Kina zahtijeva da SAD zauzdaju SpaceX nakon satelitskog incidenta

SpaceX
3 komentara

Peking poziva Washington da preduzme „trenutne mjere” kako bi spriječio potencijalne sudare kineske svemirske stanice i satelita SpaceX.

Kineska vlada je zahtijevala od američkih zvaničnika da djeluju kako bi spriječili nezgode u orbiti nakon što su se sateliti Starlink Elona Muska umalo srušili na novu svemirsku stanicu  Pekinga. Kina optužuje Washington za nepromišljenost i licemjerje.

Upitan o mogućim sudarima sa kineskom svemirskom stanicom (CSS) između jula i oktobra, portparol ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian potvrdio je da je njegova zemlja uložila zvaničnu žalbu Ujedinjenim nacijama. On je pozvao SAD da preduzmu brzu akciju kako bi spriječili nesreće u budućnosti.

„SAD tvrde da su snažan zagovornik koncepta ‘odgovornog ponašanja u svemiru’, ali su zanemarile svoje ugovorne obaveze i predstavljale ozbiljnu prijetnju po bezbjednost kineskih astronauta. Ovo je tipičan dvostruki standard“, rekao je Zhao na konferenciji za novinare, misleći na Sporazum o svemiru iz 1967. godine, koji čini okosnicu međunarodnog prava u svemiru.

Portparol je tvrdio da Washington treba da preduzme „brze mjere kako bi spriječio ponavljanje ovakvih incidenata“ i da „postupi odgovorno da zaštiti astronaute u orbiti i bezbjedan i stabilan rad svemirskih objekata“.

Zhao je insistirao da je Washington direktno odgovoran za ponašanje SpaceX, ističući da državni akteri „snose međunarodnu odgovornost za nacionalne aktivnosti u svemiru koje sprovode njihove privatne kompanije“.

Peking je prvi put objavio svoju žalbu UN-u ranije ove nedjelje, navodeći da su dva od približno 1.700 satelita Starlink koje je Muskova avio kompanija poslala u orbitu umalo udarila u CSS 2021. godine u dva navrata, primoravajući posadu stanice da izvede „manevar izbjegavanja” udara. Kineska delegacija UN rekla je da sateliti „mogu predstavljati opasnost po život ili zdravlje astronauta“ ako se ne drže pod kontrolom.

Dok SpaceX tvrdi da su uređaji opremljeni tehnologijom za automatizovano izbjegavanje sudara i tvrdi da druge svemirske letjelice ne moraju da se pomjeraju sa svog puta, te izjave nisu uspjele da ubijede kineske vlasti, koje insistiraju na boljim uvjeravanjima kompanije i njenih partnera u vladi SAD.

kinaPekingSADsatelitSpaceXSvemirWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Pa i Tesla teoretski može da izbegne sudar, ali kako več znamo, to ne radi uvijek.
Pogotovo ako je smetnja Kineska.

tri p
2 godine prije

Sve je rečeno….Što Kina nije stupila u razgovore sa govancem Elonom, nego kritike idu službenom Washingtonu. Kako to, Šta nije Space-x privatna kompanija od govanceta?

Nikakve tu privatne kompanije nema, i malo govno Elon i veliko govno Mark Z. samo su produžena ruka Američke vojske (malo govno) i CIA-e (veliko govno).
Ljudi su projicirani da vrte veliku lovu, izabrani, a Svijet ih vidi kao nekakve genijalce, a oni ustvari govance.

Živili!

Max
2 godine prije

Ds.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI