fbpx

Kina šalje u orbitu prvi svjetski testni 6G satelit

Satelit - 6G

Iako svađe oko kineske telefonske opreme pete generacije traju širom svijeta, zemlja je već pojačala istraživanje u vezi sa proučavanjem i razvojem 6G mreže.

Kina je u petak poslala u orbitu “testni 6G satelit prvi  na svijetu” lansiranjem rakete nosača Long March 6, navodi se u poruci Univerziteta za elektronsku nauku i tehnologiju, koju citiraju lokalni mediji.

Eksperimentalni satelit, koji sada nosi naziv „Univerzitet za elektronsku nauku i tehnologiju“,  je zajedničko ulaganje između ključne obrazovne ustanove u zemlji i National Star Aerospacea.

To je bio jedan od 13 satelita poslatih u svemir tog dana iz centra za lansiranje satelita Taiyuan, koji se nalazi u provinciji Shanxi.

Satelit, koji nosi komunikacioni teret, uspostavit će primopredajnu vezu za obavljanje testova opterećenja na terahercima. Prema tome, satelit težak 70 kilograma postat će „prva tehnička verifikacija komunikacije u terahercima“ testirana u svemiru, prema profesoru Xu Yangshengu sa Univerziteta za elektronsku nauku i tehnologiju.

Poruka univerziteta navodno otkriva da će satelit imati i neke druge funkcije, uključujući daljinsko posmatranje i nadgledanje prirodnih katastrofa, dok će i dalje vršiti testove.

Komunikacija Terahertz, jedna od ključnih tehnologija u razvoju mreža šeste generacije, ima prednost u odnosu na druge alternative, uključujući visoku brzinu prenosa i „velike izglede za primjenu u oblasti zemaljske i svemirske komunikacije“.

Predviđa se da će 6G mreže postati deset puta brže od mreža pete generacije, jer svijet nastavlja da se bori sa kineskom superbrzom tehnologijom zbog sigurnosnih strahova.

U maju su se China Unicom i nacionalni proizvođač telekom opreme ZTE dogovorili da zajednički istražuju i razvijaju 6G mrežu, predviđajući da će sljedeća generacija tehnološke ere započeti 2030. godine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
samo
Gost
samo
3 mjeseci prije

China has successfully launched what has been described as “the world’s first 6G satellite” into space to test the technology.

satelitski prijenos nema veze sa zemaljskim prijenosom
terminologija 3 4 5 G se odnosi na zemaljski prijenos
ukratko
ovaj satelit nema veze sa 5G pričom
a niti sa 6G čiji standard se još dogovara
antena za satelitski prijenos ne stane u telefon

svaka čast kinezima sa napretkom
ali, pretjerana samohvala iritira

Stone
Gost
Stone
3 mjeseci prije
Reply to  samo

Rusi već imaju postavljene 7G satelite i GLONASS.

samo
Gost
samo
3 mjeseci prije
Reply to  Stone

GLONASS je proradio 1993.
postavili Sovjeti
to je ruski GPS i nema veze sa komunikacijom

7G satelite ukidaju za pravoslavni Božić i odmah prelaze na
Puno Uobličenih Takozvanih Istočnih Nsatelita, od milja zvanih PUTIN

Marken
Gost
Marken
3 mjeseci prije
Reply to  samo

Taj kineski 6G će se sudariti sa ruskim 7G satelitom. Rusi pobjeđuju.

hong kong
Gost
hong kong
3 mjeseci prije
Reply to  samo

Ti si strucnjak za nista nemas ti veze sa vezom :).

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
3 mjeseci prije
Reply to  samo

satelitski prijenos nema veze sa zemaljskim prijenosom”

Niti satelitski niti zemaljski prijenos nemaju veze sa bežičnom komunikacijom (koja može biti i satelitska, odnosno putem satelita), nego su termini, koji se upotrebljavaju za prijenos radijskih signala (zvuka, slike) na daljinu (terrestrial, cable, satellite), a G u oznakama 3G, 4G, 5G ne znači ground, nego generation.

“ovaj satelit nema veze sa 5G pričom”

Ne vidim da tekst upućuje na takvo nešto.

“a niti sa 6G čiji standard se još dogovara”

Ma, kako da ne?! To što ne postoji neki standard, ne znači da se ne razvija tehnologija, koje će zapasti pod standard, koji još nije usaglašen ali postoji bijela knjiga. 6G standard bi trebao biti donesen tek negdje 2028, kada već budu poznati rezultati istraživanja. Ti bi prvo usvojio standard, i time ograničio istraživanja i razvoj? Pa baš zbog ograničenja postojećih standarda i razvoja tehnologije donose se novi standardi.

“antena za satelitski prijenos ne stane u telefon”

Antena za satelitski prijenos ne stane ni na telefon, a kamoli u njega Ali zato antena za satelitsku komunikaciju stane, iako strši iz njega. Inače to nema veze sa načinom komunikacije, nego sa jačinom signala.

A sateliti za 5G komunikaciju su već u orbiti i komunikacija sa telefona na telefon u osnovi ne ide direktno preko satelita, nego preko komunikacijskih antena (tornjeva) na zemlji, slično kao i ostala mobilna tehnologija. Tako da telefon ne treba ogromnu antenu.

A apropo onog “slavodobitnog” u doljnjem komentaru: uz čitanje sa razumijevanjem i upotrebom web tražilice, može se vidjeti, da je vijest prenesena sa drugih izvora i autor ne iznosi nikakvo svoje mišljenje, kamo li slavodobitno piše o toj temi.

I takvi “stručnjaci” ili “znalci” se onda sprdaju iz ljudi, koji upozoravaju na moguće štetne učinke kod (zlo)upotrebe različitih tehnologija?!

Uno
Gost
Uno
3 mjeseci prije

Skajnet se rađa… Svi rade na njemu. Britanci, Amerikanci, Rusi, Kinezi. Ako treba nešto polupati, sad je momenat, a ne vraćati se iz budućnosti. 🙂

samo
Gost
samo
3 mjeseci prije
Reply to  Uno

zanimljivo
kad se pojavio 5G ovi se ubili od dokazivanja da je šteta
a sada slavobitno pišu o kineskom 6G
ako je iz prijateljske zemlje, onda je sve u redu

wefvwerfvewrverwvuer
Gost
wefvwerfvewrverwvuer
3 mjeseci prije
Reply to  Uno

Rođen je i svakim satom je jači od svih nas……………………….

bauštelac
Gost
bauštelac
3 mjeseci prije

ne postoji ni 5 ni 6 g mrš

bauštelac
Gost
bauštelac
3 mjeseci prije

jedva mi i ovaj novi mob izdrži bateriju a o aplikacijama neću ni govorit

bauštelac
Gost
bauštelac
3 mjeseci prije

ovce

Korona cirkus
Gost
Korona cirkus
3 mjeseci prije

Ko nije vido slanje kineske sonde na mjesec nista nije vidio. Niste ljudi normalni ko jos pije prie o satelitima woyađerima crnim rupama . Pa nismo vise u sezdesetima nego u osamdesetcetvrtima

POVEZANE VIJESTI

Izbornik