Švedska svemirska korporacija prestat će pomagati kineskim kompanijama u upravljanju satelitima

Satelit
8 komentara

Peking će uskoro izgubiti mogućnost pristupa svojim satelitima za nadgledanje vremena i Zemlje putem lokacija zemaljskih stanica povezanih sa Švedskom svemirskom korporacijom (SSC) u Švedskoj, Čileu i Australiji.

„Geopolitička situacija se promijenila od potpisivanja ovih ugovora početkom 2000-ih. Moramo da procijenimo gdje možemo da poslujemo i teže nam je da sada napravimo tu procjenu u vezi sa kineskim tržištem“, rekla je Anni Bolenius, šefica komunikacija SSC u ponedeljak, napominjući da ugovori pokrivaju satelite za nadgledanje vremena i Zemlje.

Kineski ugovori kompanije takođe su Pekingu pružali “podršku” za misije sa posadom.

Državna kompanija izjavila je da neće tražiti obnavljanje ugovora sa Pekingom, kojim je kineskim satelitima dozvoljen pristup putem SSC antenskih lokacija u Švedskoj, Čileu i Australiji od najmanje 2011. godine.

Međutim, nisu navedeni konkretni datumi završetka tekućih ugovora.

SSC je napomenula da neće sklapati ugovore ni sa novim kineskim preduzećima.

Švedska agencija za odbrambena istraživanja, koja djeluje pod državnim Ministarstvom odbrane, rekla je javnom emiteru Sveriges Television u januaru 2019. da je uobičajeno civilna saradnja zemlje sa Pekingom možda prebačena na kinesku vojnu kontrolu.

„Organizaciono, kineski svemirski program je u vrlo, vrlo velikoj mjeri militarizovan“, tvrdi istraživač John Rydqvist, a preneo South China Morning Post (SCMP).

U to vrijeme, SSC je primetila da „SSC ima kupce u Kini u civilnim funkcijama kao što su vrijeme, posmatranje Zemlje i svemirska fizika od početka 2000.“

„Podaci sa takvih satelita koriste se za širok spektar civilnih svrha i rašireni su širom društva“, detaljno je objasnila kompanija, „na primjer, za analizu klimatskih promjena i njihovih posljedica i za bolje korištenje prirodnih resursa poput šuma, vode i poljoprivrede, kao i za krizni odgovor i pomoć u katastrofama gdje je neposredan pristup pouzdanim informacijama presudan “.

„Kao švedska kompanija u stoprocentnom državnom vlasništvu, ako uopšte postoji sumnja da bi ono što radite sa Kinom moglo da ojača vojne sposobnosti, nije važno možete li ići bilo gdje drugdje – ne bi trebali to“, rekao je Rydqvist za SCMP.

„To nije dobro za Švedsku i moglo bi da bude problematično u našoj važnoj bezbjednosnoj saradnji sa ostatkom EU i SAD. Ako postoji najmanja sumnja, nemojte to da radite.“

Analitičar švedskog Instituta za međunarodne poslove Viking Bohman argumentovao je za SCMP da se „Švedska budi sa svojim kineskim izazovom“ i da je upozorenje istraživača odbrane nastalo kao dio usaglašenog međunarodnog odbacivanja Kine.

„Kada evropske zemlje ograničavaju Huaweijev pristup svojim tržištima, švedske vlasti počinju da se pitaju da li bi trebale da učine isto“, izjavio je Bohman u januaru 2019. godine, nakon pokretanja državne istrage o sigurnosti Huawei Technologies u vezi sa mrežnom infrastrukturom 5G.

Međutim, Anders Ygeman, švedski ministar za energetiku i digitalni razvoj, izjavio je u maju 2020. godine da „ne vidi problem u vezi sa telekomunikacionom kompanijom Tele2 koja koristi Huawei kada švedski kupci surfuju na 5G“, prema švedskoj novinskoj agenciji TT.

kinasatelitŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rover70
3 godine prije

E sad ti kupi avione od sveda!

Venom
3 godine prije

Mislim, da su se Kinezi jako zabrinuli zbog toga.
Zbog Švedske sad postoji ozbiljna prepreka, da Kinezi otkažu sletanje na Sunce sa ljudskom posadom 🙂

tuf
3 godine prije

Šveđane izgleda ne brine militarizacija meteoroloških sustava kada se radi o njihovim dragim Amerima, kojima praktički sve ima dvojnu ulogu – od meteoroloških postaja u oceanima koji onako usput prate kretanje podmornica, tobožnjih znanstvenih brodova za proučavanje mora s istom svrhom, podmornica s ugrađenim sustavima za uništavanje optičkih kabela (što su napravili Iranu u više navrata, npr. 2008-e) do astronomskog programa – jer se se velike radio-antene u primarnoj svrsi za detekciju radio-valova iz svemira također usmjere nešto niže, prema atmosferi, osluškujući neprijateljske radio-valove (i za to je rezerviran određeni ‘pool’ vremena). No te stvari Šveđane ne brinu, makar bi trebalo – jer primarna funkcija NSA je industrijska špijunaža, ne nekakva borba protiv terorizma i ideoloških neprijatelja.

Max
3 godine prije

Koja Komedija ; Kinesku robu kupovati mogu a ugovor poštovati ne mogu. Ali mislim da oni Kinezima neće ni trebati.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Sta ce im sateliti, kad stalno pustaju balone?
Osim toga, zemlja je premrezena podvodnim i podzemnim cablovima te na svakome brdu po antena!

nessy
3 godine prije

Na Svede smo navikli gledati uglavnom pozitivno, ali u vanjskoj politici to su USA guzolizi kakvih nema. Drzava im je doslovno fasisticka, ne dao bog da se zamjeris sistemu. Dovoljno vam je sto su napravili (po USA direktivi) Assangeu sa KONSTRUIRANIM procesom za “silovanje”. Koga zanimaju detalji, lako ce ih naci. Ali, vremena su takva, karte se ponovo mijesaju, lako bi se moglo dogoditi da za par godina lizu dupe Kinezima, kao sada USA carstvu, na zalazu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI