fbpx

Naučnici koji posjeduju superkompjuter kažu da se Mjesec mogao roditi kada je Zemlja udarila u misterioznu planetu

Mjesec nastajanje

Astronomi nastavljaju raspravu o tome šta je prouzrokovalo stvaranje jedinog Zemljinog prirodnog satelita. Neki pretpostavljaju da je to rezultat sudara Zemlje sa drugom planetom ubrzo nakon stvaranja Sunčevog sistema. Drugi sugerišu da je Mjesec “uhvaćen” Zemljinim gravitacionim povlačenjem ili čak formiran od proto-Zemlje u masivnoj eksploziji.

Istraživači sa Univerziteta Durham i Univerziteta u Glazgovu izvršili su superkompjuterske simulacije kako bi testirali istrošenu teoriju da se misteriozna planeta veličine Marsa poznata kao Theia srušila na našu planetu prije nekih 4,5 milijardi godina da bi stvorila Mjesec.

U istraživanju objavljenom u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, uglednom naučnom časopisu sa recenzijom, akademici su koristili neizmjernu računarsku snagu mreže superkompjutera DiRAC kako bi proučavali kako bi Mjesec kakav danas poznajemo mogao da nastane u sudaru između naše planete i misteriozne planete oko polovine njene veličine.

Simulacije su uključivale više scenarija koji uključuju Theia, modeliranje ishoda zasnovanih na pretpostavljenoj veličini planete, okretanju (uključujući mogućnost da se spin ne zavrti) i različitim okolnostima udara, uključujući frontalni sudar koji bi spojio dvije planete zajedno, i drugi scenario u kojem je Theia očešala proto-Zemlju prije nego što je nastavila svoj put kroz univerzum.

Kompjutersko potpomognuto modeliranje uključivalo je praćenje otpadaka od sudara planeta tokom perioda ekvivalentnog četiri zemaljska dana.

Otkrića su pronašla da je jedan scenario koji podrazumjeva da se Theia ne zavrti udarom u proto-Zemlju doveo do stvaranja samo-gravitacione gomile materijala mase oko 80 procenata mase našeg Mjeseca. Zatim su istraživači špekulisali da je ovaj proto-Mjesec na kraju možda porastao i dostigao sadašnju veličinu gutajući ostatke za koje se govori da su u to vrijeme okruživali planetu.

Glavni autor studije Sergio Ruiz-Bonilla, doktor nauka na Institutu za računarsku kosmologiju Univerziteta Durham, upozorio je protiv zaključka da je modeliranje pronašlo konačni dokaz o porijeklu našeg Mjeseca, ali je sposobnost simulacije da ponovo stvori objekat sličan Mjesecu nazvao „uzbudljivim mjestom za nastavak promatranja“.

„Uzbudljivo je što su neke od naših simulacija proizvele ovu orbitalnu nakupinu materijala koja nije relativno manja od Mjeseca, sa diskom dodatnog materijala oko Zemlje nakon udara koji bi pomogao pomoći da nakupina vremenom raste u masi“, rekao je Bonilla.

Koautor dr Vincent Eke smatrao je da je vrlo malo scenarija spinovanja stvaranja traga od ostataka „nevjerovatno fascinantno“ i rekao da „možda postoji nekoliko mogućih sudara koji tek treba da se istraže, a koji bi nas mogli još više približiti razumijevanju kako se Mjesec uopšte formirao“.

Istraživači planiraju više simulacija, igrajući se faktorima kao što su masa, brzina i brzina okretanja proto-Zemlje i Theiae kako bi posmatrali simulirani uticaj i kako utiče na stvaranje Mjeseca.

Rad Ruiz-Bonilla i saradnika služi kao podrška popularnoj naučnoj teoriji da je Mjesec stvoren nakon što je Zemlju pogodila misteriozna planeta Theia – nazvana po majci Selene, boginje Mjeseca iz grčke mitologije. Nije, međutim jedina teorija, druge uključuju uzbudljivu mogućnost da je već formirani Mjesec zarobljen Zemljinim gravitacionim poljem ili formiran zajedno sa Zemljom iz jednog protoplanetarnog oblaka.

Analiza lunarnog tla, dobijenog NASA misijama Apollo, otkrila je da se ono značajno razlikuje od Zemljinog, čini se da daje vjerodostojnost teoriji zarobljavanja. U Sovjetskom Savezu je istraživana teorija zajedničkog nastanka iz jednog oblaka čestica. Početkom 2000-ih, veteran ruski geohemičar dr Erik Galimov ponudio je drugu teoriju, sugerišući da su Zemlja i njen satelit možda nastali kao rezultat fragmentacije uobičajene protoplanetarne akumulacije gasa i prašine.

3.3 10 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
63 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije

Pricam ti pricu…

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 mjesec prije
Reply to  Mario

Važno je da nije po Bibliji. Dobro, vjera u Boga, Bibliju, Crkvu isl. je osobna stvar i stvar VJERE (koja ne treba dokaze). Sa znanošću je ipak drugačije. Znanost koristi prirodoznanstvenu metodu i traži dokaze. Ovakovo materijalističko naklapanje nema nikakov oslonac u prirodoznanstvenoj metodi (nema osmatranja – singularitet, nema mjerenja, nema eksperimantalne provjere isl.), zaključuje se isključivo po pravilima znanstvene indukcije (od posebnog ka općem), a ta metoda per definitionem ne može dati istinu i ne odgovara na niz akcesornih pitanja (npr. vrtnja potpuno usaglašena sa zemljinom tako da se (iako se zemlja vrti) sa zemlje uvijek vidi ista strana, položaj u istoj ravni sa Suncem, udaljenost upravo proporcionalna gravitaciji, udaljenost od Sunca i veličina koja odgovara proporcijama potpune pomrčine sunca itd.itd.itd.). Dakle obična bajka i materijalističko naklapanje. Ali vrlo isplativa i zato in.

zidarinarespiratoru
Gost
zidarinarespiratoru
1 mjesec prije
Reply to  Ivan Sever

I jos bih reka stavljevnjem sunca u centar svmira materijalna enrigija se stavlja u srediste zivota. Bog materjalne svjetlosti sunce iznad duhovne svjetlosti istine . Sad mi mali masončići izbrisite mali komentarić

Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije

Nisam baš siguran da je stavljeno u centar svemira… Sunčev sustav pa Galaksija itd…

Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije
Reply to  Ivan Sever

Uvijek u povijesti čovječanstva smo imali ljude koji su razmišljali ispred svog vremena, tu smo, prepoznajemo se. Mi se samo moramo isključiti iz ovog sistema i početi funkcionirati u drugom, zasebnom.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 mjesec prije
Reply to  Mario

Mario, HM, mislim da je nekoliko stvari bitno za shvaćanje stvarnosti oko sebe. Prvo, “majmunska” zainteresiranost za sve oko sebe. Drugo, puno rada, čitanja, slušanja, gledanja idr. Treće, logika i ispravno razmišljanje. Četvrto, shvatanje da je sve relativno, međuodnosno, višestrano, međuuzročno idr. Peto i najvažnije je MUDROST koja se stječe “sazrijevanjem”, “sedimentacijom” vlastitih spoznaja, naučenog, iskušanog, pročitanog, viđenog, preslušanog isl. i međusobno povezivanje u najopćenitijim okvirima bitisanja. I šesto, a možda i najvažnije je pitanje da li je bolje znati ili ne znati ? Da li ljudi koji shvaćaju bolje žive ? Odgovor je NE, jer se svijet odvija po svojim pravilima (npr. profit) i zapravo onima koji shvaćaju nanosi bol. I na kraju slažem se s tobom da se treba isključiti iz ovog sistema i početi funkcionirati u drugom, zasebnom. Kako ? E od tog odgovora ovisi sreća onih koji znaju. Misli da u tom pravcu prije svega treba promijeniti vlastitu paradigmu i sustav vrijednosti. Vrijedni su vjera, zdravlje, obitelj, prijatelji, samoodrživost, život u skladu sa prirodom idr. Treba izbjegavati suvremene mamce (npr. markete, banke, gradove, prekarijat, kredite, TV itd.itd.itd.) i živjeti skromno i maksimalno samodostatno. Nakon što sam preživio 2 stečaja i bio najobičnija “budala” promjenio sam paradigmu i sada maksimalno živim u svom svijetu (npr. ne gledam TV, nemam račun u banci, ne dižem kredite, bavim se proizvodnjom na vlastitom imanju – npr. jaja itd.) i osjećam se sve bolje.
Isplati se pokušati, a da li će biti dovoljno vidjet ćemo. Svijet srlja u propast, ali nama koji očekujemo Isusa i vječniživot i nije to tako strašno.

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
1 mjesec prije
Reply to  Ivan Sever

Na tebi i zaključcima se vidi jedina ispravna evolucija ljudskog bića, ja doduše mogu i bez religije ali do svih ostalih spoznaja sam i sam došao.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 mjesec prije

fvesifviefviefvneif: slažem se, moguće je bez religije, ali kako ? Po meni ključ “vrijednosti” čovjeka je njegov moralni sustav, znanje, razum mudrost. A poželjni moralni temelj, kodeks su približno i 10 Božijih zapovjedi i još poneki. Dakle, moguće je formalno biti ateist, a zapravo moralno nadmoćan nad formalnim vjernikom (npr. Sanader idr.) i zato biti “vrijedniji” kao čovjek.
No zašto ja vjerujem u Boga ? Sve do rata (38 god života) bio sam ateist, materijalist, komunist, dakle školovana mainstream ateistička “budala” (iako sam se vjenčao u crkvi 1973. god., a supruga je djecu odgajala u duhu katolicizma i obnašala sve vjerske obrede i običaje – ali to je za mene bila stvar tolerancije i slobode). Tokom rata i poslije sam izuzetno izučavao svijet oko sebe, a posebno pojavom interneta i s mogućnošću vrlo širokog spoznavanja “istina” koje su do tada bile “vlasništvo” samo privilegiranih elita.
I što sam “otkrio” ? Da znanost o suštini, razlogu, početnom uzroku isl. zapravo uopće ništa ne zna, odnosno da zna sve o ničemu (parcijalno) i ništa o svemu (cjelini), da je puna ispraznih teorija, da ne slijedi svoj temeljni razlog postojanja (otkrivanje uzročnosti), da obuhvaća samo dio stvarnosti (priroda) dok u potpunosti zanemaruje duhovni, duševni, umni, osjetilni, indicijalni isl. dio, da se služi pogrešnim logičkim zaključivanjem (logička indukcija), da ne zna ništa o postanku, da ima ozbiljna spoznajna ograničenja u metodi (ne može sve osmatrati – singulariteti, ne može sve mjeriti, ne može sve eksperimentalno provjeravati itd.), da čini osnovnu logičku grešku circulum vitiosus (prirodu objašnjava osobinama te iste prirode (npr. temperatura, tlak, sastav idr.) bez spoznaje temeljnog uzroka- npr. otkud elementi, otkud svojstva, otkud konstante, otkud prirodni zakoni, otkud organigrami idr.), da je debelo interesno orijentirana, da se zloupotrebljava u interesu moćnih itd.itd.itd.
I što mi je preostalo ? Pa povjerovati u nadmoćnu, inicijalnu inteligenciju koja je eventualno mogla, sa samo njoj znanim razlogom, stvoriti sve ovo oko nas i u nama (ili kako kaže npr. Werner Heisenberg: “prvi gutljaj iz čaše zvane znanost napravi te ateistom, ali na dnu čaše čeka te Bog”). Ili u mom slobodnom tumačenju vjera u Boga je zapravo pitanje “dubine” dosizanja pitanja i odgovora. Znači (bez uvrede), u suštini ne vjeruju oni koji još nisu došli do dna čaše. Pitanje vjere u Boga, po meni ili za mene, nema neposredne izravne veze sa institucijama raznih crkvi i praksom raznih vjera. Crkve su ljudska (ili Božja preko ljudi) tvorevina, a Bog je vrhunaravan i nadskup svega.
Dakle, zašto sam postao vjernik ? Zato što sam svojim spoznajama i pitanjima prerastao moj dotadašnji narativ i nisam više isključivo pomoću znanosti mogao da odgovorim na sva pitanja i morao sam poseći za Bogom i vjerom kao nadnaravnom inteligencijom i moći i spoznajnom metodom koja ne traži materijalne dokaze (kojih nema), već vjeru koja je neizmjerna.

Sirius
Gost
Sirius
1 mjesec prije
Reply to  Ivan Sever

Ljude kao da vodi narator iz nekog dokumentarnog filma kroz njihove zivote. Nekad je bolje iskljuciti zvuk pa se sam upitati sto stvarno osjeca antilopa dok seta savanom. Sve to nalikuje bojanju bojanke u kojoj postoje vec unaprijed zadane boje kojima se nesto mora obojati. Neki zaglibe preduboko u jednoj od tih par zadanih boja. I negiraju sve drugo. Sve mi to slici na onu izreku zavadi pa vladaj. Ubacivanje nametnutih ideja koje ljudi prihvate kao svoje. Bolje se okrenuti samom sebi i smisao potraziti u svojoj nutrini. Ne kao pcela skakati sa cvijeta na cvijet. Daleko vaznije od znanosti i vjera je biti svoj. Svatko je jedinka drugacija od svih ostalih a ne saraf u stroju istih ideja. Koliko god se neki trudili biti u tome stroju ipak smo na kraju sami sa sobom.

gost1983
Gost
gost1983
1 mjesec prije
Reply to  Ivan Sever

Ne može se koristiti dedukcija u znanosti, jer čovjek ne može znati opće prije pojedinačnog. Prvo treba naučiti dovoljno pojedinačnog da bi se napravila teorija o općem. To je limit znanosti i od toga znanost ne bježi. Inače, nemoj se koristiti Biblijom kao dokazom. Biblija kaže i da sve vrste stvaraju potomke po svojoj vrsti. Kako onda konj i magarac ili lav i tigar mogu stvoriti potomka, koji, iako rijetko, čak može biti i plodan? To je u skladu s evolucijom, imaju zajedničkog pretka, a nije u skladu s Biblijom.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 mjesec prije
Reply to  gost1983

stavljaš mi u usta nešto što nisam ni rekao niti pomislio. Ja sam rekao da indukcija ne može dati 100 % – tnu istinu, a to znači da se na bazi indukcije može stvoriti hipoteza, ali nikako zakon ili teorija, kao i da tako stvorena hipoteza uopće ne predstavlja nikakov dokaz o ničemu. već samo osnovu za daljnja istraživanja. Pa su tako teorija evolucije, teorija velikog praska, crna materije i energija idr. zapravo samo samo znanstvene špekulacije, a nikako ZNANSTVENA ISTINA.
Bibliju se uopće nisam koristio dokazom. Obratno, znanost stalno pokušava da dokazuje nerelevantnost Biblije, ne razumijevajući da se radi o različitim predmetima (znanost – priroda, a vjera – sveukupnost postanaka i bitisanja) i različitim spoznajnim metodama (prirodoznanstvena metoda i vjera).

gost1983
Gost
gost1983
1 mjesec prije
Reply to  Ivan Sever

Tako je, indukcija ne može dati 100 posto sigurnu istinu. Ali sve znanstvene istine temeljene su na indukciji. Gledaš dokaze, npr. sova ima perje, papiga ima perje, pingvin, orao, roda itd., a onda induktivno zaključiš da sve ptice imaju perje. Šta, jasno, nije 100 posto sigurno, ali sa svakim dokazom je sve sigurnije. Ljudski je nemoguće nešto saznati deduktivno. Imaš li primjer kako nešto saznati deduktivno u znanosti? Nemoguće je krenuti sa početnom premisom koja bi bila opća. Ljudsko znanje je temeljeno od pojedinačnog ka općem, nije savršeno, ali drukčije se ne može.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 mjesec prije
Reply to  gost1983

gost 1983: u dvije početne rečenice upotrebljavaš dijametralno suprotan zaključak na temelju istih premisa i za istu stvar. Naime, ti kažeš, citiram “indukcija ne može dati 100 % sigurnu istinu, ali sve znanstvene istine temeljene su na indukciji”. Ovdje je temeljna riječ iz zaključka ISTINA, a premise su metoda utvrđivanja. Ako istinu definiramo kao objektivno postojeći kvalitet i kvantitet osobina nekog entiteta onda kada govorimo o znanstvenoj istini to moraju biti kvaliteti i kvantiteti entiteta najmanje postojeći potpuni, svugdje, uvijek i za svakoga sa točno određenim iznimkama (iznimke potvrđuju pravila), ali istih kvaliteta iznimaka. Nadalje te kvalitete i kvantitete da bi bile znanstvene istine, konstante, zakoni, teorije isl. moraju biti utvrđene prirodoznanstvenom metodom (osmatranje, mjerenje, zaključivanje, hipotetiziranje, teoretiziranje, formiranje znanstvene istine, eksperimentalna provjera) i razumskom logikom. Dedukcija per definitionem ne daje 100 % istinu, ali ona nije zabranjena, već poželjna u pravcu istraživanja i proboja znanstvenih dosega. Ono na što ja upozoravam (a odnosi se na drugu tvoju rečenicu) je da je pogrešno proglašavati entitete utvrđene logičkom znanstvenom indukcijom znanstvenom istinom, već je najveći doseg takovih spoznaja hipoteza, pretpostavka, predikcija isl.

gost1983
Gost
gost1983
1 mjesec prije
Reply to  Ivan Sever

U redu, uvažavam tvoju primjedbu, trebao sam reći sve ljudske znanstvene teorije zasnovane su na indukciji. Postoji li uopće nešto u ljudskom znanju šta bi se moglo nazvati 100 posto sigurnom istinom, osim šta svatko zna za sebe da njegov um postoji? Svo ljudsko znanje bazirano je na indukciji. Pogotovo prirodne znanosti gdje je nemoguće izravno promatranje-arheologija, forenzika, kozmologija…

dovukoše ga odnekud
Gost
dovukoše ga odnekud
1 mjesec prije

i iz sudara se taman potrefile proporcije i udaljenost i da se ne vidi ‘tamna strana’..

gost1983
Gost
gost1983
1 mjesec prije

U pravu si. Ljudi bi kritizirali službenu znanost, a ne znaju niti da ne postoji ta tzv. tamna strana Mjeseca. postoji samo jedan dio mjeseca koji vidimo i jedan koji ne vidimo (rezonancija 1:1). Osvijetljeni i neosvijetljeni dio Mjeseca nije isto šta i strana koju vidimo i ona koju ne vidimo. Zato i postoje pojave polumjesec, puni Mjesec, pomrčina itd.

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije

I udaljenost Mjeseca od Zemlje da potpuno u milimetar prekrije sunce u vrijeme pomrčine.
Uzmite u obzir veličinu Sunca i Mjeseca i njihove udaljenosti od Zemlje.
Pričam ti priču…
Mjesec je “mothership”.

Tvrtko
Gost
Tvrtko
1 mjesec prije

ma daaa, znaju oni kako je nastao mjesec milijardama godina unazad a ne znaju kako spriječiti boleštine koje ubijaju ljude. Ili im je posao da ubijaju ljude ali za takve uvjek imam porugu, prvo ubij sebe pa onda mene.

gost1983
Gost
gost1983
1 mjesec prije
Reply to  Tvrtko

Ti shvaćaš da nisu isti znanstvenici koji istražuju svemir i viruse?

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 mjesec prije

Da, Mjesec je mogao nastati sudarom ali – nije .

Mjesec služi Zemlji kao stabilizator u orbiti oko Sunca i tu su ga postavili Kreatori ovog dijela svemira.
Ovisno o veličini planeta, konstelaciji i putanjama susjednih tijela uglavnom svaki planet mora imati jedan ili više satelita koji drže njegovu vrtnju i putanju stabilnom, bez većih oscilacija… (nešto kao mali utezi na kotaču automobila postavljeni na točno određeno mjesto kako bi ga uravnotežili u vrtnji)

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije
Reply to  otpisani

Točno… Mjesec ima svrhu i razlog postojanja i nije tu slučajno,jer da nema Mjeseca život na Zemlji bi bio kaotičan,uzmimo samo njegovu ulogu u činjenju plime i oseke u oceanima i statičnosti polova,bez kojeg bi se Zemlja njihala na sve strane. Mjesec je poput utega na gumama koje vulkanizer pri balansiranju ugrađuje. Znamo tko je Zemlju izbalansirao, Bog, Stvoritelj,Kreator,Jahve,Jehova…zovite ga kako hoćete,ali mu moramo odati poštovanje.
Mi sad letimo Svemirom brzinom 107 000km/h. Usporedbe radi ,to je kao da ispaljeni metak stoji na mjestu,a Zemlja proleti pokraj metka 100km/h.
S druge strane velike planete Sunčevog sustava služe da svojim jakim gravitacijama privlače veća tijela da ne dođu do Zemlje. Ono što proleti,Zemlju neće upropastiti. Zatim,Zemlja ima točno određenu veličinu i udaljenost od Sunca, da je par postotaka veća/ manja,bliža/ udaljenija kažu da život na Zemlji ne bi bio moguć. Jer bi bila prevruća,prehladna,gomilao bi se ugljični monoksid,a kisik bi kod manje Zemlje odletio u Svemir. Isto tako,vrtnja oko osi je idealna zbog grijanja i hlađenja planete…
Zato sva slava ide njenom Tvorcu( otkrivenje 4:11)

Tvrtko
Gost
Tvrtko
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Dobro, kažeš ti svoritelj, Bog, a daj mi reci jel on to radio sa nekim svemirskim strojem, bagerom, mješalicom. Da li je svoritelj muško, žensko ili transrodni ?
Puno je tu nepoznanica.

zidarinarespiratoru
Gost
zidarinarespiratoru
1 mjesec prije
Reply to  Tvrtko

Zini da ti kazem

U prolazu
Gost
U prolazu
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Sve štima, samo ti je brzina letenja nejasna. U odnosu na što ? Ljudi se voze, npr., 100 km/h u odnosu na površinu zemlje.

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije
Reply to  U prolazu

Lijepo sam napisao,u odnosu na metak. To se zove usporedba: brzina Zemlje/ brzinu metka

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Ajde pročitaj početak Biblije malo bolje. Piše,da su se Adamu narodili sinovi i kćeri. Adam je živio 960 godina. Što misliš koliko je djece mogao imati za gotovo 1000 godina života?

gost1983
Gost
gost1983
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Biblija kaže i da sve vrste stvaraju potomke po svojoj vrsti. kako onda konj i magarac ili lav i tigar mogu stvaoriti potomka, koji, iako rijetko, čak može biti i plodan? To je u skladu s evolucijom, imaju zajedničkog pretka, a nije u skladu s Biblijom.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Losa ti je racunica za brzinu ako metak ide 1000 km na sat zemlja bi trebala ici 1100km na sat da bi izgledalo kao da metak stoji a zemlja ide 100km na sat. Dakle zemlja se krece mnogo mnogo brze, ako se uopste to moze nazvati kretanje.

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Davor

JHVH nije stvoritelj svega što jest.
On je samo vanzemaljski entitet.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 mjesec prije
Reply to  otpisani

Potpuno se slazem sa tvojim misljenjem. Zavisno od namjene planete je postavljaju sateliti razlicite velicine mase funkcije. U principu nas Mjesec je svemirski brod a i nasa Zemljica takodje.
Znas li da su na Mjesecu svi krateri, nebitno koji je precnik ali svi imaju istu dubinu. 🙂 Sta ti to govori?

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije

Ja vjerujem Bogu. U Bibliji lijepo piše,prva rečenica: U POČETKU STVORI BOG NEBO I ZEMLJU. Dakle, kome bi trebali vjerovati? Ovima koji su nas od pobune Adama doveli u ovo jadno stanje laži i manipulacija ili Bogu,koji od nas traži da imamo povjerenja u Njega i koji nas ne plaši kataklizmama i pandemijama,već daje obećanje da će skršiti ovaj Sotonin poredak stvari i uspostaviti Njegovu Vječnu Vlast i novo ljudsko društvo.
Ili smo zaboravili što znače riječi molitve: Dođi Kraljevstvo Tvoje,budi volja Tvoja…
Mi ne znamo kojim se silama Bog služio pri stvaranju Mjeseca i Zemlje. Ali ima znanstvenika koji su utvrdili da Zemlja nije starija od nekoliko desetaka tisuća godina,pa su odbačeni ,marginalizirani kao i mnogi njihovi kolege iz medicine koji su drugačije vidjeli ovu takozvanu koronu i pandemiju…
Naprimjer jedan ugledni znanstvenik je bušeći zemljinu koru na mnogim kontinentima,utvrdio da je granit pun mjehurića radioaktivnog polonija i plina helija.
On je iznio zanimljivu usporedbu s čašom vode i C-vitaminom. Kaže: Zamislite da imate C vitamin koji se rastapa u čaši vode,te da imate moćan frižider koji će u trenutku zamrznuti taj proces otapanja. Presjek leda bi bio pun mjehurića C vitamina.
Tako je i u granitu prisustvo mjehurića polonija,netko moćan je koru zemaljsku u trenutku,momentu naglo ohladio . Netko vrlo moćan! On smatra da je to Božji prst,potpis u granitu.
Helij je također zarobljen ,on tvrdi da bi plin Helij ishlapio da se radi o milijunima godina starosti,a kamoli o milijardama kako nas uče “znanstvenici “… On tvrdi da je sve staro tek par desetaka tisuća godina. Zemlja je vrlo mlada!

Tvrtko
Gost
Tvrtko
1 mjesec prije
Reply to  Davor

O, jadan, nije ni tebi lako.

zidarinarespiratoru
Gost
zidarinarespiratoru
1 mjesec prije
Reply to  Tvrtko

E tebi je lako jer ti je znanost odredila tezinu inteligencije

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije
Reply to  Tvrtko

A ti vjeruj da si sišao s grane…jadan je tvoj kvocijent inteligencije,ako je to sve s čim se hvališ.

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Znanstvenik se zove: Prof.dr. Robert Gentry…

gost1983
Gost
gost1983
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Nemam ovdje mjesta objasniti zašto ti je članak pogrešan i taj tvoj Gentry, ali nije ni bitno. Ti si već odlučio šta ćeš vjerovati.

Sirius
Gost
Sirius
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Vjernik pise o znanstvenicima i dokazima ? Dobro je tvrtko napisao.

Blaza
Gost
Blaza
1 mjesec prije

Možda bi bilo zgodno pročitati “Zemaljske kronike ” Zecharia Sitchina i otvoriti um prema mogućnosti drugačije povijesti i postanka Zemlje, Mjeseca i ljudi na Zemlji. Kažu da ce planet Nibiru (planet X, deseti planet) biti u blizini Zemlje oko 21.01.2921. god. Možda je frka oko epidemije, zatvaranja, maski, cjepiva u stvari poklon, onih koji se smatraju potomcima annunakija, novim/starim bogovima 😆.

Blaza
Gost
Blaza
1 mjesec prije
Reply to  Blaza

Sorry moj pametni telefon izmišlja rijeci i brojeve. Datum dolaska je 21.01.2021.

Anu nako i ovako
Gost
Anu nako i ovako
1 mjesec prije
Reply to  Blaza

mašala, ajde više.. dosta je ove čamotinje

hermes
Gost
hermes
1 mjesec prije

ala ćemo se smijat, dolazi gazda išamarat poslušnke.. te đe je zlato, đe je petge, šta ovoliko marve pušća ceo2.. šalabajzeri ijedni idrugi.. kako na Zemlji tako i naNebu, nek se napuše ljudskog ‘urca

reć'e gazda
Gost
reć'e gazda
1 mjesec prije
Reply to  hermes

štajee samo ste se yebbaly u šchupaq i srkali kokaineve jesam reko ptcto miliona da bude (vadi kaiš) jesam reko reko reko (udara kaišem izudarano dupe kokainđije). o, dođi Nibiru , da doživimo ko Ljudi

Uno
Gost
Uno
1 mjesec prije
Reply to  Blaza

Zecharia Sitchin – Posljedni Dani

Hoće li se vratiti? Kada će se vratiti?
Ta pitanja postavljena su mi nebrojeno puta, pri čemu su “oni” anunnakijski bogovi o kojima govore moje knjige. Odgovor na prvo pitanje je – ‘Da’. Postoje indicije na koje treba obratiti pažnju i proročanstva o povratku koja se trebaju ispuniti. Odgovor na drugo pitanje zaokupljao je čovječanstvo još od prijelomnih događaja u Jeruzalemu prije više do dvije tisuće godina.
No, pitanje nije samo “hoće li” i “kada” će se vratiti. Što će biti znak povratka, što će povratak donijeti da sobom? Hoće li to biti dobronamjeran dolazak ili će — kao kada se spremao Potop — označiti kraj? Koja proročanstva će se obistiniti: Mesijansko doba, nov početak – ili pak katastrofalna apokalipsa, konačni kraj, armagedon…
U slučaju posljednje mogućnosti ta proročanstva više ne pripadaju samo domeni teologije, eshatologije ili puke znatiželje, nego postaju pitanje samog preživljavanja čovječanstva. Jer armagedon, izraz koji danas označava rat nezamislivih i katastrofalnih razmjera, u stvari je ime jednog mjesta na zemlji kojoj se prijetilo nuklearnim uništenjem.
U dvadeset i prvom stoljeću pr. n. e. nakon rata “kraljeva s istoka” i “kraljeva sa zapada” došlo je do nuklearne katastrofe. Dvadeset i jedno stoljeće kasnije, kada se “prije nove ere” (pr. n. e.) promijenilo u “nove ere” (n. e.), strahovi čovječanstva bili su izraženi na svitku, skrivenom u špilji blizu Mrtvog mora, koji je opisivao veliki i konačni rat “sinova svjetla” protiv “sinova tame”. Sada, u dvadeset i prvom stoljeću n. e. nuklearna prijetnja ponovno stoji nad tim istim povijesnim mjestom. Pitanje je dovoljno smisleno: Hoće li se povijest ponoviti — ponavlja li se povijest, na neki zagonetan način, svakih dvadeset i jedno stoljeće?

Gargamel
Gost
Gargamel
1 mjesec prije
Reply to  Uno

Prva knjiga Sitchina “Dvanaesti planet” lijepo objašnjava nastanak Sunčevog sustava i svih planeta. Sve se događa nakon prolaska planeta Nibirua koji ima vrlo eliptičnu putanju kada njegova gravitacija napravi pometnju nad planetima. Uništenje velikog planeta u cijelosti prekrivenog vodom, Tienmena, koji se preplovio pa su nastala 2 planeta. Jedan Zemlja, a drugi između Marsa i Jupitera. Slijedeći prolazak Nibirua uništio taj planet od čega je ostao asteroidni pojas između. Mjesec nastao kada je veliki asteroid udario u ranu Zemlju i otkinuo dio planete od čega je poslije nastao mjesec. Dokaz je isti sastav mjeseca i zemlje. Taj dio se nalazi u Pacifiku, zamislite da ga nema vidila bi se nepravilnost u sferi Zemlje (udubljenje). Prvih 30-ak stranica knjige je vrlo interesantan.

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
1 mjesec prije
Reply to  Uno

Nuklearno oružje zamljanima nije da onaj koji producira milenijske ratove da ono (nuklearno oružje) sprijeći izbijanje rata jer bi svi od njega poginuli. Bog “Mars” kreator milenijskih ratova je mogao samo prestati sa kreiranjem istih a ne davati zemljanima tehnologiju da se unište. Izvuci sam zaključak zašto je dao onda nuks oružje.

Gost
Gost
Gost
1 mjesec prije

Moš’ mislit! 🙂

iiiistina
Gost
iiiistina
1 mjesec prije
Reply to  Gost

i baš zgodno…..Moš’mislit 🙂
pa barem svatko moš’slobodno mislit ali ak se usudiš nešto i napisati i prepisati na logično može svega bit a ljudi gladni pravednosti-poštena življenja a istine kako tko?

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

Evo…ovo je jedan tipicni primjer pseudo-nauke koja se ljudima (Gojimima) plasira vec 100+ godina.
U istinu, ova pseudo-nauka nije jos toliko zla i opaka prema ljudskoj rasi poput tzv “medicinske nauke” (cijela fraza mora ici, jer tzv “moderna medicina” nema veze ni sa mozgom, a kamo li sa naukom)….
.
Dakle u ovoj tzv “kosmologiji” jedini zadatak pseudo-nauke je da daje “objasnjena” koja su suprotna od “religioznih”…
Medjutim – i jedna i druga su kontrolirana od iste bande kamatara i satanista, kojima je totalno svejedno da li ce Gojimi vjerovati u pseudo-nauuku ili u “abrahamske prevare”…
Oboje su tu da sakriju Boga.
A i da se Gojimi nebdosjete – da iza svega stoje isti kamatari, koji su danas iza lazne pLandemije.
.
Pseudo-nauka “kosmologija” kao i svaka slicna besmislica – prvo “naucnim koncenzusom (manje vise korumpiranih idiota) “odluci” da je neka teorija “naucna”… Naravno bez ikakvih dokaza, eksperimenata i ponovljivosti. Napravi jednostavno SF bajku…
Onaj cionisticki telac Anstajn i njegov “nasljednik” Hawking – ubili su se od izmisljanja “nauke” o Svemiru i tzv crnim rupama.
Naravno pseudo-nauka je ove dvije protuve podigla na nivo “genijalaca”…
Tako, da danas, par desetljeca nakon sto su ovi TELCI izmislili neku bajku – tzv “naucnici” (budalaste pseudo-nauke) ulazu maksimalne napore – da dokazu ..bajku!
Zato, cak i na diskusijama – imamo “vehabije” ove pseudo-nauke koji sa “ponosom” telale ovdje “da je nauka dokazala ideje (idiota) Anstajna”….
Aha…
Kako je “dokazala”…?
Pa “matematickim putem” i posmatranjem mikroskopim…pardon teleskopom…
Suludo…

Moj prijedlog refakciji LR,
Postovana gospodo, 100 puta bi bolje bilo da objavite bilo koji stvarno naucni clanak – uz provjerene i testom dokazene, ponovljive fenomene – nego ovo pseudo-naucno smece.
To pseudo-naucno smece, bazirano na idiotskom “naucnom konvenzusu” nam upravo svima – radi o glavi.
Bilo bi lijepi, kada biste makar na portalu Logicno – izbacili pseudo-nauku iz promoviranja.

iiiistina
Gost
iiiistina
1 mjesec prije
Reply to  Istrazuj

ima nešto složeno na brzaka jer nema toga da more sakriti Boga ………evo mali složenac:
ma daaaa, ma…..šaaalaa……pričam ti priču kako neki još voze..fiću…kojeg nemreš dobit za siću a živi se u raskošnom dvorcu za kojeg slava ide njenom tvorcu i polako već lampice se umovima pale di istovremeno mnogi za starim vremenom žale a i vrime je ispovijedi pa idemo do jedne iz…
The Jerusalem Post
Former Israeli space #security chief Haim Eshed has revealed that aliens from a “Galactic Federation” have been in contact with the US and #Israel for years, but humanity isn’t ready to know this.Bivši šef svemirske divizije izraelske vojske Haim Eshed tvrdi da su Tel Aviv i Washington kontaktirali “galaktičku federaciju” vanzemaljaca i zajedno provodili eksperimente na ljudima, ali da čovječanstvo još uvijek nije spremno za “istinu” o životu u svemiru.Umirovljeni general Haim Eshed (87), koji je gotovo tri desetljeća bio šef svemirske jedinice Ministarstva obrane Izraela, tvrdi da postoji “vanzemaljski savez”. “Vanzemaljci su zahtijevali da se ne objavi da su ovdje, jer čovječanstvo još nije spremno”, rekao je Eshed izraelskim novinama “Judiot Ahronot”.
Prema njegovim riječima, američki predsjednik Donald Trump bio je na rubu saznanja, ali izvanzemaljci u Galaktičkoj federaciji to su spriječili porukom: “Čekajte, prvo pustite da se duhovi smire.” Ne žele da imamo masovnu histeriju. ”
“Prvo nas žele učiniti razumnima. “Do danas su čekali da se čovječanstvo razvije i dosegne fazu u kojoj ćemo shvatiti što su svemir i svemirski brodovi”, dodao je.
Iako je ostalo nejasno što se točno promijenilo kako bi se spriječila takozvana “masovna histerija” na koju su izvanzemaljci upozorili, Eshed je očito osjećao da je došlo vrijeme, dodajući da nije komunicirao samo s vanzemaljcima, već da oni održavaju “podzemnu bazu u dubinama. Marsa”.
U svojoj najnevjerojatnijoj tvrdnji Eshed je rekao da je američka vlada postigla izričit “dogovor” s posjetiteljima iz svemira, prenosi RT .
(i gle ti malo slučajnosti pa zar nam nije na logično pokazan ugovor sa MJ12)
   “S nama su potpisali sporazum o zajedničkom eksperimentiranju”, rekao je, ne nudeći detalje o uvjetima navodnog međuplanetarnog sporazuma ili prirodi eksperimenta.

Bivši general dodao je da vanzemaljci samo “istražuju” i pokušavaju uključiti čovječanstvo među “pomagače” u svojoj težnji da “shvate pravila svemira”. Tvrdi da, barem zasad, nema razloga za strah od invazije neprijateljske sile, unatoč eksperimentima koji se izvode na ljudima.Eshed je priznao da bi se njegove tvrdnje, koje je iznio bez dokaza, mogle činiti neobičnim, ali rekao je da vjeruje da će ih čovječanstvo postupno prihvatiti kao istinu, pod pretpostavkom da su neki ljudi možda već “ugledali svjetlost”.

“Da sam to rekao prije pet godina, bio bih hospitaliziran. Rekli bi da sam lud. Oni već danas razgovaraju drugačije. Nemam što izgubiti. Dobio sam diplome i nagrade, poštovan sam na sveučilištima u inozemstvu gdje se trend također mijenja “, rekao je general.
*************************************************
 Najvažnija vrsta slobode je biti ono što stvarno jesi. Prodaješ svoju stvarnost za ulogu. Prodaješ svoj razum za glumu. Odustaješ od svoje sposobnosti osjećanja, te zauzvrat navlačiš masku. Ne može doći do velike, rasprostranjene revolucije dok se ne dogodi osobna revolucija, na individualnoj razini. Mora se prvo dogoditi iznutra.

– Jim Morrison

Lopata
Gost
Lopata
1 mjesec prije
Reply to  iiiistina

svemirski žid-ovi?

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  iiiistina

Ima dosta istine u tvom postu, ali ekipa iz “galaktičke federacije” su u biti jebeni šupci. Ko fol hoće ljude u zajednici, ali tek kad “postanemo normalni”.
Eisenhower se sastao sa izaslanicom sa Plejada u veljači 1954.
Odbio je bilo kakvu pomoć u vezi čiste i besplatne energije, jer je jedini uvjet bio odustanak od nuklearne energije. Nakon toga se sastao i sa “drugima” s kojima je postigao dogovor kojeg se “ovi” ne drže, a posljedica je sve ovo što se događa.
Na indirektan način i oni sudjeluju u ovom porobljavanju ne čineći ništa jer eto, ljudi se moraju sami “probuditi”. To što smo manipulirani na 101 način, nije im bitno. Mjesec je njihov “mothership” koji emitira niske frekvencije i preko njega nam je i složen ovaj 3D matrix.

Ne žele nam oni nikakvo zlo, ali opet su šupci jer uglavnom samo gledaju kaj nam ovi (dvije vrste “dracosa”) preko kabale rade.

iiiistina
Gost
iiiistina
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

imaa tu neeštoooo u tvom spomenu i pozdrav ti i od Semjase-dovoljno si znatiželjan-proširi spoznaje kod I.Antića o istoriji kao i na alternativnoj historiji Semir Osmanagić ako još nisi koji su isto skupljači zviždanja+osobna iskustva+artefakti za dokaz i prevedeno,skupljeno objavljuju…….
1 mj prije
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
…………………………………Dragi ljudi, budite prije svega ljudi*********************
……„Nudite jedni drugima hranu što je češće moguće,,,,,,,,,,,,,
……Morate osigurati da uzbudljivi mirisi dolaze odasvud,
=============================================================
… Sviđalo ti se to ili ne, sve se mijenja. Rezultat će to biti najdivnije iskustvo u čovjekovoj povijesti ili najstrašnije porobljavanje koje možete zamisliti. Budite aktivni ili abdicirajte, budućnost je u vašim rukama. “” – William Cooper, 24. listopada 1989. (kralj zviždača-Preminuo: 5. studenoga 2001.no vjerojatnije je-ubijen)

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  iiiistina

Hvala na preporuci, Antića sam zadnji put čitao prije 10ak godina, mogao bih ga “potražit” da vidim i novije poglede. Semir je isto super lik.
Cooper je ubijen, isto kao i jedan od najvećih zviždača, Phil Schneider.

iiiistina
Gost
iiiistina
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

ok,dobar si samo nastavi jer je upitno koliko nam je još vrimena ostalo
naviri i o Bobu Lazaru koji je radio na reverzibilnom inženjeringu letjelice…pokazao sam nešto ali neznam više na kojem postu jer ovdje se postovi brzo nagomilaju

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  iiiistina

Srećom, Bob se osigurao protiv “samoubojstva”.

iiiistina
Gost
iiiistina
1 mjesec prije
Reply to  iiiistina

evo prošlo je 9 h od kopiranja ovog teksta i vrijedna tražilica je našla još….jako…jako…zanimljivo:
……United States Space Force – Wikipedia
The United States Space Force (USSF) is the space service branch of the U.S. Armed Forces, and is one of the eight U.S. uniformed services. Initially formed as …
Commander-in-Chief: President ‎Donald Trump‎
Secretary of Defense: Christopher C. Miller …‎
Secretary of the Air Force: Barbara Barrett
Vice Chief of Space Operations: Gen David D. …‎
‎Space Force Delta · ‎Space Based Space … · ‎Space Force Association
…….Ove informacije visokokvalificiranog i vjerodostojnog generala Esheda legitimno su otkrivanje prisutnosti stranaca. Opisuje dio priče koji mu je poznat iz prošlih desetljeća. Predsjednik Trump upoznat je s trenutnim programom kakav postoji u SAD-u,…
.uuuuuuuu vruuućeeee….jeste li spremni na joooš……
…..Istina je da bi predsjednik Trump zapravo volio potpunu iskrenost. Američka vojska i drugi iz njegove administracije potiču na oprez. Pogotovo u vrijeme kada se vode mnoge bitke – izrazito izdajnička krađa izbora 2020. godine, pokušaji stranih entiteta da preuzmu kormilo američke vlade, rasformiranje sotonskih mreža dječjeg spolnog prometa i pandemija Covid-19. Otkrića generala Esheda ipak su dobra, a slijedit će ih i drugi u sličnom načinu.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

“Naučnici koji posjeduju superkompjuter”???

Karolino Kakarino II
Gost
Karolino Kakarino II
1 mjesec prije
Reply to  Stara kuka

Super kompjuter je onaj na kojem nesto napises i onda to objave sve novinske agencije na svjeto medijske kuce , djeca uce to onda u skoli ko neospornu cinjenicu

Komunjara
Gost
Komunjara
1 mjesec prije

Mogao je. A možda i nije

Sirius
Gost
Sirius
1 mjesec prije

Neki pisu da je mjesec umjetnog porijekla

Karolino Kakarino II
Gost
Karolino Kakarino II
1 mjesec prije
Reply to  Sirius

Porjeklo mjeseca je iz porodice winsdor ili tako nekako. Neznam kako se piše . Kad naučim javit cu se na visi stupanj besmilenog surfanje bespucima internetske krembilnosti

Sirius
Gost
Sirius
1 mjesec prije

Uz mjesec se veze toliko veliki broj koincidencija da bas nikako nisu mogle nastati prirodnim putem. To inace tvrdi i velik broj znanstvenika. A i cista logika.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik