Susret dva brata – Jedan u sirijskoj vladinoj vojsci, drugi u FSA – VIDEO

Susret braće koji su bili na suprotnim stranama
3 komentara

Rusija je počela povlačiti dio svojih trupa iz Sirije. Naime, ruski Glavni stožer je iz voda u blizini Sirije odlučio povući nosač zrakoplova “Admiral Kuznjecov”, tešku nuklearnu krstaricu “Petar Veliki” i prateće brodove, koji će otploviti u svoju matičnu bazu u Severomorsku.

Hoće li Rusija smanjiti vojne aktivnosti u Siriji? Vjerojatno hoće, ali u dogovoru sa sirijskim Glavnim stožerom, koji u ovom trenutku ne vodi veće vojne operacije. Naglasak se daje na pomirenje zaraćenih strana u Siriji, koje ne obuhvaća terorističke skupine, one koje se ne budu držale primirja i strane plaćenike.

VIDEO – Susret dva brata na različitim stranama u sirijskom sukobu u gradu Sa’sa’:

Trenutno se borbe vode za enklavu Wadi Barada, zapadno od Damaska, kako bi se osigurala opskrba vodom za pola milijuna stanovnika sirijske prijestolnice.

Kada se izvještava o Siriji, uglavnom se naglasak daje na vojne pobjede jedne ili druge strane u sukobu, dok se prešućuje važan detalj – pomirenje sirijskih naoružanih skupina i vlade Bashara Al-Assada. Do jučer je bez borbe procesu pomirenja pristupilo 1 091 naseljeno područje, a zapovjednici deset skupina u Hami su potpisali sporazum o primirju s vladom. Time se broj militantnih skupina koje se pridržavaju primirja popeo na 104.

Međutim, uspjeh u pregovorima s lokalnim zapovjednicima i plemenskim vođama u Siriji je vijest koja uglavnom nikoga ne zanima.

Na primjer, uspješno proveden proces pomirenja u gradiću Sa’sa’, jugozapadno od Damaska, gotovo na granici provincije Quneitra, prošao je neopaženo. Ipak, radi se o gradu koji je po popisu iz 2004. imao 10 000 stanovnika. Zajedno s okolnim selima je u širem području grada bilo ukupno 45 000 žitelja. Grad su militanti bez borbe predali vladinim snagama i zatražili primjenu Zakona o oprostu. Borci koji su se predali su uglavnom mještani gradića i okolnih sela, dok su strani plaćenici vjerojatno prešli u redove Al-Nusra Fronta ili drugih skupina koje još uvijek drže pogranična područja prema Izraelu i Jordanu.

Televizija Alikhbaria je objavila snimke ulaska vladinih snaga u grad. Posebno zanimljiv je bio susret dva brata, od kojih je jedan u redovima sirijskih vladinih snaga, dok se drugi borio za takozvanu “Slobodnu sirijsku vojsku”, koja je u tom mjestu odlučila položiti oružje.

Sudeći po snimkama sirijske televizije, postupno oslobađanje sirijskog teritorija bez vojnih sukoba je puno bolja opcija od smrti i razaranja. Naravno, tamo gdje je to moguće. S vremenom će se valjda pronaći nekakav model suživota, ali samo za Sirijce, nikako za strane borce i pripadnike “Islamske države”, An-Nusra Fronta ili drugih skupina koje se odluče boriti do kraja.

VIDEO: Ulazak sirijskih vladinih snaga i pomirenje s lokalnim militantima grada Sa’sa’:

primirjesusret dva brata
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nisam robot
7 godine prije

Pa vjerujem da se neki zalete pa tek kasnije skuze da ona strana za koju su se odlucili i nije bas zumance u jajetu.

čitatelj portala
7 godine prije

Mir je puno bolja opcija od rata. Svaka čast Sirijskoj vladi. Koračaju hrabro prema cilju – slobodnoj Siriji.

jale
7 godine prije

Stavili ste pogrešan video, ovo je pravi: https://www.youtube.com/watch?v=hXziUBY__3Q
Sirija je najsjajnija zvijezda na nebu oslobođenja od neoliberalne korporativne diktature!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI