Sustav NGAD američkog ratnog zrakoplovstva želi proširiti tehnološku prazninu s kineskom vojskom usred problematičnog programa F-35

F-35 Lightning
28 komentara

Vijest dolazi usred velike tehnološke utrke između Washingtona i Pekinga, potaknute tekućim američkim trgovinskim ratom protiv Kine. Brojni izvori pronašli su snage i slabosti u oba napredna vojna programa, rekli su u utorak stručnjaci za South China Morning Post (SCMP).

Napredak u američkom ratnom zrakoplovstvu mogao bi natjerati Kinu da pojača planove za zrakoplove sljedeće generacije, rekli su stručnjaci u Kini, citirajući SCMP.

Kineski zrakoplovni dizajneri pratili su američka zbivanja na programu Next Generation Air Dominance (NGAD), rekao je u izvješću poznati vojni izvor.

“Kina je također planirala razviti zrakoplov sljedeće generacije, ali zasad samo za zrakoplovstvo, a ne za mornaricu, nazvavši ga ‘pozadinskim avionom’. Zbog nedostatka reflektirajućih standarda i relevantnih parametara, postoje sumnje oko napretka razvoja pozadinske ravnine”, rekao je anonimni izvor.

Što je sustav NGAD?

Američki sustav NGAD želi izgraditi mrežu naprednih zrakoplova i tehnologija, uključujući oružje, senzore, umjetnu inteligenciju (AI) i autonomne bespilotne letjelice koje rade zajedno.

Drugi napredni program, mornarički Boeing F/A-XX, razvit će napredne borbene zrakoplove na nosačima zrakoplova koji će zamijeniti njegove zrakoplove NorthopGrumann F/A-18E/F Super Hornet, rekao je SCMP, pozivajući se na američki plan leta Superiority 2030.

No, visoki su dužnosnici pozvali krajem veljače da NGAD-ov program postavi pred Kinu radi ostanka u prednosti u tehnološkoj utrci.

“Ono što ne znam, a radimo s našim sjajnim partnerima, je hoće li naša nacija imati hrabrosti i fokusa da ovu sposobnost usmjeri pred nekoga poput kineskih polja i iskoristi je protiv nas”, rekao je general Mark Kelly, šef zračnog zapovjedništva, na sastanku zrakoplovstva prošlog tjedna.

Dodao je da bi Sjedinjene Države trebale “nastaviti s pripovijedanjem” i ponoviti “nedvosmislenu korist koju smo imali kao nacija da bismo imali tu vrhunsku tehnologiju koja osigurava zračnu superiornost nacije i zajedničkih snaga”.

Što Kinezi misle o NGAD-u?

Prema kineskom vojnom stručnjaku Zhouu Chenmingu, kineski zrakoplovni dizajneri dočekali bi lovce NGAD.

“Prije izrade novih zrakoplova, kineski dizajneri zrakoplova trebali bi pojasniti parametre suparničkih zrakoplova, posebno američkih lovaca, uključujući njihov borbeni domet, brzinu, visinu letenja i druge mogućnosti bliske borbe”, rekao je SCMP.

Dodao je kako je kineski skriveni lovac J-20 razvijen na temelju američkog F-22 Raptora.

Američki specijalist za zrakoplovne fakultete Air War Steve Burgess rekao je da je program NGAD imao za cilj razvoj novih borbenih zrakoplova u pokušaju jačanja SAD-a kao globalnog vođe i napredovanja ispred Kine.

“Problemi s dizajnom motora i dalje će sputavati Kinu”, rekao je, dodajući kako kineska zrakoplovna tehnologija nije predstavljala prijetnju SAD-u.

No, bivši instruktor Narodnooslobodilačke vojske (PLA), Song Zhongqing, rekao je da je Kina uživala više privilegija za financiranje od SAD-a, dok je potonja imala više proračunskih ograničenja.

“Zahvaljujući sve većem pritisku SAD-a, koji je ohrabrio kinesko vodstvo da mobilizira sve resurse i radnu snagu za jačanje obrambene industrije zemlje”, rekao je.

Vijest dolazi nakon što su američki zakonodavci odobrili 904 milijuna dolara zahtjeva zrakoplovstva za milijardu dolara za 2021.

Prema SCMP-u, posljednji F-22 Hornet isporučen je 2012. zbog 250 milijuna dolara troška po jedinici, što je dovelo do toga da je Pentagon razvio F-35 Lightning, kojeg muče problemi od njegovog razvoja. Troškovi programa Lockheed Martin F-35 Lightning, najskupljeg američkog zrakoplova u povijesti, iznosili su preko 1 bilijun USD za programe koji traju 60 godina.

F/A-XXNGAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Kina u području avionike zaostaje vrlo malo. Dapače Američke strana je ta koje bi mogla biti u zaostatku jer je uložila ogroman novac u promašeni projekt F35 koji nije opravdao očekivanja. Upravo to bi mogla biti klijučna greška koja bi mogla omogućit rivalima (Rusiji I Kini) da ih prestignu.

Max
3 godine prije

Mali ispravak teksta; F18 je Hornet a F 22 je Raptor

tihobl
3 godine prije

Amreikanci su nedavno otkrili da im nedostaje laki lovac koji bi jeftino mogao izvoditi operacije. Ovo sa cime raspolazu je operativno preskupo, vise ih kosta unistavanje cilja nego sto cilj vrijedi.

U prolazu
3 godine prije

Dosta loš prijevod teksta.

Karma
3 godine prije

JEBLE ih letece kante a ljudi gladni ka stakori. Crpite mozak inzinjera i pare porezne u smece. S kim ce ko ratovat kad svi imaju letece nuke rakete. Varate ljude i sebe. Ratni profiteri i vucibatine.

martinivo
3 godine prije

Ovaj članak je veoma teško razumjeti…s brda…s dola…

Stjepan
3 godine prije

TEXT JE NERAZUMLJIV!!

Jomla
3 godine prije

Ja ništa ne kontam. Možda da prevedete?!

Plavi
3 godine prije

Tko normalan može napisati da između USA i Kine ima “”UTRKA”” u naoružanju….pa to je smješno.
Kad bi danas USA zamrznula sva svoja istraživanja na današnjem nivou.
A Kina nastavila da svoje razvija, trebalo bi joj oko 20 godina da stigne USA.

Pa Kinezi nr smiju da prnu u Južnom Kineskom moru.
Ameri prate galebove u zraku, a srdele ispod vode, i mogu da ih poskidaju u roku od 4 do 8 minuta, ovisi gdje se nalaze.

Smješno je pričati o Americkoj i Kineskoj tehnologiji.
JEDINO u čemu Kini nitko u svijetu ne moze da parira jest u ljudstvu.
ALI, i te ljude treba obući i naoružati.
A o logistici da i ne govorimo.
Ameri svojim vojnicima šalju čokoladice na drugi kraj svijeta.
A kinezi još uvjek nemaju SVOJ raketni motor, nego ga kradu, ili kupuju od Rusa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI