Susjedne države Nigera aktivirale pričuvne vojne snage u stanje pripravnosti

Clanovi vojske Nigera
14 komentara

Vlasti zapadne Afrike tvrde kako su svojim šefovima oružanih snaga izdale zapovijed za pripremu vojnih snaga, dok blok traži diplomatska rješenja

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) zapovjedila je mobilizaciju pripravnih snaga za moguću upotrebu u Nigeru, gdje je vojska preuzela vlast prije više od dva tjedna. Čelnici regionalnog bloka postigli su rezoluciju na summitu u glavnom gradu Nigerije, Abuji u četvrtak, rekavši kako ostaju predani “obnovi ustavnog poretka mirnim putem”. Odluka dolazi nakon što je nova vojna vlada Niameya odbila diplomatske napore ECOWAS-a, UN-a i SAD-a, koji upravlja dvjema vojnim bazama u zemlji, u borbi protiv džihadističkih pobuna u regiji Sahel.

Predsjednik Mohamed Bazoum svrgnut je 26. srpnja i držan je zatočen u predsjedničkoj palači sa svojom obitelji, a UN je zabrinut za njegovo zdravlje.

Ultimatum ECOWAS-a novom vojnom vodstvu da oslobodi Bazouma i obnovi demokraciju u osiromašenoj zemlji u roku od tjedan dana istekao je prošle nedjelje bez ikakvih znakova da su ga zavjerenici poslušali.

U četvrtak su zapadnoafrički čelnici rekli da su primili na znanje “prkosno” držanje vođa državnog udara i naložili odboru načelnika stožera obrane neka “odmah aktivira” i rasporedi pripravne snage ECOWAS-a, “kako bi se obnovio ustavni poredak u Republici Niger”.

Predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara rekao je medijima u Abuji da je Bazoumovo pritvaranje “teroristički” čin i da će se njegova zemlja pridružiti Nigeriji i Beninu u osiguravanju broja vojnika za misiju ECOWAS-a. Osim izdavanja naloga za pripravnost, ECOWAS je obećao provesti sve prethodne sankcije, uključujući zatvaranje granica, zabrane putovanja i zamrzavanje imovine novih vojnih vladara.

Francuska je rekla da “puno podržava sve zaključke koje su usvojili” čelnici ECOWAS-a protiv svoje bivše kolonije, gdje se Pariz suočava s protivljenjem tisuća pristaša državnog udara.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u četvrtak da Washington “snažno” podupire “načelno stajalište” regionalnog bloka, “pozivajući na obnovu ustavnog poretka u Nigeru i hitno oslobađanje predsjednika Bazouma”. U međuvremenu, novi vojni vrh rekao je da će svrgnuti vođa biti ubijen ako susjedne zemlje vojno interveniraju, izvijestio je u četvrtak Associated Press pozivajući se na zapadne dužnosnike. Vojni čelnici u Maliju i Burkini Faso već su izjavili da će se svaki nasilni pokušaj obnove Bazoumove vladavine smatrati “objavom rata” njihovim zemljama.

afrikaECOWASNiger
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Привремени председник Буркине Фасо, капетан Ибрахим Траоре је крајем јула у Санкт Петербургу најавио други талас ДЕКОЛОНИЗАЦИЈЕ Африке. Позивајући на отпор ”изразито варварском и најнасилнијем облику империјалистичког неоколонијализма”, млади официр је поручио и следеће: ”Роб који није у стању да се сам побуни не заслужује сажаљење”. Порив за слободом од људских ланаца је свуда у својој суштини исти. …зашто је Африци потребан други талас деколонизације? Шта би са оним првим, који је узео маха 1960-их година? Кратак одговор гласи да су и Африка и добар део незападног света реколонизовани после пада Берлинског зида и успостављања једнополарне хегемоније легитимисане вешто потуреном тезом о ”КРАЈУ ИСТОРИЈЕ”, новом добу које је заправо требало да зацементира ”либералну демократију” – односно ПЉАЧКАШКИ СИСТЕМ под контролом НАДНАЦИОНАЛНИХ ФИНАНСИЈСКИХ и ПОЛИТИЧКИХ ЗАКУЛИСНИХ КРУГОВА – као ”безалтернативну”. Тзв. неолиберализам, систем бруталног економског неоколонијализма заснованог на чувеном Вашингтонском консензусу, заправо је вешто смишљен систем недекларисаног ПОРОБЉАВАЊА СВЕТА, под маском… Čitaj više »

Jednostavno receno
8 mjeseci prije

Zašto je u nigeru državni udar ne legitiman i treba se vratiti demokratski izabran presjednik? Dok u ukraini je bila volja naroda i demokratski izbori ne vrijede?

hiber
8 mjeseci prije

🤣🤣🤣Iskreno ste me nasmijali do suza. Dakle časnici obučeni u USA koji si izvršili vojni udar trebaju biti napadnuti od časnika koje su obučeni u Kini. A USA podupire ove koji su obučeni u Kini protiv ovih su obučeni u USA, jer ove navodno podupire Wagner. Upitno “logicno”, prije “naivno”.

Uspavanalepotica
8 mjeseci prije

Upravo se Egipat izjasnio protiv bile kakve spoljne vojne intervencije u Nigeru. Dakle Alzir+Egipat dve najvece vojske na kontinentu su se svrstale na stranu Malija, Burkina Faso i Nigera. A Makron mudro cuti o gaso/naftovodu koji bi od Nigerije do Mediterana trebalo da obezbedi potrebe Francuske. Sramno cute o toj vekovnoj pljacki i francuski radnici koji se brinu samo da li njihova celjad imaju ajfon. Sramno cute i francuski intelektualci. Odbranice se Niger i sa njim i cela Afrika od tog zlotvorskog kolonijalnog jarma ropstva koji im je doneo nista drugo nego glad i siromastvo.

Marmel
8 mjeseci prije

Ćuj UN zabrinut za njegovo zdravlje,od bivšeg predsjednika,baš mi ga žao,klošarija i licemerje

Max
8 mjeseci prije

Bit će rat,

Anik
8 mjeseci prije

Ja mislim da neče biti ništa. V Accri neče biti summita.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI