Kina šalje u orbitu prvi svjetski testni 6G satelit

Satelit - 6G
13 komentara

Iako svađe oko kineske telefonske opreme pete generacije traju širom svijeta, zemlja je već pojačala istraživanje u vezi sa proučavanjem i razvojem 6G mreže.

Kina je u petak poslala u orbitu “testni 6G satelit prvi  na svijetu” lansiranjem rakete nosača Long March 6, navodi se u poruci Univerziteta za elektronsku nauku i tehnologiju, koju citiraju lokalni mediji.

Eksperimentalni satelit, koji sada nosi naziv „Univerzitet za elektronsku nauku i tehnologiju“,  je zajedničko ulaganje između ključne obrazovne ustanove u zemlji i National Star Aerospacea.

To je bio jedan od 13 satelita poslatih u svemir tog dana iz centra za lansiranje satelita Taiyuan, koji se nalazi u provinciji Shanxi.

Satelit, koji nosi komunikacioni teret, uspostavit će primopredajnu vezu za obavljanje testova opterećenja na terahercima. Prema tome, satelit težak 70 kilograma postat će „prva tehnička verifikacija komunikacije u terahercima“ testirana u svemiru, prema profesoru Xu Yangshengu sa Univerziteta za elektronsku nauku i tehnologiju.

Poruka univerziteta navodno otkriva da će satelit imati i neke druge funkcije, uključujući daljinsko posmatranje i nadgledanje prirodnih katastrofa, dok će i dalje vršiti testove.

Komunikacija Terahertz, jedna od ključnih tehnologija u razvoju mreža šeste generacije, ima prednost u odnosu na druge alternative, uključujući visoku brzinu prenosa i „velike izglede za primjenu u oblasti zemaljske i svemirske komunikacije“.

Predviđa se da će 6G mreže postati deset puta brže od mreža pete generacije, jer svijet nastavlja da se bori sa kineskom superbrzom tehnologijom zbog sigurnosnih strahova.

U maju su se China Unicom i nacionalni proizvođač telekom opreme ZTE dogovorili da zajednički istražuju i razvijaju 6G mrežu, predviđajući da će sljedeća generacija tehnološke ere započeti 2030. godine.

kinasatelit
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo
3 godine prije

China has successfully launched what has been described as “the world’s first 6G satellite” into space to test the technology.

satelitski prijenos nema veze sa zemaljskim prijenosom
terminologija 3 4 5 G se odnosi na zemaljski prijenos
ukratko
ovaj satelit nema veze sa 5G pričom
a niti sa 6G čiji standard se još dogovara
antena za satelitski prijenos ne stane u telefon

svaka čast kinezima sa napretkom
ali, pretjerana samohvala iritira

Uno
3 godine prije

Skajnet se rađa… Svi rade na njemu. Britanci, Amerikanci, Rusi, Kinezi. Ako treba nešto polupati, sad je momenat, a ne vraćati se iz budućnosti. 🙂

bauštelac
3 godine prije

ne postoji ni 5 ni 6 g mrš

bauštelac
3 godine prije

jedva mi i ovaj novi mob izdrži bateriju a o aplikacijama neću ni govorit

bauštelac
3 godine prije

ovce

Korona cirkus
3 godine prije

Ko nije vido slanje kineske sonde na mjesec nista nije vidio. Niste ljudi normalni ko jos pije prie o satelitima woyađerima crnim rupama . Pa nismo vise u sezdesetima nego u osamdesetcetvrtima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI