Kina gradi ogromnu satelitsku mrežu koja može ciljati bilo što bilo gdje na Zemlji

Satelit
37 komentara

Američki svemirski čelnici nedavno su upozorili da je Kina utrostručila broj obavještajnih, nadzornih i izviđačkih satelita koje ima u orbiti, stvarajući svemirsku “vojsku” koja može uništiti kopnene ciljeve bilo gdje na Zemlji.

Sa sposobnošću da dignu u zrak ciljeve udaljene tisućama milja, ovi sateliti bi mogli prepoznati ciljeve kineskih kopnenih, pomorskih i zračnih sredstava kako bi ih zatim napali projektilima i drugim oružjem.

Kina trenutno ima oko 350 satelita koncentriranih oko indo-pacifičke regije. Ne samo da ovi sateliti neprestano dostavljaju informacije kineskim vojnim zapovjednicima i omogućuju precizno ciljanje udaljenih ciljeva, već bi također učinili uplitanje Zapada u regiji mnogo kompliciranijim za provođenje.

“Kinezi su pokazali jasnu namjeru s onim što postavljaju u svemir, a ta je namjera projekcija moći u Indo-Pacifiku… Kinezi postavljaju snage na takav način da Indo-Pacifik učine previsokim u smislu SAD-a. i saveznička sloboda manevriranja,” rekao je pukovnik Raj Agrawal, zapovjednik svemirske jedinice Američkih svemirskih snaga Space Delta 2.

Potpukovnik Travis Anderson, zapovjednik 75. obavještajne, nadzorne i izviđačke eskadrile, primijetio je da im kineska proširena svemirska vojska “dopušta da pogledaju u Indo-Pacifik i pronađu brodove SAD-a i savezničkih snaga.”

Kineska konstelacija vojnih satelita raste puno brže od one u SAD-u

Anderson je dodao da kineska konstelacija vojnih satelita također “raste puno brže od one u Sjedinjenim Državama.

Potpukovnik Galen Thorp, zapovjednik 1. eskadrile za svemirske operacije, rekao je: “Njihova upotreba svemira proširuje njihovu sposobnost ciljanja na većim udaljenostima. To je dvostruko. Njihove svemirske sposobnosti mogle bi se koristiti za izravno gađanje Tajvana.”

Thorp je također izjavio da bi Peking mogao proširiti domet svojih balističkih projektila “na udaljenost koja intervenciju čini izazovnijom” ako Amerika odgovori na invaziju na Tajvan.

“Balistički domet postoji već dugo vremena, ali sposobnost preciznog ciljanja iza horizonta, izvan onoga što možete vidjeti tradicionalnim radarima je ono što im je prostor omogućio”, dodao je Thorp.

Kina na samoupravni Tajvan gleda kao na odcijepljenu pokrajinu i ne isključuje mogućnost zauzimanja otoka silom.

Gen. Stephen Whiting, zapovjednik Američkog svemirskog zapovjedništva, rekao je da je Kina izgradila “mrežu za ubijanje” iznad Tihog oceana, s ciljem praćenja i ciljanja neprijateljskih snaga. Kill web je “dinamička mreža koja neprimjetno integrira obavještajne i ratne sposobnosti u različitim domenama, uključujući kopno, more, zrak, svemir i kibernetički prostor”, kako je navedeno od strane američkog marinskog korpusa.

“Iskreno govoreći, Kina se kreće brzinom koja oduzima dah. Od 2018. Kina je više nego utrostručila svoje obavještajne, nadzorne i izviđačke satelite u orbiti”, upozorio je Whiting tijekom 39. svemirskog simpozija.

“Oni brzo razvijaju niz protusvemirskih oružja kako bi ugrozili naše svemirske sposobnosti”, dodao je. “Izgradili su mrežu za ubijanje iznad Tihog oceana kako bi pronašli, popravili, pratili i, da, ciljali vojne kapacitete Sjedinjenih Država i saveznika.”

kinasatelitiSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
2 mjeseci prije

Bilo što ili bilo koga.

tatamata
2 mjeseci prije

a kao ameri su napravili za pronalaznjene povrisna za cvjetnjake , koje licemjerje

Osam Šezdeset
2 mjeseci prije

To je puuuno meteoroloških balona, koji se zovu “satelitima” danas. Dobar im vjetar. A i ova “vijest’ je jedan šareni balon. Al’ uvijek ima dječice koja se zakače za balon koji se zove SF…
SFSN ili bolje rečeno SCSN!

EndGame
2 mjeseci prije

Savezničkim snagama prelijepe NATO alijanse samo je dovoljan jedan potez na swift gumbu I Kina ode u građanski rat i kameno doba, samo mogu povećati trgovinsku razmjenu sa Sjevernom Korejom i Rusijom, budući da su to slično režimi. Pišete bajke ljudi. Zna se tko se pita i tko je istinska sila i branik demokracije u svijetu.

Biti-ili-ne-biti
2 mjeseci prije

To već odavno postoji i laserima velike snage su više puta ubili opasne novinare u automobilima. Postoje snimci gradske kamere koji to pokazuju – netko ih je u SAD objavio na internetu još prije desetak godina. U zadnje vrijeme su tim laserima palili velike požare u SAD i drugdje. Isto su neki slučajno snimili te laserske zrake koje dolaze gore visoko s neba. Kada su vidjeli da su razotkriveni, onda je umrežena banda počela objavljivati fake video materijale koji su montirani, kao da laserska zraka roza boje pada na benzinsku pumpu – tako su nastojali obezvrijediti stvarne snimke laserskog uništenja iz svemira. Onaj tko hoće imati sam svoj ručni laser velike snage koji radi na dvije punjive 26650 baterije, može u SAD kupiti Zeus X laser od 7000 mW ili 7 W – cijena je oko 340 USD. Taj laser izgleda kao svjetlosni mač Džedaja i prži balone na nekoliko… Čitaj više »

Max
2 mjeseci prije

Dominacija punog spektra. na kineski način.

Bruno
2 mjeseci prije

Tamo negdje 95. ili 96. Na ARD – prvom njemačkom tv programu bio je dvosatni dokumentarac kako kako je pao SSSR. Regan je odglumio da us Amerikanci već duboko u pripremi rata zvijezda. I kada su pitali ruske zvaničnike iz tog doba kako su nasjeli na tu priču, neki general je rekao pa mi imamo kopletan plan kako napraviti istu stvar, samo nemamo novca. I zato smo mislili da nema smisla ulaziti u konflikt jer bi naše rakete bile bezvrijedne. Zato nije nemoguće da KInezi imaju neke slične planove. Prodaju se ko da više.

nessy
2 mjeseci prije

Ameri su osnovali i vojno-svemirske snage. Dok su ovi dominirali svemirom, to je bilo OK. Sada, kad su se i Kinezi uzjogunili, naci ce oni tisucu zamjerki, kao, militarizacija orbite i slicne gluposti, koje sami odavno rade. Inace USA vojno-svemirske snage sluze strogo za obrambenu svrhu, pogotovo u slucaju one americke doktrine preventivnog napada, kao vrste obrane. Inace, oni nikada ne lazu, samo iznose alternativnu istinu, kako bi rekao narancasti genije.

trajko
2 mjeseci prije

Rusi mogu u realnom vremenu ( petnaestak – 20 min)pogoditi plovilo u punoj brzini na razdaljini od sedam hiljada milja. To im omogućuje avangard+ glonass+ fobs.

tuf
2 mjeseci prije

Ameri po već ustaljenom obrascu za 100x uveličavaju stranu prijetnju i vječno svojim odborima/senatu/kongresu prikazuju svoje kapacitete kao nedovoljne kako bi obrnuli dodatne bilijune dolara. U ovome slučaju prodaju priču kako se Kinezima brže razvija konstelacija vojnih satelita, pritom namjerno zapostavljajući činjenicu da američke tzv. komercijalne konstelacije – u koje se ubraja 5.800 trenutno aktivnih Starlink satelita, kao i uskoro aktivan Bezosov Project Kuiper (3.200 satelita, s američkom vojskom sklopili ugovore koji uključuju AWS i Kuiper još prije 2-3 godine) itekako čine bitne vojne kapacitete kakve trenutno nema niti jedna druga država.
To stalno kukanje zbog tuđih projekata treba gledati u svjetlu želje za održavanjem omjera 1:10 ili 1:20 u svakom aspektu jer znaju da nikada ni u čemu ne mogu pobijediti ako taj omjer padne ispod 1:10.

dona
2 mjeseci prije

treba ukinuti financiranje raznih filantropova za naoružanja, tada neće ameri imati para za ovakve ludorije

Tomislav Kralj
2 mjeseci prije

ili možda balone…smiješno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI