Kineski ratni brod gađao je “laserom” australijski špijunski avion

P-8A Poseidon spijunski avion
33 komentara

Australijska vojska tvrdi da je Kina ugrozila živote njenog osoblja.

Australijsko ministarstvo odbrane optužilo je Kinu da je ove nedjelje ispalila laser na jedan od australijskih špijunskih aviona, osudivši to kao „ozbiljan bezbjednosni incident“ koji je imao potencijal da „ugrozi živote“.

U subotnjem saopštenju, australijska vojska je tvrdila da je jedan od njenih špijunskih aviona P-8A Poseidon „detektovao laser koji je osvjetljavao avion dok je letio iznad sjevernih prilaza Australije“.

„Detektovano je da laser dolazi sa broda Narodne oslobodilačke vojske – mornarice (PLA-N)“, navodi se u saopštenju, nazvavši „osvjetljavanje aviona od strane kineskog broda“ „ozbiljnim bezbjednosnim incidentom“.

Kineski brod je navodno plovio na istok kroz Arafursko more, između Papue Nove Gvineje i Australije, u vrijeme incidenta.

„Ovakva djela imaju potencijal da ugroze živote. Oštro osuđujemo neprofesionalno i nebezbjedno vojno ponašanje.“

Ministarstvo odbrane je tvrdilo da je laser „mogao“ da ugrozi živote osoblja australijskih odbrambenih snaga (ADF) i zaključilo da „takve akcije nisu u skladu sa standardima koje očekujemo od profesionalnih vojnih snaga“.

U saopštenju u nedjelju, australijski premijer Scott Morrison nazvao je incident „činom zastrašivanja“ koji je bio „neisprovociran“ i „neopravdan“.

„Australija nikada neće prihvatiti takve akte zastrašivanja.“

Australijski ministar odbrane Peter Dutton uporedio je navodni laserski napad sa „agresivnim maltretiranjem“, dok je opozicioni lider Anthony Albanese nazvao to „nečuvenim aktom agresije koji treba osuditi“.

Tenzije između Australije i Kine su u porastu u posljednjih nekoliko godina jer je vlada australijskog premijera Scotta Morrisona nastojala da se distancira od Kine u korist dalje saradnje sa Sjedinjenim Državama. U septembru su SAD, Australija i Velika Britanija potpisale strateški bezbjednosni pakt, što je Kina nazvala pokušajem podrivanja stabilnosti u regionu. Pakt, poznat kao AUKUS, pruža priliku Kraljevskoj australijskoj mornarici da nabavi podmornice na nuklearni pogon. Zvaničnici australijske vlade takođe su bojkotovali Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu.

australijakinalaserŠpijunski zrakoplov
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
2 godine prije

ovo je stvarno sve jeftinije, lošije i jadnije… igre geopolitike u Trumanovomo šouu..

dvije države, koje imaju najdiktatorskije i najfašističkije mjere korone protiv vlastitih stanovnika, kofol optužuju jedna drugu, za nekakvo gađanje praćkama…

je li romantičarima geopolitike na ovom primjeru možda konačno barem malo jasno, protiv koga se vodi stvarni rat?

gandi
2 godine prije

Zajednička kinesko-ruska izjava bila je de facto izjava da ni Rusija ni Kina neće dopustiti da se ‘međunarodni poredak utemeljen na pravilima’ koji je proglasila Bidenova administracija pod vodstvom SAD-a neosporno nastavi naprijed. 

Umjesto toga, dvije su nacije najavile da će slijediti ‘međunarodni poredak utemeljen na zakonu’ koji se za svoj autoritet oslanja na Povelju Ujedinjenih naroda, za razliku od jednostranih pravila koja služe samo interesima SAD imperijalista i malih satelitskih naroda.

ףךפםן
2 godine prije

Bravo za Kinu.

ckasjbck9879879879
2 godine prije

e…nego…pričali smo kad zatvore olimpijske igre, rusi kreću..danas eskalacija…

BanOvan
2 godine prije

Pa ako su KenguroKresi toliko pogodjeni, uvredjeni i ojadjeni, zašto ne pripucaše na Kineze? Došlo doba, da se tudji rep, na nosu pro’ba.

NEdam rame
2 godine prije

.. dok je letio iznad sjevernih prilaza Australije ..

Krle
2 godine prije

O kakvom se laseru uopšte radi?

pirat sa kariba
2 godine prije

a sta su trebali da urade ? da se naguze pa da australci udare sto bolji snimak?

2 godine prije

ajde..dopusti si jedan trenutak empatije prema meni,koji bi zelio vidjeti tvoje komentare ovdje..sha se konkretno dogodilo da te portal zeli podalje odavdje..kada kazes NACINE I METODE cenzure od strane portala,meni to zvuci kao da govoris o njihovim tehnickim mogucnostima brisanja nepocudnih.u tehnicke mogucnosti portala logicno da brise nepocudne,uopce ne sumnjam.nije to veliki problem.mene zanima sha si zgrijesio,o cemu si govorio,da te se brise odavdje..ozbiljno te pitam.nadam se da ces mi odgovoriti.hvala,kuka.

Lo8pn
2 godine prije

policijski špijun, Lijepo ime za tebe

2 godine prije

zar ne kuzis koji je komentator u pitanju…

abc
2 godine prije

Spalite tu australsku kantu govhana.

Max
2 godine prije

Kina je pokazala zube.

Samuraj
2 godine prije

Žao mi je svake osobe koja je napustila ovaj svijet to neka je jasno, no ljudi, vrlo jednostavno, postoji zlo. Čovječe trebate se odlučiti na koju ćete stranu. Nema srednje odluke, sredina je farizejština i hipokrizija. Tko je bez grijeha neka baci kamen prvi. Može se krenuti krivim putem, ali čovječe ne trebaš ostati na tom putu. Dobro znaš kome se uvijek možeš obratiti, tko te uvijek čeka raširenih ruku. Gospodin je jasno rekao – “Ne boj se. ” Kad je On uz tebe, ma tko se usudi biti protiv tebe!!! Zdrav način života je tu, uvijek je bio kraj tebe samo si zaboravio na to zbog “modernog” načina života. Sve oko tebe je koncipirano na taj način da ti zamagli pogled, da te udalji od (Izvora), a ti dobro znaš duboko u sebi Tko je Izvor, o da. Dođi k sebi. Zdrava organska domaća hrana, tjelovježba, te pored tjelesne ne… Čitaj više »

roko
2 godine prije

Australija se želi uključiti u sve.
Scott Morrison se želi boriti za Ukrajinu, ali ne osobno jer je kukavica.
Želi naljutiti Kinu rekavši da je Kina šutjela po pitanju Ukrajine a kupuje kinesku robu.
Želi biti svjetski državnik a ustvari je USA patuljak,
Želi biti glumac , jedino je to sposoban, koji će igrati svoju ulogu na svjetskoj sceni .
Još više ćemo mu se diviti ako se osobno pridruži na prvoj crti bojišnice u Ukrajini.

ledeno doba
2 godine prije

evo pogledajte sliku sa današnje ceremonije zatvaranja ZOI u Pekingu….

gore napisano geslo kabale
i pahuljica koja, ma saaaasvim slučajno, podsjeća na 6-kraku zvijezdu

ssh.ucxmarket.com/wp-content/uploads/2022/02/Olympia-Abschlussfeier-Kalt-servierter-Zynismus.jpeg

Vendetta
2 godine prije

tako i meni, ne komentiram vise, cenzuriraju cim se dirnr u rusiju, vjerojatno kapa lovica za rusku propagandu… Korona je pokazala da su Ruski politicari isti neprijatelji kao i Americki Kineski ili Njemacki… ipak logicno ima neku potrebu pisati i dslje hvalospjeve o Rusiji i Nosferatuu… Jefini razlog koji ja vidim je novac… zato ne komentiram nosta vise, mogu eventualno se javiti na ovakav komentar cisto dati i svoje iskustvo…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI