fbpx

Kina je kompletirala svoj globalni sistem satelitske navigacije komparirajući GPS, GLONASS i Galileo sistemima

BeiDou-3

Kina je izjavila da je njen globalni satelitski sistem za navigaciju BeiDou-3 u potpunosti operativan i spreman da pruža usluge preciznog pozicioniranja širom svijeta. Sistem je napravljen da konkuriše GPS-u.

BeiDou-3 je pusten u rad nakon što je njegov posljednji satelit završio testove u orbiti i pridružio se mreži ranije ove sedmice. To znači da Kina sada ima svoj nezavisni globalni navigacioni sistem, sličan GPS-u, ruskom GLONASS-u i evropskom Galileu.

Kina razvija BeiDou od sredine 1990-ih. Njena mreža je postepeno narasla na 35 operativnih satelita, a posljednji je lansiran 23. juna.

Prema Xinhua, sistem se već koristi u različitim oblastima, uključujući transport i poljoprivredu. Ta novinska agencija je navela da se usluge bazirane na BeiDou koriste u više od 100 zemalja i regiona.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tvrdi
Gost
Tvrdi
1 mjesec prije

Nije BeiDou konstelacija satelita konkurencija GPSu, vjerojatno nikada nisu na to ni pomišljali, to je neovisnost o američkom GPS sistemu. To je najbitniji cilj tih satelita, ameriški GPS lako može biti ugašen a još lakše konfiguriran da na civilnim prijamnicima (besplatnim, javnim) daje neprecizne rezultate stoga je neko oslanjanje samo na američke satelite potpuno nesigurno.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Bilo bi jeftinije i vjerojatno i poudanije da se izgradi jedan međunarodni sustav globalnog pozicioniranja koji bi sve zemlje financirale i slobodno koristile, a ne da svaka velesila gradi svoj. Šteta što UN i “međunarodna zajednica” po tom pitanju nisu tako jednoglasni i usklađeni kao po pitanju korona plandemiije i jedinstveno globalno primjenjenih totalitarističkih mjera suspenzije ljudskih sloboda i prava

mel mor
Gost
mel mor
1 mjesec prije

a motika

mel mor
Gost
mel mor
1 mjesec prije

nova

Tvrdi
Gost
Tvrdi
1 mjesec prije

@Stara kuka
da, bi ali kada ne bi postojali vojnici. GPS je prvenstveno bio za vojnu namjenu i danas je.

mel mor
Gost
mel mor
1 mjesec prije

2
Ostavite komentar

mel mor
Gost
mel mor
1 mjesec prije

Nije BeiBye konstelacija satelita konkurencija GPSu, vjerojatno nikada nisu na to ni pomišljali, to je neovisnost o američkom GPS sistemu. To je najbitniji cilj tih satelita, american PTSP lako može biti ugašen a još lakše konfiguriran da na civilnim prijamnicima (besplatnim, javnim) daje nove rezultate stoga je poneko odaslanjanje samo na američke satelite potpuno nesigurno.

Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Komparirajuci
Ili
Konkurirajuci
????

Tihi
Gost
Tihi
1 mjesec prije

A milioni ljudi nemaju što jesti osim rize.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x