi “inspektor-satelit”, skenirajući na daljinu još jedan ruski svemirski objekt. Satelit je prikupio „dragocjene informacije o tehničkom stanju ispitivanog objekta“.

Pentagon je više puta optuživao Moskvu za “licemjerstvo”, tvrdeći da pokušava militarizovati svemir i prikriveno sprovesti testiranje svemirskog naoružanja – iako je Moskva više puta upozoravala protiv militarizacije svemira i pozvala Washington da svemir ostave nenaoružan.

antisatelitsko oružjerusijaSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko ime
3 godine prije

Mars-ovce treba spriječiti u prijetnji nenaoruzanom svemiru?!;)

Gumeni
3 godine prije

E sad sam se dobro nasmijao !
Rusi su razvili spiderspacerobot droida koji sa ruskog satelita skače na američki, krade mu podatke, čupa memorijski SDD modul i reže lajtunge od potiskivača tako da više beće moći manevrirati i poštelavati putanju kako njima paše da ruse lakše špijuniraju. Ako stigne onda prereže još kabele od antena, tad ga je onesposobio potpuno. Očekuje se amerčki odgovor gradnjom spacecapitanamerika droida koji će presretati ruske droide u skokovima i obarati ih na Zemlju. Ma predobro !

david
3 godine prije

Odavno bi Anglo Saxoni izbrisali Rusiju s mape da nemaju mocno oruzje.

nepoželjni
3 godine prije

Svemirsko oružje !? … dapače. trebalo bi što prije da se na postojećoj orbitalnoj stanici montiraju protuasteroidni projektili koji bi bili u mogućnosti eliminirati prijetnju od asteroida koji ima opasnu putanju. Obzirom da tu stanicu koriste zajednički mogli bi zajednički i raditi na takvom projektilu i imati dvojicu astronauta koji bi bili obučeni za prihvat, održavanje i pripremu takvog oružja za lansiranje a protuasteroidni “stožer” bi mogao biti na Zemlji.
Svemirska stanica bi bila idealna, zato što svakih sat i trideset minuta može biti u dobroj poziciji za lansiranje a same rakete nosači projektila mogu biti daleko manjih dimenzija nego da moraju biti lansirane sa Zemlje.

krešo
3 godine prije

Raymond veli da ova ruska svemirska oružja “drže američku i savezničku svemirsku imovinu pod rizikom.”…ahahaha pa dečko veći je rizik šta ti i takvi takvi kao ti još živite na ovom predobrom planetu. To je meni najveći rizik!

anonymous
3 godine prije

“Ne znam, ali taj je otok bio zaista septicka jama, o tome nema sumnje. Samo pitajte princa Andrewa, on će vam reći o tome, otok je bio apsolutna septicka jama”, rekao je gospodin Trump.

“I don’t know, but that island was really a cesspool, there’s no question about it, just ask Prince Andrew, he’ll tell you about it, the island was an absolute cesspool,” Mr Trump said.

Max
3 godine prije

Svemir ne smije postati bojišnica ali je postao zahvaljujući Amerikancima a sad i Rusija i Kins odgovaraju na to ; Ai Indija ima protusatelitsko oružje . A ove Američke tvrdnje služe tome da se Rusi prikažu kao zli u svrhu propagande.

Piždro
3 godine prije

Yamerkainci su ko svjetski javni tužioci – ‘ko nepuše u rog u koji oni pušu, odma te optuže da si ovo ono…

Boris
3 godine prije

Amerikance treba trajno proterati sa ove planete.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI