Kineska svemirska letjelica pušta misteriozni objekat u orbitu

Kineska svemirska letjelica
20 komentara

Kineska raketa za višekratnu upotrebu koja kruži oko Zemlje pustila je još jedan objekat u orbitu, prema američkim svemirskim snagama, koje su u ponedjeljak otkrile nepoznatu letjelicu. Prema web stranici Orbital Focusa, drugi objekt vjerovatno putuje manje od 200 metara od svog roditelja.

Uz malo zvaničnih informacija za nastavak, američki stručnjaci vjeruju da je novi objekt povezan s projektom koji finansira Kineska fondacija za prirodne nauke. Konkretno, uparene letjelice mogu biti uključene u razvoj orbitalnog segmenta na potpuno ponovno upotrebljivom svemirskom transportnom sistemu od dvije faze do orbite. Suborbitalna komponenta sistema izvela je drugi let u septembru.

Svemirski posmatrači su pretpostavili da bi objekt mogao biti mali satelit dizajniran da nadgleda veće letjelice, servisni modul ili rezultat testa kako bi se utvrdilo da li veća letjelica može uspješno rasporediti satelitski teret.

Eksperimentalna svemirska letjelica za višekratnu upotrebu lansirana je 4. avgusta iz Jiuquana u pustinji Gobi, pokretana jednom od kineskih raketa Long March 2F, i bila je u orbiti već tri mjeseca. Moguće je da je objekt pušten prije nekog vremena i postao vidljiv tek kada je letjelica malo pomjerila orbitu prije dvije sedmice.

Peking je karakteristično šutio o prirodi i detaljima misije, a nije jasno kada će letjelica sletjeti ni gdje. Razvija ga Kineska akademija tehnologije lansiranja vozila.

Čak polovina od 366 viđenja “neidentifikovanih letećih objekata” koje je prošle godine zabilježio Ured direktora Nacionalne obavještajne službe i dalje je otvorena, iako neki vjeruju da bi mnoge letjelice – koje su sposobne da izvode manevre nemoguće za američke avione – mogle biti kineske bespilotne letjelice.

kinaSADSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Jadni ameri, nemaju pojma koliko ih je Kina pretekla, pa nagadjaju.

tihobl
1 godina prije

Начелник америчке стратешке команде адмирал Чарлс Ричард упозорио је јавност да Кина развија нуклеарно наоружање много брже од САД и да се способност одвраћања америчке војске може упоредити са бродом који полако тоне.

Max
1 godina prije

Tko zna što je to.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Nasa dobila konkurenciju u izmisljotinama…

C.F.
1 godina prije

Slika letjelice je autenticna poput zakrivljenog horizonta u pozadini…

Objekt ima roditelja…nije lose …

Vracam se zbilji i idem pogledati epizodu Orville-a…

Alex Keller
1 godina prije

Kinezi testiraju hipersonične projektile sa punjenjem koji koristi magnetski impuls . To nije nuklearno naoružanje,ali ima efekt termonuklearne reakcije na rubovima oblaka. Dakle, zahvaljujući magnetnom impulsu enormne energije,pokreće se termonuklearna reakcija u oblacima,gdje ima vodika H2. Vjerojatno prethodi elektroliza,da bi se iz vodene pare izdvojio vodik.To je teorija,a da li funkcionira i u praksi,nitko nezna. Nešto slično kao i s pričama o ruskim Sarmatima sa termobaričnim punjenjem. Koji,ako doista mogu učiniti to kako se priča,onda i njihov razarajući efekt također sliči nuklearnoj eksploziji,ali bez zračenja. Vrag će znati što je točno,a što su priče.

Tadija
1 godina prije

Jel Putin nije obecao,da nece gadjati mnogoljudne gradove,vec proizvodjavce ratova i da tocno zna gdje se nalaze
.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI