Naučnici koji posjeduju superkompjuter kažu da se Mjesec mogao roditi kada je Zemlja udarila u misterioznu planetu

Mjesec nastajanje
58 komentara

Astronomi nastavljaju raspravu o tome šta je prouzrokovalo stvaranje jedinog Zemljinog prirodnog satelita. Neki pretpostavljaju da je to rezultat sudara Zemlje sa drugom planetom ubrzo nakon stvaranja Sunčevog sistema. Drugi sugerišu da je Mjesec “uhvaćen” Zemljinim gravitacionim povlačenjem ili čak formiran od proto-Zemlje u masivnoj eksploziji.

Istraživači sa Univerziteta Durham i Univerziteta u Glazgovu izvršili su superkompjuterske simulacije kako bi testirali istrošenu teoriju da se misteriozna planeta veličine Marsa poznata kao Theia srušila na našu planetu prije nekih 4,5 milijardi godina da bi stvorila Mjesec.

U istraživanju objavljenom u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, uglednom naučnom časopisu sa recenzijom, akademici su koristili neizmjernu računarsku snagu mreže superkompjutera DiRAC kako bi proučavali kako bi Mjesec kakav danas poznajemo mogao da nastane u sudaru između naše planete i misteriozne planete oko polovine njene veličine.

Simulacije su uključivale više scenarija koji uključuju Theia, modeliranje ishoda zasnovanih na pretpostavljenoj veličini planete, okretanju (uključujući mogućnost da se spin ne zavrti) i različitim okolnostima udara, uključujući frontalni sudar koji bi spojio dvije planete zajedno, i drugi scenario u kojem je Theia očešala proto-Zemlju prije nego što je nastavila svoj put kroz univerzum.

Kompjutersko potpomognuto modeliranje uključivalo je praćenje otpadaka od sudara planeta tokom perioda ekvivalentnog četiri zemaljska dana.

Otkrića su pronašla da je jedan scenario koji podrazumjeva da se Theia ne zavrti udarom u proto-Zemlju doveo do stvaranja samo-gravitacione gomile materijala mase oko 80 procenata mase našeg Mjeseca. Zatim su istraživači špekulisali da je ovaj proto-Mjesec na kraju možda porastao i dostigao sadašnju veličinu gutajući ostatke za koje se govori da su u to vrijeme okruživali planetu.

Glavni autor studije Sergio Ruiz-Bonilla, doktor nauka na Institutu za računarsku kosmologiju Univerziteta Durham, upozorio je protiv zaključka da je modeliranje pronašlo konačni dokaz o porijeklu našeg Mjeseca, ali je sposobnost simulacije da ponovo stvori objekat sličan Mjesecu nazvao „uzbudljivim mjestom za nastavak promatranja“.

„Uzbudljivo je što su neke od naših simulacija proizvele ovu orbitalnu nakupinu materijala koja nije relativno manja od Mjeseca, sa diskom dodatnog materijala oko Zemlje nakon udara koji bi pomogao pomoći da nakupina vremenom raste u masi“, rekao je Bonilla.

Koautor dr Vincent Eke smatrao je da je vrlo malo scenarija spinovanja stvaranja traga od ostataka „nevjerovatno fascinantno“ i rekao da „možda postoji nekoliko mogućih sudara koji tek treba da se istraže, a koji bi nas mogli još više približiti razumijevanju kako se Mjesec uopšte formirao“.

Istraživači planiraju više simulacija, igrajući se faktorima kao što su masa, brzina i brzina okretanja proto-Zemlje i Theiae kako bi posmatrali simulirani uticaj i kako utiče na stvaranje Mjeseca.

Rad Ruiz-Bonilla i saradnika služi kao podrška popularnoj naučnoj teoriji da je Mjesec stvoren nakon što je Zemlju pogodila misteriozna planeta Theia – nazvana po majci Selene, boginje Mjeseca iz grčke mitologije. Nije, međutim jedina teorija, druge uključuju uzbudljivu mogućnost da je već formirani Mjesec zarobljen Zemljinim gravitacionim poljem ili formiran zajedno sa Zemljom iz jednog protoplanetarnog oblaka.

Analiza lunarnog tla, dobijenog NASA misijama Apollo, otkrila je da se ono značajno razlikuje od Zemljinog, čini se da daje vjerodostojnost teoriji zarobljavanja. U Sovjetskom Savezu je istraživana teorija zajedničkog nastanka iz jednog oblaka čestica. Početkom 2000-ih, veteran ruski geohemičar dr Erik Galimov ponudio je drugu teoriju, sugerišući da su Zemlja i njen satelit možda nastali kao rezultat fragmentacije uobičajene protoplanetarne akumulacije gasa i prašine.

mjesecsatelitzemlja
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mario
3 godine prije

Pricam ti pricu…

dovukoše ga odnekud
3 godine prije

i iz sudara se taman potrefile proporcije i udaljenost i da se ne vidi ‘tamna strana’..

Tvrtko
3 godine prije

ma daaa, znaju oni kako je nastao mjesec milijardama godina unazad a ne znaju kako spriječiti boleštine koje ubijaju ljude. Ili im je posao da ubijaju ljude ali za takve uvjek imam porugu, prvo ubij sebe pa onda mene.

nepoželjni
3 godine prije

Da, Mjesec je mogao nastati sudarom ali – nije .

Mjesec služi Zemlji kao stabilizator u orbiti oko Sunca i tu su ga postavili Kreatori ovog dijela svemira.
Ovisno o veličini planeta, konstelaciji i putanjama susjednih tijela uglavnom svaki planet mora imati jedan ili više satelita koji drže njegovu vrtnju i putanju stabilnom, bez većih oscilacija… (nešto kao mali utezi na kotaču automobila postavljeni na točno određeno mjesto kako bi ga uravnotežili u vrtnji)

Davor
3 godine prije

Ja vjerujem Bogu. U Bibliji lijepo piše,prva rečenica: U POČETKU STVORI BOG NEBO I ZEMLJU. Dakle, kome bi trebali vjerovati? Ovima koji su nas od pobune Adama doveli u ovo jadno stanje laži i manipulacija ili Bogu,koji od nas traži da imamo povjerenja u Njega i koji nas ne plaši kataklizmama i pandemijama,već daje obećanje da će skršiti ovaj Sotonin poredak stvari i uspostaviti Njegovu Vječnu Vlast i novo ljudsko društvo. Ili smo zaboravili što znače riječi molitve: Dođi Kraljevstvo Tvoje,budi volja Tvoja… Mi ne znamo kojim se silama Bog služio pri stvaranju Mjeseca i Zemlje. Ali ima znanstvenika koji su utvrdili da Zemlja nije starija od nekoliko desetaka tisuća godina,pa su odbačeni ,marginalizirani kao i mnogi njihovi kolege iz medicine koji su drugačije vidjeli ovu takozvanu koronu i pandemiju… Naprimjer jedan ugledni znanstvenik je bušeći zemljinu koru na mnogim kontinentima,utvrdio da je granit pun mjehurića radioaktivnog polonija i plina… Čitaj više »

Blaza
3 godine prije

Možda bi bilo zgodno pročitati “Zemaljske kronike ” Zecharia Sitchina i otvoriti um prema mogućnosti drugačije povijesti i postanka Zemlje, Mjeseca i ljudi na Zemlji. Kažu da ce planet Nibiru (planet X, deseti planet) biti u blizini Zemlje oko 21.01.2921. god. Možda je frka oko epidemije, zatvaranja, maski, cjepiva u stvari poklon, onih koji se smatraju potomcima annunakija, novim/starim bogovima 😆.

Gost
3 godine prije

Moš’ mislit! 🙂

Istrazuj
3 godine prije

Evo…ovo je jedan tipicni primjer pseudo-nauke koja se ljudima (Gojimima) plasira vec 100+ godina. U istinu, ova pseudo-nauka nije jos toliko zla i opaka prema ljudskoj rasi poput tzv “medicinske nauke” (cijela fraza mora ici, jer tzv “moderna medicina” nema veze ni sa mozgom, a kamo li sa naukom)…. . Dakle u ovoj tzv “kosmologiji” jedini zadatak pseudo-nauke je da daje “objasnjena” koja su suprotna od “religioznih”… Medjutim – i jedna i druga su kontrolirana od iste bande kamatara i satanista, kojima je totalno svejedno da li ce Gojimi vjerovati u pseudo-nauuku ili u “abrahamske prevare”… Oboje su tu da sakriju Boga. A i da se Gojimi nebdosjete – da iza svega stoje isti kamatari, koji su danas iza lazne pLandemije. . Pseudo-nauka “kosmologija” kao i svaka slicna besmislica – prvo “naucnim koncenzusom (manje vise korumpiranih idiota) “odluci” da je neka teorija “naucna”… Naravno bez ikakvih dokaza, eksperimenata i ponovljivosti.… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istrazuj
Stara kuka
3 godine prije

“Naučnici koji posjeduju superkompjuter”???

Komunjara
3 godine prije

Mogao je. A možda i nije

Sirius
3 godine prije

Neki pisu da je mjesec umjetnog porijekla

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI