Kina je dostigla svemirsku prekretnicu

Raketa TL-2 Y1
23 komentara

Privatno napravljena raketa TL-2 Y1 izvela je svoj prvi let u nedjelju, noseći satelit u orbitu iz centra za lansiranje satelita Jiuquan na sjeverozapadu Kine. Lansiranje je planirano  za 2023., a Peking se nada da će ove godine rasporediti više od 200 svemirskih letjelica.

TL-2 Y1 je raketa-nosač koju je razvila kompanija Space Pioneer, sa sjedištem u Pekingu. Uspješno je poletio u nedjelju popodne, a ubrzo potom postavio satelit za daljinsko otkrivanje u orbitu oko 500 kilometara iznad Zemlje, prenose kineski mediji.

Sa lansiranjem, Space Pioneer je postao treća privatna kompanija u Kini koja je izvršila orbitalnu misiju, nakon i-Space i Galactic Energy. Međutim, Space Pioneer je prvi koji je lansirao raketu na tečno gorivo u orbitu, što je teži zadatak od lansiranja rakete na čvrsto gorivo.

Kako se kineska privatna industrija istraživanja svemira širi, državna svemirska kompanija CASC objavila je u januaru da će izvesti 60 svemirskih misija 2023. godine i poslati više od 200 svemirskih letjelica u orbitu. Ova lansiranja će uključivati ​​dvije misije s ljudskom posadom do svemirske stanice Tiangong i prvi let rakete nosača Long March 6C.

Najveća raketa u zemlji, Long March 5, takođe će ponovo biti u akciji po prvi put od lansiranja misije Tianwen 1 na Mars 2020. godine.

Kina je prošle godine izvela 64 lansiranja, stavljajući je na drugo mjesto samo iza SAD-a sa 87.

kinaRaketaSpace PioneerSvemirTL-2 Y1
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

A vatra koja gruva iz mlaznica rakete, vreo vazduh koji u okolini duže prašinu… hologramski efekti?
Verovatno istim efektima skriven balon (koliki li mora biti) koji uzdiže raketu pod vrlo čudnim uglom?

Šta mi treba da postavljam pitanja umesto da verujem pa da mi kažu kako sam iz pećine 😉

tihobl
1 godina prije

Ima nesto sto mi je palo u oci – masa unistene zapadne tehnike koja je bila zasticena resetkama. Navarili su kaveze oko oklopnih vozila, na pojedinim i u dva sloja. A onda su rusi poklopili sa TOS i sve przili.

Lucija, prva
1 godina prije

Nije problem što neki nisu izašli iz pećine.
Nego što postoji internet u pećinama.

Samuraj
1 godina prije

Hvala na tekstu!

Max
1 godina prije

Napredak svemirskog programa.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Želim vidjet high resolution images sa njihova module sa ” dark side of the moon ” ! Sve što sam vidjeo do sad – smiješno 👎 !

Marko
1 godina prije

Nesto leti gore, ali recimo na ISSu nema ljudi, u to sam uvjeren… Vecina tih misija je lazirana, pogotovo slijetanje na Mjesec i letovi na Mars… A sto se tice satelita, vjerujem da sateliti postoje, to je glupo osporavati… Ali i tu ima pitanja koja treba postaviti… Npr. Geostacionarni sateliti su po meni laz jer se nalaze predaleko od Zemlje, a buduai da je Zemlja stacionarna treba objasniti kako ti sateliti lebde na mjestu na takvoj udaljenosti… Na to necete dobiti suvisli odgovor od nikoga… E sad, ako su geostacionarni sateliti laz, a ocito je da jesu onda je legitimno pitati se i o satelitima koji lete u nizoj orbiti oko Zemlje, ali vjerujem da ti sateliti nekako mozda ipak kruze oko Zemlje u niskoj orbiti (do 400 km iznad Zemlje)… Antigravitacijska tehnologija je odavno savladana tako da i taj faktor treba uvesti u jednadzbu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI