fbpx

Ruski nuklearni fizičari predlažu upotrebu lasera za traženje života u našem Sunčevom sistemu

Laseri za otkrivanje života u svemiru

Prema istraživačima, njihova nova metoda uštedjela bi mnogo vremena i truda, s tim da se očekuje da će se tehnologija testirati na zemaljskoj orbiti već 2021/2022., kada se mali satelit lansira u svemir sa testnom opremom na brodu.

Naučnici Instituta za nuklearnu fiziku Moskovskog državnog univerziteta “Lomonosov” predložili su jedinstven sistem laserskog skeniranja na bazi svemirskih letjelica, za koji kažu da se može koristiti za sistematsku potragu za životom na Marsu i drugim nebeskim tijelima u našem Sunčevom sistemu.

Dr Mihail Panasyuk, direktor Instituta Skobeltsyn, kaže da su istraživači ovu tehniku smislili uz pomoć naučnika sa fizičko-biološkog fakulteta ovog Univerziteta, kao i A.N. Belozersky instituta za fizičko-hemijsku biologiju i „zasnovan je na primjeni fluorescentnog zračenja na biološke objekte mikroskopske veličine poslije njihovog zračenja laserskim snopom“.

“Na osnovu karakteristika rezultirajućih fluorescentnih zračenja možemo utvrditi da li testirani predmet sadrži život ili ne”, objašnjava akademik.

Jedna od prednosti ove metode, prema Panasyuku, je ta što teoretski omogućava da se objekti skeniraju na život sa udaljenosti od više desetina, pa čak i stotina kilometara, iako samo na površinskom nivou.

Kaže se da je tehnologija u aktivnoj fazi razvoja, a očekuje se da će se testirati u okolini Zemlje negdje u naredne dvije godine, a planira se lansirati mala kocka(cubesat) sa mjernom opremom na brodu.

Specijalizovani, veoma mali mjerni instrument pripremljen je za puštanje u kocki 1U (tj. 10x10x10 centimetra) ili 2U (10x10x20 cm), kaže Panasyuk, sa aparatom za koji se očekuje da sadrži neke biološke objekte, najvjerovatnije alge, kroz koje će se moći testirati tehnologija.

Prema naučniku, ruska strana je takođe potpisala poseban sporazum sa italijanskim kolegama koji su razvili poseban, ali sličan metod za traženje života u svemiru. Planiraju da lansiraju svoj sistem uz podršku Evropske svemirske agencije ovog jula. Nakon toga, istraživači planiraju stvoriti zajednički razvijeni satelit CubeSat 3U ili 6U sa ruskom i italijanskom opremom.

Više detalja o novoj tehnologiji skeniranja života možete naći u posljednjem broju časopisa Space Research, ruskom dvomjesečnom recenziranom naučnom časopisu. U svom istraživačkom radu, istraživači tvrde da lenderi i roveri nisu u stanju pokriti velika područja u potrazi za tragovima života, dok kopteri, baloni ili vazdušni brodovi zavise od atmosferske gustine i vjetra.

Istraživači tvrde da je baš kao što je život na Zemlji počeo zahvaljujući mikroorganizmima, tako bi trebalo da počne i potraga za životom u našem Sunčevom sistemu potragom za najjednostavnijim oblicima života.

Rad istraživača Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov na novoj mjernoj opremi sproveden je u okviru širih napora za razvoj naučnih alata za Fobos-Grunt 2, planiranu rusku automatizovanu svemirsku sondu koja planira da vrati uzorke tla sa Marsovog mjeseca Fobosa na zemlju. Planira se da ta misija bude započeta negdje poslije 2025.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije

Za ovo moras imati razvijenu laserku tehnologiju kao rusi. Lako je njima predlagati ostali se mogu slikai sa tim predlogom.

Kozmonaut
Gost
Kozmonaut
3 mjeseci prije

“skeniraju na život sa udaljenosti od više desetina, pa čak i stotina kilometara” ?
Da li je ovo pogresno napisano? Vjerojatno da, mislim.
Nisam bas siguran da se ova metoda moze koristiti na nebeskim tijelima sa atmosferom, kao npr. Saturn ili Jupiter (?). No, u svakom slucaju zanimljivo.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije

Imaju li ta dva tijela cvrsto tlo i ako imaju koliki je pritisak na povrsini?

Kaj ti
Gost
Kaj ti
3 mjeseci prije

Nego kad će predložiti gradnju nove infrastrukture, zna li se išta

Kaj ti
Gost
Kaj ti
3 mjeseci prije

Nisu svi sirotinja da žive u tvojim životnim uvjetima.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije

Hahahah, ajd jel moze barem jednom nesto sto nece biti u buducnosti?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x