Novo planirano vozilo može pomoći u skladištenju kiseonika na Mjesecu i izgradnji ”Lunarnih sela”

Mjesečevi krateri - NASA
14 komentara

Iako očekujemo da će letovi na Mars i Mjesec uskoro postati stvarnost, pristup kiseoniku je i dalje problem koji muči potencijalne svemirske koloniste. Mjesec ima rijetku atmosferu, koja se sastoji uglavnom od vodonika, neona i argona. Do sada, sve nade leže u elektrolizi, posebnoj reakciji koja može pomoći u ekstrakciji kiseonika iz mjesečevih materijala.

Specijalni uređaj, koji je navodno razvila Evropska svemirska agencija u saradnji sa Thales Alenia Space, francusko-italijanskim vazduhoplovnim proizvođačem specijalizovanim za svemirsku industriju, mogao bi da izvuče kiseonik iz lunarnih stjena, navodi Miror.

Inovacija može biti još jedan korak ka stvaranju pravog „lunarnog sela“.

„Želimo da imamo stanice za istraživanje Mjeseca koje su stalne i ljudi mogu da idu tamo i nazad, umjesto da samo idu gore svakih 20 godina“, rekao je Roger Word iz Thales Alenia Space. “Tada počnete da razmišljate o lunarnim selima i potrebi za resursima kao što je kiseonik da ih podrže.”

Bespilotna letjelica „ubacila bi kamenje u mašinu da bi ih zgnječila u prašinu koja bi bila presovana u tablete“, navodi list. Rečeno je da kada se zagriju, ove tablete mogu da emituju kiseonik koji bi mogao da se skladišti u rezervoarima za buduću upotrebu.

Evropska svemirska agencija dogovorila je ugovor od 840.000 funti (1,1 milion dolara) sa Thales Alenia Space za razvoj „nacrta uređaja“. Očekuje se da projekat počne u naredne dvije godine.

Elektroliza ima mnogo primjena, od razdvajanja vode na vodonik i kiseonik do ekstrakcije kiseonika iz lunarnih stjena. Ne tako davno, istraživači sa Univerziteta u Glazgovu u Velikoj Britaniji ispitivali su kako metoda elektrolize funkcioniše u smanjenoj gravitaciji, pošto Mjesec ima samo jednu šestinu, a Mars jednu trećinu Zemljine gravitacije. Naučnici su otkrili da u uslovima mjesečeve i marsove gravitacije proizvodnja kiseonika može da se smanji za oko 11 do 6 procenata u poređenju sa zemaljskim uslovima.

U međuvremenu, na Mjesecu ima mnogo kiseonika, ali on ne postoji u gasovitom obliku, već se nalazi unutar regolita, sloja stjena i fine prašine koji prekriva površinu Mjeseca.

Kiseonik se može naći u mnogim mineralima na Zemlji, a Mjesec se uglavnom sastoji od istih materijala. Minerali kao što su oksidi aluminijuma, gvožđa, silicijuma i magnezijuma dominiraju Mjesečevim pejzažom. Svi ovi minerali sadrže kiseonik, na primjer, Lunarni regolit se sastoji od oko 45 procenata kiseonika.

kiseonikmarsmjesecSvemirVozilo
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

A gdje je tolika energija za elektrolizu?
Ili ce Analena Brabonjak graditi vjetrenjace po mjesecu?

Ja to onako
1 godina prije

Skladistenju kiseonika u holivudskom studiju.

nepoželjni
1 godina prije

Logično, vidim da se trudite pokazati da niste navijači rata i Rusije, ali siguran sam da će se niki pametnjaković javiti sa primjedbom kako se bavite trivijalnim temama i opet zaključiti kako ne valjate..
…ali bolje i tako nego stvaranje i jačanje podjela između manjine koja vidi i misli svojom glavom i one većine koja puši propagandu sa plenkovićevih medija … ionako će biti kako mora biti.

tihobl
1 godina prije

Sad je 9:00 i faktografci su stigli na radno mjesto.
Imam jedno pitanje za njih: da li vas placaju sendvicima ili hamburgerima?

Emiliano Zapata
1 godina prije

Sve to lijepo sam da opet auto ne bude veci od modula pa da to primjete opet ti vrazji “ravnozemljasi” pa pocnu ispitivat kako ste ga dopremili kad nije mogao stat u modul a na modulu u apolo misiji prilikom poljetanja nije bio montiran na neki vanjski nosac.

nekoime
1 godina prije

A do Mjeseca će letjeti balonom, jer su im Rusi prestali sporučivati rakete.

acidbunny
1 godina prije

Mene zanima da li su nasli dostojnu zamjenu za S.Kubricka?

Badžo
1 godina prije

😂😂😂😂😂Dobra zamisao. Neka se ova, takozvana elita, odseli tamo pa da bude Mir na Zemlji. Konačno!!!

pirat sa kariba
1 godina prije

aha zato su ova cjepiva za mjenjanje DNK ,,da pocnemo prdit kisik kako bi usrulja i mr Kill Bill imali sta da disu na mjesecu

Max
1 godina prije

Bajke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI