Rusija proziva SAD zbog planova za militarizaciju svemira

Marija Zakharova - Glasnogovornica ruskog Ministarstva
15 komentara

Sjedinjene Američke Države nastoje ukinuti pravno obavezujuće međunarodne sigurnosne mehanizme i zamijeniti ih nejasnim normama takozvanog ‘svjetskog poretka zasnovanog na pravilima’, izjavila je u subotu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova.

Primjedbe su bile odgovor na izjave odlazećeg pomoćnika američkog ministra odbrane za svemirsku politiku, Johna Plumba, na sastanku Defense Writers Group u petak. Prema Zakharovoj, Plumb je odbacio rusko-kineske inicijative o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru kao “politički trik”, tvrdeći da se pridržavanje sporazuma neće moći provjeriti.

„SAD su vatreni protivnik ruskih inicijativa za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru. Snažno protivljenje pomenutom rusko-kineskom nacrtu sporazuma dugo je bilo sastavni dio američke vanjske politike”, rekla je Zakharova u postu Telegrama, pozivajući se na nacrt sporazuma iz 2008. godine.

Umjesto toga, SAD slijede svoj vlastiti pristup čuvanju svemira bez oružja promicanjem „skupa normi ‘odgovornog’ ponašanja u okviru njihovog koncepta ‘svjetskog poretka zasnovanog na pravilima'”, koji je neodrživ iu tehničke i međunarodnopravne uslove, rekla je portparolka.

Plumbove primjedbe, kao i tekuće aktivnosti Washingtona u Vijeću sigurnosti UN-a u vezi s nuklearnim oružjem u svemiru, dio su njegovih dugogodišnjih napora da razgradi sistem pravno obavezujućih sigurnosnih ugovora, tvrdi ona.

Ruska ambasada u SAD-u dala je sličnu ocjenu Plumbovih primjedbi, sugerirajući da su one dio usaglašene kampanje skretanja pažnje sa vlastitih nastojanja Washingtona. “Smatramo Pentagonove manipulacije informacijama dodatnim dokazom pokušaja SAD da iskoriste rusofobne slogane da opravdaju sopstvene planove za militarizaciju svemira”, navodi se u saopštenju misije.

U međuvremenu, Washington promovira rezoluciju o nerazmještanju nuklearnog oružja u svemiru. Vijeće sigurnosti UN-a će sljedeće sedmice glasati o dokumentu koji podržavaju SAD i Japan, a koji bi, ako bude usvojen, potvrdio da zemlje moraju u potpunosti ispuniti svoje obaveze prema Sporazumu o svemiru iz 1967. godine, koji zabranjuje oružje za masovno uništenje u svemiru .

Rezolucija dolazi usred tvrdnji u američkim medijima početkom ove godine da Rusija nastoji da rasporedi antisatelitske nuklearne rakete, ili barem makete, u svemir. Moskva je oštro demantovala te tvrdnje, a ruski predsednik Vladimir Putin ih je opisao kao “neosnovane optužbe”.

rusijaSADSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
22 dana prije

Pa ono – jest … Tjesan svemir pa nema mjesta i za vas dragi Rusi ! Marija … Ak nemate što pametnoga , pođite doma , skuhati ručak .

Osam Šezdeset
22 dana prije

Čuo sam da će Spiderman okačiti klin na vrh kupole, da ne tumaraju više besciljno meteorološkim balonima nad krugom nam zemaljskim…

Max
22 dana prije

Opravdano.

Antee
22 dana prije

Ako ameri žele spriječiti postavljanje oružja u svemir nekakvim inicijativama…to samo znači da nemaju prednost u raspoređivanju takvog naoružanja pa žele ograničiti Kinu i Rusiju dok ih ne dostignu…
Ko Amerima vjeruje – pretjeruje.

tihobl
22 dana prije

Kad je Putin prestavio hipersonike ameri su izradili plan za detekciju. Po tom planu treba im 40.000 satelita. Kad je kongres cuo od strucnjaka koliko bi to kostalo i koliko decenija treba da se napravi odbacilo su plan. Ove godine ameri su otkrili nesto senzacionalno – rusi imaju antisatelitsko orzuje jos iz doba Breznjeva. Saznali su da je Breznjev napravio rakete A-135, a da ih je Putin modernizovao u A-235. To ih je toliko sokiralo da su poceli dizati satelite u visu orbitu. Ali kvaka je u tome da je malo satelita u stanju za takav manevar, a pitanje je koliko ce im pomoci jer ne znaju domet ruskog satelitskog oruzja. U svakom slucaju nekom se smijesi pulicerova nagrada za otkrice breznjevih raketa. To je najsenzacionalnija vijest, daleko senzacionalnija da rusi rutisnski brkaju GPS signale americkoj vojsci. Sjeca li se neko sarajevskog lista AS? Za njega su pisali pravi novinari… Čitaj više »

Damir
22 dana prije

U tom njihovom „svemiru“ mogu letjeti samo avioni i baloni i nista vise.

Lucija, prva
22 dana prije

Rusija i Indija su sasvim sposobne za obaranje satelita, što su i dokazale.

Bez ikakvog nuklearnog oružja.

To je pravni problem, a ne tehnički.
Za satelite vrijedi isto što i za brodove i avione i ambasade.

Гавран
22 dana prije

Украјинске оружане снаге напале су нуклеарну електрану Запорожје, удар дроном је погодио куполу шестог блока нуклеарке Запорожје, али није претрпела критична оштећења. Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси признао је напад на нуклеарну електрану, али није могао да каже да је дрон украјински.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI