Suosnivač Applea Steve Wozniak tuži Google i YouTube zbog prijevare s Bitcoinima

Steve Wozniak
8 komentara

Poznata osoba vezana za tehnologiju, Steve Wozniak najavio je tužbu protiv YouTubea i Googlea, navodeći kako nisu uspjeli ukloniti videozapise koji su, uz pomoć korištenja njegovog lika, pokušali prevariti i navesti nevine korisnike na kupovinu kriptovaluta.

Steve Wozniak, jedan od dvaju računalnih osnivača i genija koji stoje iza Applea, usmjerio je svoje odvjetnike prema Googleu i YouTubeu, nakon što te dvije firme nisu uspjele skinuti videozapise unutar kojih su koristili njegovu sliku kako bi prevarili ljude.

U tužbi se navodi da su videozapisi prevarili korisnike da šalju bitcoin na lažne račune; dvije firme navodno su koristile i slike drugih tehnoloških ”velikana”, kao što su Elon Musk i Bill Gates kako bi time stekli vjerodostojnost.

U izjavi koju su citirali mediji, Wozniak je izjavio da “njegova slika koja je korištena u prijevari ne bira svoje žrtve”. Isto je tako rekao da je YouTube zloupotrijebio njegov imidž radi internetskih prijevara.

Wozniak je bio jedan od 18 tužitelja koji su u utorak podnijeli tužbu tražeći da se sve bitcoin prevare uklone s YouTube platforme, posebno one koji koriste Wozniakovo ime i sličnost.

“YouTube je imao neprekidan niz lažnih videozapisa i promocija, koje su lažno koristile slike i videozapise stranke Stevea Wozniaka, ali i drugih poznatih tehnoloških poduzetnika; zbog zloupotrebe njihovih identiteta YouTube je protuzakonito zaradio milijune dolara”, navodi se u tužbi.

Bitcoin je prošlog tjedna napunio zaslone upravo zbog toga što se ovu kriptovalutu koristilo radi prijevara na društvenom mediju Twitteru. U njemu su milijarderi Elon Musk, Jeff Bezos i Bill Gates bili jedne od istaknutih američkih ličnosti preko kojih su hakeri zatražili donacije kroz kriptovalute i tako varali korisnike.

“Svi me traže da im vratim”, glasi tweet s Gatesova računa. “Vi pošaljete 1.000 dolara, mi vam vratimo 2.000 dolara”.

U izjavi pred sudom Wozniakovi odvjetnici pohvalili su reakcije Twittera zbog “brze i odlučne” reakcije, zbog koje su Wozniakovi korisnički računi bili postupno zatvoreni, zbog čega je njihov klijent bio  “dalje zaštićen od prijevara”.

Suprotno tome, Google i YouTube ne samo da nisu djelovali jednako brzo, već se u žalbi navodi da su oboje tvrtke „poduzeli daljnje korake u promociji i kreiranju profita od ovih prijevara, pružajući plaćeno oglašavanje ciljanim korisnicima koji su najvjerojatnije oštećeni”.

Iako Google i YouTube nisu objavili nikakav komentar, pojavio se sličan slučaj ranije ovog tjedna, u kojem je ista platforma optužena za podupiranje prijevara kriptovalutama.

U izjavi od 21. srpnja pravni tim YouTubea rekao je kako YouTube nije odgovoran ni za kakav sadržaj na svojoj platformi, uključujući i prijevare, pojašnjavajući  da tamo gdje YouTube vidi svoju nadležnost i odgovornosti, one ondje počinju i završavaju.

AppleGoogleKriptovaluteSteve WozniakYouTube
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
KLAN ULTRA TERORISTA
3 godine prije

The Pentagon Bio-weapons By Dilyana Gaytandzhieva -April 29, 20184767476 The US Army regularly produces deadly viruses, bacteria and toxins in direct violation of the UN Convention on the prohibition of Biological Weapons. Hundreds of thousands of unwitting people are systematically exposed to dangerous pathogens and other incurable diseases. Bio warfare scientists using diplomatic cover test man-made viruses at Pentagon bio laboratories in 25 countries across the world. These US bio-laboratories are funded by the Defense Threat Reduction Agency (DTRA) under a $ 2.1 billion military program– Cooperative Biological Engagement Program (CBEP), and are located in former Soviet Union countries such as Georgia and Ukraine, the Middle East, South East Asia and Africa. Georgia as a testing ground The Lugar Center is the Pentagon bio laboratory in Georgia. It is located just 17 km from the US Vaziani military airbase in the capital Tbilisi. Tasked with the military program are biologists… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Ovaj Wozniak nije normalan. Google i Youtube da varaju ljude? Pa te dvije firme uz još neke poput Amazona, Facebooka i Twitera npr., su moralna vertikala interneta i cijelog globalnog gospodarstva, svjetionici slobode, demokracije, tolerancije, ljudskih prava i svekolikog poštenja i morala. Tu postoje samo dva objašnjenja. Ili je stari dobri Steve potpuno prolupao, ili je ruski špijun kojeg je Putin potplatio da osigura još jednu Trumpovu pobjedu.

Eto i mene
3 godine prije

Pravni tim yt kaze kako yt nije odgovoran ni za kakav sadrzaj na svojoj platformi.

Ali cim izadje neki video koji ima veze s “teorijama zavjere” oni ga itekako odgovorno obrisu…

Žilevski
3 godine prije

Naslov nema veze s tekstom , dakle varali su ljude koji posjeduju bitcoin da ga uplate na prevaru na neki račun , a naslov aludira da YT i Ggle varaju sa bitcoinom a ne s bitcoinima (mrvu pravopisa ).
Salute

pirat sa kariba
3 godine prije

u tom apllu svi se zovu Stevo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI